
Kurma atau tamar adalah sejenis buah di tanah Arab. Selain dimakan begitu sahaja, kurma juga sedap jika dijadikan sebagai bahan pelengkap dalam resipi biskut.
Melalui facebook, Samsiah Hj Mat Ali berkongsi resipi membuat biskut mentega kurma yang kelihatan amat sedap. Jom kita cuba resipinya yang boleh dikatakan mudah juga untuk diikuti.
Jom kita lihat resipinya.
BISKUT MENTEGA KURMA
BAHAN-BAHAN
100 gram kurma
125 gram mentega
40 gram gula perang
1/2 sudu kecil esen vanila
2 sudu besar susu tepung
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung beras
1 sudu kecil serbuk penaik
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 cawan tepung gandum
Bahan-bahan ini boleh dapat 34 biji biskut.
CARA MEMBUAT
1. Potong kurma mecil-kecil. Buang bijinya. Ketepikan.
2. Dalam mangkuk, masukkan mentega, gula perang dan esen vanila. Gaul sebati.
3. Kemudian masukkan susu tepung, tepung jagung, tepung beras, serbuk penaik, soda bikarbonat dan tepung gandum. Gaul sebati sehingga menjadi doh.
4. Masukkan kurma tadi. Gaul lagi.
5. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 20 minit.
6. Kemudian, ambil sejemput menggunakan sudu. Letakkan di atas dulang pembakar. Buat sehingga habis adunan.
7. Bakar pada suhu 140 darjah selsius selama 20 minit menggunakan api atas dan bawah.
8. Siap!
Selamat mencuba!
Untuk lebih detail, boleh tonton video di bawah.
https://youtu.be/maOccRxV5-k
Sumber: Samsiah Hj Mat Ali melalui Rasa Share Resipi
Lauk Utama Dan ‘Dessert’ Dari Jepun, Boleh Buat Kat Rumah…

Sajian negara Matahari Terbit, Jepun memang terkenal di merata dunia. Di Malaysia pun ada banyak terdapat sajian Jepun dek hangatnya sambutan dari pelanggan. Hidangan Jepun terkenal dengan sajiannya yang lazat serta mementingkan bahan ramuan yang segar dan berkualiti.
Suka makan makanan Jepun, nah, Min kongsikan 5 sajian dari negara Matahari Terbit. Konnichiwa…
1. SIZZLING BEEF TEPPANYAKI
BAHAN-BAHAN :
- 150gm daging lembu | sekeping dihiris nipis
- 2 sudu makan kicap soya
- 3 sudu makan minyak masak
- 1 sudu teh gula
- 2 ulas bawang putih
- 1 sudu teh lada putih
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu makan mentega
- 2 sudu makan sos teppanyaki
- 1 sudu teh sos ikan
- 1 sudu makan serbuk bawang putih
Cara Membuatnya:
1. Potong daging lembu kepada kepingan yang sangat nipis, kira-kira setengah sentimeter.
2. Masukkan daging lembu yang dihiris ke dalam mangkuk, tambah secubit garam, gula ,kicap sos soya, serbuk bawang putih, lada putih, sos ikan, sos teppanyaki dan satu sudu teh minyak masak dan kacau
rata.
3. Perapkan daging lembu selama beberapa minit.
4. Masukkan 3 sudu minyak masak dalam kuali kecil dan goreng bawang putih yang telah di hiris.
5. Dalam kuali sederhana atau besar, masukkan sesudu minyak yang digunakan dari bawang putih, goreng dan masak daging lembu. Kacau secara berterusan selama 4-5 minit kemudian tambah satu sudu
mentega dan bawang putih goreng.
6. Angkat dan letakkan daging ke dalam pinggan.
7. Makanan siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 10 minit
Cara memasak : Kacau goreng
Jenis masakan : Inspirasi sajian Jepun
Keistimewaan : Sajian ini biasanya dihidangkan dengan sayur-sayuran dan juga nasi.
