Churros memang sedap dimakan sebagai kudapan. Lembut, rangup dapat pulak dicecah dengan sos coklat memang padulah. Resipi Churros ni memang istimewalah banyak tip dan teknik yang diikongsi oleh pemilik resipinya.
CHURROS
°°°°°°°°°°°°
BAHAN-BAHAN :
1 cawan air*
1 sudu besar mentega/margerin
1 sudu besar gula* (gula yg bancuh teh kopi tu)
1 sudu teh esen vanila*
Secubit garam*
1 cawan tepung gandum
1 biji telur B
CARA MEMASAK :
1. Satukan bahan-bahan bertanda * dlm kuali (guna kuali non stick). Buka api dan kacau smpai gula larut, biarkan mentega tu cair….
Ads
2. Tutup api, masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil kacau dengan. Terus je balik-balikkan tepung tu sampai doh yang lembut terhasil, kalau doh tu berketul, pedulikn jee…
3. Telur pukul sikit dan tuang dalam doh. Doh masih panas, jadi terus aje uli-uli dengan senduk. Bila doh dah sejuk sikit dan boleh dipegang, ulilah dengan tangan sampai betul-betul sebati dan takde lagi ketulan tepung.
Tip : Doh yang cantik adalah doh yg licin dan agak kenyal. Tak melekat dekat tangan.
4. Masukkan doh dalam piping beg. Guna star nozle dan paipkan atas dulang yang dialas baking paper (tujuan tak bagi melekat aje)
Sementara dok paip Churros tu, bolehlah la panaskan kuali minyak.
5. Goreng sehingga keemasan dan diangkat.
6. Sira dgn gula icing dan sedikit serbuk cinnamon. Lebih umph kalau cecah dalam sos coklat.
SOS COKLAT
°°°°°°°°°°°°°°°° BAHAN-BAHAN :
100gm coklat masakan
1 sudu mentega (sy guna 2 sudu minyak jagung je)
– cairkan secara double boil
Ads
Tip nak dapatkan Churros yang best dan menjadi :
1. Ada beberapa resepi Churros yang empunya resipi dah cuba tetapi baginya ini yg terbaik. Rangup di luar, lembut di dalam.
Ada resepi saya buat, Churros saya keras macam belimbing besi,sebab tepung yg berlebihan. TEPUNG 1 CAWAN dah cukup ye, kalau lebih, confirm boleh baling dinding.
2. Masa nak masukkn & tepung, kebanyakan resepi suruh perlahankan api, Tapi saya TUTUP API masa tu.
Ikut petua, jangan uli tepung dengann air yang menggelegak, ini untuk mendapatkan churros yang berkulit rangup dn kerangupan tu tahan lebih lama…
3. Kalau agak agak doh panas lagi tak boleh uli dengan tangan, boleh je tunggu kejap, no hal Ambil masa anda untuk uli doh untuk uli doh bagi licin ye, tak perlu tergesa-gesa sebab kuih ni takde istilah bantat ke ape…
Ads
4. Seeloknya guna piping beg yang tebal kalau tak nak 10 kali tukar bag, kalau piping bag nipis mudah pecah.
5. Guna star nozle untuk corak belimbing yg cantik. Kalau nak guna acuan samprit pun boleh. Pada yang tak pentingkan rupa, nak gentel aje pun takde masalah.
Saiz Churros saya ni, agak dlm 2 inci setiap satu.
6. Pada yg expert pro master boleh je paip terus dalam minyak yang panas. Bagi amatur boleh paip dulu semua dalam dulang, biar saiznya seragam paip dulu semua dalam dulang untuk seragamkan. Selepas itu baru masukkan dan goreng baru campak semua sekali dlm kuali, masak pun seragam je.
Kredit: BBOS
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Bila dihidangkan dengan donut bergula ni, siapa pun tidak menolaknya. Tambah pula dapat yang lembut dan gebu. Memang confirm tak cukup satu. Nak buat doh yang gebu begini kenalah tahu tekniknya. Mengikut tip yang dikongsi oleh Yatiekitchen, bila nak buat doh donut dan pau sambal , masukkan yis serbuk ( brand mauripan ) 1/2 paket dalam cawan kaca,1 sudu kecil gula merah pasir , kacau dengan air suam dan biarkan sampai naik berbuih dalam 15 minit. baru campurkan dalam tepung. Kalau tak berbuih, maknanya tak jadi. Perlu diingat beli yis yang ada tarikh luput. Kalau kosong jangan beli.Moga ia memberi manfaat buat anda yang pertama kali nak cuba membuat donut.
Donut Bahan-bahan:
½ paket serbuk mauripan- BELI ONLINE DI SINI
1 cawan air suam*
1 sudu kecil gula perang (untuk masuk dalam yis)
400gm tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI
2 sudu besar gula perang (untuk masuk dalam adunan)
½ sudu kecil garam
1 sudu besar planta
2 sudu besar susu tepung
½ cawan air suam **
Gula kastor – untuk donut-BELI ONLINE DI SINI
Cara membuat:
1. Masukkan serbuk mauripan ke dalam 1 cawan air suam*.Campurkan gula dan kacau sebati. Letak tepi dan biarkan yis (serbuk mauripan) hingga berbuih (1/2 jam).
