Bagi anda yang tercari-cari resipi Brownies Coklat Chip kedut yang elok hasilnya, resipi yang dikongsi oleh saudari Farwin Amellia ini adalah antara yang boleh dicuba. Guna bahan yang ringkas tapi hasilnya memang sedap dan terbaik. Nak cuba? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA BUAT BROWNIES KEDUT COKLAT CHIP YANG MUDAH & SEDAP
CARA MEMASAK:
1. Cairkan coklat kompaun bersama marjerin menggunakan teknik double boiler.
2. Dalam bekas berlainan, campurkan gula perang dan telur. Kacau 4-5 kali supaya bahan bergaul mesra sahaja.
3. Coklat yang dicairkan tadi, kacau dan semasa masih panas, tuang terus ke dalam adunan telur. Kacau sekali lagi hingga sebati sahaja.
4. Tambahkan tepung penaik. Kacau hingga sekata.
5. Alas loyang dengan baking paper. Jika tiada, boleh sapu loyang menggunakan marjerin sahaja. Ia bertujuan untuk mengelakkan brownies melekat pada loyang.
6. Tuang adunan brownies ke dalam loyang.
7. Letakkan topping ikut citarasa. Boleh tambah cip coklat, badam, walnut atau apa-apa sahaja yang digemari.
8. Panaskan ketuhar pada suhu 160C. Selepas 5 minit, turunkan suhu pada 150C.
9. Masukkan loyang berisi brownies dan bakar selama 45-50 minit pada suhu 150C menggunakan api atas bawah. Masa memasak mungkin berbeza ikut ketuhar masing-masing.
Sajian negara Matahari Terbit, Jepun memang terkenal di merata dunia. Di Malaysia pun ada banyak terdapat sajian Jepun dek hangatnya sambutan dari pelanggan. Hidangan Jepun terkenal dengan sajiannya yang lazat serta mementingkan bahan ramuan yang segar dan berkualiti.
Suka makan makanan Jepun, nah, Min kongsikan 5 sajian dari negara Matahari Terbit. Konnichiwa…
1. SIZZLING BEEF TEPPANYAKI
BAHAN-BAHAN :
150gm daging lembu | sekeping dihiris nipis
2 sudu makan kicap soya
3 sudu makan minyak masak
1 sudu teh gula
2 ulas bawang putih
1 sudu teh lada putih
1 sudu teh garam
1 sudu makan mentega
2 sudu makan sos teppanyaki
1 sudu teh sos ikan
1 sudu makan serbuk bawang putih
Cara Membuatnya: 1. Potong daging lembu kepada kepingan yang sangat nipis, kira-kira setengah sentimeter. 2. Masukkan daging lembu yang dihiris ke dalam mangkuk, tambah secubit garam, gula ,kicap sos soya, serbuk bawang putih, lada putih, sos ikan, sos teppanyaki dan satu sudu teh minyak masak dan kacau rata. 3. Perapkan daging lembu selama beberapa minit. 4. Masukkan 3 sudu minyak masak dalam kuali kecil dan goreng bawang putih yang telah di hiris. 5. Dalam kuali sederhana atau besar, masukkan sesudu minyak yang digunakan dari bawang putih, goreng dan masak daging lembu. Kacau secara berterusan selama 4-5 minit kemudian tambah satu sudu mentega dan bawang putih goreng. 6. Angkat dan letakkan daging ke dalam pinggan. 7. Makanan siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 2 orang Waktu memasak : 10 minit Cara memasak : Kacau goreng Jenis masakan : Inspirasi sajian Jepun Keistimewaan : Sajian ini biasanya dihidangkan dengan sayur-sayuran dan juga nasi.
Info Chef:Anda boleh menyajikannya dengan sayur-sayuran yang digril sekali bersama daging. Pilih daging batang pinang agar cempat empuk dan lembut.
2. MATCHA KASUTERA
BAHAN-BAHAN :
8 biji telur
300 gm gula kaster
200 gm tepung roti | diayak tiga kali
1/2 sudu teh serbuk teh Matcha (teh hijau) | diayak tiga kali
100ml susu
4 sudu makan madu CARA MEMASAK : 1. Sediakan loyang segi empat tepat. 2. Sapukan sedikit mentega di bahagian dasar loyang dan alas dengan kertas parchment. 3. Panaskan ketuhar pada suhu 170°c. 4. Panaskan susu dan madu. 5. Masukkan telur dan gula di dalam mesin pemutar dan putarkan sehingga ringan dan gebu 6. Pelahankan kelajuan mesin pemutar, masukkan susu dan madu dan kacau sehingga sebati 7. Akhir sekali masukkan tepung dan matcha yang diayak, putar sehingga sebati. 8. Kemudian tuang di dalam loyang segi empat tepat yang dilapik dengan kertas parchment. 9. Bakar di dalam ketuhar selama 35 – 45 minit. 10. Keluarkan dari ketuhar, dan terbalikkan di atas redai sehingga sejuk. 11. Kikis tepi kek, keluarkan dari loyang. 12. Potong kek setebal 2 sm dan hidangkan di atas pinggan yang disediakan.
