Sedapnya Ayam Masak Bawang perkongsian saudari Mizah Ngatiman ni. Bagi yang suka makan menu ni, anda wajib cuba masak sendiri di rumah. Bahan-bahannya ringkas sahaja dan cara memasaknya juga sangat mudah. Memang berbaloilah masak untuk keluarga tercinta. Jom cuba!
CARA MASAK AYAM MASAK BAWANG SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
2 belah bahagian ayam
3 biji bawang merah besar -lagi banyak lagi sedap
1 biji bawang merah besar – kisar
3 ulas bawang putih – kisar
2 inci halia -kisar
Daun kari – jika ada letak
1 helai daun pandan
1 batang serai – diketuk
Rempah tumis 4 sekawan
2 sudu besar Serbuk Cili – beli online disini
1 sudu besar Serbuk Kari Daging – beli online disini
½ sudu besar Serbuk Jintan Manis – beli online disini
1 sudu besar Sos Tiram – beli online disini
1 sudu besar Sos Cili – beli online disini
Kicap Manis -renjiskan sahaja – beli online disini
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Mula-mula hiris bawang dan goreng sampai warna macam ini. Tak perlu garing sangat.
2. Ayam lumur garam dan kunyit. Kemudian goreng seperti biasa.
3. Tumis rempah 4 sekawan, serai dan juga daun pandan hingga wangi.
Ads
4. Kemudian masukkan bahan-bahan kisar. Tumis sampai pecah minyak.
5. Seterusnya masukkan serbuk cili, serbuk kari daging dan serbuk jintan manis. Tumis lagi sampai pecah minyak sekali lagi.
6. Bila sudah pecah minyak, masukkan sedikit air.
7. Masukkan sos tiram dan sos cili.
8. Renjiskan juga kicap manis. Gaul rata.
9. Bila kuah sudah sedikit memekat, masukkan ayam yang telah digoreng tadi.
10. Masukkan juga bawang yang telah digoreng. Gaul rata.
Ayam panggang memang best. Jika makan di kedai, harganya boleh tahan mahalnya juga. Oleh itu bagi anda yang ada anak ramai, masak sendiri pastinya pilihan yang bijak! Menerusi perkongsian saudari Sue CT, beliau tunjukkan cara-cara membuat ayam panggang ala restoran makanan terkenal, hanya dengan kos kurang dari RM50. Sesuai sangat untuk makan malam keluarga. Jom cuba!
AYAM PANGGANG POWER
BAHAN-BAHAN:
Ayam secukupnya ( boleh guna whole leg)
Bawang putih – tumbuk. Jumlah agak-agak sesuai dengan kuantiti ayam
4-5 sudu makan serbuk paprika
Sos tomato secukupnya
Sos cili secukupnya
Gula dan garam secukup rasa
BAHAN SAMPINGAN:
Cendawan butang – dihiris
Lada benggala merah & hijau secukupnya
Bawang holland – dihiris
Sos Nandos atau apa-apa sos kegemaran
CARA MEMASAK:
1. Untuk menyediakan sos, satukan bahan-bahan diatas ( kecuali ayam) dalam periuk dan masak hingga mendidih. Sejukkan.
2. Ambil ayam dan lumurkan dengan bahan masak tadi. Simpan dalam peti sejuk. Sebaiknya, perap lebih lama untuk rasa lebih sedap. ( kalau nak makan esok, malam ni boleh perap. Jika nak makan malam, boleh perap waktu pagi.)
3. Ambil dulang pembakar dan lapikkan dengan aluminium foil. Susun ayam didalamnya. Simpan lebihan bahan perapan ayam.
4. Bakar ayam pada suhu 180C menggunakan api atas bawah. Suhu dan masa membakar mungkin berbeza bergantung pada jenis ketuhar yang digunakan.
5. Setelah dibakar selama 1/2 jam, terbalikkan ayam dan tuang lebihan sos perapan tadi.
6. Taburkan juga hirisan cendawan, lada benggala dan juga bawang. Bakar lagi selama 1/2 jam atau sehingga ayam masak sempurna.
Korang tahu tak kekacang boleh jadi sajian hidangan yang enak. Selain kacang tanah kekacang seperti pistachio, badam, kacang kuda dan lain-lain memang lemak dan lazat bila dimasukkan dalam bahan ramuan.
