Kacang badam atau ‘almond’ adalah kacang yang kaya dengan pelbagai nutrisi dan khasiat dan dipercayai bermanfaat untuk kesihatan mahupun kecantikan.
Badam mengandungi protein, serat, kalsium, magnesium, kalium, zinc, selenium, kuprum, phosphorus, biotin, riboflavin, niacin, besi, vitamin E serta antioksida lain yang tinggi.
Selalunya kacang badam dicampur dalam makanan untuk menambahkan lagi kelazatan seperti di dalam aiskrim , biskut, coklat, atau pun salad.
Ads
Menariknya,kacang badam adalah kacang yang tidak menimbulkan jerawat di muka yang menjadi mimpi ngeri bagi wanita.Sebenarnya anda tidak perlu takut mengambil badam kerana walaupun badam mengandungi kuantiti lemak yang tinggi, namun 90% dari lemak dalam badam adalah lemak tidak tepu. Malahan minyak badam yang kaya dengan vitamin E ini sering digunakan dalam produk kecantikan kulit.
Jom kita dapatkan khasiat badam dengan membuat biskut raya berasaskan badam. Resepi ni dari Nor Shahidah Mohd Mahayadin dari Yummilicios Cakes n Cookies yang sudi berkongsi resepi dengan RASA.
1.FLUFFY ALMOND COOKIES
BAHAN-BAHAN :
250 gm minyak sapi
175 gm mentega
200 gm oat | dikisar
615 gm tepung gandum | diayak
320 gm gula kastor
Bahan hiasan :
Kuning telur dan badam
CARA MEMASAK : 1. Pukul minyak sapi, mentega dan gula hingga sebati. 2. Masukkan oat dan tepung gandum. 3.Bentukkan doh ikut bentuk kesukaan anda. 4. Sapukan kuning telur dan hiaskan kacang badam di atasnya. 5. Panaskan oven, bakar suhu pada suhu 170 darjah celcius hingga perang keemasan.
Saiz hidangan : 50 -60 keping Waktu memasak: 17 minit Cara Memasak : Bakar Jenis masakan : Biskut Keistimewaan: Ramuan oat yang sungguh sedap dan rangup Anggaran kos: RM 15
Ads
INFO CHEF : Anda boleh juga memasukkan badam hancur ini ke dalam ramuan adunan untuk rasa lebih rangup.
2. ALMOND SHORTBREAD COOKIES
BAHAN-BAHAN :
200gm mentega
80gm gula aising
250gm tepung gandum | diayak
80gm badam kisar
Bahan hiasan :
Coklat urai warna putih, secukupnya
CARA MEMASAK :
Ads
1. Pukul mentega dan gula aising icing hingga kembang. 2 .Masukkan badam kisar dan tepung gandum, gaul rata hingga membentuk doh. 3. Terap dengan acuan pemotong biskut ikut bentuk yang disukai. 4. Hiaskan dengn coklat urai putih. 5. Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius. Bakar hingga perang keemasan
Saiz hidangan : 40 keping Waktu memasak: 15- 20 minit Cara Memasak : Bakar Jenis masakan : Biskut Keistimewaan : Rasa badam yang berlemak Anggaran kos : RM 14
INFO CHEF : Jika anda mahu rasa yang lebih rangup, badan jangan dikisar terlalu halus.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Menu bakeri dan pasteri dari Hotel Armada PJ kali ini cukup istimewa. Dibuat khusus atas permintaaan majalah RASA. Chef Chong See Yee dan rakannya Chef Chin Yee Chia berjaya meneroka pastri baru.
Ni min kongsikan 2 daripada resipinya, Lemon Meringue Tart dan Pistachio Biscotti. Kalau tart rapuh dan lembut, bicotti sejenis biskut berasal dari Itali ni pulak garing dan ringan.