Saiz hidangan : 8 orang Masa memasak : 1 jam 15 minit Cara memasak : Bakar Jenis masakan : Sajian Jepun Keistimewaan : Gebu lembut dengan ramuan teh hijau yang bersifat anti oksidan
INFO CHEF: Bagi mendapatkan tekstur yang gebu dan halus, tepung dan serbuk teh hijau perlu diayak sebanyak tiga kali.
3. SABA SHIOYAKI
BAHAN-BAHAN :
160 gm ikan saba (*sejenis ikan tenggiri di lautan sejuk)
50 gm lemon | dikupas baji
20 gm lobak (radish) | diparut
Garam secukupnya
CARA MEMASAK : 1.Taburkan garam di atas ikan saba dan panggang hingga masak. 2. Panggang ikan dengan menyalakan pembakarnya di bahagian atas gril bahagian dalam ikan, kemudian baru bahagian kulitnya. 3. Hidangkan di atas pinggan bersama lemon, parutan lobak dan serbuk cili Jepun mengikut stail hidangan Jepun.
Saiz hidangan : 1 orang Masa penyediaan : 10 minit Cara memasak : Panggang Jenis masakan : Sajian Jepun Tradisional Keistimewaan : Kesegaran dan kemanisan ikan sabo lautan sejuk
Info Chef :Ikan ini kaya dengan omega 3. Sajiannya begitu ringkas kerana orang Jepun gemar menikmati kemanisan dan kesegaran ikan asli tanpa ramuan lain .
4. GREEN TEA PASSION YUZU DOME
BAHAN-BAHAN :
Bahan span vanila (acuan bulat 20 sm) :
3 biji telur
80gm gula
100gm tepung
8gm ovelet
25ml air
20ml minyak jagung
Bahan mousse teh hijau:
14gm gelatin
45ml air
2 biji kuning telur
20gm gula
125ml susu
60gm coklat putih
250gm krim putar semi
15gm serbuk teh hijau
45gm air suam
Bahan passion yuzu curd :
100gm puri buah markisa
33 gm puri yuzu *sejenis buah citrus seakan lemon yang ditanam di Jepun
90 gm gula
2 biji telur
2gm tepung jagung
2gm gelatin + 6 ml air ( campuran ini dipanggil water-boom)
CARA MEMASAK : Cara masak span vanilla: 1. Campurkan kesemua bahan span vanilla di dalam mangkuk kecuali minyak jagung. 2. Pukul hingga gebu. Kemudian masukkan minyak jagung dan kacau sebati. 3. Bakar di dalam oven bersuhu 180 darjah celcius selama 30 minit. Cara masak mousse teh hijau : 4. Boom gelatin, didihkan susu dan campurkan ke dalam kuning telur bersama gula, kacau hingga sebati. 5. Campurkan boom gelatin dan tuang ke dalam coklat putih, kacau sebati. 6. Kemudian tambahkan campuran teh hijau dan kaup balik di dalam krim putar bersuhu 35 darjah celcius. Cara masak choc feullatine : 7. Cairkan mentega koko dengan coklat putih berasingan, kemudian campurkan bersama dan masukkan wafer feullatine. 8. Rata dan padatkan feullatine dan potong saiz 5 sm , untuk ditebarkan atas potongan span vanilla. Bekukan. Cara masak passion yuzu curd : 9. Didihkan buah markisa dan puri yuzu. Campurkan dengan gula, telur dan tepung jagung. 10. Masakkan sebentar, padamkan api dan masukkan boom gelatin dan pekatkan dengan memasukkan mentega dalam suhu 45 celcius. 11. Paipkan ke dalam acuan bentuk sfera bersaiz 4 sm dan biarkan beku di dalam ruang peti beku dalam peti sejuk. Cara masak green mirror glaze : 12. Masak gula, air, glukos di atas api dengan suhu 103 darjah celcius. Campurkan boom gelatin dan kemudian campurkan ke dalam susu pekat manis dan coklat putih. 13. Masukkan beberapa titik pewarna (hijau dan kuning). Biarkan ia menjadi pekat dan masukkan dalam peti sejuk. Penyediaan akhir : 14. Ambil acuan silikon bentuk sfera bersaiz 6 sm dan penuhkan sebanyak 75% dengan mousse teh hijau. 15. Tekankan sekeping passion yuzu curd beku dan tutupkan dengan span vanilla 16. Biarkan sejuk, tanggalkan dari acuan dan cairkan ‘glaze’ (menjadikan kilat) ke suhu 35 darjah celcius dan salutkan mousse berbentuk sfera tadi. 17. Hidangkan yuzu mousse di atas pinggan dan hiaskan bersama buah raspberi dan ais krim vanilla.
Saiz hidangan : 24 ketul Masa penyediaan : 40 minit Cara memasak : Sejuk beku dan dinginkan Jenis masakan : Sajian pencuci mulut Jepun dengan pengaruh Barat. Keistimewaan : Sedap dimakan sejuk dan lembut.
Info Chef: Sajian pencuci mulut ini menggunakan bahan asas buah markisa dan yuzu (buah citrus seakan lemon) menjadikan ia kaya dengan vitamin A dan C dan berserat.