Info Chef: Anda boleh menyajikannya dengan sayur-sayuran yang digril sekali bersama daging. Pilih daging batang pinang agar cempat empuk dan lembut.
2. MATCHA KASUTERA
BAHAN-BAHAN :
- 8 biji telur
- 300 gm gula kaster
- 200 gm tepung roti | diayak tiga kali
- 1/2 sudu teh serbuk teh Matcha (teh hijau) | diayak tiga kali
- 100ml susu
- 4 sudu makan madu CARA MEMASAK :
1. Sediakan loyang segi empat tepat.
2. Sapukan sedikit mentega di bahagian dasar loyang dan alas dengan kertas parchment.
3. Panaskan ketuhar pada suhu 170°c.
4. Panaskan susu dan madu.
5. Masukkan telur dan gula di dalam mesin pemutar dan putarkan sehingga ringan dan gebu
6. Pelahankan kelajuan mesin pemutar, masukkan susu dan madu dan kacau sehingga sebati
7. Akhir sekali masukkan tepung dan matcha yang diayak, putar sehingga sebati.
8. Kemudian tuang di dalam loyang segi empat tepat yang dilapik dengan kertas parchment.
9. Bakar di dalam ketuhar selama 35 – 45 minit.
10. Keluarkan dari ketuhar, dan terbalikkan di atas redai sehingga sejuk.
11. Kikis tepi kek, keluarkan dari loyang.
12. Potong kek setebal 2 sm dan hidangkan di atas pinggan yang disediakan.
Saiz hidangan : 8 orang
Masa memasak : 1 jam 15 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Sajian Jepun
Keistimewaan : Gebu lembut dengan ramuan teh hijau yang bersifat anti oksidan
INFO CHEF : Bagi mendapatkan tekstur yang gebu dan halus, tepung dan serbuk teh hijau perlu diayak sebanyak tiga kali.
3. SABA SHIOYAKI
BAHAN-BAHAN :
- 160 gm ikan saba (*sejenis ikan tenggiri di lautan sejuk)
- 50 gm lemon | dikupas baji
- 20 gm lobak (radish) | diparut
- Garam secukupnya
CARA MEMASAK :
1.Taburkan garam di atas ikan saba dan panggang hingga masak.
2. Panggang ikan dengan menyalakan pembakarnya di bahagian atas gril bahagian dalam ikan, kemudian baru bahagian kulitnya.
3. Hidangkan di atas pinggan bersama lemon, parutan lobak dan serbuk cili Jepun mengikut stail hidangan Jepun.
Saiz hidangan : 1 orang
Masa penyediaan : 10 minit
Cara memasak : Panggang
Jenis masakan : Sajian Jepun Tradisional
Keistimewaan : Kesegaran dan kemanisan ikan sabo lautan sejuk
Info Chef : Ikan ini kaya dengan omega 3. Sajiannya begitu ringkas kerana orang Jepun gemar menikmati kemanisan dan kesegaran ikan asli tanpa ramuan lain .
4. GREEN TEA PASSION YUZU DOME
BAHAN-BAHAN :
Bahan span vanila (acuan bulat 20 sm) :
- 3 biji telur
- 80gm gula
- 100gm tepung
- 8gm ovelet
- 25ml air
- 20ml minyak jagung
Bahan mousse teh hijau:
- 14gm gelatin
- 45ml air
- 2 biji kuning telur
- 20gm gula
- 125ml susu
- 60gm coklat putih
- 250gm krim putar semi
- 15gm serbuk teh hijau
- 45gm air suam
Bahan passion yuzu curd :
- 100gm puri buah markisa
- 33 gm puri yuzu *sejenis buah citrus seakan lemon yang ditanam di Jepun
- 90 gm gula
- 2 biji telur
- 2gm tepung jagung
- 2gm gelatin + 6 ml air ( campuran ini dipanggil water-boom)
- 90gm mentega lembut
Bahan choc feullatine :
- 70gm coklat putih
- 26gm mentega koko
- 70 gm wafer feullantine (biskut wafer feullantine hancur)
Bahan Green Mirorr Glaze:
- 100ml air
- 200gm gula
- 200gm glukos
- 165ml susu pekat manis
- 24gm gelatin
- 96ml air
- 100gm coklat putih
CARA MEMASAK :
Cara masak span vanilla:
