
Snek ringan yang boleh dijadikan kudapan anak-anak. Orang dewasa pun suka. Walaupun asasnya bawang tetapi bila digoreng, memang tak terasa pun. Malah lebih sedap!
BAHAN-BAHAN:
- 2 sudu makan tepung gandum
- 3 sudu makan tepung beras
- 3 biji telur | dipukul
- Serbuk roti secukupnya
- Bawang besar kuning ( holland) | dipotong bulat
- Keju cheddar keping secukupnya | potong 4 memanjang & balut gulungan bawang

CARA MEMASAK:
1. Sadur gulungan bawang yang telah dibalut dengan kepingan keju bersama bancuhan tepung gandum dan tepung beras hingga rata.

2. Celupkan ke dalam bancuhan telur yang telah dipukul.

3. Kemudian sadurkan dengan serbuk roti.

4. Seterusnya celup kembali ke dalam bancuhan telur diikuti serbuk roti. Salut hingga rata.

5. Panaskan minyak dan goreng hingga garing dan berwarna kuning keemasan.

6. Angkat dan nikmati bersama sos. Memang terbaik!
Kredit resipi & gambar: Hayatie Ramli
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Resipi Tauhu Bergedel dan Cili Kicap, Sesuai Untuk Bisnes

Kalau anda ingin buat bisnes dari rumah, boleh cuba buat menu tauhu bergedel ini. Rasanya sedap dan pastinya menarik lebih ramai pelanggan.
Hidayati Hana kongsikan resipi ini di facebook group Rasa Share Resipi. Jom kita lihat resipinya.
TAUHU BERGEDEL

BAHAN INTI
Minyak untuk menumis
1 labu bawang holland (potong dadu)
1 pek isi ayam kisar
Garam secukupnya
Daun sup (dicencang)
Lada hitam secukupnya
Lada sulah secukupnya
Ubi kentang (rebus dan lecek)
CARA MEMBUAT INTI
1. Dalam kuali, panaskan minyak masak. Tumiskan bawang holand sehingga layu.
2. Masukkan isi ayam.
3. Apabila ayam telah masak, masukkan garam dan daun sup.
4. Masukkan lada hitam dan lada sulah.
5. Matikan api dan angkat.
6. Ambil bekas besar. Masukkan kentang yang dilenyek tadi.
7. Campurkan kentang lenyek dengan tumisan isi ayam. Gaul rata-rata.
8. Masukkan garam secukup rasa. Gaul lagi. Siap.
BAHAN PENYEDIAAN
Tauhu kering secukupnya
Telur ayam secukupnya
Garam secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMBUAT PENYEDIAAN
1. Ambil tauhu. Potong bahagian atasnya.
2. Ambil sejemput inti tadi. Bentukkan bulat-bulat.
3. Masukkan ke dalam tauhu yang telah digunting tadi.
4. Ambil telur ayam dan pukulkan dengan sedikit garam.
5. Panaskan minyak masak.
6. Celupkan tauhu ke dalam telur ayam dan goreng dalam minyak masak yang cukup panas.
7. Angkat apabila tauhu telah garing. Siap!

BAHAN CILI KICAP
Minyak masak untuk menggoreng
Cili padi hijau (bergantung kepada kepedasan yang dimahukan)
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Garam dan gula
Kicap secukupnya
CARA MEMBUAT CILI KICAP
1. Dalam kuali, panaskan minyak masak.
2. Goreng cili padi hijau, bawang merah dan bawang putih.
3. Angkat apabila cili padi hijau, bawang merah dan bawang putih kelihatan sudah layu.
4. Masukkan ke dalam blender cili padi hijau, bawang merah dan bawang putih.
5. Masukkan juga garam dan gula serta kicap.
6. Kisar semua bahan. Kalau terlalu pekat, masukkan sedikit air panas.
7. Siap.

Selamat mencuba! Selamat berbisnes!
Sumber: Rasa Share Resipi
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Resipi Popia Karbonara. Penuh Rasa Lemak Berkrim

Resipi popia karbonara ini penuh rasa lemak berkrim. Tentu ramai menyukainya, tak kira orang dewasa mahu pun anak-anak. Nak membuatnya pun taklah susah sangat. Selain itu boleh makan sepuasnya kalau buat sendiri.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Dapur Shai Anne ini ye.
Resipi Popia Karbonara
Bahan Untuk Inti:

