Terliur lihat Kek Span Pandan yang dihasilkan oleh saudara Azizi Rais ni. Nampak gebu gila! Walaupun lelaki, siapa sangka beliau boleh hasilkan kek macam ni. Yang wanita pun ramai lagi ‘fail’ buat kek ni tau.

Menurut saudara Azizi lagi, resipi yang beliau kongsikan ini adalah asas kepada kek span yang gebu dan lembut. Jika nak perasakan, hanya tambahkan pewarna dan perisa mengikut citarasa masing-masing. Nak cuba? Jom lihat bahan -bahan yang dieprlukan.

 

KEK SPAN PANDAN

BAHAN-BAHAN:

  • 5 biji telur ayam gred A
  • 120gm gula
  • 150gm tepung naik sendiri
  • 50ml minyak masak
  • 1 camca besar ovalette
  • Pewarna hijau dan esen pandan. ( optional )
  • 9 inci loyang

Rahsia Buat Kek Span Pandan Gebu & Comfirm Menjadi.

 

CARA MEMBUAT:

1. Masukkan semua bahan-bahan kedalam mangkuk pengadun kecuali minyak masak. (Jika ingin kek berperisa pandan, oren atau sebagainya, boleh dimasukkan sekali masa ini).

Rahsia Buat Kek Span Pandan Gebu & Comfirm Menjadi.

IKLAN

Rahsia Buat Kek Span Pandan Gebu & Comfirm Menjadi.

2. Selepas itu mulakan dengan kelajuan perlahan, bila sudah sebati gunakan top speed sampai adunan menjadi bertanduk.

Rahsia Buat Kek Span Pandan Gebu & Comfirm Menjadi.

Rahsia Buat Kek Span Pandan Gebu & Comfirm Menjadi.

Rahsia Buat Kek Span Pandan Gebu & Comfirm Menjadi.

3. Kemudia tuangkan minyak masak, kaup balikkan sehingga rata.

IKLAN

Rahsia Buat Kek Span Pandan Gebu & Comfirm Menjadi.

4. Masukkan dalam loyang 9″ yang telah dilapik dengan kertas minyak.

Rahsia Buat Kek Span Pandan Gebu & Comfirm Menjadi.

Rahsia Buat Kek Span Pandan Gebu & Comfirm Menjadi.

5. Bakar selama 40 minit dengan suhu 170’c atau golden brown atasnya.

IKLAN

Rahsia Buat Kek Span Pandan Gebu & Comfirm Menjadi.

6. Bila sudah masak, sejukkan kek sebelum dikeluarkan. 

Rahsia Buat Kek Span Pandan Gebu & Comfirm Menjadi.

INFO: Kek span ini boleh di hias menggunakan topping buttercream dan whip cream.

 

KREDIT RESIPI & GAMBAR: Azizi Rais