1. Campurkan kesemua bahan span vanilla di dalam mangkuk kecuali minyak jagung.
2. Pukul hingga gebu. Kemudian masukkan minyak jagung dan kacau sebati.
3. Bakar di dalam oven bersuhu 180 darjah celcius selama 30 minit.
Cara masak mousse teh hijau :
4. Boom gelatin, didihkan susu dan campurkan ke dalam kuning telur bersama gula, kacau hingga sebati.
5. Campurkan boom gelatin dan tuang ke dalam coklat putih, kacau sebati.
6. Kemudian tambahkan campuran teh hijau dan kaup balik di dalam krim putar bersuhu 35 darjah celcius.
Cara masak choc feullatine :
7. Cairkan mentega koko dengan coklat putih berasingan, kemudian campurkan bersama dan masukkan wafer feullatine.
8. Rata dan padatkan feullatine dan potong saiz 5 sm , untuk ditebarkan atas potongan span vanilla. Bekukan.
Cara masak passion yuzu curd :
9. Didihkan buah markisa dan puri yuzu. Campurkan dengan gula, telur dan tepung jagung.
10. Masakkan sebentar, padamkan api dan masukkan boom gelatin dan pekatkan dengan memasukkan mentega dalam suhu 45 celcius.
11. Paipkan ke dalam acuan bentuk sfera bersaiz 4 sm dan biarkan beku di dalam ruang peti beku dalam peti sejuk.
Cara masak green mirror glaze :
12. Masak gula, air, glukos di atas api dengan suhu 103 darjah celcius. Campurkan boom gelatin dan kemudian campurkan ke dalam susu pekat manis dan coklat putih.
13. Masukkan beberapa titik pewarna (hijau dan kuning). Biarkan ia menjadi pekat dan masukkan dalam peti sejuk.
Penyediaan akhir :
14. Ambil acuan silikon bentuk sfera bersaiz 6 sm dan penuhkan sebanyak 75% dengan mousse teh hijau.
15. Tekankan sekeping passion yuzu curd beku dan tutupkan dengan span vanilla
16. Biarkan sejuk, tanggalkan dari acuan dan cairkan ‘glaze’ (menjadikan kilat) ke suhu 35 darjah celcius dan salutkan mousse berbentuk sfera tadi.
17. Hidangkan yuzu mousse di atas pinggan dan hiaskan bersama buah raspberi dan ais krim vanilla.
Saiz hidangan : 24 ketul
Masa penyediaan : 40 minit
Cara memasak : Sejuk beku dan dinginkan
Jenis masakan : Sajian pencuci mulut Jepun dengan pengaruh Barat.
Keistimewaan : Sedap dimakan sejuk dan lembut.
Info Chef : Sajian pencuci mulut ini menggunakan bahan asas buah markisa dan yuzu (buah citrus seakan lemon) menjadikan ia kaya dengan vitamin A dan C dan berserat.
5. OKONOMIYAKI (JAPANESE PANCAKE)
BAHAN-BAHAN :
- 150 gm tepung gandum
- 150gm keladi jepun | diparut
- 10 gm dashi * sejenis stok masakan Jepun
- 2 biji telur
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 200 ml air
- 250 gm kobis | dihiris halus
- 50 ml mayonis
CARA MEMASAK :
1. Campurkan tepung gandum, garam, dashi dan serbuk penaik.
2 Masukkan air, telur serta keladi jepun. Kacau hinggga sebati.
3. Panaskan kuali bersama minyak masak.
4. Tuangkan adunan ke atas kuali yang sudah panas dan ratakan ke sekeliling kuali.
5. Kemudian terbalikkan adunan dan biarkan ia masak sehingga kuning keemasan.
6. Hiaskan okonomiyaki dengan mayonis di atasnya.
7. Anda juga boleh menggunakan hirisan bonita (sejenis ikan) yang dimasak sebagai hiasan
Saiz Hidangan : 4 orang
Waktu Memasak : 1jam 15minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis Masakan : Sajian Jepun
Keistimewaan : Lempeng Jepun yang enak dan lembut berperisa
Info Chef : Dashi ada dijual pasaraya utama,bahagian rak produk runcit antarabangsa. Di antara lain ramuannya adalah rumpai laut, kepingan halus tuna, sardin atau ikan bilis dan cendawan shiitake
.Dashi adalah bahan asas dalam kebanyakan masakan Jepun.
Koleksi 10 Jenis Cup Cake Yang Sedap & Cantik, Bolehlah Cuba Ye.

Satu ketika dulu cup cake atau kek cawan begitu viral dan menjadi kegilaan umum kerana comel dan cantik hiasannya. Sebab tu rambang mata bila melihat kreativiti hiasan topping dan pelbagai jenis bentuk dan warna. Sungguh menggoda selera dan memang sesuai sebagai pemanis mulut atau dijadikan sebagai buah tangan bila ziarah sanak saudara mahupun handai taulan.
KEK CAWAN MENTEGA BERKRIM OREN
BAHAN-BAHAN:
- 6 biji kuning telur
- 4 biji putih telur
- 250gm mentega
- 225 gram gula kastor
BAHAN DIAYAK SEKALI:
- 250gm tepung naik sendiri
- 1sudu teh serbuk penaik
- Secubit serbuk kulit kayu manis
- Secubit garam halus
BAHAN KRIM MENTEGA OREN
- 250gm shortening
- 125gm krim Well
- 125gm gula aising
- 1 sudu teh perasa oren
CARA MEMASAK:
- Panaskan ketuhar pada suhu 160 selama 15 minit sebelum membakar kek
- Putar mentega sehingga gebu. Masukkan esen vanilla dan gula. Putar lagi sehingga halus.
- Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga adunan sebati pada setiap kali telur dimasukkan.
- Tuangkan adunan ke dalam bekas kek cawan dan ratakan.
- Bakar di dalam ketuhar selama 20 – 35 minit.
- Sementara itu sediakan krim mentega oren.
- Pukul shortening dan krimwell hingga putih dan kembang
- Masukkan gula aising ke dalam adunan dan perasa oren. Pukul sehingga kembang dan putih
- Masukkan ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle mengikut kesukaan anda. Paip dengan cantik di atas kek cawan tadi
KEK CAWAN VANILLA COKLAT GANACHE
BAHAN-BAHAN:
- 320gm tepung naik sendiri
- 17gm soda bikarbonat
- 3gm garam
- 120gm mentega
- 4biji telur putih
- 305gm susu penuh
- 11gm mentega
- 280gm gula halus
- 1sudu teh esen vanilla
- Buah ceri untuk hiasan
BAHAN KRIM MENTEGA:
- 250gm shortening
- 125gram krimwell
- 125 gm gula aising
BAHAN CHOCOLATE GANACHE
- 20gm krim segar
- 200gm coklat masak | dipotong dadu kecil
CARA MEMASAK:
- Panaskan ketuhar pada suhu 160C selama 15 minit sebelum membakar kek.
- Dengan menggunakan mixer atau whisk, pukul mentega bersama gula sehingga warna menjadi kuning pucat.
- Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji diikuti vanila esen dan pukul lagi sehingga sebati.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit, diselang-selikan dengan susu dan kacau hingga adunan sebati.
- Sudukan adunan ke dalam cawan kertas anggaran separuh penuh.
- Bakar di dalam ketuhar pada suhu 160C selama 10-15 minit, atau sehingga kek kekuningan.
- Sementara itu sediakan krim mentega.
