Pelbagai pilihan muffin tersedia di pasaran. Namun, bagi yang gemar menghasilkannya daripada air tangan sendiri, bolehlah buat Red Velvet Muffin ini. Pasti ahli keluarga atau tetamu teruja untuk menikmatinya.
Sesuai juga dijadikan sebagai salah satu menu deko penyeri di meja hidangan dessert. Tampak manis dengan aneka hidangan pemanis mulut yang lain.
Ikuti perkongsian resipi daripada Nuralia Idayuini dalam menghasilkan Red Velvet Muffin yang gebu dan menarik ini. Jom kita cuba buat.
Sedapnya di waktu petang begini dapat menikmati kuih atau kek yang disukai. Kek keju leleh memang jadi kegemaran ramai. Semakin banyak lapisan keju, semakin sedap rasa kek bila dinikmati. Nak puas makan, jom buat sendiri ikut resipi yang min kongsikan ini.
Cara-cara:
1.Blender bahan bertanda * hingga putih gebu.
2.Ayak tepung,baking powder dan soda birkabonat
3.Satukan adunan yg dah blander gebu tadi bersama bahan ayak. Masukkan susu tepung.
4.Last skali letak minyak masak dan gaul sebati
5.Tuang adunan dalam aluminium foil atau loyang. Guna bekas aluminium kecil tu kukus dlm 20@25 minit je.
6.Guna acuan plastik pun bole jg. masa kukus sama.
P/s: Blender sampai sebati je. Jangan lama2 ok.
Bila kek dah sejuk, belah kek kepada 2 bahagian. Letak topping sedikit ditengah pastu tutup balik baru tuang habis topping tadi. Last skali boleh tabur cheddar cheese banyak mana korang nak. Simpan kejap dalam 1 jam di peti sejuk pastu dah boleh makan. Senang jee.
Kalo xnak pun takpe bole je pakai acuan plastik yang lubang tu pun ok je.
Resipi kek minyak kukus ini buat minum petang bersama teh o panas memang kena sangat. Nak buat petang ini pun masih sempat kerana cara penyediaanya cukup mudah dan tak mengambil masa.
Selalunya kek minyak kita buat dalam versi bakar, kali ini boleh cuba cara kukus. Hasilnya memang tak mengecewakan, gebu dan lembut.
1. Satukan telur, gula, esen vanilla, minyak masak dan ovellet.
2. Putar sehingga adunan jadi putih.
3. Masukkan dalam mangkuk besar dan tambah tepung gandum baking powder. Kacau sebati.
4. Bahagikan adunan dalam beberapa bekas dan isi warna kesukaan.
5. Sediakan acuan yang disapu minyak terlebih dahulu kemudian tuang selang-seli adunan berwarna ke dalam acuan.
6. Kemudian kukus selama 45 minit. Sejukkan dan keluarkan kek dari acuan.
INFO: Kek ini juga boleh dibakar.
Tip kek gebu dan tidak mendap
-Pastikan pengukus betul-betul panas sebelum masukkan kek.
-Balut penutup pengukus dengan kain bersih untuk elak wap air menitis ke kek.
-Jangan buka penutup pengukus sepanjang proses kukusan 45 minit.
-Gunakan telur pada suhu bilik.
Sedapnya Basque Burnt Cheesecake ni. Kalau beli di kedai, sepotong pun dah mahal. Memang tak puas makan. Jadi apa kata kita cuba buat sendiri di rumah. Menerusi perkongsian saudari Rita Zara, beliau menunjukkan cara-cara menyediakan Basque Burnt Cheesecake yang sedap dan mudah. Sangat berbaloi cuba.
CARA MASAK BASQUE BURNT CHEESECAKE
BAHAN-BAHAN:
250gm krim keju
125ml whipping cream jenis dairy/tenusu (kalau beli dalam kotak 250ml, guna separuh je) – jangan guna non-dairy
Pertandingan Teh Tarik King & Queen tajaan OKI Malaysia yang berjaya mengumpulkan ramai pengunjung hadir menyaksikan aksi menarik penuh gaya oleh para peserta.