
Melalui laman facebook, Nur Iffah Abd Rashid berkongsi resipi apam lenggang. Menariknya resipi ini tak perlukan yis. Gantikan yis dengan baking soda. Rasanya lemak manis pasti anak-anak suka makan. Jom try buat apam lenggang homemade. Senang je resipinya.
APAM LENGGANG
BAHAN-BAHAN
1 1/2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
7 sudu besar gula
Garam secukup rasa
1 sudu kecil baking soda
1 biji telur ayam
200 ml santan kotak
CARA MEMBUAT
1. Satukan semua bahan kecuali santan. Gaul sebati dan perap selama 30 minit.
2. Masukkan santan dan kacau lagi sehingga sebati.
3. Panaskan kuali non sticky. Letak sesenduk adunan. Lenggangkan apam dan biarkan masak. Angkat.
Selamat mencuba.
Kredit resipi: facebook Nur Iffah Abd Rashid
Link: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3089473237750005&set=a.310281239002566&type=3&theater
Buat Putu Mayam, Klasiknya Guna Acuan Usia Puluhan Tahun

Lazimnya, jika sesekali teringin menikmati putu mayam, mudah juga untuk mencari penjualnya. Ada yang biasa dan ada perisa pandan. Namun, jika inginkan rasa hasil air tangan sendiri, boleh saja kita membuatnya di rumah.
Teruja melihat acuan tradisional ini untuk menghasilkan putu mayam sendiri. Usia acuan tembaga itu pun telah mencecah puluhan tahun, namun masih setia kekal berkhidmat. Meskipun acuan ini agak kasar sedikit, tak seperti bihun hasilnya, namun ianya tetap memberikan tekstur dan rasa yang tersendiri.
Menurut Faizah Husain yang sudi berkongsi resipi putu mayam ibunya, jika dulu ibunya yang akan membuatkan putu mayam untuknya. Namun, atas faktor usia dan kudrat yang semakin berkurangan, kini dia pula yang membuatkan putu mayam untuk ibunya tatkala ibunya teringin. Jom kita pula buat putu mayam untuk hidangan minum petang seisi keluarga.
PUTU MAYAM
BAHAN-BAHAN:
3 cawan tepung beras – Boleh beli online di sini
1 ½ cawan air
1 sudu teh garam
1 sudu makan minyak minyak
Pes pandan (jika nak rasa pandan & warna hijau) – Boleh beli online di sini
Daun pisang
Gula kabung/gula melaka/gula perang – Boleh beli online di sini
Kelapa parut putih
CARA MEMASAK:
Potong daun pisang besar sedikit daripada saiz putu mayam. Buat banyak keping. Panaskan kukusan.
Dalam periuk lain, masak air hingga mendidih. Masukkan garam dan minyak masak.
Tutup api dan masukkan tepung beras sedikit demi sedikit sambil terus mengacau hingga sebati. Ikut kesesuaian, kalau lembut sangat boleh tambah lagi tepung. Kalau keras, tambahkan air.
Adunan panas-panas, terus masukkan ke dalam acuan putu mayam. Kalau sejuk, adunan keras dan tak boleh nak pusing acuan.
Susun daun pisang yang telah disapu minyak dalam kukusan.
Pusing acuan secara membulat. Biarkan doh jatuh secara bertali di atas daun pisang. Jika tak tahan panas, boleh putar di luar, kemudian susun dalam kukusan.
Ini contoh acuan tembaga yang digunakan.
Kukus lebih kurang 3-4 minit sahaja. Balut penutup kukus dengan kain supaya wap tak jatuh. Setelah masak, susun dalam bekas.
Parutkan gula kabung. Kesedapan gula kabung memang tak sama dengan gula lain. Gula melaka, gula merah atau gula perang pun boleh guna.
Siap. Gaulkan gula kabung dan kelapa parut, makan bersama putu mayam.
Selamat mencuba.
Kredit: Faizah Husain
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Resipi Singgang Ikan Pantai Timur Terlajak Sedap, Letak Bahan Rahsia Ini
Resipi Mashed Potato Dengan Crab Meat Berkeju & Ayam Goreng Cheese Leleh Ala Korea Yang Mudah
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Buat Sendiri Kuih Tepung Gomak Yang Sedap Guna Resipi Mudah Ni

Sedapnya Kuih Tepung Gomak ni lebih-lebih lagi kalau makan waktu berbuka puasa. Lembut, sedikit kenyal dan manis intinya buat rasa tidak jemu menikmati kuih tradisional ni. Bagi anda yang nak cuba. Opah Mas Cotek ada kongsikan resipinya. Selamat mencuba.
