
Tidak semua orang pandai membuat asam pedas yang sedap dan cukup segala rasa. Tetapi dengan resipi perkongsian oleh Mizah Ngatiman ini, masakan anda pasti akan menjadi. Dimakan pula dengan ikan pari dan nasi panas, memang padu! Nak belajar cara masak asam pedas stail Johor, jom cuba resipi ini.
RESIPI ASAM PEDAS IKAN PARI
BAHAN-BAHAN:
- 4-5 keping ikan pari
- Limau kasturi secukupnya
- 3 batang serai
- 2 batang bunga kantan
- Bendi secukupnya
- Daun kesum secukupnya
- 2sb asam jawa jadikan pes dengan 2 cawan air
- 15-20 tangkai lada kering*
- 1 biji bawang besar*
- 5 ulas bawang putih*
- 3 inci halia*
*blend halus
CARA PENYEDIAAN:
1. Cuci bersih ikan pari. Belah limau kasturi kemudian perahkan pada ikan. Letak air, ramas-ramaskan limau dan ikan. Rendam dalam 30 minit.
2. Mula-mula, tumis serai.
3. Kemudian, masukkan bahan bertanda * yang telah dikisar. Guna api kecil sahaja sehingga lada betul-betul pecah minyak.
4. Dah pecah minyak dan warna lada pun dah nampak masak, masukkan daun kesum dan bunga kantan.
5. Kemudian, masukkan ikan.
6. Masukkan asam jawa yang telah dicampur dengan 2 cawan air. Cukup sekadar pes air asam jawa 2 cawan tadi. Ngam ngam ikan kita tenggelam.
7. Tutup periuk kita. Api sederhana sahaja. Biarkan isi ikan menjadi lembut dahulu.
8. Lihat kepekatan kuah. Jika pekat, tambah sedikit air. Perasakan gula dan garam secukupnya. Letak benda dan tutup periuk sekali lagi.
9. Ok dah masak asam pedas kita. Mesti ada rasa masin, manis dan masam. Barulah sempurna rasa asam pedas kita.
Jika anda mencari PERIUK yang murah dan berkualiti, klik DISINI.
KREDIT RESIPI & FOTO: MIZAH NGATIMAN
ANDA BOLEH JUGA CUBA RESIPI INI:
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
5 Kek Gebu Dari Kekacang. Lembut & Tenggelam Gigi Bila Digigit

Kek gebu lembut dengan ramuan kacang memang enak sekali. Lagi pulak kalau empunya resipi tu berjiwa seni seperti bekas 'guitarist' Fadzil Mohd Salleh empunya Dill Cakes.
Min dah rasa kek buatan Dill Cakes memang terbenam gigi menggigit dek lembutnya. Dalam masa yang sama ada rasa rangup pulak. Jom kita cuba buat kek gebu hebat berasaskan kacang yang super sedap ni.
1. BERYL’S PECAN CHEESE
BAHAN-BAHAN :
- 350gm krim keju
- 1/3 tin susu pekat
- ½ cawan krim putar
- Sedikit esen vanila
Bahan crust @ kerak:
- 150gm biskut Marie
- 75gm mentega | cairkan
Bahan sirap coklat :
- 250gm coklat Beryls Coin | dicairkan menggunakan kaedah double boiled
- 250gm kacang Pecan | dibakar
- ½ diracik halus
- ½ belah dua
CARA MEMASAK :
Cara membuat crust :
1. Hancurkan biskut marie. Kemudian cairkan mentega.
2. Gaulkan biskut yang telah hancur dengan mentega yang telah dicairkan. Letakkan adunan dalam loyang 15sm @ 6 inci. Tekan adunan supaya padat. Masukkan sebentar dalam peti sejuk supaya ianya padat.
Cara membuat kek keju :
1. Keluarkan krim keju 20 – 30 minit sebelum digunakan. Putar krim keju dan susu serta krim putar sehingga sebati.
2. Masukkan kacang pecan yang telah diracik bersama dengan coklat yang telah dicairkan. Gaulkan.
3. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang berisi biskut tadi. Bakar dalam oven suhu 70C selama 2.5jam.
4. Keluarkan dalam masukkan dalam peti sejuk selama 3-4 jam supaya kek benar-benar sejuk untuk dikeluarkan dari Loyang
5. Hias atas kek dengan kacang pecan yang telah dibakar.
Saiz hidangan : Satu loyang bulat (15sm @ 6 inci)
Waktu memasak : 2 ½ jam
Cara masak : Bakar
Jenis masakan : Kek berasas kacang pecan
Keistimewaan : Rasa lembut berkrim dengan lemak rangup dengan kacang pecan
Anggaran kos : RM 45
INFO CHEF : Selain kacang pecan boleh juga digantikan dengan gajus, walnut dan badam. Pastikan kekacang ini dibakar terlebih dahulu.
2. MARBLE PEANUT CAKE

BAHAN-BAHAN :
- 114gm tepung kek
- 130gm gula castor
- 40gm serbuk koko
- 1 sudu teh baking soda
- 1 sudu teh baking powder
- 120ml susu segar
- 60ml minyak jagung
- 3 sudu makan mentega kacang
- Esen vanila
- 1 biji telur
- 120ml air panas
Bahan peanut buttercream :
- 225gm mentega tanpa garam
- 150gm mentega kacang
- 170gm gula aising
- *Pukul ketiga-tiganya sehingga sebati. Boleh juga gunakan mentega kacang yang dijual di pasaraya. Ketepikan.
Bahan coklat ganache :
- 150gm krim putar ‘dairy’
- 15gm sirap glukos
- 250gm serbuk kos
- 10gm mentega
- ½ cawan mentega kacang
CARA MEMASAK :
1. Satukan susu segar, telur dan juga minyak jagung ke dalam mangkuk. Kacau sebati.
2. Masukkan sedikit demi sedikit bahan kering, pastikan selalu kaup di tepi mangkuk.
3. Apabila sudah sebati dan rata, masukkan air panas sedikit demi sedikit. Campurkan 3 sudu mentega kacang dalam adunan.
4. Bakar menggunakan loyang 6 inci selama 40 minit dengan suhu 160 darjah Celsius.
Cara membuat coklat ganache :
1. Didihkan krim dan sirap glukos, tuangkan ke dalam bekas yang berisi coklat.
2. Kacau rata hingga coklat larut, tambahkan mentega dan setengah cawan mentega kacang.
3. Kacau hingga adunan licin dan berkilat.
Cara membuat lapisan kek :
1. Potong kek kepada 3 lapisan, sapukan setiap lapis dengan dengan coklat ganache.
2. Salutkan kek dengan choc ganache. Letak sedikit mentega kacang di atas kek untuk menjadikan ia corak marble
Saiz hidangan : Satu loyang bulat (15sm @ 6 inci)
Waktu memasak : 45 minit
Cara masak : Bakar
Jenis masakan : Kek berasas mentega kacang tanah
Keistimewaan : Kaya dengan coklat dengan keenakan lemak berkrim mentega kacang
Anggaran kos : RM 45
INFO CHEF: Seeloknya mentega kacang dicairkan sedikit menggunakan kaedah double boiler untuk dihias di atas kek
3. WALNUT VANILLA CAKE

BAHAN-BAHAN :
- 225gm mentega
- 200gm gula castor
- 5 biji telur gred B
- 100gm kacang walnut | dikisar sedikit
- 60gm susu pekat manis
- 200gm tepung gandum | diayak
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 1 sudu teh esen vanila
Bahan frosting krim :
- 500gm fresh cream
- ½ sudu kecil ekstrak vanilla
- 1 cawan walnut | dibakar dan dikisar halus
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang dan gebu.
2. Masukkan telur dan esen vanila. Kemudian masukkan tepung, serbuk penaik dan susu pekat manis.
3. Masukkan 1/2 kacang walnut dan gaulkan sehingga sebati.
4. Tuangkan adunan ke dalam acuan be
rsaiz 8 inci @ 20sm, sapu sedikit mentega dan dilapik kertas minyak dan taburkan baki kacang walnut di permukaan adunan.
5. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 150 C selama 45 minit atau sehingga masak sepenuhnya.
6. Potong kek kepada 3 lapisan. Sapu setiap lapis dengan fresh cream. Hiasi atas kek dengan walnut kasar yang telah dibakar
Saiz hidangan : Satu loyang bulat (8 inci @ 20sm)
Waktu memasak : 45 minit
Cara masak : Bakar
Jenis masakan : Kek berasas kacang walnut
Keistimewaan : Kombinasi kacang walnut dan krim segar yang cukup lazat
Anggaran kos : RM 45
INFO CHEF : Kacang walnut dipanggan dahulu sebelum dimasukkan dalam adunan untuk rasa kekacang yang lebih rangup.
4. CHOCOLATE ALMOND BROWNIES

BAHAN-BAHAN :
- 200gm mentega
- 230gm gula castor
- 120gm tepung naik sendiri
- 3 biji telur
- ½ cawan serbuk koko
- 70gm badam nib
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan gula dan putar lagi, masukkan telur satu demi satu dan teruskan putar.
2. Masukkan tepung naik sendiri, serbuk koko dan selepas itu badam nib dan gaul rata.
3. Masukkan adunan ke dalam loyang empat segi 9 inci x 9 inci @ 23sm x 23sm yang telah dialas kertas kek. Taburkan badam nib di atas adunan.
4. Bakar selama 40 minit dalam suhu 170 C- 180C
5. Bagi memudahkan untuk dihidangkan potong saiz 1.5 inci x 1.5 inci @ 3.9sm x 3.9sm (36 keping).
Saiz hidangan : Satu loyang bulat (8 inci @ 20sm)
Waktu memasak : 45 minit
Cara masak : Bakar
Jenis masakan : Kek berasas kacang walnut
Keistimewaan : Kombinasi kacang walnut dan krim segar yang cukup lazat
Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF : Rasanya tidak terlalu manis, walau nampak garing di luar tetapi ianya lembab dan lembut di dalam.
5. HAZELNUT DAIM CAKE

BAHAN-BAHAN :
Bahan untuk kek :
- 3 biji telur
- 90gm gula halus
- 1/4 sudu teh esen vanilla
- 1/4 sudu teh krim tartar
- 30 gm gula halus
- 30gm tepung gandum | diayak
- 75gm Hazelnut | dibakar dan dicincang
- 30gm mentega
Bahan krim kastad :
- 250ml susu segar
- 50gm gula halus
- 40gm tepung jagung
- 4 biji kuning telur
- 40gm gula
- Secubit garam
- 1 sudu teh esen vanilla
Bahan croqan :
- 100gm hazelnut | dibakar dan dicincang
- 100gm gula halus
- 20gm mentega
- 1 sudu teh esen vanilla
Bahan coklat ganache :
- 150gm krim tenusu | dairy whipping cream
- 15gm sirap glukos
- 250gm coklat gelap
- 10gm mentega
- 10 keping coklat Daim | dicincang
- Croqan
CARA MEMASAK :
Cara masak kek :
1. Cairkan mentega, putar kuning telur , gula(60gm) dan esen vanilla hingga kembang.
2. Dalam bekas lain, putar putih telur bersama tartar hingga berbuih. Masukkan gula ( 30 gm) perlahan-lahan dan putar lagi hingga kembang
3. Masukkan adunan putih telur ke dalam adunan kuning telur . Gaul rata.
4. Masukkan tepung dan hazelnut cincang dan kacau rata. Masukkan mentega yang telah dicairkan ke dalam adunan.
5. Masukkan adunan dalam loyang 8 inci @ 20sm yang telah dilapik dengan kertas pembakar kek
6. Bakar pada suhu 170 C selama 25 minit . Bila kek telah masak sejukkan.
Cara masak krim kastad:
1. Panaskan susu dan 50 g gula hingga mendidih.
2. Masukkan kuning telur, tepung jagung, esen vanila, secubit garam dan 40gm gula halus kacau hingga berkrim. Tuangkan susu dan gula yang telah dididihkan tadi ke dalam adunan.
3. Masak sebentar atas dapur dengan api perlahan sambil senantiasa di kacau hingga sedikit pekat.
Cara membuat croqan :
1. Masukkan hazelnut cincang ,vanila dan gula dalam kuali dan panaskan dengan api sederhana hingga berkaramel
2. Kacau rata hingga berwarna keemasan. Masukkan mentega . Kacau hingga mentega cair dan sebati
Cara membuat coklat ganace :
1. Didihkan krim dan sirap glukos, tuangkan dalam bekas yang berisi coklat .
2. Kacau rata hingga coklat larut, tambahkan mentega. Kacau hingga adunan licin dan berkilat.
3. Akhir sekali campurkan croqan dan gaul rata . Tinggalkan sedikit croqan untuk hiasan
Cara membuat lapisan kek :
1. Potong kek kepada 3 lapisan,sapukan pada setiap lapisan dengan krim kastard.
2. Salutkan kek dengan coklat ganache. Hiaskan atasnya dengan coklat Daim yang telah diracik halus dan sedikit croqan
Saiz hidangan :Satu loyang bulat (8 inci @ 20sm)
Waktu memasak : 60 minit – 90 minit
Cara masak : Bakar
Jenis masakan : Kek berasas kacang hazelnut
Keistimewaan : Keenakan berganda dengan coklat dan hazelnut
Anggaran kos : RM 45
INFO CHEF : Jika adunan kastard bergentel masukkan dalam mixer dan putar hingga lembut
JURU FOTO : NURUL AKMA AZIMI
RESIPI : FADZIL MD SALLEH, DILL CAKES
TERIMA KASIH: Dill Cakes, Apartment Sri Nuang, Taman Bukit Bandaraya, Shah Alam
http://dill-cakes .blogspot.com , fb/insta:fadzilmdsalleh, page: dill cakes
Resipi Pepes Ikan Sedap. Boleh Masak Cara Kukus & Bakar

Sedapnya Pepes Ikan. Kalau makan panas-panas memang nikmat. Sesuai dijadikan sajian minum petang atau sajian makan malam bagi anda yang tak suka menu berat. Pepes ni kalau beli, harganya boleh tahan. Jadi jom belajar buat sendiri guna resipi perkongsian dari saudari Azizah Haji Mohd Asah. Tak guna banyak bahan pun. Selamat mencuba!
CARA MASAK PEPES IKAN SEDAP
BAHAN-BAHAN:
- 1 kg ikan kembung @ ikan selayang – asingkan isi dan tulang.
- 500gm tepung ubi
- 1 kiub ayam
- 1 kotak santan kara
- Secukup rasa
- Garam dan gula secukup rasa
- Daun pisang untuk membungkus
BAHAN KISAR:
- 4 batang serai
- 5-6 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 inci kunyit
- Segenggam cili kering
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan-bahan kisar hingga lumat.
2. Tuang ke dalam kuali dan masukkan sedikit minyak, kiub ayam, cukup rasa, garam, gula dan santan.
3. Kacau rata dan masak semua bahan hingga pekat. Sejukkan sambal.
4. Ambil isi ikan yang dikisar dan gaulkan dengan tepung ubi.
5. Setelah sambal sejuk, campurkan dengan ikan kisar tadi. Gaul hingga isi ikan dan sambal sebati. Pepes ikan ni perlu rasa pedas-pedas manis, lebih kurang macam rasa otak-otak.
6. Letakkan 1 sudu teh adunan pepes atas daun pisang dan bungkus macam membuat kuih koci.
7. Kemudian kukus selama 20 minit. Selain kukus, Pepes Ikan ini juga boleh dibakar.
8. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Azizah Haji Mohd Asah
Nak beli PEMANGGANG ELEKTRIK baru? Pilih DISINI. Ada macam-macam jenis dan jenama.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
https://www.rasa.my/resipi-odading-dari-indonesia-ni-memang-sedap-patutlah-viral/
Cara Masak Roti Pizza Tuna Guna Kuali. Sedap & Lembut Walau Dah Sejuk
Koleksi Resipi Aneka Pencuci Mulut Sedap & Menyejukkan Badan
Kek Coklat Kukus Moist Sukat Guna Cawan. Lembut Dan Gerenti Jadi!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Resipi Tauhu Begedil & Sambal Kicap Padu

Menu tauhu begedil untuk makan petang, memang yang terbaik dan lagi sedap bila cicah dengan sambal kicap padu.
Jom kita buat dengan resipi yang dikongsi Tahrunnisah Jali.
RESIPI TAUHU BERGEDIL SAMBAL KICAP PADU
BAHAN-BAHAN:
4-5 biji ubi kentang – beli online di sini
300gm daging/ayam | cincang/kisar
2 biji bawang besar | dicincang halus – beli online di sini
3 ulas bawang putih | dicincang halus – beli online di sini
2 sudu besar serbuk kurma (atau kalau tak ada, guna rempah sup) – beli online di sini
1 sudu kecik serbuk lada hitam – beli online di sini
Sedikit minyak untuk menumis
Secukup rasa /garam
TONTON Dapur Rasa Live: Buttermilk Spaghetti & Mac and Cheese
TONTON Makan Di Mana Ep 18: Ubah Selera, Perkena Menu Western
BAHAN CAMPUR:
Lada merah | dicincang halus – beli online di sini
Daun bawang/sup | dipotong nipis
Bawang goreng
1 sudu besar tepung jagung – beli online di sini
20 biji tauhu pok
2biji telor | dipukul terlebih dahulu
Minyak untuk menggoreng
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
CARA-CARA:
1. Bersihkan ubi kentang dan buang kulit lalu direbus sehingga masak tapi tak terlalu empuk. Dah masak, lecek ubi kentang hingga halus.
2. Panaskan kuali, letak 2 sudu minyak masak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi dan masukkan rempah kurma/sup. Kacau-kacau.
3. Masukkan daging cincang/kisar dan lada hitam, kacau sebati sehingga masak dan masukkan secukup rasa/garam.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
4. Masukkan adunan daging dalam adunan ubi kentang yang telah kita lecek dan masukkan semua bahan campur. Kacau sebati dan kalau rasa tawar, masukkan garam sikit lagi.
5. Potong tauhu (gambar) dan sumbat sedikit bergedil dalam tauhu tadi. Buat sampai habis.
6. Pukul telur dalam satu bekas. Sambil-sambil tu, panaskan minyak dalam kuali. Lagi bagus guna periuk kecik sahaja sebab nanti minyak yang akan digunakan biar terendam tauhu tadi.
7. Celup tauhu bergedil dalam telur dan masukkan dalam minyak panas tadi. Goreng biar warna keemasan.
BAHAN SAMBAL KICAP MENGANCAM:
5-10 biji cili api – beli online di sini
2 biji lada merah
2 ulas bawang putih – beli online di sini
3 sudu besar sos cili/tomato
2-3 sudu besar gula – beli online di sini
Garam
½ cawan kicap
CARA-CARA:
Campur kesemuanya dan kisar sebati. Boleh dimasak sebentar. Dah siap, boleh ditabur bawang goreng dan daun bawang.
Kredit resipi: Tahrunnisah Jali
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Mudah Sangat Nak Buat Sambal Ikan Pauh Muda, Guna 5 Bahan Je
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: