Bahan-bahan :
1837166{-}Bahan kisar: 5 tangkai cili kering| 1835203{-} Bahan kisar: 1 sudu teh biji ketumbar| 1997340{-} Bahan kisar: 2 biji buah keras| 199696{-} Bahan kisar: 6 biji bawang merah| 1991847{-} Bahan kisar: 1 batang serai| 1999780{-} Bahan kisar: 2.5cm lengkuas| 1995400{-} Bahan kisar: 2 sudu teh gula Melaka| 1449615{-}½ ekor ayam | bersihkan dan potong| 1446804{-} 1 cawan santan| 1607271{-} 2 sudu makan air asam jawa| 1606874{-} 4 sudu makan tepung beras| 1601758{-} Minyak untuk menggoreng| 1609038{-} Gula dan garam secukupnya| 1607737{-} Capsicum pelbagai warna - hiasan|Cara Memasak :
[start_directions]
- Di dalam periuk, satukan ayam, santan, air asam jawa, garam, gula Melaka dan bahan kisar. Renehkan sehingga ayam masak dan kuah pekat.
- Asingkan ayam dari kuah. Rehatkan ayam selama 4 jam di dalam peti sejuk.
- Gaul ayam dengan tepung beras dan goreng sehingga garing.
- Hidangkan ayam dengan kuah tadi. Tabur hirisan capsicum pelbagai warna. Sedia dinikmati.
[end_directions]