Sesiapa yang pernah melalui zaman 80an dan 90an mesti akan teringat bungkusan segitiga surat khabar ni, sambil menikmati kekacang. Sekarang Min sendiri tak pasti masih ada atau tidak. Cuma disini Rasa nak kongsikan resipi yang  Farina buat ni nampak menarik dan sedap untuk dicuba. Kudapan baru yang lain dari lain.

Dulu masa kecik lepas balik sekolah je mesti singgah beli kacang dalam surat khabar, harga ada la dalam 50 sen gitu. Hari ni sis try buat CRISPY SPICY SWEET CORN. Memang mengimbau kenangan betul.

CRISPY SPICY SWEET CORN

BAHAN-BAHAN:

IKLAN
  • 2 sudu makan Sweet Corn
  • 2 sudu makan Tepung Jagung
  • 1 sudu makan Tepung Beras
  • 2 sudu teh Lada Sulah
  • 1 sudu teh Garam
  • 2 sudu teh Serbuk Cili
  • Daun Bawang

CARA MEMASAK:

  1. Tuang jagung ke dalam mangkuk dan masukkan bahan seperti tepung jagung, tepung beras, lada sulah dan garam. Gaul rata.
  2. Kemudian panaskan minyak dan goreng sehingga kekuningan.
  3. Angkat, biarkan sejuk seketika kemudian baru letakkan serbuk cili dan bawang (nak letak daun kari pun sedap)

P/s: Pastikan goreng sweet corn sampai garing. Rasa dia memang best, crispy spicy di luar sweet juicy kat dalam, bikin air liur korang leleh tau.

SELAMAT MENCUBA!

 

Kongsi resipi: Farina Abdul Malik