Bagi anda yang ada anak kecil, pasti akan menggemari sajian Oyster Sauce Chicken @ Ayam Masak Sos Tiram cara cina ini. Menu ini bersifat savori tapi manis. Ayamnya dimasak lembut dan berjus. Rasa sos yang pekat tapi tidak terlalu masin. Berbeza dengan ayam masak sos tiram versi Melayu. Ayam sos tiram versi Melayu digoreng garing dahulu kemudian baru dicampur ke dalam kuah sos tiram. Ha…Bolehlah cuba resipi perkongsian saudari Zurina Zulkefli ni. Anak-anak pasti suka.
RESIPI AYAM MASAK SOS TIRAM STAIL CHINESE
BAHAN-BAHAN:
Potongan ayam secukupnya Secubit serbuk kunyit – beli online disini
Sedikit garam (tak perlu terlalu masin)
2-3 tiga titis cuka makan – beli online disini
2 sudu minyak masak
1 ulas bawang putih – ketuk 1 pokok daun bawang – potong panjang 1/2 biji bawang merah – hiris 1/2 batang lobak merah – potong mancis Sedikit air 1 sudu besar kicap pekat – beli online disini 1 sudu besar kicap cair – beli online disini 1 sudu besar sos tiram – beli online disini 2 sudu air bancuhan tepung jagung – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Sediakan ayam. Satukan dengan serbuk kunyit, sedikit garam dan cuka makan. Gaul sebati dan perap selama 10 minit.
2. Panaskan minyak masak ke dalam pan. Masukkan ayam. Tutup pan.
3. Biarkan ayam keluarkan jus dan masak dalam proses pengewapan. 4. Bila buka penutup pan, ayam akan jadi warna keemasan seperti ini. Balik-balikkan dan tutup semula pan. 5. Biarkan ayam sehingga jus kering.
Ads
6. Potong lobak merah, daun bawang, bawang merah dan bawang putih.
7. Masukkan bawang putih, bawang merah dan hirisan lobak merah ke dalam pan. Masukkan sedikit air. Biarkan air mendidih.
8. Tutup lagi. Biarkan ayam masak sehingga air kering.
9. Bila air sudah kering. Masukkankicap pekat, kicap cair dan sos tiram. Tidak perlu lagi tambahan perasa lain.
10. Masukkan air bancuhan tepung jagung. Kacau sebati sehingga kuah menjadi pekat dan likat.
Ayam panggang yang enak tidak semestinya boleh dinikmati di restoran sahaja. Jika ada resipi yang betul, menu ni anda boleh hasilkan sendiri di rumah. Lebih sedap dan jimat kan? Jom cuba resipi perkongsian saudari Lind Razak ni!
AYAM PANGGANG ALA KENNY
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam ( berat 1kg+)
BAHAN KISAR:
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 kiub ayam knorr / maggi
2 sudu makan serbuk lada hitam
1 senduk kecil sos black pepper
1 sudu teh garam
1 sudu makan gula
100ml air
BAHAN PERAP:
2 sudu makan madu (optional)
3 sudu makan minyak zaitun
2 sudu makan mixed herbs @ daun oregano
CARA MEMASAK:
1. POTONG & BERSIHKAN AYAM
Mula-mula, bersihkan ayam. Anda boleh potong 4 atau tak payah potong.Jika ia tak dipotong, jangan lupa masukkan sedikit bahan perapan ke dalam ayam nanti.
2. KISAR BAHAN
Kisarkan semua bahan kisarseperti dalam senarai di atas menggunakan ‘blender’.
3. PERAPKAN AYAM
Campurkan bahan perap iaitu madu, minyak zaitun, dan mixed herbs / oregano bersama bahan kisar dan gaulkan di dalam bekas. Tuang semua bahan ini ke dalam ayam dan lumur rata. Tutup bekasnya dan perap dalam 2 jam dalam peti ais di bahagian chill.
