Biskut Coklat Cip memang jadi kegemaran ramai. Rangup, manis dan ada lemak-lemak badam, memang layan kalau makan. Biskut Coklat Cip ni mudah je nak buat jika jumpa resipi yang tepat. Nak cuba? Min kongsikan resipi ala-ala kedai biskut tersohor yang anda boleh cuba. Pasti puas hati.

 

CARA BUAT BISKUT COKLAT CIP / CHOCOLATE CHIP COOKIES

BAHAN-BAHAN:

  • 3/4 buku mentega (mentega yang seberat 250gm. Ambil 3/4 sahaja)
  • 1/2 cawan gula kastor
  • 1/2 cawan gula perang
  • 2 biji telur
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 1/4 sudu teh soda bikarbonat
  • 2 sudu teh esen vanila
  • 3 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan cip coklat

CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega, gula kastor dan gula perang hingga sebati sahaja.
2. Kemudian masukkan telur, soda bikarbonat, garam dan esen vanilla. Gaul lagi hingga rata.
3. Masukkan tepung. Kacau hingga betul-betul sebati denagn bahan-bahan basah tadi.
4. Akhir sekali, masukkan cip coklat.
5. Sudukan doh diatas dulang pembakar dan bakar pada suhu 170C selama 27 minit. Masa memasak mungkin berbeza mengikut ketuhar.

IKLAN

6. Sejukkan biskut dan simpan dalam balang kedap udara.

Kredit resipi & foto: Nor Azliza Mohamed

 

Ketuhar ada banyak jenis. Kalau anda sedang cari ketuhar baru, pilih je DISINI. Banyak pilihan & harga pun murah.

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak, boleh cuba resipi di bawah ni:

Cara Buat Kek Keju Sedap Hanya Guna Krim Keju, Susu Pekat Manis & Telur. Mudahnya!

Kompilasi Resipi Lauk Masak Lemak. Sedap, Mudah & Buka Selera.

Koleksi Resipi Kerabu Air Tangan Mak-Mak Yang Mudah & Comfirm Sedap

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official