Raya Haji dah nak dekat ni mesti korang terfikir nak masak menu istimewa apa untuk dihidangkan bersama keluarga. Jom cuba resipi Beriani Daging dan Tulang Gearbox yang dikongsikan oleh Muliadi Ramli di Facebook. Resipi Beriani Daging dan Tulang Gearbox ni memang banyak sikit bahannya, tapi kalau dah siap masak confirm puas hati! Jom kita cuba resipi ni untuk Raya Haji kalini.
Panaskan air hingga mendidih masukkan semua bahan no.1 hingga no. 7 di atas (hingga betul-betul mendidih baru masukkan beras)
Rebus beras dalam 7 ke 8 minit hingga 90 % beras masak.
Angkat dan toskan
Masukkan dalam periuk balik.
Masukkan kuah atau minyak beriani ke dalam nasi, air mawar dan pewarna. Kukuskan dalam 10 ke 15 minit lagi…kacau dan balik-balikkan nasi tutup dalam 5 minit lagi dan siap!
DAGING BERIANI
1. Daging 1kg dan 3kg tulang gearbox
2. Bahan tumis
– 5 sudu besar minyak sapi
– 1 senduk kecil minyak masak
– Rempah 4 sekawan
3. Bahan kisar halus
– 3 biji Bawang holland
– 10 ulas Bawang putih
– 3 inci Halia
Ads
– 7 biji cili hijau besar
4. Gula
5. Daun sup dan daun pudina
6. Kismis 2 kotak kecil
7. ½ tin Tomato puri/ tomato sup
8. 3 biji Buah tomato ( dikisar)
9. ½ tin Susu cair
10. 5 sudu besar Madu
11. 8 sudu besar Rempah beriani
12. 6 sudu besar sos cili
13. 1 cawan Bawang goreng
Ads
CARA PENYEDIAAN:
Panaskan kuali dan masukkan minyak dan minyak sapi.
Tumis rempah 4 sekawan, bila dah naik bau, masukkan bahan kisar halus tumis sampai wangi.
Masukkan gula, daun sup, daun pudina, dan air.
Masukkan daging dan tulang gearbox (masak 1 ke 1 1/2 jam atau hingga daging empuk)
Kemudian masukkan kismis,tomato puri,susu cair,madu, dan tomato kisar tutup dalam 15 minit.
Masukkan rempah beriani, masuk sos cili dan bawang goreng.
Masukkan minyak masak yang panas dalam gulai beriani (tujuannya supaya gulai nampak cantik)
Wujud tak orang yang takda selera makan kalau takda budu? Mesti wujud kan! Budu ni bukan sahaja terkenal di Pantai Timur, malah restoran-restoran di Kuala Lumpur mahupun di mana-mana sahaja terdapat budu dalam hidangan masakan yang pelbagai. Jom kita cuba resipi-resipi masakan budu ni!
BUDU GORENG
BAHAN-BAHAN
6 batang serai**
10-12 ulas bawang merah*
5-6 ulas bawang putih*
2 inci halia**
20-30 tangkai cili*
4 botol budu
8 biji telur
4-5 biji asam limau nipis (perah airnya)
2 cawan minyak untuk menumis
*Tumbuk lumat serai dan halia dan tumbuk manja bahan-bahan lain yang bertanda (*).
CARA PENYEDIAAN
Panaskan minyak. Bila dah betul-betul panas, masukkan bahan yang ditumbuk tadi.
Tumis bahan-bahan tadi sehingga betul-betul masak untuk bagi tahan lama.
Masukkan budu. Tuang semua. Masukkan air. Isi penuh semua botol budu dengan air dan tuang dalam kuali tumis tadi. Langkah ini akan kurangkan rasa masin budu.
Kacau sehingga mendidih.
Pecahkan telur dan kacau sehingga nampak telur jadi seperti ‘scramble egg’.
Jika puan-puan menggunakan perasa tambahan (ajinomoto), boleh masukkannya ketika ini.
Masak lagi sehingga mendidih dan warnanya menjadi lebih gelap.
Masukkan air perahan asam limau nipis dan kacau rata.
INFO: Budu goreng boleh disimpan selama seminggu hingga dua minggu pada suhu bilik. Untuk bagi tahan lebih lama, boleh disImpan di dalam peti. Budu goreng sedap dimakan dengan nasi putih panas, berserta dengan lauk lain atau ulam-ulaman.
Nasi putih panas + budu goreng + ikan rebus goreng = perfect!
3 biji kelapa – perah untuk dapatkan pati santan (pekat)
1 ikat daun kesum
6 helai daun kunyit
10 helai daun kaduk
100 gm terung pipit
2 ikat pucuk ubi
20 tangkai cili padi – boleh kurangkan @ tambah
2 botol budu
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
5 batang serai
3 keping asam keping – boleh juga digantikan dengan belimbing buluh
CARA PENYEDIAAN
Bawang besar, bawang putih, kunyit, cili padi dikisar halus.
Semua daun dihiris-hiris (jangan terlalu halus)
Serai dihiris tipis-tipis.
Pucuk ubi yang dah dihiris tadi ramas-ramaskan ia kemudian cuci dan toskannya (nak keluarkan getahnya)
Pucuk mengkudu pula lepas dihiris masak sekejap untuk mengurangkan kadar kepahitannya. Kemudian tos.
Masukkan semua bahan yang dihiris tadi, terung, serai, asam keping, santan dan budu dalam periuk, kemudian masak sehingga mendidih dan kuahnya agak pekat tapi kalau nak banyak kuah boleh lebihkan santan cair.
Bila sudah masak bolehlah diangkat dan dihidang dengan nasi panas.
INFO: Budu tidak perlu diisi hingga habis 2 botol, rasa dulu ya..
Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga pecah minyak, masukkan budu dan sesuaikan rasa.
atau
Panaskan minyak, tumis bahan kisar sehingga garing, masukkan santan, serai, daun limau purut, kemudian didihkan. Masukkan budu serta perasakan dengan garam (jika kurang masin), gula dan asam.
Bosan makan makanan berat boleh gantikan egg muffin untuk kenyangkan perut. Resepi ringkas egg muffin sesuai untuk dewasa dan kanak-kanak dengan penyediaan yang mudah.
BAHAN-BAHAN:
Telur
Lada benggala
Daging kisar
Serbuk kari
Garam
Keju ( kalau nak letak )
Daun bawang
**Kalau nak lagi sedap, boleh jugak guna tauhu telur. Kisar sekali dengan isi ayam. Boleh juga guna udang dan sotong. Ikut citarasa.
CARA MEMASAK:
1. Tumis daging kisar hingga garing. Kemudian masukkan serbuk kari, garam dan daun bawang. Ketepikan.
2. Sapukan sedikit minyak masak pada loyang muffin. Kemudian masukkan lada benggala.
3. Letakkan daging kisar yang telah dimasak tadi. Kemudian masukkan keju.
4. Tuang telur yang telah dipukul. Tabur daun bawang dengan secukupnya.
5. Bakar pada suhu 180C selama 20-24 minit atau sehingga muffin masak.
Buat si bujang yang suka memasak boleh mencuba resipi mudah dan lengkap ini. Hanya buat satu hidangan lengkap dengan isi ayam, sotong, dan pelbagai sayuran yang memenuhi selera anda. Masak sendiri hidangan pilihan anda baru puas hati