Cuba tengok 2 resipi, ni ringkas aje bahannya…
1. LEMON MERINGUE TART
BAHAN-BAHAN :
Bahan untuk kulit (sugar dough) :
125gm mentega
125gm gula
50gm telur
250gm tepung gandum
3gm garam
1gm esen vanila
Bahan untuk inti lemon :
220gm gula
200gm telur
1 biji lemon | diambil jusnya
260gm mentega
Bahan ‘topping’ meringue:
50gm telur putih
100gm gula halus
CARA MEMASAK : Cara buat inti lemon : 1. Didihkan gula dan jus lemon, api perlahan dan kacau 2. Tuangkan larutan jus lemon yang mendidih tadi ke dalam telur. Biarkan sehingga menjadi pekat. Cara buat meringue (topping): 3. Masukkan putih telur dengan gula ke dalam mangkuk, pukul sehingga adunan seakan-akan berkilat dan pastikan pukul telur putih dengan kecepatan sederhana dalam ‘mixing bowl’ Cara masak lemon meringue tart: 4. Campurkan tepung, gula mentega dan garam, gaulkan hingga sebati 5. Kemudian masukkan esen vanila dan telur dan adunkan sehingga menjadi doh. 6 .Masukkan ke dalam acuan tart, tekan dan ratakan doh dan di sekeliling acuan. 7. Panaskan oven dalam suhu 180 darjah celcius dan bakar dalam 15 minit. 8. Tuangkan inti lemon ke atas pai lalu hiaskan dengan meringue. 9. Siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 10 orang Waktu memasak : 1 jam Cara memasak : Bakar Jenis masakan : Pencuci Mulut Keistimewaan : Gabungan rasa masam dan manis yang enak
Info Chef: Bakar kulit tart tidak melebihi 15 minit. Pembuatan pastri tart dan inti yang sedap kunci kelazatan pai
2. PISTACHIO BISCOTTI
BAHAN-BAHAN:
3 biji telur
200gm tepung gandum
140gm gula
3gm tepung penaik
150gm kacang pistachio | panggang
CARA MEMASAK: 1. Masukkan tepung dan gula dan pukul sehingga rata. 2. Masukkan tepung dan pistachio, kacau hingga sebati. Masukkan ke dalam acuan. 3. Panaskan oven dalam suhu 160 darjah celcius dan bakar selama 30 minit 4. Biarkan sejuk seketika dan kemudian masukkan dalam peti sejuk selama 3 jam atau lebih. 5. Kemudian keluarkan, dan potong adunan nipis nipis 6. Panaskan oven dan bakar sekali lagi selama 15 minit pada suhu 150 darjah celcius, sehingga menjadi rangup. 7. Sejukkan seketika dan sedia untuk dihidangkan
Saiz hidangan : 10 orang Waktu memasak : 1 jam Cara memasak : Bakar selama dua kali Jenis masakan : Biskut berasal dari Itali Keistimewaan : Ringan dan rangup
Info Chef : Perkataan biscotti bermaksud dari perkataan Latin bermaksud dua kali bakar . Biskut ini teksturnya rangup kering dan ringan, sedap dimakan dengan mencicahnya dalam air kopi atau teh
TERIMA KASIH : Hotel Armada, Lot 6, Lorong Utara C, Section 52, Selangor Darul Ehsan,Petaling Jaya, Selangor . www.armada.com.my
Lihat pada bentuk, rupa dan warna pada hasilan Kek Strawberri Milkshake ini memang menggoda mata dan selera. Tetapi setelah mencuba ia memang tidak mengecewakan, jika anda tergoda, cubalah buat sendiri berpandukan pada resipi yang disediakan oleh pemilik IG Spatula Umme, puan Shariah Aminah Syed Abdullah.
KEK STRAWBERRI MILKSHAKE
BAHAN-BAHAN:
1 cawan mentega
13/4 cawan gula halus
4 biji telur
1 cawan susu perisa strawberri
1 sudu teh esen vanilla
1 1/4 cawan tepung naik sendiri
1 1/4 cawan tepung serbaguna
Sedikit hirisan strawberri
CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega dan gula hingga sebati dan sedikit gebu.
2. Kemudian masukkan telur, pukul sebati.
3. Seterusnya masukkan esen vanila kemudian pukul sebati lagi.
4. Setelah itu masukkan kedua-dua jenis tepung dan diselang-selikan dengan susu.
5. Gaul sebati.
6. Adunan sedia untuk dibakar.
7. Masukkan dalam loyang 8 inci.
8. Bakar suhu 170 selama 30 minit atau sehingga masak.
Sudah sibuk mencari barang persediaan membuat kuih dan biskut. Inginkan kelainan daripada segi rasa, mungkin anda boleh mencuba resipi biskut raya berasaskan keju ini. Jika pandai mengolah, biskut akan menjadi lemak dan sedap. Pasti ramai yang akan menggemarinya di hari raya nanti.
1. PARMESAN PINEAPPLE TART
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
100gm mentega
100gm marjerin
50gm krim keju
60gm gula ising
1 biji kuning telur
Esen vanila
50gm tepung jagung diayak bersama
330gm tepung gandum
BAHAN B:
Jem nenas secukupnya
BAHAN HIASAN:
3 biji kuning telur
Keju cheddar diparut memanjang
CARA MEMASAK:
Pukul mentega, marjerin, krim keju dan gula hingga kembang. Masukkan telur serta esen vanila dan pukul sebati.