5. OKONOMIYAKI (JAPANESE PANCAKE)
BAHAN-BAHAN :
150 gm tepung gandum
150gm keladi jepun | diparut
10 gm dashi * sejenis stok masakan Jepun
2 biji telur
1 sudu kecil serbuk penaik
200 ml air
250 gm kobis | dihiris halus
50 ml mayonis
CARA MEMASAK : 1. Campurkan tepung gandum, garam, dashi dan serbuk penaik. 2 Masukkan air, telur serta keladi jepun. Kacau hinggga sebati. 3. Panaskan kuali bersama minyak masak. 4. Tuangkan adunan ke atas kuali yang sudah panas dan ratakan ke sekeliling kuali. 5. Kemudian terbalikkan adunan dan biarkan ia masak sehingga kuning keemasan. 6. Hiaskan okonomiyaki dengan mayonis di atasnya. 7. Anda juga boleh menggunakan hirisan bonita (sejenis ikan) yang dimasak sebagai hiasan
Saiz Hidangan : 4 orang Waktu Memasak : 1jam 15minit Cara Memasak : Bakar Jenis Masakan : Sajian Jepun Keistimewaan : Lempeng Jepun yang enak dan lembut berperisa
Info Chef : Dashi ada dijual pasaraya utama,bahagian rak produk runcit antarabangsa. Di antara lain ramuannya adalah rumpai laut, kepingan halus tuna, sardin atau ikan bilis dan cendawan shiitake .Dashi adalah bahan asas dalam kebanyakan masakan Jepun.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Nak kek vanilla dengan sapuan keju krim cair dan parutan keju cedar yang super sedap, ni dia resipi yang memenuhi citarasa anda.Respi yang dikongsikan oleh Bahiah Saripuddin ni boleh dicuba.
Macam senang aje buatnya. Kek Vanila tu korang boleh bakar dan kalau nak kukus pun boleh.
KEK VANILA
BAHAN-BAHAN :
Bahan kek vanilla : Bahan A:
100gm tepung gandum
60gm tepung jagung
1 sudu kecil baking powder
*Ayakkan sekali ketiga-tiga ini. Memang kena ayak sebab nak tepung tu halus dan cantik.
Bahan B :
4 biji telur gred B
2 biji telur kuning sahaja
100gm gula kastor
1 sudu besar ovalette
1 sudu kecil esen vanila
70gm mentega yang cair
CARA MEMASAK : 1.Pukul semua telur dan gula sehingga bagi ia putih gebu. Kemudian masukkan bahan-bahan B yang lain kecuali mentega cair, pukul sebati.
2. Baru masukkan tepung yang telah diayakkan. Kemudian akhir sekali masukkan mentega yang telah dicairkan. Pukul hingga semua gebu dan sebati
3. Bakar pada suhu 160°c selama 45-60 minit tengok pada jenis oven korang. Bakar 55 minit je dengan api atas bawah.
TOPPING CREAM CHEESE Bahan topping :
250gm cream cheese tatura
60gm whipping cream dairy
120gm susu pekat manis
CARA MEMASAK :
Satukan semua sekali. Sehingga krim keju tak berketul.
Biarlah ia cair memang macam tu, just nice cairnya
Kemudian, boleh sapu pada kek dan parutkan dengan keju cheddar. Keju parut tu lagi banyak lagi sedap dan nampak lagi cantik ‘snow’ nya.
Selamat mencuba!
kredit: bahiah saripuddin
FB : Resepi Mudah Tapi Sedap
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Baru hendak mula buat biskut raya? Sempat lagi pecut. Kita buat yang mudah-mudah sahaja. Yang penting tetamu suka. Resepi Biskut Cornflakes Madu, resepi biskut raya yang paling mudah, cepat dan sedap. Menggunakan Cornflakes dan madu sebagai bahan asas, cara penyediaannya tidak memerlukan masa yang lama. Jom kita cuba buat Biskut Cornflakes Madu seperti yang dikongsikan oleh Hasifah Che Mat
RESIPI BISKUT CORNFLAKES MADU
BAHAN-BAHAN:
500 gm Cornflakes 250 gm mentega/marjerin – BELI ONLINE 1 1/2 cawan gula perang (boleh ganti dengan gula kastor @ gula pasir) – BELI ONLINE 2 cawan madu – BELI ONLINE 2 cawan mixfruits Paper cup secukupnya
CARA MEMBUAT:
1. Panaskan mentega dan gula perang hingga sebati, api sederhana sahaja. Kemudian masukkan madu dan kacau sebati.
2. Bila sudah sebati dan tekstur jadi macam ni, tutup api. Masukkan cornflakes dan mixfruits. Kacau sebati.
3. Sudukan adunan guna sudu kecil biar comel dan tak melimpah isinya.
4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160°C selama 10 minit atau ikut kesesuaian oven masing-masing.
5. Apabila sudah siap, sejukkan dahulu baru susun dalam balang.
Belajar cara membuat Matcha Latte Homemade ala kafe yang super sedap, mudah dan jimat. Resipi lengkap dengan langkah ringkas untuk hasil pekat, creamy dan memuaskan!