Rendang ayam bertumis ini mudah, cepat dan yang penting, ia sedap.
Ramai yang beranggapan, masak rendang ni susah dan rumit. Sebenarnya ada banyak jenis rendang. Bahkan memang ada rendang yang dimasak selama berjam-jam lamanya.
Tapi kali ini, dikongsikan rendang bertumis yang mudah. Sesuai untuk mereka yang baru saja belajar nak masak rendang.
Walau pun bulan Syawal sudah pun berlalu, namun rendang ini boleh dimasak bila-bila masa je. Kalau terasa nak makan, masaklah. Ikut saja resipi yang dikongsikan oleh Yayar B. Awang Noh ni ye. Selamat mencuba!
Rendang Ayam Bertumis
Bahan-bahan:
2 ekor ayam (setiap ekor dipotong 20)
3 senduk cili kisar – boleh beli online di sini
1 senduk kecil serbuk kunyit – boleh beli online di sini
2 sudu besar serbuk kari – boleh beli online di sini
Sekeping asam gelugur – boleh beli online di sini
3 keping gula melaka – boleh beli online di sini
Daun kunyit (hiris)
4 sudu makan kerisik – boleh beli online di sini
200ml santan kotak
IKLAN
Sedikit serbuk perasa
Garam secukup rasa – boleh beli online di sini
Minyak masak – boleh beli online di sini
Bahan Tumis (Kisar Halus):
6 batang serai
4 labu bawang besar
2 inci halia – boleh beli online di sini
4 ulas bawang putih – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Selepas cuci, ayam dikeringkan (airnya) dalam kuali sekejap (tanpa minyak). Angkat.
IKLAN
Panaskan minyak dalam kuantiti yang agak banyak. Masukkan bahan yang dikisar.
Kemudian masukkan cili kering kisar, serbuk kunyit, serbuk kari dan asam gelugur. Kacau sebati.
Masukkan gula Melaka, kerisik dan santan. Tumis hingga pecah minyak. Perasakan dengan bahan perisa.
Setelah itu, Bolehlah masukkan ayam. Kacau sebati.
Tambah garam secukup rasa dan taburkan daun kunyit.
IKLAN
Biarkan ayam mendidih bersama kuahnya sehingga masak dan pekat. Siap. Senang bukan?
Bagi sesetengah dari kita, resipi KariAyam memang mudah sebab dah biasa masak menu ni. Namun ada juga yang belum mahir. Malah, Kari Ayam ni pun ada banyak jenis dan menggunakan bahan-bahan yang berbeza. Nak cuba resipi perkongsian saudari Nurul Jannah Zakariar ni? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MASAK KARI AYAM PALING MUDAH
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam saiz sedang – bersihkan dan potong kecil
4 sekawan ( kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih & buah pelaga)
3-4 ulas bawang merah – dimayang
2 ulas bawang putih – dimayang
1cm halia – dimayang
Minyak masak secukupnya
2 tangkai daun kari
1 paket kecil serbuk kari ayam
1 paket kecil serbuk cili
2 sudu teh cili boh
Garam kasar secukup rasa
1 kotak kecil santan
2 kotak kecil air – sukat guna kotak santan
3 biji ubi kentang
1 sudu teh pes asam jawa
Sedikit gula – tujuan untuk melemakkan kari
4 biji cili merah – belah 2
CARA MEMASAK:
1. Tuangkan minyak. Bila dah panas, masukkan 4 sekawan, hirisan bawang merah bawang putih dan halia.
2. Tumis sampai naik bau. Kemudian masukkan daun kari.
3. Seterusnya masukkanrempah kari ayam/daging dan cili serbuk. ( empunya resipi guna serbuk kari adabi dan serbuk cili babas). Tambah sedikit sahaja cili boh. Gaul rata, tambah air sedikit.
