Terasa nak makan Biskut Makmur tapi tak ada ketuhar? Usah sedih…Anda masih boleh buat biskut yang dihajati. Tak perlu bakar pun malah bahan yang digunakan pun sangat mudah. Guna 4 bahan sahaja uols! Menurut empunya resipi, biskut ni sangat senang dan pastinya cair di mulut. Jom cuba!
RESIPI BISKUT MAKMUR TANPA BAKAR
BAHAN-BAHAN:
3 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula kastor
1/2 cawan planta
1/2 cawan minyak sapi
1 cawan susu tepung ( Jika tak ada minyak sapi, boleh guna marjerin)
Ads
CARA MEMASAK:
1. Goreng tepung tanpa minyak. Kacau hingga kekuningan namun jangan sampai hangit. Angkat dan letak dalam bekas ata besin bersesuaian.
2. Seterusnya cairkan planta bersama minyak sapi. Bila dah cair, biarkan sejuk.
3. Masukkan gula kastor ke dalam tepung. Gaul rata. Jika rasa kurang manis, boleh tambah jumlahnya. Seterusnya masukkan campuran plantan dan minyak sapi yang telah dicairkan tadi.
Ads
4. Gaul rata sampai adunan boleh dikepal bulat-bulat.
5. Bila adunan habis dikepal, salut biskut tadi ke dalam bekas berisi susu tepung hingga rata.
Nampak menarik betul resipi puding swiss roll ni. Resipi ni boleh olah juga guna jenis kek swiss roll perisa apa yang kita suka. Cara penyediaan pun sangat mudah dan tak terlalu susah untuk disiapkan. Bahan-bahan yang diperlukan juga mudah dijumpa di pasaraya berdekatan dengan rumah. Resipi ni dikongsikan Mr. Ali di Facebook ni meraih sambutan yang sangat hangat. Air tangan lelaki ni memang lain macam sikit kalau dah pandai memasak, betul tak? Apa kata korang cuba redipi puding swiss roll ni nanti? Bolehlah buat stok minum petang.
Dapur bersepah?? Gunalah Muzy 3 Layer Anti Dust Dish Storage Boxbarang dapur tersimpan rapi confirm tak sakit mata lepas ni! Dapatkan dengan harga istimewa menggunakan code RASGSP5disini!!!
CARA PENYEDIAAN:
– Panaskan 900 ml air bersama sama 12 gram agar agar tali atau boleh pakai serbuk agar agar dan 185 gram gula .
-Bila agar agar dah terurai, gula dah larut and mendidih sila masukkan satu titik or dua titik pewarna hijau. Kacau hingga tiada ketul dan warna sebati . Dh sebati off api. Tunggu dalam 2-3 minit.
-Masukan agar agar tadi kedalam bekas. Masukan dalam 2-3 senduk sahaja . Boleh rujuk gambar.
– Selepas tu masukkan swiss roll yg siap dipotong. Susun keliling dinding bekas. Seterusnya potong kecil kecil dan mampatkan biar ia jadi satu layer swiss roll. Rujuk gambar
– Masukkan lagi agar agar sedikit demi sedikit sampai agak agak dah menutupi lapisan swiss roll tadi. Masukan dalam peti atau chiller selama 10 minit bagi dia set
– Sementara itu lebihan agar agar tadi on atas api balik dan masukkan 135 susu full cream atau boleh pakai susu cair. Kacau sebati. Dah sebati off api. Ketepikan dalam 4-5 minit
Dah fikir apa yang nak dihidangkan kepada para tetamu yang datang bertandang nanti? Haa bolehlah buat Kek Marble Pelangi yang gebu ni. Warnanya pasti menarik perhatian kanak-kanak untuk mencuba. Untuk aroma yang lebih harum dan wangi, gunakan Anchor Unsalted Butter kerana ia merupakan 100% mentega tulen New Zealand yang diperbuat daripada susu berkualiti tinggi. Ringkas dan mudah je. Jom cuba nanti.
KEK MARBLE PELANGI
Bahan-bahan:
250gram Anchor Unsalted Butter
180gram gula kastor
380gram tepung naik sendiri
150ml Fernleaf Susu UHT
6 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
4-5 jenis pewarna makanan
Cara Memasak:
Di dalam mangkuk pengadun, satukan Anchor Unsalted Butter dan gula kastor. Pukul hingga ringan dan halus.
Masukkan telur satu persatu dan esen vanilla. Pukul lagi hingga kembang.
Masukkan tepung berselang-seli dengan susu lalu kaup-balikkan sebati.
Bahagikan adunan kepada 4-5 mangkuk kecil. Titiskan pewarna berlainan pada setiap mangkuk. Gaul sebati.
Bila waktu petang, menu kek antara yang menjadi pilihan untuk hidangan pencuci mulut minum petang.
Kalau mencari resipi yang mudah dan cepat masak keknya, boleh cuba resipi kek butter choc rice ini.
Resipi yang dikongsikan Himawari Chan ini, memang senang dan tak perlukan sebarang teknik pun. Jadi jangan risau, kek anda pasti menjadi dengan cantiknya.
BUTTER CHOC RICE CAKE
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum – beli online di sini 1 cawan gula (kalau nak kurangkan manis, kurangkan sikit ye gula dalam ¾ cawan je) – beli online di sini 4 biji telur gred B 1 buku mentega (guna pure butter lagi sedap) – beli online di sini 100mls susu segar/ full cream milk 3 sudu makan susu pekat manis – beli online di sini 1 sudu kecil baking powder 1 sudu kecil butter oil/essence vanilla Chocolate rice (kuantiti ikut suka)
Dapatkan La Gourmet Vintage Collection dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
CARA MENYEDIAKAN:
1. Mula-mula, putar telur dulu sampai kembang. 2. Kemudian, masukkan mentega dan juga gula. Mentega jangan terlalu keras atau terlalu lembik. 3. Putar lagi sampai adunan menjadi kembang dan berkilat cantik. 4. Masukkan butter oil dan susu pekat. Putar lagi.
5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Pastikan tepung diayak terlebih dahulu. 6. Jangan lupa masukkan baking powder yang sudah diayak jugak. Putar sekejap. 7. Masukkan susu segar. Putar lagi bagi sebati. Kemudian, kaup di bahagian tepi supaya tiada aduanan yang tertinggal.
8. Masukkan choc rice. Ikut suka anda nak masukkan banyak mana. Tiada sukatan yang tepat. Kacau-kacau rata. 9. Tuang adunan ke dalam loyang yang sudah disapu mentega.
10. Bakar dalam ketuhar dengan suhu 160-170C selama 40 minit api atas bawah. Sedap dan senang.
Resipi udang butter garlic ini hidangan paling sesuai kalau mencari lauk yang mudah dan cepat siap.Walaupun ringkas saja resipinya tapi rasa dan aromanya mewah...