Anda dah mula tercari-cari resipi biskut raya untuk tahun ini? Maklumlah, Ramadan bakal menjelang bermakna Hari Raya Aidilfitri pun bakal tiba. Salah satu biskut popular yang boleh dicuba adalah Biskut Snow Almond perkongsian saudari Puan Eha. Mudah buat dan rasanya sedap. Selamat mencuba!
RESIPI BISKUT SNOW ALMOND
BAHAN-BAHAN:
125gm buttercup / marjerin
60gm gula halus
1 biji kuning telur
Segenggam badam nips
BAHAN A:
65gm susu tepung
60gm tepung jagung
60gm tepung kastard
110gm tepung gandum cap rose
1 sudu teh emplex (sejenis bahan untuk merangupkan biskut)
BAHAN HIASAN:
Ads
Serbuk roti putih secukupnya
200gm coklat masakan
2 sudu makan cocoa butter
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan-bahan A. Gaul sekata. Ketepikan.
2. Dalam bekas adunan, kacau buttercup, gula dan telur hingga sebati. Masukkan badam nips. Gaul lagi hingga sekata.
3. Masukkan campuran tepung ( bahan A) sedikit demi sedikit. Adun hingga jadi doh.
4. Leperkan doh dan potong petak. Susun dalam dulang pembakar yang telah dialas @ dioles dengan marjerin.
5. Bakar biskut pada suhu 170C selama 25 minit. Bila masak, sejukkan terlebih dahulu.
6. Cairkan coklat masakan menggunakan teknik double boil. Tambahkan cocoa butter. Kacau sebati.
7. Ambil biskut yang telah disejukkan tadi, celupkan dalam coklat dan salutkan dengan serbuk roti. Biarkan ‘set’ seketika.
Bila buat tart nenas, semua orang inginkan tart nenas yang lembut dan gebu serta cair di mulut!
Tapi apa rahsianya untuk jadikan tart nenas yang lembut dan gebu? Tip yang dikongsi Mohd Fitri Khairudin untuk resipi tart nenas bebola naga.
TIP:
1. Rahsia saya ialah minyak sapi – insyallah tak berbau bau tetapi rasa amat berbeza – tart akan jadi lebih lembut dan gebu. Cair di mulut! Begitu juga dengan susu pekat – Ia bukan saja berfungsi untuk memberi sedikit kemanisan, tetapi juga untuk mengekalkan kelembabpan (moist) kepada tart anda. 2. Tepung jagung dalam 20gm dan tepung kastard dalam 20gm (lebih kurang 1 sudu setiap satu) akan membuatkan tart anda lebih kejap dan tidak mudah hancur bila dipegang. 3. Tart paling elok guna mentega berkualiti seperti contoh Goldern Churn, Anchor atau mentega tulen yang lain. 4. Cara bakar juga amat penting: Untuk dapat warna yang menarik, tart mesti dibakar 2 kali dan diubah tempat. Jadikan tart anda lain dari yang lain. 5. Resipi ini diolah dan diperbaiki mengikut sukatan yang pasti Insya-Allah jadi elok. Banyak kali dah buat dan amat memuaskan. Insya-Allah. 6. INGAT! Jika adunan terlembik, tambah tepung gandum. Jika terkeras, tambah butter! Itu cara untuk menyelamatkan adunan.
1. Masukkan mentega, minyak sapi, susu pekat manis, kuning telur dan esen vanilla dalam satu bekas. Gaul hingga semuanya sebati secara lembut, tapi jangan bagi kembang.
2. Masukkan tepung gandum, tepung kastard dan tepung jagung yang telah diayak. Gaul-gaul lagi bagi sebati. 3. Bila adunan dah mula berketul, mula uli dengan menggunakan tangan untuk sebatikan adunan. 4. Pastikan adunan tidak terlalu lembut atau tidak terlalu keras. Uli sehingga menjadi doh dan tidak melekat di tangan.