4. Masukkan garam kasar dengan secukup rasa.
5. Kemudian masukkan ayam yang telah dicuci bersih.
6. Gaul rata kesemua bahan.
7. Masukkan santan segar atau santan kotak. Jika nak pakai kara mcm ni, tuangkan air dalam kotak sebanyak dua kali.
8. Masukkan ubi kentang.
9. Kemudian masukkan pes asam jawa.
10. Tambahkan sedikit gula. Ia bertujuan untuk melemakkan kari.
11. Campak cili merah belah tengah dan biarkan masak.
Baru beberapa hari berpuasa sudah buntu nak masak apa dan tak ada idea untuk masak lauk hidangan berbuka puasa. Jika tidak makan ikan ini antara lauk yang berasaskan ayam. RASA kongsikan 10 resipi makanan berbuka puasa yang sering menjadi pilihan. Kamu boleh pilih resipi dan cuba sendiri di rumah. Selamat mencuba!
1. AYAM BAKAR TANDOORI
BAHAN-BAHAN:
3 ketul ayam
2 sudu makan jus lemon
1 sudu makan serbuk kari
1 sudu makan cili kisar
1 sudu makan serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk lada sulah
Garam secukupnya
BAHAN KISAR:
250gm dadih
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2.5sm halia
2 tangkai daun ketumbar
CARA MEMASAK:
1. Lumur ayam yang telah dibersihkan terlebih dahulu dengan jus lemon. Ketepikan.
2. Satukan bahan-bahan yang telah dikisar halus bersama serbuk kari, cili kisar, serbuk kunyit, lada sulah, garam secukup rasa. Gaul sebati.
3. Lumur rata di atas ayam dan perap selama dua jam.
4. Setelah itu, bakar ayam selama 30 minit pada suhu 200C.
5. Angkat dan sedia dihidangkan.
Info chef: Enak dimakan bersama roti atau nasi.
2. AYAM MASAK HALIA
BAHAN-BAHAN:
200gm dada ayam -potong kecil
5cm halia-hiris
3 biji bawang merah-hiris
3 ulas bawang putih-hiris
3 biji cili merah-hiris
1 sudu tepung jagung-bancuh dengan 50ml air)
2 sudu makan sos tiram
1 biji tomato -belah 4
3 tangkai daun bawang-potong kasar
2 sudu minyak masak
Garam dan perasa secukupnya
Air secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan bahan yang telah dihiris. Tumis sehingga terbit wangi dan layu.
2. Masukkan isi ayam dan gaul rata.
3. Kemudian masukkan sedikit air dan kacau lagi. Masak sehingga ayam masak dan lembut.
4. Masukkan bancuhan tepung jagung, garam dan sos tiram. Masukkan sedikit air, Biarkan kuahnya memekat.
5. Masukkan hirisan tomato dan daun bawang, Gaul sebati.
6. Angkat dan sedia dinikmati.
Info chef: Boleh tambah hirisan cili padi merah jika ingin rasa lebih pedas menyengat.
3. AYAM MADU ALA MAMAK
BAHAN-BAHAN:
5 ketul ayam
5cm halia-kisar
1 sudu makan lada hitam – kisar
3 ulas bawang putih-kisar
3 sudu makan madu
1 sudu makan sos tiram
2 sudu makan minyak masak
Garam dan serbuk perasa secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Bersihkan ayam, toskan. Ketepikan.
2. Gaulkan ayam dengan kesemua bahan kisar, madu, sos tiram, garam dan serbuk perasa secukupnya. Perap selama 1 jam.
3. Bakar di atas pemanggang sehingga garing.
4. Sapukan sedikit minyak masak dan bakar lagi seketika.
5. Angkat dan sedia dinikmati.
Info chef: Enak dihidang bersama salad
4. AYAM GORENG BEREMPAH
BAHAN-BAHAN:
5 ketul ayam
1 sudu makan rempah kari
1 sudu makan serbuk lada sulah
1 sudu makan serbuk cili
4 tangkai daun kari
Garam secukup rasa
Minyak secukupnya
BAHAN KISAR:
5 ulas bawang putih
2.5sm halia
3 biji bawang merah
3 batang serai
2.5sm lengkuas
CARA MEMASAK:
