Tak lama lagi bulan Ramadan bakal menjengah tiba. Pasti kaum-kaum ibu sudah mula berfikir tentang aneka kuih raya yang boleh dihasilkan untuk hari raya nanti. Malah kalau nak buat niaga, inilah masanya. Salah satu resipi biskut yang popular adalah Biskut Semperit Susu perkongsian saudari Leeina Qaliena ni. Mudah, guna bahan yang ringkas tapi rasanya sedap! Anda boleh cuba.
BISKUT SEMPERIT SUSU
BAHAN-BAHAN:
Ads
250gm mentega @ buttercup
1 cawan susu pekat manis
400gm tepung jagung
3 sudu makan tepung kastard
CARA MEMASAK:
1. Satukan susu pekat manis dan mentega. Pukul atau gaul hingga sebati dan tidak berketul.
2. Masukkan tepung kastard dan tepung jagung. Gaul sebati dan uli.
3. Uli campuran mentega dan tepung hingga menjadi doh. Jika adunan terlalu lembik, tambahkan tepung jagung sedikit demi sedikit hingga dapat tekstur doh yang sempurna.
4. Dengan menggunakan acuan pecah 15, tekan doh diatas dulang pembakar dan hias menggunakan cip coklat atau hirisan ceri.
5. Biarkan doh biskut selama 10 minit sebelum dimasukkan ke dalam ketuhar. Pastikan ketuhar telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 190C selama 10 minit.
Ads
6. Bakar biskut pada suhu yang sama selama 15-20 minit. Sejukkan dan boleh disimpan dalam bekas kedap udara.
Ads
INFO: Jika doh lembik, tambahkan tepung jagung sedikit demi sedikit dan uli sehingga doh tidak melekat pada bekas. Elakkan letak tepung dalam jumlah banyak sekaligus bagi mengelakkan doh menjadi keras.
Ramai peminat kek perisa pandan. Kek keju pula memang sedap dan disukai ramai. Kali ini RASA kongsikan resipi kek pandan cheese leleh daripada Iyana Razali. Melalui gambar yang dikongsikan nampak sedap sungguh kek ini. Boleh cuba buat. Resipinya pun tak susah sangat.
CARA MEMBUAT KEK
1. Ayak tepung dan baking powder. Ketepikan.
2. Campur semua bahan kisar dan kisar sehingga kembang. Kemudian masukkan ke dalam satu bekas.
3. Masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama baking powder tadi.
4. Gaul sebati. Kemudian masukkan minyak masak. Kacau secara kaup balik sahaja.
5. Panaskan oven 160°C. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah dialas dengan baking paper dan bakar selama 50-60 minit atau sehingga masak.
BAHAN TOPPING
250 gram cream cheese
1/2 cawan susu pekat manis (BELI DI SINI)
1/4 cawan susu cair
CARA MEMBUAT TOPPING
1. Campur sebati semua bahan.
2. Tuang ke atas kek dan tabur cheese parut.
Siapa yang suka sangat dengan kek coklat boleh cuba versi yang ini pula. Bolu Coklat Lapis Cheese Kukus ni sedap disimpan dalam chiller dulu kemudian baru dipotong. Buat untuk minum petang nanti. Boleh cuba resipi yang dikongsi oleh Iedaa Jahaya.
Bolu Coklat Lapis Cheese Kukus 110gm tepung gandum 2 sudu makan serbuk coklat 1 sudu kecil baking soda 1/2 sudu teh garam 1 sudu kecil baking powder Ayak.kemudian gaul sebati dahulu. Ketepikan 2 biji telur 150gm gula kastor Whisk hingga gula larut kemudian masukkan 125ml susu cair ,gaul hingga sebati.
Cara membuat:
1.Masuk bahan ayak sikit-sikit, kaup balik hingga betul-betul sebati dan adunan tak berketul. Adunan nampak licin je. 2.Kemudian masuk 45ml minyak jagung. Gaul betul-betul sebati,baru masuk loyang. 3.Panaskan kukusan. Kukus 30minit.Dah sejuk keluarkan dari loyang. Potong bahagian tengah kek. 4.Putar 250g cream cheese 5.Masuk ½ cawan whipping cream,kalau tak ada guna susu full cream pun boleh. 6.Masuk 1/2,cawan susu pekat,putar lagi. 7.Bila dah nampak leleh sikit.lapis kat bahagian tengah kek. Letak pulak lapisan kek lagi satu. 8.Untuk bahagian atas pulak,lapis lagi cream cheese kat semua lapisan atas. 9.Untuk curah coklat,Double boil coklat masakan. Saya guna coklat beryls milk bukan dark.boleh je mana-mana pun lebih kurang 3/4cawan. Masuk 1/2cawan whipping cream.Bila air dah didih,kacau coklat hingga cair tutup terus api.Tunggu sejuk sekejap baru curah atas lapisan atas cheese tadi. 10.Masuk lebihan cheese dalam piping beg .Lakarkan sikit atas tu. Siap dah. Boleh simpan dalm peti sejuk dulu. Kemudian baru dipotong.
Raya tinggal beberapa hari je lagi. Bagi yang belum cukup bekalan biskut raya, boleh cuba resipi Chocolate Chip Cookies ni. Rangup dan sangat sedap! Nak buat pun mudah. Jom cuba!
CHOCOLATE CHIP COOKIES
BAHAN-BAHAN:
3/4 buku mentega ( mentega yang seberat 250gm. Ambil 3/4 sahaja)
1/2 cawan gula kastor
1/2 cawan gula perang
2 biji telur
1/2 sudu teh garam
1 1/4 sudu teh soda bikarbonat
2 sudu teh esen vanila
3 cawan tepung gandum
3/4 cawan cip coklat
CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega, gula kastor dan gula perang hingga sebati sahaja.
2. Kemudian masukkan telur, soda bikarbonat, garam dan esen vanilla. Gaul lagi hingga rata.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...