6. Gentelkan dan tekan sedikit di tengah, letakkan jem nenas dan balut kembali. Bulatkan dengan kemas. 7. Bila dah siap semuanya, sapu bebola tart dengan kuning telur yang dicampur dengan sedikit air.
8. Masukkan dalam ketuhar. Bakar untuk kali pertama dengan suhu 170C selama 24 minit di rak tengah. 9. Kemudian, keluarkan semula dan sapu kuning telur sekali lagi. 10. Masukkan dalam ketuhar sekali lagi. Bakar buat kali kedua dengan suhu 100C selama 5 minit di rak paling atas.
Bagi penggemar Carrot cake @ Kek Lobak Merahpastinya akan suka dengan resipi yang dikongsi oleh saudari Surina Abadi ni. Sangat mudah malah bahan-bahannya juga senang nak disediakan. Sukat cawan dan sudu je. Kalau beli, sekeping sudah berbelas ringgit. Jom buat sendiri. Memang boleh makan puas-puas. Rasa pun sedap tau. Selamat mencuba!
CARA MEMASAK: 1. Untuk bahan A, satukan telur, gula perang dan ovalette. Pukul hingga kembang. Kemudian masukkan minyak. Pukul lagi hingga sebati. 2. Ayak dulu Bahan B. Kemudian campurkan bahan B ke dalam bahan A. Pukul seketika. 3. Masukkan walnut, lobak merah dan kacang gajus. Gaul hingga sebati dan tuang adunan kek ke dalam loyang bersaiz 8 inci yang telah dioles dengan mentega. 4. Bakar kek pada suhu 160C selama 1 jam 20 minit atau sehingga kek masak menggunakan api atas bawah. 5. Bila kek telah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dihias dengan krim keju. 6. Untuk menyediakan krim hiasan, satukan semua bahan dan pukul hingga kembang. Hias pada kek setelah kek sejuk sepenuhnya.
Tanpa menggunakan minyak sapi, wanita ini tetap boleh buat tart nanas yang gerenti sedap. Dia yang menggunakan nama facebook Mai Siti berkongsi resipi membuat tart nanas yang nampak menarik. Perkongsian dia dalam group facebook Rasa Share Resipi telah meraih sebanyak 11,000 share. Mesti ada sesuatu yang menjadikan tart nanas ini istimewa, kan? Ada yang dah pernah cuba?
TART NANAS GEBU TANPA MINYAK SAPI
BAHAN-BAHAN
250 gram mentega (BELI DI SINI)
4 sudu makan susu pekat manis (BELI DI SINI)
2 biji kuning telur ayam
1/2 sudu teh esen vanila (BELI DI SINI)
1/2 sudu teh pewarna kuning
3 sudu makan tepung jagung (BELI DI SINI)
3 sudu makan tepung kastard
3 cawan tepung gandum (BELI DI SINI)
2 sudu makan susu tepung
Inti nanas
CARA MEMBUAT
1. Masukkan mentega, susu pekat manis, kuning telur ayam, esen vanila dan pewarna kuning dalam bekas.
.
2. Gaul semua bahan tadi. Jangan terlalu lama kerana boleh membuat tart mengembang apabila dibakar.
.
3. Masukkan tepung jagung dan tepung kastard. Gaul sedikit.
.
4. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit.
.
5. Masukkan susu tepung. Gaul sehingga sebati.
.
6. Uli sampai jadi doh.
.
7. Sapu sedikit minyak masak pada tangan. Bentukkan ini tart nanas.
.
8. Ambil acuan tart nanas.
.
9. Isi doh ke dalam acuan. Tekan menggunakan ibu jari.
.
10. Letak inti dan gulungkan.
.
11. Panaskan oven (BELI DI SINI). Bakar pada suhu 160 darjah selama 30 minit dengan api atas bawah.
Udang goreng sambal matah adalah antara resipi yang semakin popular kerana rasanya yang unik, gabungan tekstur rangup udang goreng dan kepedasan aromatik sambal matah dari Indonesia.