1. Gaul ayam dengan semua bahan kisar dan bahan lain kecuali minyak masak. Perap selama 1 jam.
2. Panaskan minyak dalam kuantiti yang banyak di dalam kuali. Goreng ayam yang telah diperap tadi.
3. Apabila ayam Nampak garing, angkat dan toskan minyak.
4. Sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan bersama nasi atau dimakan begitu sahaja.
5. AYAM MASAK KICAP BERAROMA
BAHAN-BAHAN:
500gm ayam
20 tangkai cili kering-kisar
5 biji bawang merah-kisar
3 ulas bawang putih- kisar
2.5sm halia -kisar
1 batang serai-ketuk
3 helai daun limau -dikoyak
1 biji bawang besar-potong bulat
3 sudu makan sos tomato
5 sudu makan kicap
180ml air
Garam dan serbuk perasa secukupnya
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Basuh ayam dan toskan.
2. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan yang telah dikisar bersama serai yang telah diketuk hingga terbit wangi dan garing.
3. Masukkan ayam dan gaul rata. Biarkan ayam lembut dan pecah minyak.
4. Masukkan daun limau purut, sos tomato dan kicap. Kacau sebati.
5. Masukkan hirisan bawang besar dan masak hingga pecah minyak,
6. Angkat dan sedia dinikmati.
Info chef: Boleh tambah cili padi untuk rasa lebih pedas.
6. AYAM SALAI GULAI LEMAK CILI PADI
BAHAN-BAHAN:
500gm ayam -salai bersama garam dan halia tumbuk
10 biji cili padi -kisar
2.5sm kunyit-kisar
2.5sm halia -lkisar
2 batang serai-kisar
3 biji ubi kentang-potong
500ml santan pekat
500ml air
Garam secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Masukkan kesemua bahan kecuali santan pekat dan garam ke dalam periuk. Masak sehingga ayam yang disalai dan kentang menjadi lembut.
2. Masukkan santan pekat dan sentiasa kacau sehingga ia mendidih semula.
3. Perasakan dengan garam secukup rasa dan kacau sebati. Tutup api.
4. Angkat dan sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan bersama nasi putih panas.
7. AYAM ROS
BAHAN-BAHAN:
500gm ayam
1 labu bawang besar -hiris bulat
2 batang serai-ketuk
2 helai daun pandan
4 sudu cili kisar
4 sudu tomato puri
500ml santan
1 biji tomato -belah empat
2.5sm gula Melaka
Biji gajus secukupnya
3 sudu minyak masak
Garam secukupnya
Rempah empat sekawan
BAHAN KISAR:
1 labu bawang besar
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2.5cm halia
2.5cm lengkuas
CARA MEMASAK:
1. Ayam dicuci bersih, toskan dan lumur dengan garam.
2. Panaskan minyak di dalam kuali, goreng ayam 2/3 masak dan ketepikan.
3. Di dalam minyak yang sama, masukkan rempah 4 sekawan, bahan kisar, serai dan daun pandan. Tumis hingga terbit wangi.
4. Masukkan cili kisar dan gula Melaka, tumis hingga ia pecah minyak.
5. Masukkan tomato puri dan kacau sebentar.
6. Masukkan ayam dan gaul sebati.
7. Masukkan santan, garam secukup rasa, biji gajus, tomato yang dibelah empat dan hirisan bawang besar.
8. Angkat dan sedia dinikmati.
Info chef: Tomato puri boleh diganti dengan sos tomato.
8. KERUTUP AYAM
BAHAN-BAHAN:
4 ketul ayam – potong kecil
4 sudu makan rempah kerutup
1 sudu makan kerisik
1 sudu makan gula merah
500ml santan
Garam secukupnya
Minyak masak secukupnya
BAHAN KISAR:
2 biji buah keras
2.5sm halia
1 batang serai
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bahan yang telah dikisar sehingga garing.