Jika nak letak ubi kentang dan lobak merah, hiris dan gaul dengan rempah. Tak perlu rebus terlebih dahulu.
4. MASAK
Panaskan oven pada suhu 180’c-200’c. Gunakan api atas bawah.
Bakar selama 1 jam – 1 1/2 jam sehingga masak.
Selepas 1/2 jam pertama, siram ayam dengan kuah perapan dan tuang minyak sedikit supaya ayam tidak kering.
Sedapnya Ayam Goreng Serai Thaini. Cukup rasa rempah ramuannya. Goreng pula garing-garing dan dimakan panas. Wafuh….Memang membuka selera. Apa kata hari ni cuba resipi perkongsian saudari Nurul Ateekah ni. Merecik rasa dia. Anda pasti sukakan rasanya.
CARA MASAK AYAM GORENG SERAI THAI (THAI LEMONGRASS FRIED CHICKEN)
BAHAN-BAHAN:
500gm isi ayam – dipotong kecil & dicuci bersih 2 batang serai – dipotong 2 cm & ditumbuk hancur mengunakan lesung batu 2 sudu makan sos tiram – beli online disini 1 sudu makan sos ikan – beli online disini 1 sudu teh gula – beli online disini 2 sudu makan tepung jagung – beli online disini 5 helai daun limau purut – dihiris
CARA MEMASAK 1. Sediakan mangkuk atau bekas, masukkan ayam dan kesemua bahan (kecuali daun limau purut) serta bahan yang dikisar halus. Gaul sebati dan perapkan paling kurang selama 30 minit.
2. Panaskan minyak agak-agak boleh tenggelamkan ayam apabila digoreng nanti. 3. Masukkan ayam dalam kuali panas dan goreng sehingga keperangan.
4. Apabila ayam sudah masak, angkat dan masukkan ke dalam bekas serta taburkan daun limau purut yang telah dihiris tadi. Ratakan ayam bersama daun limau purut.
Korang tahu tak kekacang boleh jadi sajian hidangan yang enak. Selain kacang tanah kekacang seperti pistachio, badam, kacang kuda dan lain-lain memang lemak dan lazat bila dimasukkan dalam bahan ramuan.
Sajian berasaskan sumber lemak tak tepu yang kaya dengan serat, vitamin E, omega 3 yang terkandung dalam kacang memang istimewa sekali. Ikuti resipi sihat ni darin Chef dan tenaga pengajar Kagumas Culinary Academy, Seksyen 19 Bandar Baru Bangi yang diasaskan oleh Tn. Hj Harun Nordin ini
1.SKEWED CHICKEN WITH SPICY PEANUT SAUCE
BAHAN-BAHAN :
250gm dada ayam | dipotong dadu
2 biji lada benggala | dipotong dadu
4 batang lidi sate
Bahan perapan :
½ cawan madu
4 sudu makan kicap cair/pekat
2 ulas bawang putih | dicincang halus
2.5 sm halia | dicincang halus)
¼ sudu teh garam
½ sudu teh daun parsli
2 sudu makan minyak zaitun
Bahan sos kacang berempah :
5 sudu makan mentega kacang
4 sudu makan air
1 sudu makan minyak bijan
3 sudu makan kicap manis
1 ½ sudu kecil serbuk cayenne
1 ½ sudu teh serbuk cili
¼ sudu kecil gula
1/2 sudu teh lada hitam
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK : 1. Campurkan kesemua bahan perapan, kacau sebati. 2. Gaulkan dengan ayam yang telah dipotong dadu. 3. Perapkan selama dua jam sehingga bahan perapan sebati dengan ayam tersebut. 4. Cili benggala dipotong dadu dan dicucuk secara berselang seli dengan ayam yg diperap tadi 5. Letakkan ayam dan cili benggal yang telah dicucuk lidi sate ke atas pemanggang, dan panggang selama 15 minit. Cara membuat sos kacang berempah : 6. Cairkan mentega kacang dengan sedikit air. 7. Campurkan minyak bijan, kicap manis dan serbuk cayenne serta serbuk cili. 8. Gaul semua bahan sehingga sebati, perasakan dengan garam, gula dan lada hitam. 9. Sedia untuk dihidangkan
Saiz hidangan : 1-2 orang Waktu memasak :20 minit Cara memasak : Panggang Jenis masakan :Ala sate tetapi dengan ramuan barat Keistimewaan : Daging dipanggang dengan sos berempah ramuan barat Anggaran kos : RM 8
Info Chef: Menu sihat menggunakan minyak zaitun dan ayam tanpa kulit. Penggunaan mentega kacang memberikan rasa yang lazat
2. STEAM SEABASS WITH JAPANESE TOFU & PISTACHIO
BAHAN-BAHAN :
1 ekor @ 450gm siakap | dibersihkan dan lapkan kering
Garam secukup rasa
50gm halia | dihiris halus
Daun bawang secukupnya | dihiris halus
140gm tofu Jepun (sebungkus) | dihiris bulat
200gm pistachio panggang | buangkan selaput dan kulit
2 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK : 1. Perasakan ikan siakap dengan garam. 2. Letakkan halia, daun bawang dan tofu di atas pinggan, letakkan ikan siakap di atasnya. 3. Baki halia dan daun bawang ditaburkan lagi atas ikan. 4. Panaskan air di dalam kuali hingga mendidih. 5. Letakkan redai di atas air mendidih, tutupkan dan stimkan selama 8-10 minit. Padamkan api 6. Buangkan lebihan air yang jatuh di atas ikan 7. Campurkan dengan kicap soya, gula dan sedikit minyak dan tuangkan atas ikan. 8. Taburkan dengan kacang pistachio panggang.
Saiz hidangan : 4- 5 orang Waktu memasak :20 minit Cara memasak : Stim Jenis masakan : Ikan kukus Keistimewaan : Sajian mudah dibuat dan enak Anggaran kos : RM 13
Info sihat : Pilih ikan yang berdaging pejal untuk sajian yang enak. Khasiat ikan dan pistachio menjadikan ia sajian yang dipercayai dapat mengurangkan risiko sakit jantung dan tekanan darah tinggi.
3. CHICKEN VEGETABLE WRAP WITH PISTACHIO & CHIC PEAS
BAHAN-BAHAN :
1 sudu makan minyak sayuran
1 biji bawang besar | dicincang halus
1 ulas bawang putih | dicincang halus
3 cawan ayam rebus tanpa kulit dan telah disiat-siat
3 cawan salad ‘iceberg lettuce’ | dicincang
¾ cawan tomato yang didadu
11/2 cawan keju cedar yang diparut
1 cawan pistachio panggang
1 cawan kacang pis hijau | toskan selepas dikeluarkan dari tin
6 keping tortillas (diperbuat dari tepung)
Penggemar makanan organik bolehlah beli kekacang organik ini di Love Earth:
CARA MEMASAK : 1. Pijarkan minyak di dalam kuali dengan api yang sederhana. 2. Masukkan bawang dan masak hingga lembut, kira kira 3 minit. 3. Masukkan bawang putih dan masak, kacau selama seminit 4. Masukkan ayam, kacau dan masukkan garam. Biarkan masak 1 hingga 2 minit. 5. Kemudian letakkan tortilla ditengah dua kertas/tisu gulung yang dilembabkan (paper towels) dan masukkan di dalam ketuhar mikro selama 10 saat untuk melembutkan tortilla 6. Sudukan dengan salad di atas setiap satu kepingan tortilla, kemudian letakkan ayam, sayurr, keju cedar, kacang pis dan pistachio. 7. Gulung dan kerat dua. Sajian siap dihidang.
