Dah lama tak minum petang. Maklumlah, sebulan berpuasa kan. Bagi anda yang teringin sangat nak makan Cokodok Pisang yang sedap, ni ada resipi mudah yang boleh dicuba. Pasti puas hati.
COKODOK PISANG TAK SERAP MINYAK
BAHAN-BAHAN:
Ads
5 biji pisang bersaiz besar – jika kecil, boleh guna 8-10 biji. Empunya resipi guna pisang bunga.
2 sudu makan marjerin
5 sudu makan gula pasir
1 sudu teh soda bikarbonat – sukatan tidak terlalu membukit
1 sudu teh garam
2 cawan tepung gandum
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan ( kecuali tepung gandum) dan lenyek hingga sebati.
2. Bila dah sebati, masukkan tepung gandum. Gaul lagi hingga sekata bersama adunan pisang tadi.
3. Rehatkan adunan selama 10-15 minit.
4. Panaskan minyak dan jemputkan adunan tadi. Goreng guna api perlahan hingga garing dan masak.
Ads
5. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
INFO:
Ads
1. Tujuan guna marjerin ialah untuk merangupkan tekstur luaran kulit cekodok bila digoreng nanti. Malah ia juga menghalang minyak dari terserap ke dalam isi. 2. Cekodok akan menjadi wangi tetapi masih mengekalkan rasa asli. 3. Jangan goreng cekodok dengan api besar kerana nanti akan hangit dan tidak masak di dalam. 4. Untuk hasil cekodok yang cantik, hanya jemputkan bancuhan ke dalam minyak. Nanti ia akan membulat dengan sendiri ( jika bancuhan tu dibuat dengan baik)
Melihat pada cara membuat kuih kole kacang, memang agak mencabar untuk membuat kuih tradisional ini. Silap buat, tahi minyak jadi pahit. Tapi, dengan teknik dan resipi yang betul, memang boleh dibuat. Lama-lama cuba buat, mesti makin lama makin sedap kuih kole kacang kita.
Hanya menggunakan sukatan cawan, mudah untuk diikut resipi ini. Jom kita lihat resipinya!
KOLE KACANG LEMAK MANIS (SUKATAN CAWAN)
BAHAN TAHI MINYAK
3 cawan santan pekat
Secubit garam
Tahi minyak ditapis selepas siap dimasak.
CARA MEMBUAT TAHI MINYAK
1. Dalam kuali, masukkan santan dan garam.
2. Masak sehingga bertukar menjadi warna coklat keperangan.
3. Kena selalu kacau supaya tidak hangit. Api perlahan sahaja.
BAHAN KUIH
2 cawan gula merah
1 cawan air
1/2 cawan gula pasir
3 helai daun pandan
2 cawan tepung kacang hijau goreng (rujuk video)
2 cawan santan pekat
1 sudu kecil garam
5 cawan air panas (1 liter)
CARA MEMBUAT
1. Dalam kuali, masukkan gula merah, air, gula pasir dan daun pandan. Masak sehingga gula larut. Tidak perlu lama sangat bimbang air gula jadi pekat. Siap masak, tapiskan air gula. Ketepikan.
2. Dalam kuali lain, sangai tepung kacang hijau goreng tadi selama 5 minit.
3. Masukkan santan dan air panas sedikit demi sedikit. Sambil masukkan, kacau adunan supaya sebati. Adunan memang akan jadi berketul-ketul. Kena selalu kacau supaya tidak berketul.
Kacau selalu supaya tidak berketul-ketul.
4. Selepas tiada lagi tepung yang berketul, masukkan air gula yang telah dibuat awal tadi. Masak sehingga pekat dan likat sedikit. Keluarkan daun pandan.
Keluarkan daun pandan.
5. Kacau lagi adunan supaya lebih cantik teksturnya.
6. Masukkan pula minyak yang terhasil daripada tahi minyak yang kita buat awal-awal tadi. Hasilnya tepung akan berkilat.
7. Tuangkan adunan dalam loyang. Ratakan adunan supaya kuih padat dan licin permukaan atasnya.
8. Taburkan tahi minyak. Tutup dengan aluminium foil dan biarkan sejuk pada suhu bilik sahaja. Lebih kurang 3 hingga 4 jam. Kemudian, bolehlah potong kuih kole kacang anda.
Selalunya aktiviti mengacau dodol sering dikaitkan dengan kenduri atau sambutan sesuatu perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha. Namun kini ianya tidak lagi dilihat hanya pada waktu tertentu tetapi diteruskan pada bila-bila masa untuk majis kenduri dan perkahwinan.
Di Kampung Kubang Rusa, Pelangai di Negeri Sembilan, tradisi itu dilihat tidak hanya dilakukan pada hari tertentu tetapi diteruskan pada setiap bulan di di sini.
Malah terdapat seorang penduduk yang mengambil keputusan untuk mengusahakan dodol atau dipanggil penganan di Negeri Sembilan sebagai usaha menonjolkan makanan tradisi Melayu kepada generasi muda.