CARA BUAT KUIH TEPUNG GOMAK PALING SEDAP UNTUK BERBUKA
BAHAN DOH:
- 2 cawan tepung pulut – beli online disini
- 1 sudu makan tepung gandum – beli online disini
- 1 cawan santan (tak perlu habiskan) bergantung pada doh
CARA ULI :
1. Satukan tepung pulut dan tepung gandum. Gaul rata.
2. Masukkan santan sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Pastikan tekstur doh tidak terlalu lembik dan tidak terlalu keras
BAHAN INTI:
- 3 cawan kelapa parut putih
- 1 cawan gula merah – beli online disini
- 1/2 cawan gula pasir – beli online disini
- 1/2 cawan air
- 1 sudu makan tepung gandum – dibancuh dengan sedikit air
- 2 helai daun pandan – disimpul
- Tepung kacang hijau secukupnya – untuk salut kuih. Boleh beli di kedai bakeri. – beli online disini
CARA MASAK INTI:
1. Masak gula merah, gula pasir bersama air sehingga larut kemudian tapiskan.
2. Masukkan kelapa parut. Masak hingga hampir kering kemudian masukkan bancuhan tepung gandum.
3. Masak inti guna api perlahan dan kacau rata sehingga intinya sedikit lembab. Angkat dan sejukkan.
4. Dalam kuali berasingan, sangai tepung kacang hijau dan ayak. Ketepikan.
CARA MEMASAK KUIH TEPUNG GOMAK:
1. Didihkan air dalam periuk.
2. Ambil sedikit doh, masukkan inti secukupnya dan bulatkan.
3. Masukkan doh ke dalam periuk berisi air mendidih tadi. Rebus hingga doh timbul. Angkat doh dan toskan.
4. Kemudian golekkan dalam bekas berisi tepung kacang hijau tadi sambil tekan perlahan-lahan supaya doh jadi leper.
5. Lakukan hingga habis adunan. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Opah Mas Cotek
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
AJI-SHIO® Kongsi Keenakan Bubur Lambuk Istimewa Bersama Frontliners & Golongan Memerlukan
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Kuih Talam Pelbagai Jenis Yang Disukai Ramai

Kuih muih tradisi memang disukai ramai. Lemak, lembut, manis yang sedang elok, memang tak jemu. Bagi penggemar sajian kuih tradisional, kuih talam terdiri daripada pelbagai jenis. Semuanya enak-enak belaka. Dikongsikan resipinya. Bolehlah cuba nanti.
TALAM GULA MERAH
BAHAN-BAHAN:
(LAPISAN BAWAH)
- 1 cawan gula merah – Boleh beli online di sini
- Secawan air
- 1 ½ cawan tepung gandum – Boleh beli online di sini
- 1 sudu besar tepung ubi – Boleh beli online di sini
- Sesudu besar air kapur (jangan pekat sangat)
- 1 sudu besar kicap pekat (Saya guna jenama Jalen untuk bagi warna cantik. Tiada kesan rasa)
- 2 cawan air
CARA MEMASAK:
1.Sapukan loyang dengan minyak masak dan lapikkan dengan plastik. Ketepikan.
2.Secawan gula merah masak bersama secawan air. Ketepikan. Jika suka manis, boleh tambah sedikit gula putih.
3.Air gula merah satukan dengan air biasa jadikan 3 cawan air. Jangan lebih.
4.Satukan kesemua tepung, air kapur, kicap dan gula pasir jika nak tambah. (Saya memang pakai gula merah je.)
5.Tapiskan. Masukkan dalam kuali. Kacau sehingga naik wap. Jangan sampai pekat.
6.Masukkan ke dalam loyang dan kukus 15 – 20 minit dengan api agak besar.
(LAPISAN ATAS)
- 2 ½ cawan santan pekat (Jangan pekat sangat. Tambah air kalau santan pekat sangat)
- 1 ½ cawan tepung – Boleh beli online di sini
- 1 sudu kecil garam (atau secukupnya)
CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan dan kacau sebati. Tapiskan.
2.Kemudian, masukkan dalam kuali dan kacau sehingga naik wap.
3.Tuang di atas lapisan gula merah tadi.
4.Kukus lagi selama 25 minit atau sehingga masak.
5.Sejukkan dan boleh potong dengan pisau plastik.
Kredit: Shakinah Zainal
TALAM KELEDEK
BAHAN-BAHAN:
(LAPISAN BAWAH)
- 1 cawan keledek (siap didadu)
- 1 + ½ cawan tepung gandum – Boleh beli online di sini
- 3 cawan santan – Boleh beli online di sini
- Secubit garam halus
- **Kisarkan semua (kecuali keledek)
(LAPISAN ATAS)
- 3 cawan santan
- 1 + ½ cawan tepung gandum
- ½ cawan gula pasir – Boleh beli online di sini
- 2 sudu besar tepung jagung – Boleh beli online di sini
- Pewarna oren secukupnya
**Kisarkan kesemua bahan di atas.
CARA MEMASAK:
1.Kisarkan semua bahan lapisan bawah.
2.Kukus keledek yang dipotong dadu hingga lembut.
3.Kemudian, campurkan keledek dengan adunan tepung siap kisar tadi.
4.Lapik loyang 7 inci dengan plastik dan digris dengan minyak. Boleh mula dikukus selama 25 minit.
5.Kemudian, kisarkan semua bahan lapisan atas.
6.Selepas 25 minit, keluarkan loyang. Carik-carik dengan garpu permukaan kuih.