Saiz hidangan : 5-6 orang Waktu memasak : 20 minit Cara memasak : Tumis Jenis masakan : Kudapan sandwich ala burrito Keistimewaan : Inti yang lebih lemak dengan kacang pis dan pistachio Anggaran kos : RM 5
Info Chef;Kandungan kacang pis dan pistachio dipercayai dapat meningkatkan kadar imunisasi badan dan mengurangkan risiko penyakit darah tinggi. Sajian rendah lemak yang menyihatkan.
4. BEEF STEW WITH PEANUT
BAHAN-BAHAN ;
900gm daging dipotong kiub
3 sudu makan minyak masak
4 kiub stok daging
4 cawan air
1 sudu teh rosemary kering
1 sudu teh selasih /parsli kering
½ sudu teh serbuk lada hitam
3 biji kentang saiz besar | dipotong kiub
4 biji lobak merah | dipotong ukuran 2.5 sm sekeping
4 batang saderi | dipotong 2.5 sm panjang
1 biji bawang besar | dicincang
2 sudu teh kanji jagung
2 sudu the air sejuk
100gm kacang kuda | direneh dan didih
CARA MEMASAK : 1. Di dalam periuk yang besar masakkan daging di dalam minyak masak dengan kepanasan sederhana hingga perang. 2. Kemudian masukkan air ke dalam periuk. Masukkan rosemary, selasih dan lada hitam serta kiub daging dan kacau rata. 3. Biarkan mendidih dan kemudian kecilkan api ,tutup dan biarkan mereneh selama sejam. 4. Masukkan kentang, lobak merah, dan bawang dan kacang kuda ke dalam periuk, Larutkan tepung jagung dengan 2 sudu teh air dan masukkan ke dalam stew daging. 5. Tutup dan biarkan mereneh lagi sejam. 6 .Sajian siap dihidang
Saiz hidangan : 4-5 orang Waktu memasak : 2 jam Cara memasak : Tumis, didih dan reneh Jenis masakan : Lauk utama stew daging Keistimewaan : Stew daging berperisa dengan ramuan yang sebati meresap dalam daging Anggaran kos : RM 40
Info Chef: Sajian ini mengandungi kacang kuda yang mempunyai kandungan serat dan boleh membantu penghadaman dan system penceranaan.
5. COCONUT ALMOND SMOOTHIE
BAHAN-BAHAN :
1 1/4 cawan susu lemak rendah
1/2 cawan air kelapa
24 biji badam
1 1/2 sudu madu
2 sudu makan nata de coco
2 cawan ketulan kiub ais
CARA MEMASAK : 1. Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin pengisar dan kisar hingga halus. 2. Smoothie sedia untuk dinikmati
Saiz hidangan : 2 orang Waktu memasak : 8 minit Cara memasak : Kisar Jenis masakan : Minuman dan ‘dessert’ Keistimewaan : campuran badam , air kelapa dan susu menjadikan ia ‘dessert’ mengenyangkan Anggaran kos : RM 8
Info Chef :Badam mengandungi lemak sihat , serat, protein , magnesium dan vitamin E . Khasiat badam dipercayai dapat membantu mengurangkan kolestrol, tekanan darah dan juga gula darah.
RESIPI :Chef Mohd Kamarul bin Ariffin, Chef Nurmasshariza bt. Maskahawi, Chef Muhammad Izzat Amani bin Jamaludin Amini, Chef Muhammad Akmal Danial bin Abdul Rahim
TERIMA KASIH :TN HJ HARUN NORDIN, Kagumas Culinary Academy, Lot 18, Jalan 9/3, Taman IKS, Seksyen 19, Bandar Baru Bangi, Selangor.
ANDA SEDANG MENCARI BARANG-BARANG RAMUAN MASAKAN, JOM LAYARI DI SINI.
Berita gembira buat semua pencinta makanan! Jabatan Warisan Negara secara rasmi telah mewartakan 117 jenis makanan Malaysia sebagai Warisan Kebangsaan di bawah Deklarasi Objek...