Biskut Sarang Semut ini antara sajian biskut raya yang selalu ada di meja tatkala Syawal. Rasanya yang berlemak, lembut berderai memang sedap saja bila masuk ke mulut.
Semudah menikmatinya, biskut sarang semut ini juga antara yang senang untuk disediakan. Cuma yang diperlukan adalah kesabaran untuk menekan atau memarut doh.
Tapi ada tip mudah yang dikongsi oleh peniaga biskut sarang semut untuk memudahkan kerja membuat biskut ini. Resipi dan panduannya dikongsi oleh Puan Nur Aifa Nur.Selain itu resipi biskut sarang semut ini juga tidak menggunakan telur.
Buat sendiri biskut sarang semut tanpa telur
Bahan A
60g mentega
40g gula aising
1tsp esktrak vanila
Ads
Bahan B (satukan dan ayak)
60g tepung gandum
40g tepung kastard
1 tsp baking powder
Hiasan
Coklat rice
Cara membuat
Satukan Bahan A dan kacau dengan senduk kayu cuma bagi sebati je.
2. Tambah Bahan B dan gaul sampai jadi doh.
3. Tak perlu keraskan dalam peti sejuk untuk diparut, boleh terus tekan pada penapis teh untuk lebih mudah.
Penapis ini diperbuat daripada kain net dan ring penegang kain (perkakas jahit sulam). Memang memudahkan kerja membuat biskut sarang semut.
4. Selepas selesai menekan menggunakan doh barulah ceduk untuk dimasuk dalam paper cup.
5. Masukkan penuh-penuh dalam paper cup kerana selepas dibakar biskut akan mendap. Tapi jangan risau bila masak masih nampak tekstur berderainya.
Ads
6. Kemudian boleh tabur coklat rice atau edible manik warna warni.
7. Bakar ikut suhu oven masing-masing.
Tip
Untuk lebih sedap, boleh gunakan mentega pure (Anchor, SCS, Golden Churn) dan gunakan vanilla ekstrak bukan esen vanilla. Supaya warnanya menarik tambah pewarna kuning telur semasa mengadun bahan A.
Sempena kehadiran Hari Raya Aidiladha ni di samping nak fikir lauk daging korban, kena juga cari idea nak
buat biskut apa. Sebagai kudapan ahli keluarga bila berkumpul nanti.
Biskut dari bijirin atau ‘cereal’ memang tak pernah mengecewakan. Kini dan selamanya terjamin lazat. Jom
cuba buat 4 resepi biskut bijirin yang sungguh ‘yummy’ ni dari Nor Shahidah Mohd Mahayadin dari
Yummilicous Cakes n Cookies.
1. Cereal & sunflower seed cookies
BAHAN-BAHAN :
85 gm mentega
85 gm gula kastor
½ biji telur
½ sudu teh esen vanilla
142 gm tepung gandum | diayak
1 sudu teh serbuk penaik | diayak
30 gm biji bunga matahari
30 gm campuran ceri hijau dan merah
Bahan hiasan :
Serbuk nestum secukupnya
Biji bunga matahari panggang secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang.
2. Masukkan esen vanilla, telur, pukul rata
3. Masukkan tepung gandum,dan baking powder.
4. Masukkan biji bunga mata dan ceri.
5. Gaul rata hingga terbentuk doh.
6. Jemput sedikit dan salut dengan serbuk nestum, dan hiaskan kuaci di atasnya.
7. Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius, bakar sehingga perang keemasan.
Saiz hidangan : 30- 40 keping Waktu memasak: 15-17 minit Keistimewaan: Rangup dan enak dengan kuaci bunga matahari Anggaran kos: RM17
INFO : Anda boleh juga menggunakan kuaci atau biji labu
2. MELTING MOMENTS COOKIES
BAHAN-BAHAN :
85 gm mentega
85 gm gula kastor
1/2 biji telur
1/2 sudu teh esen vanilla
142 gm tepung gandum | diayak
1 sudu teh serbuk penaik | diayak
30 gm corn flakes | dihancur
Bahan hiasan:
Cornflakes hancur secukupnya untuk hiasan.
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
2. Masukkan esen vanilla dan telur, pukul rata.
3. Masukkan tepung gandum dan serbuk penaik, gaulkan.
4. Masukkan cornflakes hancur, gaul rata hingga jadi doh
5. Jemput sedikit doh dan golekkan ke dalam cornflakes hancur.
6. Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius, bakar hingga perang keemasan.
