
Resipi daging mudah dan sedap. Ada orang suka masakan yang kering dan ada yang suka jenis berkuah.
Bagi yang suka masakan kering, boleh cuba empat masakan berasaskan daging kering ini.
Resipi Daging Mudah Dan Sedap
DAGING GORENG PETAI
BAHAN-BAHAN:
300 gram daging
2 ulas bawang merah (hiris) – boleh beli online di sini
2 ulas bawang putih (hiris) – boleh beli online di sini
1 labu bawang besar – boleh beli online di sini
50 gram petai yang dikupas kulit
Sos tiram – boleh beli online di sini
1 sudu makan kicap manis –boleh beli online di sini
Tomato (hiris)
1 biji cili besar merah (hiris)
Cili besar hijau (hiris)
Sedikit serbuk kunyit – boleh beli online di sini
Garam – boleh beli online di sini
Gula secukupnya – boleh beli online di sini
Minyak masak secukupnya – boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
- Daging dipotong nipis, gaul dengan garam dan serbuk kunyit. Kemudian goreng hingga masak.
- Masukkan petai, bawang putih dan bawang merah. Goreng seketika.
- Masukkan sos tiram dan kicap. Gaul sekata.
- Perasakan dengan garam gula secukup rasa.
- Akhir sekali,masukkan tomato, hirisan bawang besar,cili merah, cili hijau.
- Angkat dan sedia dihidangkan.
DAGING GORENG CILI PADI
BAHAN-BAHAN:
300 gram daging
1 labu bawang besar (hiris) – boleh beli online di sini
2 ulas bawang putih (tumbuk kasar) – boleh beli online di sini
3 ulas bawang merah (tumbuk kasar) – boleh beli online di sini
10 biji cili padi (tumbuk kasar)
2 tangkai kacang panjang (potong 1 inci)
Garam – boleh beli online di sini
Gula secukupnya – boleh beli online di sini
Sedikit serbuk kunyit – boleh beli online di sini
Minyak masak secukupnya – boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
- Rebus daging dan hiris nipis. Kemudian gaul dengan serbuk kunyit. Ketepikan.
- Panaskan minyak di dalam kuali, goreng daging hingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bahan yang telah ditumbuk hingga terbit bau.
- Masukkan kacang panjang yang telah dipotong. Masukkan daging yang telah digoreng tadi dan hirisan bawang besar. Masak sehingga kering.
- Angkat dan sedia dihidangkan.
- Untuk membuat air asam; Kisar semua bahan kecuali tomato dan bawang besar.
- Potong bawang besar dan tomato, masukkan kesemuanya ke dalam bahan kisar. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
- Hidangkan bersama daging bakar.
CARA MEMASAK:
- Tumis bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang seketika dan masukkan bahan kisar hingga terbit bau wangi.
- Masukkan serai yang telah dititik dan seterusnya masukkan daging dan santan. Kacau sekata.
- Tunggu sehingga daging empuk dan masukkan kicap manis dan sos tiram.
- Kacau dan biar mereneh sehingga berwarna kuning.
- Angkat dan sedia dihidangkan.
DAGING GORENG LADA HITAM
BAHAN-BAHAN:
300 gram daging
1 sudu teh serbuk lada hitam – boleh beli online di sini
Sos lada hitam
1sudu teh sos tiram – boleh beli online di sini
Sos tomato – boleh beli online di sini
1 sudu teh sos cili – boleh beli online di sini
Kicap manis
1 biji lada benggala
Bawang besar – – boleh beli online di sini
Sedikit garam – boleh beli online di sini
Gula – boleh beli online di sini
Sedikit cuka
Minyak masak secukupnya
BAHAN TUMBUK:
2 biji bawang merah – boleh beli online di sini
2 ulas bawang putih – boleh beli online di sini
1cm halia – – boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
- Perap daging bersama lada hitam selama satu jam. Ketepikan.
- Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan tumbuk hingga terbit bau.
- Masukkan kesemua sos dan diikuti daging yang telah diperap.
- Masukkan kicap manis, kemudian perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Kacau sekata.
- Masukkan lada benggala dan bawang besar yang telah dipotong.
- Angkat dan sedia dihidangkan.
DAGING GORENG KURMA
BAHAN-BAHAN:
300 gram daging
2 biji bawang merah* – boleh beli online di sini
3 ulas bawang putih* – boleh beli online di sini
2cm halia* – boleh beli online di sini
1 sudu teh jintan manis*
Rempah kurma*
1 sudu teh rempah kari* – boleh beli online di sini
1/2 cawan santan pekat
1 batang serai (titik)
½ cawan air
2 sudu makan sos tomato
2 sudu garam – boleh beli online di sini
Gula – boleh beli online di sini
Daun kari secukupnya
Minyak masak secukupnya – boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
- Kisar semua bahan bertanda (*).
- Masukkan minyak ke dalam kuali, tumis bahan kisar hingga terbit wangi.
- Masukkan daging. Kacau perlahan.
- Masukkan air dan santan. Kacau sekata.
- Tunggu sehingga daging empuk.
- Masukkan serai, sos tomato,kicap dan daun kari.
- Gaul sekata dan angkat dan sedia dihidangkan.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Singgang Tulang Bukan Sahaja Sedap, Malah Bagus Untuk Kesihatan
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI