Melalui laman facebook, Nur Iffah Abd Rashid berkongsi resipi apam lenggang. Menariknya resipi ini tak perlukan yis. Gantikan yis dengan baking soda. Rasanya lemak manis pasti anak-anak suka makan. Jom try buat apam lenggang homemade. Senang je resipinya.
APAM LENGGANG
BAHAN-BAHAN
1 1/2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
7 sudu besar gula
Garam secukup rasa
1 sudu kecil baking soda
1 biji telur ayam
200 ml santan kotak
CARA MEMBUAT
1. Satukan semua bahan kecuali santan. Gaul sebati dan perap selama 30 minit.
2. Masukkan santan dan kacau lagi sehingga sebati.
3. Panaskan kuali non sticky. Letak sesenduk adunan. Lenggangkan apam dan biarkan masak. Angkat.
Selamat mencuba.
Kredit resipi: facebook Nur Iffah Abd Rashid
Link: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3089473237750005&set=a.310281239002566&type=3&theater
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Karipap Inti Sardin, Sedap Intinya Dan Rangup Kulitnya
Karipap boleh dikatakan kuih kegemaran ramai. Di mana-mana sahaja gerai yang menjual sarapan atau minum petang, lazimnya ada menyediakan karipap untuk jualan. Pastinya, kuih ini memang laris habis terjual.
Antara karipap berintikan kentang dan sardin, mana satu pilihan ramai? Untuk resipi kali ini, Zaza Rahman sudi berkongsikan cara-cara membuat karipap sardin yang sangat sedap. Kalau nak tahu betapa sedapnya, jom kita buat.
KARIPAP SARDIN
BAHAN-BAHAN:
(INTI SARDIN)
2 tin sardin besar (Ambil isi dan lenyekkan) – Boleh beli online di sini
2 labu bawang besar
3 biji bawang kecil – Boleh beli online di sini
3 sudu cili boh (guna jenama Puteri, jadi tak perlu letak asam – nak pedas boleh lebihkan)
1 sudu kecil cili padi kisar (optional) – Boleh beli online di sini
Minyak masak (untuk menumis)
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Tumis bawang yang telah dihiris dadu.
Masukkan cili boh dan masukkan sardin.
Masak sehingga sedikit kering. Sejukkan inti seketika.
(KULIT KARIPAP)
1 kg tepung gàndum
9 sudu besar marjerin Pelangi (anggaran 240gm) – Boleh beli online di sini
425(+-)ml air sejuk (air Coway je senang)
1 sudu kecil garam halus
CARA MEMASAK:
Gaulkan tepung, garam dan marjerin sehingga jadi macam serbuk roti.
Kemudian, masukkan air dan uli sampai tak melekat pada tangan.
Untuk buat karipap, saya timbang 20gm setiap satu doh.
Masukkan inti sardin dan kelim tepinya seperti biasa.
Kemudian, bolehlah digoreng sehingga masak dengan api sederhana kecil.
Selamat mencuba.
Bukan karipap oksigen. Penuh inti sardinnya.
Kredit: Zaza Rahman
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Nostalgianya, Pisang Muda Masak Lemak Cili Api Bilis Tempoyak
Resepi Bubur Nasi Simple & Sedap, Sesuai Jadi Hidangan Siang Dan Malam
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Cara Buat Apam Sunquick Gebu Gebas, Simple Je
Air sunquick sampai ke air vitagen pun dah buat. Hari ni kita buat apam sunquick gebu gebas simple pula. Sedap sangat. Anda semua kena cuba ya.
Resipi yang dikongsi oleh Ct Farisha ini, mudah je nak buat dan cepat siap.
APAM SUNQUICK GEBU GEBAS
BAHAN-BAHAN:
1 ½ cawan tepung gandum – beli online di sini
4 biji telur
1 cawan gula | dikisar halus – beli online di sini
1 sudu besar ovelet – beli online di sini
4 sudu besar sunquick
4 sudu besar susu pekat manis – beli online di sini
Sedikit pewarna kuning
TONTON Udang Belon Ala Thai | Dapur Rasa Live Bersama Che Ila
TONTON Nasi Dagang Kelantan & Gulai Udang Diraja | Dapur Rasa Live
CARA-CARA:
1. Satukan semua bahan kecuali tepung.
2. Putar menggunakan mixer (saya kisar saja sebab tak ada mixer) sampai kembang dan jadi putih gebu.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
3. Bila dah kembang, boleh tuang tepung. Putar lagi serata.
4. Bila dah sebati semuanya, boleh tuang dalam acuan yang telah disapu dengan sedikit minyak.
5. Akhir sekali, kukus selama 30 minit.
Kredit resipi: Ct Farisha
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tak Perlu Tempat Bakar, Mudah Je Nak Buat Kebab Ayam Wrap Homemade
Petua Sambal Halia Arwah Mak, Bagus Atasi Masalah Angin Dalam Badan
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Bahulu 3 Bahan Super Lembut
Bila rumah sebelah membakar bahulu, semerbak harum wangi satu rumah. Bau sampai ke sebelah rumah, tak boleh tahan nak juga masak bahulu yang mudah buat untuk sekeluarga makan.Boleh cuba resipi yang dikongsi ini. Bahan untuk membuatnya juga mudah. Sesuai untuk sebarang jenis majlis dan doorgift.
BAHULU 3 BAHAN
Bahan-bahan:
10 biji telur gred B
250gm gula kastor
250gm tepung gandum
Cara memasak:
1. Campur 10 biji telur dan gula kastor.
2. Pukul high speed sehingga putih gebu.
.
3. Bakar tepung 10 minit dalam oven serta ayak. Masukkan tepung ke dalam adunan telur dan gula yang telah dipukul kembang tadi. Mix sekejap dengan low speed, sebaiknya kaup balik guna senduk ye..
4. Sendukkan ke dalam bekas atau acuan. Bakar ke dalam oven dengan suhu 170 selama 30 minit.
5.Hahhh tudya.,nampak kegebuan BAHULU.. makan panas2 memang Layannnn… Jom buat..
Kredit: Koleksi Resepi Kuih Muih