Resipi Kam Heong Lala, Sedap Seimbang Rasanya

 

Resipi Lala Kam Heong  ini memang sedap sungguh. Seimbang rasa manis, masin, masam dan pedasnya. Makan pula dengan nasi putih panas-panas. Memang berpeluh dek kerana kesedapannya itu. Tak percaya? Cuba baru tau.

Selalunya masakan ini dijual di restoran Chinese muslim saja. Sekarang, tak perlu dah keluar makan di restoran. Jimat bajet. Di zaman sekarang ni memang kena pandai bajet. Yang boleh masak sendiri, elok masak sendiri di rumah. Puas makan dengan bajet terhad!

Boleh ikuti resipi daripada puan Nana Sabrina ini ye. https://www.facebook.com/PremiumMarbleCake

RESIPI KAM HEONG LALA

Bahan-bahan:

1 kg Lala dibersihkan (tak perlu rebus)

4 tangkai daun kari

2 sudu makan serbuk kari

1 batang serai – diketuk

3 sudu makan sos tiram

4 sudu makan kicap masin – boleh beli online di sini

2 sudu makan kicap manis

Garam secukupnya – boleh beli online di sini

IKLAN

Gula secukupnya – boleh beli online di sini

5 biji cili padi – dhiris

1 biji bawang merah – potong dadu

1/2 cawan air – jika perlu

3/4 cawan Minyak – boleh beli online di sini

Bahan Kisar:

1biji bawang merah – boleh beli online di sini

3 ulas bawang putih – boleh beli online di sini

1/2 inci halia – boleh beli online di sini

IKLAN

15-20 tangkai cili kering

1genggam udang kering

Cara Memasak:

Resipi Kam Heong Lala, Sedap Seimbang Rasanya

Tumis bahan kisar hingga pecah minyak dan terbit wangi. Masukkan serbuk kari. Kacau sebati, api kena perlahan.

Masukkan bahan perasa, Garam dan gula secukup rasa. 

Resipi Kam Heong Lala, Sedap Seimbang Rasanya

Kemudian masukkan sos tiram, kicap masin dan kicap manis. Kacau sebati. Masukkan pula serai, hirisan bawang, cili padi dan daun kari. Kacau lagi hingga sebati. Tak nak pedas, boleh skip cili padi kalau anak-anak nak makan.

Resipi Kam Heong Lala, Sedap Seimbang Rasanya

IKLAN

Setelah itu masukkan lala, kacau sebati. Tambah sedikit air. Tunggu sehingga air kering dan kuah sedikit pekat. Bolehlah angkat.

Resipi Kam Heong Lala, Sedap Seimbang Rasanya

Siap. Sedap makan dengan nasi putih panas-panas. Tak perlu lauk lain dah.

SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI 

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Cara Mudah Masak Sotong Stim Limau Thai Yang Sedap

Begini Cara Masak Sambal Sotong Kembang Yang Sedap & Tak Liat

ttps://www.rasa.my/cara-buat-stok-air-rebusan-udang-untuk-menyedapkan-masakan/

Tak Perlu Guna Pes, Resipi Tomyam Putih Asli Thai Ni Memang Sedap

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI