
Teringin nak makan biskut makmur susu tapi tak ada pula oven.. Maka terhasillah biskut tanpa oven. Guna lima bahan saja. Senang sangat membuatnya, yang pastinya cair di mulut.
BISKUT MAKMUR
Bahan-bahannya :
3 cawan tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI
1/2 cawan gula kastor-BELI ONLINE DI SINI
1/2 cawan planta
1/2 cawan minyak sapi ( boleh juga guna marjerin)
1 cawan susu
Cara memasak:
1.Mula-mula goreng tepung tanpa minyak, kacau sampai kekuningan. Jangan sampai hangit. Dah kuning angkat letak dalam bekas atau besen.
2.Cairkan planta dan minyak sapi, bila dah cair biar sejuk dulu.
3.Bila dah siap goreng tepung, planta, minyak sapi dah cair, bolehlah masukkan gula kastor. Gaul sebati rasa dulu kalau tak manis boleh lah tambah lagi gula.Bila sudah sebati boleh lah masukkan planta dan minyak sapi yang telah dicairkan tadi.
4.Gaul rata sampai adunan boleh kepal buat bulat-bulat.
5.Bila dah kepal adunan buat bulat-bulat, bolehlah salut dengan susu.
6.Siap biskut makmur susu cair di mulut tanpa bakar. Kalau tak percaya cair di mulut boleh lah cuba.
Kredit : Mariatun Bibi
Jika anda sedang mencari FOOD STEAMER, boleh klik DISINI.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Semerbak Bau Biskut Coklat Dengan Campuran Badam, Oat, Kismis

Tidak semesti nak makan biskut coklat kena tunggu hari raya. Bila dah suka bila-bila masa boleh membuatnya. Kalau dengan biskut coklat ni, sebalang boleh hadap. Tambah pula kalau ada campuran badam, oat, kismis dan sebagainya.Biskut coklat sering jadi tarikan terutama kanak-kanak kerana rasanya yang tidak menjemukan. Jadi kalau kalau buat sebalang memanglah tidak mencukupi. Berikut beberapa resipi biskut berasaskan coklat yang boleh dicuba.
Double Choc Chip Cookies
Bilangan biskut: 50 biji
Masa penyediaan: 20 minit
Jenis hidangan: pencuci mulut
Bahan – bahan:
125g mentega, suhu bilik
1 cawan gula halus
1 biji telur, dikacau sedikit
1 ½ cawan tepung gandum
1 sudu kecil serbuk penaik
2 sudu besar serbuk koko
½ cawan cip coklat
1/3 cawan badam, dihiris
Cara- cara:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180C.
2. Pukul mentega dan gula selama 2 hingga 3 minit sehingga kembang. Tambah telur dan gaul.
3. Ayak tepung bersama serbuk penaik dan serbuk koko. Gaulkan bersama adunan.
4. Masukkan cip coklat dan badam kemudian gaul menggunakan spatula.
5. Sudukan adunan di atas dulang pembakar. Bakar selama 15 sehingga 20 minit. Biarkan sejuk di atas dulang kemudian pindahkan di atas rak penyejuk.
Brownie Cookies
Bilangan biskut: 48 biji
Masa penyediaan: 20 minit
Jenis hidangan: pencuci mulut
Bahan – bahan:
1 ½ cawan tepung gandum
¾ cawan serbuk koko
1 ½ cawan gula perang
150g mentega, suhu bilik
150g coklat gelap, dipotong kecil
3 biji telur, dikacau sedikit
1 cawan cip coklat gelap
1/3 cawan kacang walnut
Cara – cara:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180C.
2. Ayak tepung dan serbuk koko di dalam mangkuk besar dan masukkan gula. Kemudian, buatkan lobang di tengah.
3. Cairkan mentega dan coklat menggunakan teknik ‘double boil’.
4. Masukkan campuran mentega dan coklat di dalam mangkuk adunan bersama telur. Kacau sehingga sebati.
5. Masukkan cip coklat dan kacang walnut. Gaulkan adunan.
6. Tuangkan adunan ke dalam dulang pembakar yang dialas kertas parchmen. Ratakan adunan setebal 1cm dan bakar selama 15 sehingga 20minit.
7. Biarkan adunan sejuk sebentar dan potong memanjang. Pindahkan ke rak pemyejuk
8. Simpan dalam bekas kedap udara.
Crispy Chocolate Cookies
Bilangan biskut: 50 biji
Masa penyediaan: 20 minit
Jenis hidangan: pencuci mulut
Bahan-bahan:
2 ½ cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil garam
1 cawan mentega, suhu bilik
1 ¼ cawan gula halus
¼ cawan gula perang
1 ½ sudu kecil ekstrak vanilla
1 telur
2 cawan cip coklat
Cara-cara:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180C.
2. Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
3. Masukkan telur dan ekstrak vanilla dan pukul sehingga sebati.
4. Masukkan tepung, soda bikarbonat dan garam.
5. Masukkan cip coklat ke dalam adunan dan kacau menggunakan spatula. Sudukan adunan di atas dulang pembakar yang dilapik dengan kertas parchmen.
6. Leperkan biskut menggunakan gelas. Sekiranya biskut lekat di gelas, basahkan sedikit tapak gelas.
7. Bakar adunan selama 9 hingga 11 minit sehingga keperangan.
8. Sejukkan biskut di rak penyejuk.
Oats Cranberry Chocolate Chip
Bilangan biskut: 50 biji
Masa penyediaan: 20 minit
Jenis hidangan: pencuci mulut
Bahan – bahan:
1 ½ cawan oat segera
½ cawan tepung gandum
½ cawan kranberi
½ sudu kecil soda bikarbonat
½ sudu kecil garam
6 sudu besar mentega, suhu bilik
½ cawan gula perang
¼ cawan gula halus
1 biji telur, gred A
1 sudu kecil ekstrak vanilla
1/3 cawan cip coklat
Cara – cara:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180C.
2. Campurkan oat, tepung, kranberi, soda bikarbonat dan garam di dalam mangkuk. Ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan telur dan vanilla.
4. Masukkan tepung dan gaul menggunakan spatula. Tambah cip coklat dan gaul.
5. Sudukan adunan ke atas dulang pembakar yang di alas kertas parchmen. Bakar selama 8 hingga 10 minit.
Peanut Butter Oats Chocolate Chip Cookies
Bilangan biskut: 60 biji
Masa penyediaan: 20 minit
Jenis hidangan: pencuci mulut
Bahan – bahan:
1/3 cawan gula halus
1/3 cawan gula perang
115g mentega
1 biji telur, gred A
½ cawan mentega kacang
2 sudu kecil ekstrak vanilla
1 sudu kecil soda bikarbonat
¼ sudu kecil garam
250g oat masak
1 cawan cip coklat
Cara – cara:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 160C.
2. Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan telur dan pukul.
3. Masukkan mentega kacang, ekstrak vanilla, soda bikarbonat dan garam.
4. Masukkan oat dan cip colat. Gaul menggunakan spatula.
5. Sudukan adunan di atas dulang pembakar. Jarakkan 3cm antara adunan. Bakar selama 10 hingga 15 minit.
Brown Butter Chocolate Chip Cookies
Bilangan biskut: 50 biji
Masa penyediaan: 20 minit
Jenis hidangan: pencuci mulut
Bahan – bahan:
1 cawan mentega
1 ½ cawan gula perang
1 biji telur, gred A
1 telur kuning, gred A
1 sudu kecil ekstrak vanilla
2 ¼ tepung serbaguna
1 sudu kecil soda bikarbonat
½ sudu kecil garam
1 cawan cip coklat
Cara – cara:
1. Cairkn mentega dalam suhu sederhana sehingga berwarna keperangan. Kacau selalu.
2. Masukkan gula ke dalam mentega cair tadi. Biarkan sejuk sehingga boleh disentuh dengan jari.
3. Masukkan telur, telur kuning dan ekstrak vanilla. Kacau sehingga sebati.
4. Masukkan cip coklat dan gaul.
5. Tutup dan sejukkan di dalam peti sejuk selama 1 jam.
6. Panaskan ketuhar pada suhu 180C.
7. Keluarkan adunan dari peti sejuk dan biarkan sebentar.
8. Sudukan adunan di atas dulang pembakar yang dilapik kertas parchmen. Jarakkan 2inci antara adunan.
9. Bakar selama 6 hingga 11 minit, sehingga keperangan. Biarkan sejuk selama 5 minit, kemudian pindahkan ke rak penyejuk.
Chocolate Peanut Butter Cookies
Bilangan biskut: 50 biji
Masa penyediaan: 1jam 20 minit
Jenis hidangan: pencuci mulut
Bahan – bahan:
Lapisan Mentega kacang
1 ½ sudu besar mentega, suhu bilik
125g mentega kacang, suhu bilik
¾ cawan gula aising
Biskut Coklat
½ cawan mentega, suhu bilik
½ cawan gula perang
¼ cawan gula halus
1 sudu kecil ekstrak vanilla
1 biji telur, gred A
1 ¼ cawan tepung gandum
½ cawan serbuk koko
½ sudu kecil soda bikarbonat
2/3 cawan coklat gelap, dihiris
Cara – cara:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180C.
2. Pukul mentega, mentega kacang dan gula aising sehingga kembang.
3. Pindahkan campuran mentega kacang tadi di atas pinggan kecil dan leperkan secara rata menggunakan tangan. Simpan di dalam peti sejuk selama 1 jam.
4. Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan vanilla ekstrak dan telur. Pukul selama seminit.
5. Ayak tepung, serbuk koko, soda bikarbonat. Masukkan ke dalam adunan mentega dan gula tadi. Gaul sehingga sebati.
6. Tambahkan ketulan coklat ke dalam adunan dan gaul.
7. Keluarkan campuran mentega kacang dari peti sejuk dan potong adunan tersebut berbentuk 1cm empat segi sama.
8. Sudukan adunan biskut tadi dan campurkan 2 atau 3 ketulan campuran mentega kacang. Bulatkan adunan tersebut dan letak di atas dulang yg dilapik kertas parchmen. Ulang sehingga habis adunan.
9. Bakar selama 12 minit.
Resipi : Nur Jannatun Naim, Nur Kauthar, Nur Raudhah
Cucur Manis Stick, Rangup Di Luar Lembut Di Dalam

Cucur manis stick atau jejari ni memang rangup di luar , lembut di dalam. Selalu buat bulat-bulat tapi kalau rajin sikit buat lah bentuk stick atau jejari macam ini. Cicah pulak dengan nutella , memang sedap
“Kalau sesiapa nak buat tips nya perlu guna air panas yang baru mendidih , jangan guna air panas dari flask. Kalau air flask memang adunan akan lembik sebabnya air panas dari flask tak betul betul panas panas dan tepung tak akan masak/mudah berketul.
Jadi memang tak boleh nak bentuk jika adunan lembik. Dan gunakan cawan yg sama utk ukur tepung dan air,” tu pesan Nuhaz Kitchen kalau nak buat cucur stick ni.
Resepi ni dapat tak banyak. Kalau nak banyak gandakan adunan.
CUCUR MANIS STICK
BAHAN-BAHAN :
• 1 cawan tepung gandum
• 1 cawan air panas (yg baru mendidih)
• 1 sb gula
• secubit garam
CARA MEMASAK :
1. Satukan semua bahan
2. Kacau sehingga sebati (adunan mmg agak keras)
3. Tunggu suam baru bentukkan
4. Panaskan minyak
5. Goreng menggunakan api sederhana
Siap.
Selamat mencuba !
Kredit foto & resipi : Nuhaz Kitchen
ANDA JUGA MUNGKIN SUKA RESIPI INI :
RESIPI NI PUN MENARIK JUGA :
Resipi Kek Sedap Rasa Dan Disukai Ramai

Buat yang suka makan dan buat kek, kena tahu cara-cara mudah untuk membuatnya. Untuk mentega, margerin dan telur yang akan digunakan, simpan di dalam suhu ruang. Pembuatan kek harus sesuai mengikut sukatan dalam resipi. Tak boleh main agak-agak seperti kita masak lauk pauk. Timbang bahan dengan tepat barulah kek menjadi dengan elok dan enak rasa.
KEK OREN BIJI POPI
BAHAN KEK:
- 5 biji telur gred A
- 300gm mentega | dilembutkan pada suhu bilik
- 300gm cawan tepung gandum
- 200gm gula kastor
- 3/4 cawan perahan jus oren
- ¼ cawan susu segar
- 2 sudu makan parutan kulit oren
- 2 sudu teh serbuk penaik
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh esen vanila
- 70gm biji popi
BAHAN ISING CREAMCHEESE:
- 200gm gula ising | ayak
- 150gm creamcheese | dilembutkan pada suhu bilik
- 150gm mentega | dilembutkan pada suhu bilik
- 1 sudu teh esen vanila
CARA MEMASAK:
- Ayak tepung gandum serbuk penaik. Ketepikan.
- Campurkan jus oren, susu dan esen vanila di dalam mangkuk. Ketepikan.
- Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan parutan kulit oren dan biji popi. Pukul dengan kelajuan sederhana hingga sebati.
- Masukkan telur satu persatu, kacau sebati. Kemudian masukkan campuran tepung dan susu secara berselang seli, bermula dan diakhiri dengan tepung.
- Oleskan dua loyang dengan minyak, bahagikan adunan kepada dua bahagian dan tuangkan adunan ke dalam setiap loyang.
- Bakar pada suhu 170⁰C selama 25 minit atau sehingga masak dengan api atas dan bawah.
- Untuk membuat ising; Pukul mentega dan creamcheese hingga sebati. Masukkan gula ising sedikit demi sedikit, putar sehingga sebati. Masukkan esen vanila.
- Untuk menyediakan kek; Letakkan satu lapisan kek di atas papan kek. Sapukan aising di atas lapisan kemudian letakkan lapisan kek yang kedua. Salutkan kek dengan lebihan ising, atau boleh terus dihidangkan tanpa disalut (naked cake style). Hias dengan isi buah oren.
