Sedapnya KuihBoko Pandan Ubi Kayu perkongsian resipi oleh Opah Mas Cotek. Selain pandan, ada juga yang buat menggunakan gula merah. Dua-dua sedap! Rasa yang memang asli malah nak buatnya pun tidak sukar. Bahan pun tak banyak. Patutlah ramai yang pakat salin resipi. Nak cuba? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MASAK KUIH BOKO PANDAN UBI KAYU
BAHAN LAPISAN BAWAH: 3 cawan ubi kayu parut – parut ubi kayu terlebih dahulu. perah kemudian baru ambil dan sukat pati yang mendap. Airnya dibuang 2 cawan air pandan – kisar 7-8 helai daun pandan 1 1 /4 cawan gula @ ikut manis yang disukai (beli online disini) Sedikit pewarna hijau (beli online disini)
Ads
CARA MEMASAK: 1.Satukan kesemua bahan. Sebatikan. 2. Kemudian masukkan ke dalam bekas-bekas kecil hingga memenuhi separuh bekas. 3. Kukus selama 25 minit atau hingga lapisan ubi kayu masak. 4. Angkat dan sejukkan.
BAHAN LAPISAN ATAS: 1/2 cawan tepung beras (beli online disini) 4 cawan santan Garam secukup rasa
CARA MEMASAK: 1.Satukan kesemua bahan di dalam periuk. Sebatikan biar tiada ketulan tepung. 2. Masak adunan menggunakan api sederhana hingga pekat dan meletup-letup. Pastikan adunan sentiasa dikacau untuk mengelakkan ia berketul. 3. Tuang adunan ke atas Boko Ubi yang telah disejukkan tadi.
4. Biarkan kuih sejuk sekali lagi dan kemudian bolehlah dihidangkan.
Senang sangat nak buat menu ini. Kurang minyak, tanpa gula. Perlu sedikit garam dan beberapa bahan saja. Sedap makan dengan nasi panas-panas. Rasa dan bauan oren tu buat ketagih je nak tambah nasi.
AYAM MASAK OREN CHINESE STYLE Bahan-bahan: 6 ketul ayam 1 biji bawang holland – dipotong dadu-BELI ONLINE DI SINI 2 ulas bawang putih – dicincang-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu kecil lada sulah-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu makan sunquick perisa oren 1 sudu makan sos cili-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu makan kicap manis 1 sudu sos ikan Sedikit tepung jagung
Cara memasak:
1) Perap ayam bersama oren sunquick, garam dan lada sulah. Gaul ayam tadi bersama tepung jagung dan goreng hingga keemasan. Kemudiaan angkat dan ketepikan 2) Panaskan kuali bersama satu sudu minyak. Tumis bawang holland, bawang putih dan lada sulah hingga naik bau
3) Masukkan sunquick, sos cili, sos tiram, sos ikan sehingga sebati
4) Masukkan ayam yang digoreng tadi. Gaul sehingga kuah melekat pada ayam sepenuhnya. Sedia untuk dihidang
Ayam Goreng Kicap dimasak persis 3 Budak Gemok ni memang padu rasa dia. Nak buatnya senang sangat dan yang pasti makan lauk macam ni tak cukup nasi sepinggan.
Paling penting kicap dengan ayam goreng tu sekata dengan bawang dan bahan lain. Dah bersalut cantik tu mesti ngam rasa dia.
Resipi yang dikongsikan ini cukup mudah untuk anda ikuti. Bolehlah cuba nanti.
Ayam Goreng Kicap Ala 3 Budak Gemok
Bahan-bahan:
Ayam – dipotong kecil
Bawang besar *
Bawang putih*
Cili padi*
Daun kari*
Halia*
Sos tiram
Kicap manis
Cara Memasak:
Perap ayam dengan garam dan kunyit. Goreng dan ketepikan.
Tumbuk atau kisar bahan bertanda
Tumis bahan tumbuk/kisar menggunakan minyak menggoreng ayam tadi. Tunggu sehingga bahan garing
Masukkan 3 sudu besar sos tiram. Kacau sebati.
Masukkan pula kicap manis, yang ni bergantung kepada ayam dan bahan tumbuk tadi. Jangan terlalu sedikit. Tumis sekata dengan bawang.
Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng. Gaul sebati.
Siap untuk dihidangkan.
Nota:
Tak perlu letak garam kerana sos tiram sudah masin. makan dengan nasi panas dan sambal gesek memang sedap.
Berita gembira buat semua pencinta makanan! Jabatan Warisan Negara secara rasmi telah mewartakan 117 jenis makanan Malaysia sebagai Warisan Kebangsaan di bawah Deklarasi Objek...