Sajian berasaskan sumber lemak tak tepu yang kaya dengan serat, vitamin E, omega 3 yang terkandung dalam kacang memang istimewa sekali. Ikuti resipi sihat ni darin Chef dan tenaga pengajar Kagumas Culinary Academy, Seksyen 19 Bandar Baru Bangi yang diasaskan oleh Tn. Hj Harun Nordin ini
1.SKEWED CHICKEN WITH SPICY PEANUT SAUCE
BAHAN-BAHAN :
250gm dada ayam | dipotong dadu
2 biji lada benggala | dipotong dadu
4 batang lidi sate
Bahan perapan :
½ cawan madu
4 sudu makan kicap cair/pekat
2 ulas bawang putih | dicincang halus
2.5 sm halia | dicincang halus)
¼ sudu teh garam
½ sudu teh daun parsli
2 sudu makan minyak zaitun
Bahan sos kacang berempah :
5 sudu makan mentega kacang
4 sudu makan air
1 sudu makan minyak bijan
3 sudu makan kicap manis
1 ½ sudu kecil serbuk cayenne
1 ½ sudu teh serbuk cili
¼ sudu kecil gula
1/2 sudu teh lada hitam
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK : 1. Campurkan kesemua bahan perapan, kacau sebati. 2. Gaulkan dengan ayam yang telah dipotong dadu. 3. Perapkan selama dua jam sehingga bahan perapan sebati dengan ayam tersebut. 4. Cili benggala dipotong dadu dan dicucuk secara berselang seli dengan ayam yg diperap tadi 5. Letakkan ayam dan cili benggal yang telah dicucuk lidi sate ke atas pemanggang, dan panggang selama 15 minit. Cara membuat sos kacang berempah : 6. Cairkan mentega kacang dengan sedikit air. 7. Campurkan minyak bijan, kicap manis dan serbuk cayenne serta serbuk cili. 8. Gaul semua bahan sehingga sebati, perasakan dengan garam, gula dan lada hitam. 9. Sedia untuk dihidangkan
Saiz hidangan : 1-2 orang Waktu memasak :20 minit Cara memasak : Panggang Jenis masakan :Ala sate tetapi dengan ramuan barat Keistimewaan : Daging dipanggang dengan sos berempah ramuan barat Anggaran kos : RM 8
Info Chef: Menu sihat menggunakan minyak zaitun dan ayam tanpa kulit. Penggunaan mentega kacang memberikan rasa yang lazat
2. STEAM SEABASS WITH JAPANESE TOFU & PISTACHIO
BAHAN-BAHAN :
1 ekor @ 450gm siakap | dibersihkan dan lapkan kering
Garam secukup rasa
50gm halia | dihiris halus
Daun bawang secukupnya | dihiris halus
140gm tofu Jepun (sebungkus) | dihiris bulat
200gm pistachio panggang | buangkan selaput dan kulit
2 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK : 1. Perasakan ikan siakap dengan garam. 2. Letakkan halia, daun bawang dan tofu di atas pinggan, letakkan ikan siakap di atasnya. 3. Baki halia dan daun bawang ditaburkan lagi atas ikan. 4. Panaskan air di dalam kuali hingga mendidih. 5. Letakkan redai di atas air mendidih, tutupkan dan stimkan selama 8-10 minit. Padamkan api 6. Buangkan lebihan air yang jatuh di atas ikan 7. Campurkan dengan kicap soya, gula dan sedikit minyak dan tuangkan atas ikan. 8. Taburkan dengan kacang pistachio panggang.
Saiz hidangan : 4- 5 orang Waktu memasak :20 minit Cara memasak : Stim Jenis masakan : Ikan kukus Keistimewaan : Sajian mudah dibuat dan enak Anggaran kos : RM 13
Info sihat : Pilih ikan yang berdaging pejal untuk sajian yang enak. Khasiat ikan dan pistachio menjadikan ia sajian yang dipercayai dapat mengurangkan risiko sakit jantung dan tekanan darah tinggi.
3. CHICKEN VEGETABLE WRAP WITH PISTACHIO & CHIC PEAS
BAHAN-BAHAN :
1 sudu makan minyak sayuran
1 biji bawang besar | dicincang halus
1 ulas bawang putih | dicincang halus
3 cawan ayam rebus tanpa kulit dan telah disiat-siat
3 cawan salad ‘iceberg lettuce’ | dicincang
¾ cawan tomato yang didadu
11/2 cawan keju cedar yang diparut
1 cawan pistachio panggang
1 cawan kacang pis hijau | toskan selepas dikeluarkan dari tin
6 keping tortillas (diperbuat dari tepung)
Penggemar makanan organik bolehlah beli kekacang organik ini di Love Earth:
CARA MEMASAK : 1. Pijarkan minyak di dalam kuali dengan api yang sederhana. 2. Masukkan bawang dan masak hingga lembut, kira kira 3 minit. 3. Masukkan bawang putih dan masak, kacau selama seminit 4. Masukkan ayam, kacau dan masukkan garam. Biarkan masak 1 hingga 2 minit. 5. Kemudian letakkan tortilla ditengah dua kertas/tisu gulung yang dilembabkan (paper towels) dan masukkan di dalam ketuhar mikro selama 10 saat untuk melembutkan tortilla 6. Sudukan dengan salad di atas setiap satu kepingan tortilla, kemudian letakkan ayam, sayurr, keju cedar, kacang pis dan pistachio. 7. Gulung dan kerat dua. Sajian siap dihidang.