7.Terus masukkan adunan lapisan atas tadi. Kukus lagi 25 minit hingga masak.
8.Tutup api dan sejukkan.
9.Selepas sejuk, bolehlah dipotong. Guna pisau plastik yang disapu minyak.
10.Siap. Sedia untuk dihidangkan.
Kredit: Mizah Ngatiman
TALAM PANDAN
BAHAN-BAHAN:
(Lapisan Bawah)
- 8 helai daun pandan
- 3 cawan air
- 1 kotak kecil santan Kara (guna santan kelapa pun boleh) – Boleh beli online di sini
- 1 cawan gula pasir
- 1 ½ cawan tepung gandum – Boleh beli online di sini
- ½ cawan tepung ubi – Boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
1.Kisar daun pandan dengan air.
2.Kemudian, tapis dan ambil airnya sahaja. Secawan air pandan bikin aroma menawan.
3.Isi tepung penuh secawan. Cawan inilah guna sukatan untuk semua bahan.
4.Masukkan semua bahan dalam mangkuk besar dan kacau.
5.Godak semua bahan sehingga semuanya sebati. Sehingga tiada tepung yang berketul-ketul.
6.Selepas kesemua bahan tersebut larut, tapiskan ke dalam bekas lain untuk buang saki baki tepung yang berketul atau jika ada bendasing dalam adunan.
7.Sediakan loyang 10×10 inci. Lapikkan dengan plastik. Sekiranya tak mahu lapik dengan plastik, bolehlah sapu permukaan loyang dengan minyak dahulu.
8.Panaskan pengukus yang telah berisi air.
9.Tuang adunan pandan ke dalam loyang. Kukus di dalam pengukus yang telah pun sedia mendidih airnya selama 20 minit. Api jangan terlalu besar, jangan terlalu kecil. Sederhana sudah memadai.
BAHAN-BAHAN:
(Lapisan Atas)
- ½ cawan tepung ubi – Boleh beli online di sini
- 1 ½ cawan tepung gandum
- 1 kotak kecil santan – Boleh beli online di sini
- 1 sudu kecil garam atau secukup rasa
- 3 cawan air
CARA MEMASAK:
1.Masukkan kesemua bahan, kacau dan tapis siap-siap.
2.Apabila adunan lapisan bawah telah cukup 20 minit, terus masukkan ke dalam loyang. Tak perlu turunkan kukusan, terus tuang sahaja. Berhati-hati ye.
3.Kukus lagi selama 20 minit.
4.Selesai cukup tempoh 20 minit, buka penutup pengukus. Jika ada air di dalam loyang, mengiringkan supaya senang air itu diceduk dan dibuang.
5.Dah siap. Tunggu kuih sedikit sejuk, barulah dipotong.
6.Adunan ni jadi lembut dan kenyal-kenyal saja. Sedap sangat. Selamat mencuba!
Kredit: Lia Yob Ibrahim
TALAM SAGU
BAHAN LAPISAN BAWAH:
- Sagu – rendam bagi kembang seketika & buang airnya – beli online disini
- Gula halus – gaul dalam sagu ikut agak-agak manis + pewarna merah @ sirap – beli online disini
CARA MEMASAK:
- Oles loyang dengan sedikit minyak dan ratakan sagu tanpa perlu tekan. Ia bertujuan supaya bagi ruang pada sagu untuk mengembang.
- Boleh tambah sedikit air dalam sagu supaya bila sejuk, sagu tidak liat.
- Kukus sagu sehingga masak. Masa kukus tidak lama sangat, cukup hingga sagu bertukar rupa.
- Sebelum letak lapisan atas, cakar-cakar sedikit permukaan sagu supaya lapisan atas senang melekat.
NOTA: Sukatan sagu agak-agak sahaja ikut saiz loyang yang digunakan. Jangan terlalu penuh nanti tiada ruang untuk letak lapisan atas.
- BAHAN LAPISAN ATAS:
- 1 cawan tepung (tepung gandum + 2 sudu makan tepung ubi) – beli online disini
- 2 sudu makan tepung jagung – beli online disini
- 3 cawan santan (santan pekat + air. Lemak terpulang. Nak guna
- santan sama banyak dengan air pun boleh. Empunya resipi tak suka terlalu lemak. Nisbah yang digunakan adalah 1:2) – beli online disini
- Sedikit garam- untuk menaikkan rasa lemak
CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan dan adun hingga larut. Tapis jika tepung berketul.
2. Masak guna api perlahan dan kacau hingga naik wap sedikit. Jangan biarkan tepung berketul.
3. Bila sudah siap, tuang ke atas sagu yang telah dikukus tadi.
- Kukus sekali lagi dalam 10 minit atau hingga kuih betul-betul masak. Sejukkan sebelum dipotong.
- Kuih Talam Sagu siap untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Harum Wangi
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Sambal Ikan Masin Pembuka Selera, Bertambah Nasi Dibuatnya
Kak Mas Kongsi Resipi Pajeri Nanas Sedap & Kuah Pekat Tanpa Guna Santan
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official