Ramadan dan Syawal bakal menjelang. Rasa tak lengkap tanpa adanya biskut Almond London ni. Kombinasi rasa coklat dan kacang badam rangup, memang sedap sangat. Menurut empunya resipi, cara yang dikongsi sangat mudah kerana tidak memerlukan mesin pengadun. Malah sukatannya juga menggunakan cawan sahaja. Wah..mesti sedap kan. Jom cuba resipi perkongsian saudari Fazilah Zakaria ni. Pasti puas hati.
RESIPI ALMOND LONDON
BAHAN A:
1 cawan buttercup
3/4 cawan gula ising – kalau tak nak manis, boleh kurangkan
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
BAHAN B:
Ads
2 ½ cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu makan tepung beras
1 sudu teh serbuk penaik
3 sudu makan serbuk badam
BAHAN C:
2 cawan coklat masakan – cairkan guna kaedah double boiler
Kacang badam secukupnya – panggang dalam ketuhar pada suhu 150C selama 15 minit
CARA MEMASAK:
1. Gaul bahan A sampai sebati guna senduk kayu sahaja. Kemudian masukkan bahan B sedikit demi sedikit sambil diuli. Kalau doh lembik, boleh tambah tepung. Kalau keras, boleh tambah sedikit mentega. Uli jangan lama. Cukup sekadar sampai doh tak melekat di tangan sahaja.
2. Cubit doh, gentel dan masukkan 1biji kacang badam. Saiznya ikut kesukaan anda. Buat hingga habis dan susun biskut dalam dulang pembakar.
3. Bakar biskut pada suhu 170C selama 25 minit. Masa mungkin berbeza ikut jenis dan saiz ketuhar masing-masing.
4. Bila biskut dah masak, sejukkan terlebih dahulu. Bila dah sejuk, boleh celupkan dalam coklat.
Ads
5. Letak biskut dalam cawan kertas dan boleh dihias dengan badam cincang. Biarkan coklat keras sebelum dimasukkan ke dalam balang kedap udara.
Kek Batik adalah antara manisan yang paling mudah nak dihasilkan. Menggunakan bahan-bahan yang ringkas malah ia juga tidak memerlukan ketuhar. Cukup sekadar ada kuali dan loyang. Nak cuba resipi Kek Batik yang sedap untuk keluarga? Aneka resipi Kek Batik dibawah ini boleh anda cuba. Pasti puas hati.
RESIPI KEK BATIK SEDAP & MUDAH
1. KEK BATIK BISKUT MARIE
BAHAN-BAHAN:
200gm serbuk milo
250gm mentega
3 sudu makan serbuk koko
1 tin susu pekat manis
Sepeket besar biskut Marie | patahkan empat
CARA MEMASAK:
Lapik loyang dengan patchment paper supaya mudah untuk keluarkan kek setelah masak.
Cairkan mentega dalam periuk dengan api sederhana, masukkan susu dan serbuk milo.
Setelah sebati masukkan pula serbuk koko dan gaul sebati.
Akhir sekali masukkan biskut marie dan gaulkan.
Tuangkan semuanya ke dalam loyang dan tekan supaya mampat.
Simpan dalam peti sejuk selama 4/5 jam sebelum dihidangkan.
2. KEK BATIK MARIE TOPPING CHOC GANACHE
BAHAN A:
2 bungkus biskut Marie (300g)
250gm buttercup
1 tin susu pekat manis
1 cawan air masak
6 sudu makan serbuk koko
14 sudu makan milo
2 biji telur
BAHAN TOPPING:
1 cawan Whipping cream Anchor UHT
100gm Choc compound
100gm dark chocolate
1 sudu makan mentega
CARA MEMASAK:
Cairkan buttercup hingga separa cair. Tutup api.
Masukkan milo, serbuk koko dan telur. Kemudian kacau sampai sebati.
Buka kembali api dan masukkan susu pekat dna air secara berselang seli. Maska hingga dunan likat. Padamkan api.
Masukkan biskut marie dan kaup balikkan hingga rata.
Tuang biskut marie dalam loyang saiz 10 inci. Pastikan loyang dilapik dengan plastik dan lebihkan kiri dan kanan supaya senang ditarik keluar.
Tekan adunan biskut marie hingga rata. Sejukkan,
Untuk membuat topping, panaskan whipping cream menggunakan kaedah double-boiler. Kacau hingga suam.
Kemudian masukkan coklat. Kacau hingga sekata dan coklat cair.