Saiz hidangan : 5-6 orang Waktu memasak : 20 minit Cara memasak : Tumis Jenis masakan : Kudapan sandwich ala burrito Keistimewaan : Inti yang lebih lemak dengan kacang pis dan pistachio Anggaran kos : RM 5
Info Chef;Kandungan kacang pis dan pistachio dipercayai dapat meningkatkan kadar imunisasi badan dan mengurangkan risiko penyakit darah tinggi. Sajian rendah lemak yang menyihatkan.
4. BEEF STEW WITH PEANUT
BAHAN-BAHAN ;
900gm daging dipotong kiub
3 sudu makan minyak masak
4 kiub stok daging
4 cawan air
1 sudu teh rosemary kering
1 sudu teh selasih /parsli kering
½ sudu teh serbuk lada hitam
3 biji kentang saiz besar | dipotong kiub
4 biji lobak merah | dipotong ukuran 2.5 sm sekeping
4 batang saderi | dipotong 2.5 sm panjang
1 biji bawang besar | dicincang
2 sudu teh kanji jagung
2 sudu the air sejuk
100gm kacang kuda | direneh dan didih
CARA MEMASAK : 1. Di dalam periuk yang besar masakkan daging di dalam minyak masak dengan kepanasan sederhana hingga perang. 2. Kemudian masukkan air ke dalam periuk. Masukkan rosemary, selasih dan lada hitam serta kiub daging dan kacau rata. 3. Biarkan mendidih dan kemudian kecilkan api ,tutup dan biarkan mereneh selama sejam. 4. Masukkan kentang, lobak merah, dan bawang dan kacang kuda ke dalam periuk, Larutkan tepung jagung dengan 2 sudu teh air dan masukkan ke dalam stew daging. 5. Tutup dan biarkan mereneh lagi sejam. 6 .Sajian siap dihidang
Saiz hidangan : 4-5 orang Waktu memasak : 2 jam Cara memasak : Tumis, didih dan reneh Jenis masakan : Lauk utama stew daging Keistimewaan : Stew daging berperisa dengan ramuan yang sebati meresap dalam daging Anggaran kos : RM 40
Info Chef: Sajian ini mengandungi kacang kuda yang mempunyai kandungan serat dan boleh membantu penghadaman dan system penceranaan.
5. COCONUT ALMOND SMOOTHIE
BAHAN-BAHAN :
1 1/4 cawan susu lemak rendah
1/2 cawan air kelapa
24 biji badam
1 1/2 sudu madu
2 sudu makan nata de coco
2 cawan ketulan kiub ais
CARA MEMASAK : 1. Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin pengisar dan kisar hingga halus. 2. Smoothie sedia untuk dinikmati
Saiz hidangan : 2 orang Waktu memasak : 8 minit Cara memasak : Kisar Jenis masakan : Minuman dan ‘dessert’ Keistimewaan : campuran badam , air kelapa dan susu menjadikan ia ‘dessert’ mengenyangkan Anggaran kos : RM 8
Info Chef :Badam mengandungi lemak sihat , serat, protein , magnesium dan vitamin E . Khasiat badam dipercayai dapat membantu mengurangkan kolestrol, tekanan darah dan juga gula darah.
RESIPI :Chef Mohd Kamarul bin Ariffin, Chef Nurmasshariza bt. Maskahawi, Chef Muhammad Izzat Amani bin Jamaludin Amini, Chef Muhammad Akmal Danial bin Abdul Rahim
TERIMA KASIH :TN HJ HARUN NORDIN, Kagumas Culinary Academy, Lot 18, Jalan 9/3, Taman IKS, Seksyen 19, Bandar Baru Bangi, Selangor.
ANDA SEDANG MENCARI BARANG-BARANG RAMUAN MASAKAN, JOM LAYARI DI SINI.
Kalau makan di kenduri kahwin, lauk ayam masak merah selaluya mesti ada dihidang. Ayam masak merah di kenduri mesti sedap, kan? Jom kita try buat nak?
RESIPI AYAM MASAK MERAH KENDURI
Bahan Utama 1 ekor ayam dipotong kecil dan basuh bersih. (Bubuh garam dan serbuk kunyit. Goreng jangan garing sangat.)
Bahan Kisar 3 biji bawang besar size besar 4-5 ulas bawang putih 1 1/2 inci halia
Bahan-bahan Minyak masak untuk menumis 1 kulit kayu manis 3 bunga lawang 5 buah pelaga 2 batang serai diketuk 3-4 senduk cili kisar Garam dan gula secukupnya 5 sudu besar sos cili 2 biji tomato (didadu kecil)
Cara membuat 1. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sampai naik bau. Masukkan serai. Tumis sekejap. 2. Masukkan bahan kisar. Tumis sampai garing. Kemudian masukkan cili kisar. Tumis lagi sampai garing. 3. Masukkan gula, sos cili dan tomato. Biar seketika. Kacau sesekali. Perasakan garam jika perlu. 4. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Gaul sebati. Siap.
Sambal ayam daun kari ini boleh masuk dalam senarai resipi sambal ayam kita yang sememangnya ada banyak versi.Tapi resipi yang ini rasanya tidak semata...