Masukkan tepung gandum dan tepung jagung – diuli sebati.
Ambil sedikit adunan. Dibulat dan dileperkan.
Isikan jem nenas, dikepalkan dan dibulatkan semula adunan tadi.
Sapukan dengan kuning telur dan tabur keju cheddar di atasnya.
Bakar di dalam oven dengan suhu 150C selama lebih kurang 15 hingga 20 minit atau hingga kekuningan.
Angkat, sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
INFO CHEF : Parutan keju cheddar di atasnya menambah kesedapan biskut.
Saiz hidangan : 80 keping
2. BISKUT KEJU SARANG SEMUT
BAHAN –BAHAN:
200gm mentega
100gm krim keju
125gm gula ising
150gm tepung gandum
300gm tepung kastard
70gm keju cheddar diparut
HIASAN:
Coklat rice untuk tabur
Cawan kertas
CARA MEMASAK:
pukul mentega, krim keju dan gula hingga kembang.Masukkan tepung gandum dan tepung kastard. Gaul rata. Sejukkan adunan di dalam peti ais selama setengah jam. Kemudian parutkan adunan tadi bersama keju cheddar.
Dengan menggunakan sudu kecil, masukkan campuran adunan dan parutan keju ke dalam cawan kertas. Hiaskan dengan coklat rice.
Bakar di dalam oven dengan suhu 160C selama 30 minit .
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
INFO CHEF : Boleh juga hiaskan dengan ceri merah untuk lebih menarik.
Saiz hidangan : 140 biji
3. BISKUT KEJU CORNFLAKE
BAHAN-BAHAN:
100gm tepung superfine
100gm tepung jagung
150gm gula ising
125gm mentega buttercup
125gm krim keju
150gm cornflakes (diramas kasar)
CARA MEMASAK:
Pukul mentega, gula ising dan krim keju hingga sebati.
Masuk tepung sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati.
Sudukan adunan ke atas conflakes dan kepal-kepalkan ia mengikut saiz yang dikehendaki.
Bakar pada suhu 160C selama 30 minit atau masak.
INFO CHEF : Boleh juga dimasukkan ke dalam cawan kertas jika mahu.
Saiz hidangan : 80 keping
4. SAMPRIT DAHLIA CHEESE
BAHAN-BAHAN:
200gm mentega
100gm krim keju
130gm gula ising
200gm tepung jagung
140gm tepung kastard
180gm tepung gandum
2 biji kuning telur
2 sudu makan susu pekat
1/2 sudu teh esen vanila
Bunga hiasan secukupnya
CARA MEMASAK:
Pukul mentega, krim keju dan gula hingga sebati.
Masukkan telur dan esen vanila, pukul sebati.
Masukkan semua jenis tepung yang telah diayak bersama dan kacau hingga menjadi doh.
Rehatkan adunan selama kira-kira 30 minit.
Kemudian gunakan acuan semprit dan hiaskan dengan bunga.
Bakar selama 30 minit dengan suhu 160C.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
INFO CHEF : Boleh juga hias dengan ceri merah dan hijau.
Saiz hidangan : 180 keping
5. OREO CHEESE BALL
BAHAN-BAHAN:
137gm/1 paket oreo
100gm krim keju
200gm milk chocolate compound
BAHAN HIASAN:
Nestum yang mencukupi
CARA MEMASAK:
Asingkan fillingoreo dan kisarnya hingga biskut oreo hancur.
Campurkan semula oreo hancur berkenaan dengan fillingoreo dan krim keju.
Gaul semua bahan hingga sebati hingga menjadi doh yang lembut.
Bulatkan doh mengikut kesesuaian.
Keraskan di dalam peti sejuk seketika .
Sementara itu cairkan coklat menggunakan teknik double boil.
Kemudian celup bebola oreo yang disejukkan tadi dengan coklat cair
Gaulkan dengan nestum.
Sejukkan semula. Simpan di dalam bekas kedap udara.
INFO CHEF: Ia tidak perlu dibakar.
Saiz hidangan : 40 biji
6. BISKUT KEJU LEMON
BAHAN A:
70gm mentega
30gm krim keju
70gm gula ising
1 biji kuning telur
1 sudu teh pes lemon
BAHAN B:
100gm tepung gandum
40gm tepung kastard
40gm tepung jagung diayak bersama
20gm serbuk keju
2 sudu teh susu pekat
BAHAN HIASAN:
Kuning telur
Biji kuaci secukupnya
CARA MEMASAK:
Pukul mentega dan gula ising sehingga kembang. Kemudian masukkan kuning telur dan pes lemon. Pukul sebati.