2. Masukkan rempah kerutup kemudian kacau sehingga sebati.
3. Masukkan ayam, kerisik, garam secukup rasa, gula merah dan santan. Biarkan ia mendidih.
4. Pastikan kacau sekali sekala. Apabila kuah sudah memekat dan ayam menjadi lembit, tutup api dan angkat.
5. Sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan bersama roti atau nasi.
9. RENDANG AYAM MINANG
BAHAN-BAHAN:
500gm ayam
3 sudu makan kerisik
1 helai daun kunyit -racik
2 sudu makan jintan manis
1sudu makan serbuk ketumbar
1 batang kulit kayu manis
2 biji bunga lawing
4 biji buah pelaga
500ml santan
BAHAN KISAR:
3 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
5 batang serai
2.5sm halia
2.5sm lengkuas
2.5sm kunyit
15 batang cili kering
10 biji cili padi
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan kisar sehingga kekuningan dan terbit wangi.
2. Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pegaga, jintan manis dan ketumbar.
3. Masukkan ayan dan pastikan ayam sebati dengan rempah sebelum masukkan santan.
4. Kemudian masukkan kerisik, daun kunyit dan kacau sebati.
5. Perasakan dengan garam secukup rasa. Biarkan ia mereneh seketika hingga kuah agak pekat.
6. Tutup api, angkat dan sedia dihidangkan.
Info chef: Sesuai bagi mereka yang gemarkan rendang yang pedas.
Kongsi resipi: Terima kasih Chef Fairaz Fakhri bin Shaharudin, Padang Jawa, Selangor
Bagi yang suka sangat makan Ayam Goreng Berempah, ini ada resipi langkah demi langkah yang paling mudah dan senang untuk dicuba. Boleh cuba buat untuk majlis rumah terbuka di sepanjang bulan Syawal ni.
AYAM GORENG BEREMPAH PALING SEDAP
BAHAN-BAHAN:
1/2 ekor ayam – potong kecil
Serbuk kunyit secukupnya
Garam,serbuk perasa dan gula secukup rasa
BAHAN A ( KISAR):
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil biji ketumbar
4 batang serai
Halia
Lengkuas
1 biji telur
1 sudu besar pes asam jawa – campur sedikit sahaja air & tapis biji
Nota : Kisar semua bahan di atas. Dilarang menggunakan air sebab air dari bawang besar, telur dan air asam jawa sudah mencukupi. Jadi nak elakkan bahan perapan terlalu berair.
BAHAN B:
2 sudu besar serbuk kari daging
2 sudu besar serbuk cili (suka pedas boleh tambah)
1 1/2 sudu besar tepung jagung
1 1/2 sudu besar tepung beras
Daun kari
CARA MEMASAK:
1. Bersihkan ayam dan tos hingga kering. Pastikan jangan terlalu berair. Gaul garam kunyit dulu kemudian tambah serbuk perasa dan gula (satu sudu kecil nak bagi seimbangkan rasa)
2. Masukkan Bahan A (kisar) dan gaul hingga sebati.
3. Masukkan semua Bahan B.
4. Sebaiknya gaul guna tangan. Tabur sedikit daun kari untuk aroma dalam perapan.
5. Bila semuanya sebati, boleh tambah sedikit lagi garam, serbuk perasa, serbuk cili atau serbuk kari. Ikut kata hati. Jangan lupa cucuk sedikit ayam dengan pisau supaya perapan terasa sampai ke dalam. Perap selama 2-3 jam.
6. Panaskan minyak dalam kuantit banyak supaya tenggelam masa menggoreng. Kalau nak ayam masak sekata, disyorkan goreng dalam periuk. Pastikan minyak betul-betul panas.
7. Masukkan ayam dan tutup periuk..Setiap bahagian goreng lebih kurang 4-5 minit. Bila dua-dua bahagian dah masak, buka tudung periuk dan biar 3-4 minit. Bila nampak garing sepenuhnya terus angkat. Teknik ni untuk bagi ayam garing di luar dan berjus di dalam.
Bubur lambuk begitu sinonim dengan bulan Ramadan sebagai kelaziman untuk dinikmati sekurang-kurangnya sekali pada setiap Ramadan.Malah, ia menjadi lambang perpaduan dan kesatuan bagi penganut...