- Pukul shortening dan krimwell hingga putih dan kembang. Masukkan gula aising ke dalam adunan. Pukul sehingga kembang dan putih
- Masukkan ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle mengikut kesukaan anda. Paip dengan cantik di atas kek cawan tadi.
- Untuk chocolate ganache, Panaskan krim segar, bila kelihatan mahu mendidih tutup api.
- Masukkan coklat dan kacau sehingga cair.
- Masukkan ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle mengikut kesukaan anda.
- Paip dengan cantik di atas krim atas kek cawan tadi, kemudian hias di atasnya dengan buah ceri.
- Kek cawan sedia dihidangkan.
KEK CAWAN PISANG WALNUT BERKRIM KEJU
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
- 4 biji putih telur
- 50gm gula perang
BAHAN B:
- 4 biji kuning telur
- 250gm mentega
- 250gm gula perang
- 2 cawan krim keju
- 2 cawan tepung kek
- 1 cawan walnut | cincang halus
- 1/2 cawan susu segar
- 4 sudu besar koko
- 1 sudu teh pes coklat
- 1 sudu teh esen vanilla
BAHAN KRIM KEJU
- 500gm krim keju
- 250gm mentega
- 1 3/4 gula aising
- 1/2 cawan krim putar | dipukul berasingan
CARA MEMASAK:
- Panaskan ketuhar pada suhu 160C selama 15 minit sebelum membakar kek.
- Putar mentega dengan gula dan esen vanilla hingga kembang dan gebu.
- Sambil terus memutar, Masukkan telur satu per satu diikuti dengan susu segar.
- Kemudian masukkan koko, pes coklat dan keju. Putar sehingga sebati.
- Sambil memutar dengan kelajuan rendah, Masukkan tepung kek sedikit demi sedikit. Kemudian putar dengan kelajuan sederhana hingga adunan sebati.
- Masukkan bahan A dan gaul sebati.
- Masukkan walnut dan gaul rata.
- Tuang adunan ke dalam bekas kek cawan dan ratakan.
- Bakar ke dalam ketuhar selama 20 – 30 minit.
- Sementara itu sediakan krim keju. Masukkan krim keju bersama mentega di dalam mangkuk pengadun. Putar hingga gebu.
- Masukkan gula aising dan adun sehingga gula telah sebati.
- Tambahkan krim putar dan adun sehingga sebati.
- Masukkan krim keju ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle mengikut kesukaan.
- Paipkan di sekeliling permukaan kek cawan dan paipkan karemel di tengah-tengahnya.
- Kek cawan sedia dihidangkan.
KEK CAWAN COKLAT MOIST
BAHAN BAHAN:
- 375gm tepung naik sendiri
- 150gm serbuk koko
- 10gmm soda
- 462ml minyak
- 350ml air panas
- 1 tin susu cair
- 3gm garam
- 4 biji telur
- 1 sudu teh esen vanilla
BAHAN COKLAT GANACHE
- 200gm krim segar
- 200gm coklat masak | potong kecil
CARA MEMASAK:
- Panaskan ketuhar pada suhu 160C selama 15 minit sebelum membakar kek.
- Dengan menggunakan mixer atau whisk, adunkan tepung, koko gula berserta soda yang telah diayak bersama tadi.
- Masukkan minyak ke dalam adunan dan diikuti dengan air panas dan garam.
- Masukkan susu cair dan telur satu persatu.
- Masukkan esen vanilla.
- Sudukan adunan ke dalam cawan kertas anggaran separuh penuh.
- Bakar di dalam kretuhar pada suhu 160C selama 10-15 minit, atau sehingga kek kekuningan.
- Sementara itu, sediakan coklat
- Panaskan krim segar, apabila nampak hampir mendidih tutup api.
- Masukkan coklat dan kacau sehingga cair.
- Masukkan ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle.
- Paip dengan cantik di atas kek cawan tadi dan taburkan atasnya butiran manik.
KEK CAWAN COKLAT BELGIUM BERKRIM KEJU KAREMEL
BAHAN-BAHAN:
- 120gm mentega
- 200gm gula
- 150gm gula perang
- 2 biji telur
- 250gm tepung naik sendiri
- 60gm serbuk koko
- 6gm soda bikarbonat
- 200gm air panas
- 110gm susu segar
BAHAN KRIM KEJU
- 500gm krim keju
- 250gm mentega
- 1 3/4 gula aising
- 1/2cawan krim putar | dipukul berasingan
BAHAN SALTED CARAMEL
- 1 cawan gula
- 90gm mentega
- 1/2 cawan krim
- 1 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180C selama 15 minit sebelum membakar kek.
- Ayak dua kali campuran tepung , serbuk koko dan soda bikarbonat.
- Putarkan mentega gula dan gula perang sehingga gebu.
- Masukkan telur satu persatu.
- Masukkan tepung, dan putar lagi.
- Apabila sebati, masukkan air panas dan susu segar.
- Tuang adunan ke dalam bekas kek cawan dan ratakan
- Bakar ke dalam ketuhar selama 20 – 30 minit.
- Sementara itu sediakan krim keju. Masukkan krim keju bersama mentega di dalam mangkuk pengadun. Putar hingga gebu.
- Masukkan gula aising dan adun lagi hingga sebati.
- Tambahkan krim putar dan adun sehingga sebati.
- Masukkan krim keju ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle mengikut kesukaan.
- Seterusnya sediakan salted caramel.
- Panaskan gula sehingga bertukar menjadi warna keperang perangan.
- Tambahkan krim dan garam.
- Masukkan ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzel.
- Paipkan krim keju di atas kek cawan, kemudian hias dengan biji coklat di atasnya.
- Akhir sekali paipkan di atasnya dengan salted caramel.
- Sedia dihidangkan.
KEK CAWAN KEJU BERKRIM
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A
- 2 biji putih telur
- 25gm gula kastor
BAHAN B
- 2 biji kuning telur
- 250gm keju krim
- 75gm gula kastor
- 3 sudu tepung kastard
- 1/2 cawan mayones
- 150gm coklat hitam | cairkan
- 1 sudu teh esen vanilla
BAHAN C (LAPISAN BAWAH)
- 200gm biskut coklat | hancurkan
- 20gm gula castor
- 75gm mentega cair
BAHAN CREAM CHEESE FROSTING
- 500gm krim keju
- 250gm mentega
- 1 3/4 gula aising
- 1/2 cawan krim putar | dipukul berasingan
CARA MEMASAK:
- Putar bahan A hingga gebu dan bertanduk. Ketepikan.
- Masukkan bahan C di dalam bekas kek cawan. Tekan supaya padat dan rata. Ketepikan bila siap.
- Putar keju dengan gula dan mayones hingga gebu. Masukkan telur satu persatu sambal terus memutar.
- Diikuti dengan esen vanilla, coklat hitam dan tepung kastard. Putar hingga sebati
- Masukkan bahan A dan gaul sebati.
- Tuang adunan ke atas biskut di dalam bekas kek cawan tadi. Ratakan
- Letakkan bekas berisi adunan di dalam ketuhar. Bakar pada suhu 200 C selama 20 – 30minit.
- Sementara itu sediakan krim keju. Kemudian masukkan krim keju bersama mentega di dalam mangkuk pengadun. Putar hingga gebu.
- Masukkan gula aising dan adun sehingga gula telah sebati.
- Tambahkan krim putar dan adun sehingga sebati.
- Masukkan krim keju ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle.
- Paip dengan cantik di atas kek cawan dan sedia dihidangkan.
KEK CAWAN PISANG KELAPA SARI
BAHAN-BAHAN:
- 2 biji telur
- 200gm mentega
- 200gm gula perang
- 300gm tepung gandum
- 3 sudu teh serbuk penaik
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 20gm kelapa parut | sanggai hingga kuning
- 300gm pisang masak ranum
- 50ml susu segar
- 1sudu teh serbuk kulit kayu manis
BAHAN KRIM MENTEGA:
- 250gram shortening
- 125gram krimwell
- 125 gram gula aising
- Pewarna merah jambu
CARA MEMASAK:
- Panaskan ketuhar pada suhu 160C selama 15 minit sebelum membakar kek.