Masukkan bahan B sedikit demi sedikit dan gaul sehingga sebati hingga menjadi doh.
Canaikan doh dan terap dengan acuan.
Sapu dengan kuning telur dan hiaskan dengan biji kuaci.
Bakar pada suhu 160ºC selama 30 minit.
INFO CHEF: kuning telur membuatkan permukaan biskut tapak berkilat dan cantik.
Saiz hidangan : 70 keping
7. BISKUT KRIM KEJU CHOKLAT HATI
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
125gm krim keju
100gm gula halus
275gm tepung gandum
350gm tepung jagung
25gm susu tepung
1 2 biji kuning telur
1/2 sudu teh esen vanila
BAHAN HIASAN:
125gm keju Cheddar diparut
150gm coklat masakan – dicairkan menggunakan double boil
CARA MEMASAK:
Pukul mentega dan gula, masukkan telur kuning dan esen vanila. Pukul lagi.
Masukkan krim keju dan pukul sebati.
Masukkan tepung susu, tepung jagung dan tepung gandum.
Uli sampai sebati.
Terap dengan acuan berbentuk hati.
Tabur keju yang telah diparut di atasnya.
Bakar di dalam oven pada suhu 160C selama 30 minit.
Setelah sejuk, celupkan separuh biskut dengan coklat masakan.
Simpan di dalam bekas kedap udara.
INFO CHEF : Boleh juga tabur sedikit coklat urai di atasnya jika mahu.
Saiz hidangan : 140 keping
8. BANGKIT KEJU
BAHAN-BAHAN:
220gm mentega
200gm gula ising
50gm shorterning
1 biji telur
100gm serbuk badam
50gm keju cheddar diparut
300gm tepung sagu
300gm tepung ubi
CARA MEMASAK:
Pukul mentega, gula ising dan shorteninghingga kembang.
Masukkan telur dan susu cair dipukul sebati.
Kemudian masukan serbuk badam, keju parut dan tepung gandum. Adun hingga menjadi doh. Canai dan terap menjadi bentuk bunga.
Bakar di dalam oven dengan suhu 160C selama 30 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
INFO CHEF : Boleh juga gunakan bentuk acuan lain jika mahu.
Saiz hidangan : 250 keping
9. BISKUT CHEEZY TIRAMISU CRUNCH
BAHAN A:
200gm mentega
50gm krim keju
50gm minyak sapi
100gm gula perang
BAHAN B:
50gm tepung jagung
50gm cornflakes – dimesin
1 sudu teh Nescafe
40gm keju cheddar diparut
300gm tepung gandum
BAHAN HIASAN:
2 biji kuning telur
Gajus secukupnya
Keju Cheddar diparut
CARA MEMASAK:
Putar mentega, krim keju, minyak sapi dan gula perang hingga kembang.
Masukkan kesemua bahan B dan gaul hingga menjadi doh yang tidak melekat.
Canai dan terap.
Sapukan kuning telur, letakkan biji gajus dan taburkan parutan keju di atasnya.
Bakar di dalam oven menggunakan suhu 150C selama 30 minit.
INFO CHEF: Parutan keju cheddar di atasnya juga menambah aroma pada biskut.
Saiz hidangan : 120 keping
10. CREAM CHEESE CHOC CHIPS COOKIES
BAHAN-BAHAN:
100gm cawan mentega
20gm shorterning
55gm krim keju
140gm gula perang
40gm gula halus
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila
170gm tepung naik sendiri
100gm tepung gandum
10gm tepung jagung
1 sudu teh baking soda
1/4 sudu kecil garam
350 cawan cip coklat
100gm keju cheddar diparut
CARA MEMASAK:
Pukul mentega dan krim keju hingga kembang.
Masukkan telur dan esen vanila. Pukul sebati.
Masukkan tepung gandum, tepung jagung, baking soda, garam dan adun hingga menjadi doh.
Masukkan cip coklat dan keju parut. Gaul adunan dengan menggunakan spatula.
Sudukan adunan sedikit demi sedikit ke dalam dulang pembakar.
Bakar di dalam oven dengan suhu 150C selama 30 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
INFO CHEF : Agak mudah dibuat.
Saiz hidangan : 100 keping
RESIPI: TERIMA KASIH NORSUHAIDA SIRON DAN NORSUHAIZA SIRON, BATU CAVES SELANGOR.
Masalah lalat banyak di dapur memang merimaskan. Bimbang makanan yang terdedah di sini, dicemari dengan kotoran dari haiwan ini.Cuma masalahnya nak guna penyembur dah...