2. Masukkan tepung gandum ke dalam bekas adunan, buat bulatan pada tengah-tengah tepung gandum. Tuangkan bancuhan mauripan tadi di tengah-tengah bekas adunan tepung tadi. Masukkan gula perang,garam,planta dan susu tepung. Gaul dengan air suam**,tuangkan sedikit demi sedikit dan uli sehingga doh tidak melekat di tangan.
3.Biarkan, tutup dengan kain dan tunggu hingga doh naik (lebih kurang 45 minit). Apabila doh sudah naik,cucuk doh untuk keluarkan angin pada doh tadi. Ambil sedikit doh di dalam anggaran 1.6 oz per doh. Bulat-bulatkan.
4. Rehatkan doh yang telah dibulatkan selama 45-60 minit. Apabila semua doh mulai kembang, panaskan api dan goreng doh.Setelah kuning keemasan, angkat dan toskan minyak. Tunggu hingga sejuk.
5.Cara buat doh: gunakan doh yang telah dibulat-bulatkan tadi, kemudian buat lubang di bahagian tengah. Goreng dengan api kecil. Setelah kuning keemasan, angkat dan toskan minyak. Biarkan seketika dan golekkan dengan gula kastor. Siap untuk dihidang.
Nak menu yang ringkas dan mengenyangkan? Boleh buat menu untuk sarapan Sushi Sandwich dan Wanpaku Sandwich. Bahan-bahan nak buat juga mudah dicari. Sushi sandwich Nampak comel jer tapi bila dah makan memang cukup kenyang.Mana taknya dalamnya penuh dengan lobak merah,timun, tuna dan lain-lain bahan.
Sushi Sandwic Bahan-bahan: Roti gardenia (roll/ lenyek nipis dan buang tepi) Lobak merah Timun Jepun Tuna dalam tin-BELI ONLINE DI SINI Telur hancur Jejari ketam(digoreng sekejap) Mayonis-BELI ONLINE DI SINI Sos cili-BELI ONLINE DI SINI
TONTON GERENTI JADI : Resipi Sosej Gulung Rangup Goreng
Cara buat: 1.Sediakan sekeping roti, gelek nipis dan potong tepinya. 2.Letak inti tuna, telur hancur, jejari ketam 3.Letak timun dan lobak merah(dipotong memanjang) 4.Gulungkan roti hingga habis. 5.Potong kepada 2 bahagian 6.Letakkan sos dan mayo. 7.Tabur parsli flakes jika suka.
Wanpaku Sandwic Roti wholemeal/ roti biasa gardenia Isi ayam /nuggets Sosej Kubis ungu-hiris halus Lobak merah -potong panjang Timun Jepun – potong panjang Telur hancur Salad hijau – hiris halus Mayonis Sos cili
Cara buat: 1.Letakkan roti, susun semua bahan atas roti berlapis-lapis 2.Tutup roti dan balut dengan aluminium foil. 3.Belah tengah roti tadi. Dah siap untuk dinikmati.
Selain bawang putih, halia juga sangat berkesan dalam membantu membuang angin dalam badan. Jika dimakan secara terus atau segar, rasanya agak ‘letar’. Oleh sebab itu ramai yang mencampurnya dalam masakan atau dijadikan minuman.
Bagi anda yang tak boleh nak makan halia ni dengan cara yang disebutkan diatas, boleh cuba hasilkan serunding halia. Dengan cara ini, halia akan rasa lebih sedap. Sekali cuba, tak sedar hampir sebalang habis. Nak buatnya pun mudah dan ringkas. Bagi yang nak hasilkan serunding halia ni, boleh cuba resipi perkongsian Nor Haidah Md Said ni.
BAHAN-BAHAN:
Halia | tumbuk halus atau sagat
Sedikit bawang putih | ditumbuk bersama halia @ dihiris
Ikan bilis | dibersihkan
Sedikit garam & perasa secukupnya
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
1. Perah halia yang ditumbuk tadi bagi mengeluarkan airnya. Ambil hampasnya sahaja.
2. Panaskan minyak masak dalam kuantiti yang banyak menggunakan api besar. Masukkan halia tadi. Goreng hingga garing. Angkat dan toskan minyaknya.
3. Kemudian, dengan menggunakan minyak yang sama, goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan toskan minyak.
4. Tumbuk ikan bilis hingga hancur atau agak hancur. ( ikut citarasa masing-masing.)
5. Tabur garam dan serbuk perasa dengan secukupnya ke dalam bekas berisi halia goreng tadi.
6. Kemudian, masukkan ikan bilis tumbuk. Gaul sekali lagi hingga rata.
7. Simpan serunding halia di dalam bekas kedap uadar untuk tahan lama.
Info chef:
Kuantiti sukatan untuk setiap bahan bergantung kepada citarasa masing-masing.
Jika mahukan rasa serunding yang lebih sedap, boleh menambah bawang goreng.