Saiz hidangan: 30- 40 keping Waktu memasak: 15- 17 minit Keistimewaan: Rasa corn flakes yang sungguh sedap Anggaran kos: RM15
INFO : Anda boleh juga memasukkan bahan campuran lain seperti biskut Marie hancur. Adunan ini sangat
lembut.
3.BISKUT OATMEAL WITH CHOC & PISTACHIO
BAHAN-BAHAN :
120 gm mentega
50 gm gula kastor
80 gm cip coklat
80 gm oat segera
150 gm tepung gandum | diayak
1 sudu teh baking soda @ soda bikarbonat | diayak
1 sudu teh esen vanilla
Bahan hiasan :
Coklat dan kacang pistachio (hancur) secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang. Masukkan esen vanilla.
2. Masukkan tepung gandum dan baking soda.
3. Masukkan oat dan cip coklat.
4. Bentukkan dan susun dalam dulang pembakar yang telah digriskan mentega.
5. Panaskan oven , bakar dalam suhu 170 darjah celcius hingga perang keemasan.
6 .Bila dah sejuk hiaskan dengan coklat dan kacang pistachio
Saiz hidangan : 25 – 30 keping Waktu memasak: 15 -17 minit Keistimewaan: Coklat dan oat gandingan biskut yang sedap Anggaran kos: RM16
INFO : Hiaskan dengan kacang pistachio yang sudah dipanggang. Kacang juga boleh dimasukkan dalam
ramuan jika suka, dalam anggaran 30 gm.
4.COFFEE AND CEREAL COOKIES
BAHAN-BAHAN :
50 gm mentega
1 biji telur | kuning sahaja
20 gm gula aising
80 gm tepung naik sendiri | diayak
30 gm instant coffee | diayak
½ sudu teh esen vanilla
Bahan hiasan :
Corn flakes hancur dan cip coklat putih, secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dan gula aising hingga kembang.
2. Masukkan vanilla dan kuning telur dan pukul rata.
3. Masukkan tepung naik sendiri serta pes serbuk kopi segera.
4. Adun menjadi doh hingga boleh diterap dengan acuan biskut @ cookie cutter
5. Hiaskan dengan corn flakes hancur dan cip coklat putih.
6. Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius, bakar sehingga perang keemasan.
Saiz hidangan : 30 keping Waktu memasak: 15- 20 minit Keistimewaan: Berperasa dan beraroma kopi yang harum dengan kerangupan corn flakes Anggaran kos: RM 14
INFO : Anda boleh memasukkan sedikit corn flakes untuk rasa yang lebih rangup.
Kanak-kanak mana yang tidak menyukali coklat yang sedap tapi mahal tu.. Pantang kalau bawak ke pasaraya ibu-ibu pasti akan melangkah laju. Jika ingin berjimat, ibu-ibu boleh ikut cara buat coklat ala ferrero ni, lebih sedap dan boleh buat stok tak perlu beli dah! Selamat mencuba.
RESIPI COKLAT ALA FERRERO ROCHER
BAHAN-BAHAN:
250gm butter
80gm gula icing
20gm qroquant/cornfleks hancur
360gm tpg gandum
100gm almond powder
40gm tpg jagung
1/2 sdt esen vanilla
almond nibs secukupnya (utk menyalut biskut)
3 biji putih telur (utk melekatkan almond nibs dgn biskut)
Biskut Raya memang istimewa dihidang tetamu, tak payah tunggu raya pun. Satu balang boleh habis tu sambil duduk bersantai depan tv. Senang dibuat dan tahan lama, inovasi baru biskut perisa coklat dari sentuhan kreatif Zaiton Ismail pemilik Dyra Bakery & Academy ini memang patut dicuba.
Rangup, enak dengan bentuk dan rupa yang menarik,jom semak 5 biskut berasaskan koko dan coklat ini. Boleh dibuat jualan masa puasa nanti.
1.DAISY CHOCOLATE COOKIES
BAHAN-BAHAN :
250 gm mentega
110 gm gula aising
50 gm tepung ubi | diayak
20 gm serbuk coklat | diayak
300 gm tepung jagung | diayak
50 gm tepung kastad | diayak
1 sudu teh perisa coklat
1 biji telur
Bahan hiasan : Manik gula warna perak secukupnya
CARA MEMASAK : 1. Pukul mentega bersama gula aising hingga kembang. 2. Kemudian masukkan telur, pukul rata. 3. Kemudian masukkan semua jenis tepung, adunkan menjadi doh. 4. Kemudian masukkan doh dalam acuan berbentuk bunga dan tekan di atas dulang pembakar yang telah digriskan dengan mentega. 5. Susun manik sebiji di atasnya. 6. Panaskan oven dan bakar dalam suhu 170 darjah celsius selama 15 minit
INFO : Biskut ini mudah rapuh dan lembut berderai kerana penggunaan tepung jagung dan kastad.