Isi ayam (dipotong kecil. Atau boleh juga guna burger ayam)
Sosej (hiris bulat)
Cendawan butang (dicincang) – boleh beli online di sini
Sayur-sayuran (lobak merah, baby corn, sengkuang – racik halus – ini optional).
Lada hitam – boleh bli online di sini
Tepung gandum – boleh beli online di sini
Sedikit susu full cream – boleh beli online di sini
Susu cair
Stok ayam
Bawang merah (cincang) – boleh beli online di sini
Bawang putih (cincang) – boleh beli online di sini
Sedikit minyak masak – boleh beli online di sini
Mentega – boleh beli online di sini
Garam, gula dan perasa jika perlu
Bahan Lain:
Kulit popia – boleh beli online di sini
Minyak masak untuk menggoreng – boleh beli online di sini
Cara Memasak:

Panaskan minyak dan mentega. Kenapa letak minyak sikit sebab takut mentega hangus. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga terbit bau wangi.
Bila bawang dah layu sikit, masukkan isi ayam dan cendawan. Masak sekejap. Masukkan juga stok ayam.
Kemudian letak tepung dalam 3 sudu. (tujuan pakai tepung untuk pekatkan kuah). Setelah itu masukkan susu. Tambah air dalam setengah cawan.

Bila kuah dah agak pekat sikit, masukkan sayur sayuran yang dah dipotong halus. Masak sekejap. Kemudian masukkan lasa hitam dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Sebelum tutup api, masukkan sosej. Tujuan dimasukkan lambar supaya ia tak hancur bila masak terlalu lama.

Untuk membuat popia, ambil sehelai kulit popia. Bubuh sedikit inti di bahagian tengahnya dan baliut macam biasa.
Panaskan minyak dan goreng popia. Api jangan terlalu kecil kerana kalau goreng terlalu lama isinya akan keluar dan bocor. Minyak pun akan kotor.

Bila dah bertukar jadi kekuningan, angkat dan toskan. Siap!
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Jejari Ketam Goreng, Guna Tepung Cucur Udang Tak Payah Tambah Perisa Lain
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Resipi Bawang Goreng Homemade Yang Sedap & Rangup

Bawang goreng memang enak dijadikan penambah rasa dan penyedap dalam hidangan. Rasa manisnya hmmmm..memukau deria. Wangi pulak tu. Namun ada kalanya bawang goreng homemade ini tidak seperti yang dibeli. Cepat lembik dan tidak rangup. Ha..Jom cuba resipi perkongsian Puan Nooriah Abdullah di bawah ini. Pasti bawang goreng anda lebih enak dan sedap!
CARA BUAT BAWANG GORENG RANGUP

BAHAN-BAHAN:
- 1/2 kg bawang merah – hiris nipis
- 2-3 ulas bawang putih – hiris nipis
- 2 sudu besar tepung jagung
- Sedikit garam dan gula untuk perasa
- Minyak secukupnya untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
1. Bawang merah dan putih yang telah dihiris perapkan dengan tepung jagung, garam dan gula.
2. Biarkan selama 1/2 jam atau lebih.
3. Panaskan minyak agak banyak untuk tenggelamkan bawang kita.
4. Kalau sayang minyak masukkan sikit-sikit bawang tu dalam minyak .
5. Goreng sampai agak kuning saja angkat dan tos kan.
6. Gorenglah sehingga habis .
SEDIKIT TIP MENGGORENG
- Tujuan letak bawang putih adalah untuk merangupkan bawang goreng
- Masa menggoreng jangan sampai terlalu kuning diatas api sebab bila kita angkat bawang tu akan lebih kuning.
- Jadi agak-agak je tau sebab kalau terlalu kuning didalam minyak, bila kita angkat akan menjadi oren kecoklatan dan agak pahit jadinya..
- Sedap di ratah kalau yang homemade ni rangup krup krap krup krap
- Biarkan sehingga sejuk dan minyak nya kering baru masukkan dalam bekas kedap udara.

Kredit resipi & gambar: Puan Nooriah Abdullah (https://dapurkaknoor.blogspot.com/2015/10/bawang-goreng-ranggup-ala-kak-noor.html)
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Letak Daun Pandan. Ini Rahsia Masak Nasi Ala Kak Wok Yang Sedap & Beraroma
Hanya Guna 4 Bahan. Resipi Sekaya Telur Ni Memang Mudah & Sedap
Cara Simpan Lebihan Santan Kotak Supaya Lebih Mudah Guna & Tak Basi
Resipi Kuih Lapis Coklat Pandan Paling Mudah. Bahan Hanya Sukat Guna Cawan Je
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!