Seterusnya masukkan mentega dan kacau lagi. Padam api dan angkat. Sejukkan selama 30 minit.
Tuang adunan coklat ke atas kek batik tadi. Simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 6 jam sebelum dipotong.
1. Panaskan kuali,dengan api sederhana. Cairkan buttercup dan masukkan susu pekat. 2. Seterusnya masukkan milo, serbuk koko dan air. Kacau sebati. 3. Masukkan biskut marie dan kacau sebati anggaran dalam 5-7minit. 4. Lapik plastik dalam loyang untuk memudahkan kek batik dikeluarkan nanti. 5. Masukkan kek batik yang siap dimasak tadi ke dalam loyang dan padatkan. 6. Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum dikeluarkan dan dipotong.
Cairkan buttercup dan masukkan susu pekat coklat. Kacau sebati.
Masukkan biskut. Kacau dengan cepat sehingga sebati. Padamkan api.
Masukkan biskut ke dalam bekas dan tekan hingga padat. Kemudian simpan dalam peti sejuk supaya mengeras. Jika suka kek abtik lembut, tak perlu simpan dalam peti sejuk.
Biskut Raya yang menjadi kegemaran dan popular dikalangan mak dan nenek-nenek kita. NAk buangnya sangat senang dan rasanya pun sedap. Nak imbau kembali kenangan raya dulu-dulu? Jom cuba resipi di bawah ni.
RESIPI BISKUT DAM
BAHAN-BAHAN:
1 cawan marjerin pelangi
1/2 cawan gula kastor
1 biji telur
2 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu makan tepung jagung
2 sudu makan serbuk koko
CARA MEMASAK:
1. Kacau marjerin dan gula kastor hingga sebati dan kembang.
2. Kemudian masukkan telur. Pukul lagi hingga sebati.
3. Ayak tepung kemudian masukkan ke dalam bancuhan mentega tadi. Uli hingga sebati. Jika doh lembik, tambah sesudu demi sesudu tepung gandum sehingga tidak melekat di tangan.
4. Bahagikan doh kepada 2 bahagian. Satu dibiarkan pada adunan asal, satu lagi dicampur dengan serbuk koko. Uli sebati.
5. Canai doh satu persatu kemudian potong lebih kuran 1 cm tebal & lebar.
6. Susun kepingan doh secara berselang-seli putih dan coklat. Susun 3×3 bagi membentuk corak dam.
7. Potong doh guna benang. Susun atas dulang.
8. Bakar biskut pada suhu 165C selama 10 minit atau hingga masak. Waktu membakar mungkin berbeza mengikut jenis ketuhar.
Tinggal seminggu lagi nak Raya. Jika anda terfikir nak hidangkan kek kepada para tetamu, boleh buat Kek Mentega Coklat Cip ni. Memang enak bila dapat menikmati Kek Mentega dengan taburan coklat cip di dalamnya. Nak lebih sedap, pastikan anda guna Anchor Unsalted Butter. Mentega tulen dari New Zealand ini merupakan pilihan yang terbaik. Aromanya saja sudah cukup menangkap selera. Pastinya para tetamu teruja melihat hidangan ini tersedia di atas meja.
KEK MENTEGA COKLAT CIP
Bahan-bahan:
220gram tepung gandum – ayak
170gram Anchor Unsalted Butter – suhu bilik
150gram gula kastor
180gram coklat chip
120ml Fernleaf Susu UHT
60gram Fernleaf Yogurt Asli
2 biji telur
1 ½ sudu teh baking powder
1 sudu teh vanilla esen
¼ sudu teh garam
Cara Memasak:
Di dalam mangkuk pengadun, pukul Anchor Unsalted Butter bersama gula kastor hingga ringan dan kembang.
Masukkan telur satu persatu bersama esen vanilla. Pukul lagi hingga sebati.
Masukkan Fernleaf Yogurt Asli lalu pukul perlahan hingga sebati.
Masukkan tepung, baking powder dan garam. Gaul sebati.
Tuang Fernleaf Susu UHT dan pukul perlahan hingga semua bahan sebati (jangan gaul berlebihan).
Masukkan coklat chip dan kaup-balikkan sebati.
Tuang adunan ke dalam loyang kek yang telah disapu sedikit mentega dan dialas dengan kertas parchment. Ratakan adunan.
Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170-180C selama 50-60 minit atau hingga kek masak. Sejukkan dan potong.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...