Kacang badam atau ‘almond’ adalah kacang yang kaya dengan pelbagai nutrisi dan khasiat dan dipercayai bermanfaat untuk kesihatan mahupun kecantikan.

Badam mengandungi protein, serat, kalsium, magnesium, kalium, zinc, selenium, kuprum, phosphorus, biotin, riboflavin, niacin, besi, vitamin E serta antioksida lain yang tinggi.

Selalunya kacang badam dicampur dalam makanan untuk menambahkan lagi kelazatan seperti di dalam aiskrim , biskut, coklat, atau pun salad.

Menariknya,kacang badam adalah kacang yang tidak menimbulkan jerawat di muka yang menjadi mimpi ngeri bagi wanita.Sebenarnya anda tidak perlu takut mengambil badam kerana walaupun badam mengandungi kuantiti lemak yang tinggi, namun 90% dari lemak dalam badam adalah lemak tidak tepu. Malahan minyak badam yang kaya dengan vitamin E ini sering digunakan dalam produk kecantikan kulit.

Jom kita dapatkan khasiat badam dengan membuat biskut raya berasaskan badam. Resepi ni dari Nor Shahidah Mohd Mahayadin dari Yummilicios Cakes n Cookies yang sudi berkongsi resepi dengan RASA.

1.FLUFFY ALMOND COOKIES

BAHAN-BAHAN :

  • 250 gm minyak sapi
  • 175 gm mentega
  • 200 gm oat | dikisar
  • 615 gm tepung gandum | diayak
  • 320 gm gula kastor

Bahan hiasan :

  • Kuning telur dan badam

CARA MEMASAK :
1. Pukul minyak sapi, mentega dan gula hingga sebati.
2. Masukkan oat dan tepung gandum.
3.Bentukkan doh ikut bentuk kesukaan anda.
4. Sapukan kuning telur dan hiaskan kacang badam di atasnya.
5. Panaskan oven, bakar suhu pada suhu 170 darjah celcius hingga perang keemasan.

Saiz hidangan : 50 -60 keping
Waktu memasak: 17 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan: Ramuan oat yang sungguh sedap dan rangup
Anggaran kos: RM 15

INFO CHEF : Anda boleh juga memasukkan badam hancur ini ke dalam ramuan adunan untuk rasa lebih rangup.

2. ALMOND SHORTBREAD COOKIES

BAHAN-BAHAN :

  • 200gm mentega
  • 80gm gula aising
  • 250gm tepung gandum | diayak
  • 80gm badam kisar

Bahan hiasan :

  • Coklat urai warna putih, secukupnya

CARA MEMASAK :

1. Pukul mentega dan gula aising icing hingga kembang.
2 .Masukkan badam kisar dan tepung gandum, gaul rata hingga membentuk doh.
3. Terap dengan acuan pemotong biskut ikut bentuk yang disukai.
4. Hiaskan dengn coklat urai putih.
5. Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius. Bakar hingga perang keemasan

Saiz hidangan : 40 keping
Waktu memasak: 15- 20 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Rasa badam yang berlemak
Anggaran kos : RM 14

INFO CHEF : Jika anda mahu rasa yang lebih rangup, badan jangan dikisar terlalu halus.