KEK PISTACHIO DAN KARAMEL MASIN
BAHAN KEK:
- 3 biji telur gred A
- 200gm gula kastor
- 250ml minyak jagung
- 250ml susu segar
- 350gm tepung gandum
- 2 sudu teh serbuk penaik
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu teh esen vanila
- 70gm kacang pistachio | hancurkan kasar
BAHAN KARAMEL MASIN:
- 200g gula
- 3 sudu makan air
- 90g mentega | potong kiub
- 120ml krim (whipping cream/heavy cream)
- 1 sudu teh garam
BAHAN ISING BUTTERCREAM:
- 150gm gula ising | ayak
- 150gm lemak sayuran (shortening)
- 150gm mentega | dilembutkan pada suhu bilik
- 1 sudu teh esen vanila
- 2 sudu makan susu segar
CARA MEMASAK:
- Satukan tepung gandum, serbuk penaik dan soda bikarbonat. Ayak dan ketepikan.
- Pukul telur, gula kastor dan garam hingga kembang dan putih. Masukkan esen vanila. Kemudian masukkan susu dan minyak jagung perlahan-lahan.
- Masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit dan putar dengan kelajuan paling perlahan hingga adunan sebati. Jangan pukul terlalu lama.
- Oleskan dua loyang dengan minyak, bahagikan adunan kepada dua bahagian dan tuangkan adunan ke dalam setiap loyang.
- Taburkan kacang pistachio ke adunan kek. Bakar pada suhu 170⁰C selama 25 minit atau sehingga masak dengan api atas dan bawah.
- Untuk membuat ising; Pukul kesemua bahan kecuali esen vanila hingga kembang. Masukkan mentega kacang, putar sehingga sebati.
- Untuk membuat karamel masin; Masak gula, garam dan air di dalam pan yang mempunyai dasar yang tebal di atas api sederhana. Masak hingga gula berwarna perang.
- Masukkan mentega perlahan-lahan. Karamel akan berbuih apabila mentega dimasukkan. Kacau dengan laju dan berhati-hati hingga mentega cair sepenuhnya. Masukkan krim dan teruskan mengacau selama seminit. Angkat dan sejukkan.
- Untuk menyediakan kek; Letakkan satu lapisan kek di atas papan kek. Sapukan ising di atas lapisan kemudian taburkan kacang pistachio. Ulang langkah ini dengan satu lagi lapisan kek, ising dan kacang.
- Salutkan kek dengan lebihan ising. Sudukan karamel di atas kek. Hias dengan kacang pistachio.
KEK COKLAT PUTIH
BAHAN-BAHAN:
- 110gm coklat putih | cairkan
- 90gm coklat putih | cincang halus
- 227gm mentega
- 350gm gula kastor
- 5 biji telur
- 2 sudu teh esen vanila
- 350gm tepung
- 1 sudu teh serbuk penaik
- ½ sudu teh garam
- ¼ sudu teh baking soda
- 225gm yogurt
CARA MEMASAK:
- Panaskan ketuhar 180°C. Griskan loyang dan alaskan dengan baking paper. Ketepikan.
- Tapiskan tepung, serbuk penaik, garam dan baking soda bersama.
- Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan telur satu persatu. Tambahkan esen vanila.
- Masukkan coklat putih yang telah dicairkan.
- Masukkan adunan tepung dan yogurt berselang-seli. Pukul perlahan sekadar sebati.
- Tuangkan pada loyang separa penuh. Taburkan coklat putih yang dicincang. Penuhkan loyang dengan adunan selebihnya.
- Bakar selama 60 minit ataupun sehingga masak.
- Hiaskan dengan buah strawberi untuk lebih menarik.
KEK COKLAT KACANG HAZEL
BAHAN-BAHAN:
- 300gm kacang Hazel | dibakar dan dikisar halus menjadi serbuk seperti tepung
- 80gm koko
- 100gm mentega | lembutkan pada suhu bilik
- 5 biji telur | asingkan putih dan kuningnya
- 300gm gula kastor
CARA MEMASAK:
- Panaskan ketuhar 180°C. Griskan loyang dan alaskan dengan baking paper. Ketepikan.
- Tapis serbuk kacang hazel dan koko bersama.
- Pukul kuning telur bersama 200 gram gula kastor. Masukkan mentega sedikit demi sedikit dan pukul lagi sehingga gebu.
- Masukkan campuran koko dan kacang hazel. Kaup balik adunan.
- Dalam mangkuk adunan lain yang bersih, pukul putih telur dan masukkan lebihan gula kastor sedikit demi sedikit sehingga kental. Kaup balik ke dalam adunan tadi perlahan-lahan sehingga sebati.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar dalam 35 minit atau sehingga masak.
- Boleh bakar sebiji atau jadikan seperti kek cawan.