- Ayak tepung dua kali bersama serbuk penaik dan soda bikarbonat. Ketepikan.
- Lecek pisang hingga hancur dan campurkan dengan susu. Kemudian gaul sebati dan ketepikan.
- Putar mentega dengan gula hingga gebu. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga sebati.
- Masukkan tepung berselang seli dengan adunan pisang bermula dengan tepung dan diakhiri dengan tepung. Gaul sebati.
- Masukkan kelapa dan serbuk kulit kayu manis dan gaul sebati.
- Tuang adunan ke dalam bekas kek cawandan ratakan.
- Bakar di dalam ketuhar selama 20- 30 minit.
- Sementara itu sediakan krim mentega.
- Pukul shortening dan krim hingga putih dan kembang. Masukkan gula aising dan apewarna merah jambu ke dalam adunan. Pukul sehingga kembang dan putih
- Masukkan ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle
- . Paip dengan cantik di atas kek cawan tadi dan hidangkan
KEK CAWAN KELAPA HARUM MANIS
BAHAN-BAHAN:
- 4 biji telur
- 2 biji kuning telur
- 250gm mentega
- 250gm gula kastor halus
- 150gm tepung naik sendiri
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 150gmm kelapa parut | sanggai hingga kuning
- 1/2 sudu teh serbuk kulit kayu manis
- 1/2 sudu teh serbuk buah pala
BAHAN KRIM MENTEGA
- 250gram shortening
- 125gram krimwell
- 125 gram gula aising
- Sedikit perasa strawberi
CARA MEMASAK:
- Panaskan ketuhar pada suhu 180C selama 15 minit sebelum membakar kek.
- Ayak tepung naik sendiri bersama serbuk penaik dua kali. Ketepikan.
- Putar mentega hingga lembut. Masukkan gula.
- Putar sehingga gebu dan Masukkan telur satu persatu.
- Apabila sebati, Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan kelapa. Gaul rata.
- Masukkan serbuk kulit kayu manis dan serbuk pala. Gaul sebati.
- Tuang adunan ke dalam bekas kek cawan.
- Bakar di dalam ketuhar selama 20 – 35 minit.
- Sementara itu sediakan krim mentega.
- Pukul shortening dan krimwell hingga putih dan kembang.
- Masukkan gula aising dan perasa strawberi ke dalam adunan.
- Putar sehingga kembang dan gebu.
- Masukkan ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle.
- Paip dengan cantik di atas kek cawan tadi.
- Sedia dihidangkan.
KEK CAWAN MENTEGA BERKRIM OREO
BAHAN-BAHAN:
- 6 biji kuning telur
- 4 biji putih telur
- 250gm mentega
- 225 gram gula kastor
BAHAN DIAYAK SEKALI:
- 250gm tepung naik sendiri
- 1sudu the serbuk penaik
- Secubit serbuk kulit kayu manis
- Secubit garam halus
BAHAN KRIM MENTEGA OREO
- 250gram shortening
- 125gram krimwell
- 125 gram gula aising
- 1 paket biskut oreng | lima keping dihancurkan, selebihnya untuk hiasan,
CARA MEMASAK:
- Panaskan ketuhar pada suhu 160 selama 15 minit sebelum membakar kek.
- Putar mentega sehingga gebu. Masukkan esen vanilla dan gula. Putar lagi sehingga halus.
- Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga adunan sebati pada setiap kali telur dimasukkan.
- Tuangkan adunan ke dalam bekas kek cawan dan ratakan.
- Bakar di dalam ketuhar selama 20 – 35 minit.
- Sementara itu sediakan krim mentega oren.
- Pukul shortening dan krimwell hingga putih dan kembang gebu.