Pengusaha berkenaan, Rosman Yasip, 47, berkata, berkata, dodol kini dilihat menjadi makanan harian dan tidak sukar lagi ditemui berbanding zaman dahulu yang hanya sering dapat dinikmati ketika musim perayaan.
“Tapi, penganan lebih popular dalam kalangan masyarakat di Negeri Sembilan berbanding negeri lain dan penganan yang saya usahakan adalah penganan cair iaitu manisan yang masak kira-kira 80 peratus lebih senang diperoleh di Negeri Sembilan dan Melaka.
“Keluarga saya memang memiliki kepakaran membuat penganan cair menggunakan resipi warisan turun-temurun tapi pada awalnya sekadar dihidangkan kepada keluarga dan tetamu saja. Lama-kelamaan, saudara mara dan orang kampung mula menempah penganan cair daripada kami untuk dijadikan juadah sarapan pagi serta minum petang,” katanya.
Sumber: Sinar Harian Online
RESIPI DODOL CAIR
BAHAN-BAHAN:
5 cawan santan
2 cawan tepung pulut
3 cawan air gula merah
1 cawan gula (sis tambah sebab tak manis)
CARA MEMASAK:
Masukkan semua bahan Dan kacau smpi tepung x berketul.
Ada yang teringin dengan kuih talam keladi? Buat yang teringin dan nak makan puas, min share resipi oleh Puan Nor Wahid. Mungkin dah ramai yang tahu buat..tak apa saya share lagi resipi untuk yang baru nak try buat talam keladi. Ini cara saya sebab talam keladi ni banyak versi membuatnya.
Lapisan Bawah A
220gm tepung beras – BELI DI SINI
50gm tepung ubi –BELI DI SINI
2 sudu teh garam
300 ml santan pekat
550 ml air
Bahan B
300 gm keladi.. buang kulit, potong dadu kecil n kukus n timbang
Cara-cara Step 1 Bahagian Bawah
keladi dibuang kulit, potong dadu kecil dan kukus dan timbang . Kukus dulu baru timbang. 300gm. Toskan airnya. Biarkan, sementara itu kita siapkan langkah seterusnya
Step 2 Bahagian Bawah
Bancuhkan 220gm tepung beras, 50gm tepung ubi, 300ml santan, 550ml dan 2 sudu teh garam.. kacau sebati, tapis ke dalam periuk
Step 3 Bahagian Bawah
Kacau di atas api sederhana semua bahan tadi. Di sini banyak resepi kata hingga naik wap… naik wap di sini maknanya agak pekat iyer …masa kita kacau tu terasa berat
Step 4 Bahagian Bawah
Bila dah terasa berat adunan tadi, tutup api terus masukkan keladi dan kacau terus.. bab ni tak perlu keladi dengan api menyala, sebabnya keladi sudah masak tadi kita kukus.. sebab itulah sebaik sahaja terasa berat maknanya pekat adunan terus tutup api dan masukkan keladi dan kacau dengan spatula pula.
Step 5 Bahagian Bawah
Curahkan ke dalam loyang 10×10 yg dilapik plastik. Cara melapik ialah dengan basahkan sedikit loyang dengan air, kemudian letakkan plastik 16×16 dan sapukan sedikit minyak dikeliling dinding loyang .Dengan ini plastik melekat atas dengan cantiknya di BELI DI SINI
Kukus selama 30 minit…sementara tunggu lapisan bawah masak, kita terus boleh siapkan bahan untuk lapisan atas
Lapisan Atas-Kepala
140gm tepung gandum – BELI DI SINI
20gm tepung beras
240gm gula halus
2 biji telur grade A (3 biji gred B) – BELI DI SINI
200ml santan pekat
400ml air
sedikit pewarna ungu
1/2 sudu garam
Cara-cara Step 1 Bahagian Atas
1- Masukkan 240gm gula dan ½ sudu teh garam ke dalam periuk.. di sini saya tidak campurkan dalam adunan gandum + santan sebab gula lambat hancur.
2-Dalam bekas lain, campurkan 140gm gandum , 20gm tepung beras, 200ml santan , 400ml air, 2 biji telur dan sedikit pewarna purple.Kacau rata dan sebati.
Step 2 Bahagian Atas
1- Bila sudah sebati adunan di step 1, tapis ke dalam periuk yang berisi gula dan garam tadi..
2- Kemudian kacau di atas api sederhana hingga naip wap..naik wap di sini maknanya tidak cair dan tidak pekat. Cara saya ialah saya tonggeng sikit periuk dan kalau nampak ada sikit sikit adunan melekat di periuk, terus saya tutup api.
3.Kemudian tuang di atas lapisan keladi dengan perlahan…lapisan keladi tadi jangan lupa cakar manja dengan garpu sebelum tuang bahagian atas, agar ia lekat tidak tanggal nanti. Jangan terus tuang gitu saja tau, biarkan adunan itu jatuh di atas spatula.
Kukus lagi 40 minit …. 30 minit tak berapa nak masak .
Saya tutup loyang dengan aluminium foil sebab saya malas nak lapkan tutup pengukus tiap 5 minit … kalau adik kakak rajin lap tutup pengukus tak payah guna aluminium foil.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...