2.CRANBERRIES CHOCOLATE CORN FLAKES COOKIES
BAHAN-BAHAN :
250 gm mentega
120 gm gula perang
1 biji telur
350 gm tepung gandum | diayak
30 gm serbuk coklat | diayak
10 gm serbuk penaik | diayak
50 gm corn flakes | diramas
30 gm cranberi | dipotong kecil
Bahan hiasan : Coklat cair secukupnya sebagai hiasan
CARA MEMASAK : 1. Pukul mentega bersama gula perang hingga kembang. 2. Kemudian masukkan telur, pukul rata dan masukkan tepung gandum dan serbuk penaik.. 3. Masukkan pula serbuk coklat .Diikuti dengan corn flakes dan cranberi, gaul rata dan adunkan menjadi doh lembut 4. Bulat-bulatkan dan sudukan di atas dulang pembakar. 5. Panaskan oven dan bakar dalam suhu 170 darjah celcius selama 18 minit atau perang keemasan. 6. Sejukkan kemudian boleh dilorekkan dengan coklat yang telah dicairkan dengan menggunakan beg piping.
INFO : Anda boleh juga menggunakan buah beri jenis lain seperti strawberi dan raspberi menggantikan cranberi jika suka.
3.DYRA RAISIN COOKIES
BAHAN-BAHAN :
200 gm mentega
100 gm gula perang
1biji telur
50 gm serbuk coklat | diayak
300 tepung gandum | diayak
1 sudu teh esen vanilla
100 gm kismis hitam campur kismis kuning
Bahan hiasan : Coklat putih cair dan kismis kuning secukupnya
CARA MEMASAK : 1. Pukul mentega dan gula aising hingga kembang. 2. Kemudian masukkan telur dan esen vanilla. 3. Putar lagi dan masukkan tepung gandum. 4. Kemudian masukkan serbuk coklat diikuti dengan kismis. 5. Adun menjadi doh lembut 6. Bulatkan dan susun atas dulang pembakar. 7. Panaskan oven dengan suhu 170 darjah celcius hingga perang keemasan, selama 18 minit. 8. Apabila sejuk hiaskan dengan coklat putih dan kismis di atasnya.
INFO : Anda boleh menambah kacang walnut atau jenis kacang lain untuk rasa lebih rangup.
4. BROWNIES COOKIES
BAHAN- BAHAN :
200 gm mentega
300 gm tepung gandum | diayak
50 gm serbuk koko | diayak
100 gm perang
10 gm serbuk penaik | diayak
20 gm coklat cip
1biji telur
Bahan hiasan :
Cip coklat secukupnya
Coklat cair untuk dipaipkan atas biskut
CARA MEMASAK : 1. Cairkan mentega, kemudian masukkan gula perang dan telur. 2. Kemudian masukkan serbuk koko dan serbuk penaik, gaul rata. 3. Adunkan menjadi doh dan terap mengikut acuan yang disukai. 4. Hiaskan dengan cip coklat. 5. Panaskan oven dan bakar dalam suhu 180 darjah celcius selama 18 minit. 6. Sejukkan di atas redai, dan paipkan dengan coklat .
INFO : Jika mahukan rasa yang rangup bakar lama sedikit 18-20 minit, dan jika mahukan rasa ‘chewy’ pendekkan masa membakarnya kepada 15 minit
Coklat warna merah muda yang dicairkan untuk paip atas biskut
CARA MEMASAK : 1. Pukul mentega bersama gula perang. 2. Masukkan telur dan kemudian masukkan tepung gandum, 3. Kemudian masukkan coklat masakan yang telah dicairkan diikuti serbuk koko. 4. Kemudian masukkan berteh beras, adunkan menjadi doh. 5. Bulat-bulatkan dan susun dalam dulang 6. Panaskan oven dengan suhu 180 darjah celcius dan bakar selama 15- 17 minit 7. Setelah biskut sejuk paipkan dengan lorekan coklat.
INFO : Berteh beras dan koko memberi gandingan rasa yang cukup sedap dan pasti digemari tetamu.
Terima kasih :Dyra Bakery & Academy,15- 1 Jln Elektron E U16/E, Denai Alam, Shah Alam.
Rendang daging hitam atau daging masak hitam selalunya akan menggunakan kicap. Malah rasa kicap ini juga menjadi penyedapnya.Tapi resipi rendang yang dikongsi oleh Khairul...