- Masukkan gula aising ke dalam adunan. Pukul sehingga kembang dan masukkan oreo yang dihancurkan tadi. Gaul rata
- Masukkan ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle mengikut kesukaan anda.
- Paip dengan cantik di atas kek cawan tadi dan hias di atasnya dengan kepingan oreo.
KEK CAWAN COKLAT BELGIUM BERKRIM
BAHAN-BAHAN:
- 120gm mentega
- 200gm gula
- 150gm gula perang
- 2 biji telur
- 250gm tepung naik sendiri
- 60gm serbuk koko
- 6gm soda bikarbonat
- 200gm air panas
- 110gm susu segar
BAHAN KRIM MENTEGA
- 250gm shortening
- 125gm krimwell
- 125gm gula aising
- Pewarna hijau, kuning, biru dan merah jambu
CARA MEMASAK:
- Panaskan ketuhar pada suhu 180C selama 15 minit sebelum membakar kek.
- Ayak dua kali campuran tepung , serbuk koko dan soda bikarbonat.
- Putarkan mentega gula dan gula perang sehingga gebu.
- Masukkan telur satu persatu.
- Masukkan tepung, dan putar lagi.
- Apabila sebati, masukkan air panas dan susu segar.
- 7.Tuang adunan ke dalam bekas kek cawan dan ratakan.
- Bakar ke dalam ketuhar selama 20 – 30 minit.
- Sementara itu sediakan krim keju.
- 10.Masukkan krim keju bersama mentega di dalam mangkuk pengadun. Putar hingga gebu.
- Masukkan gula aising dan adun sehingga gula telah sebati.
- Tambahkan krim putar dan adun sehingga sebati.
- Warnakan krim kepada warna biru, hijau, merah jambu dan kuning
- Masukkan krim keju ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle mengikut kesukaan.
Muffin Coklat Cip, Gebu Gabas Gemuk Montok

Bestnya kalau dapat menjamu selera dengan muffin coklat cip yang kaya dengan rasa koko ni. Jangan kedekut ramuan,nanti naik tak cantik pulak
Siapa tak suka bila muffin yang dibuat naik gebu gabas dan gemuk montokkan. Jom follow resipi yang dikongsikan oleh Azzu Riana ni, barulah menjadi kegebuan dan kelembutan muffin coklat cip ni.
MUFFIN COKLAT CIP MONTOK
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan gula halus
- 1 sdk soda bikarbonat
- 1sdk baking powder
- 1/2 sdk garam halus
- 1/4 cawan coco powder
Bahan B
- 1 biji telur gred A
- 1 cawan susu sejat @ susu full cream
- 1/3 cawan minyak jagung ( sy guna minyak masak je )
- 1 sdk esen vanilla
- Cip coklat 3/4 cawan
CARA MEMBUAT :
1. Satukan ke semua bahan A tadi dalam satu bekas & gaul sampai sebati semuanya.
2. Dalam bekas yang lain pukul telur menggunakan whisk, pukul manja aje.
3. Masukkan susu cair, esen vanilla, minyak & sebatikn smua adunan kmudian masukn cip coklat gaul-gaul kejap.
4. Masukkan bahan-bahan A tadi yg telah disebatikan ke dalam adunan bahan B dan gaul bagi sebati.
5. Tuang adunan ke dalam cawan cup cake & bakar pd suhu 160c selama 20 – 25 minit ( cup saiz L ) dan jika cup saiz M bakar dalam 15 minit aje.
.
Nota: jangan kacau lama sangat adunan tu cukup sekadar bagi sebati je kalau tak nanti muffin jadi keras serta kering.
Kredit Resepi : azzu riana
ANDA INGIN MEMBELI OVEN BARU UNTUK BAKAR KEK DAN MUFFIN, JOM LAYARINYA DI SINI. PELBAGAI PERKAKAS DAPUR DAN RUMAH MENARIK ADA DI SINI.
ANDA MUNGKIN JUGA MENYUKAI RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI :
Muffin Telur Berkeju Dengan Inti Ayam, Ramuan Agak-agak Aje.