Masa kanak-kanak dulu, min ingat lagi ibu tersayang rajin buat biskut ni masa Raya. Resipi orang dulu dulu ni bahan-bahannya ringkas aje. Doh biskut masuk acuan kayu, bila nak keluar hentak sikit
.
Jom semak resipi dari Amanda Rania Zafreen ni.
BISKUT BUAH KANA
BAHAN-BAHAN :
- 150gm mentega
- 90gm gula aising
- 1biji kuning telur
- 180gm tepung gandum | diayak
- 100gm tepung jagung
- 1/2 sudu teh baking powder
- * pewarna ( optional )
- *jem buah-buahn secukupnya.
CARA MEMASAK :
- Pukul mentega, gula dan kuning telur. Pukul sekadar untuk sebati , tak perlu kembang
- Masukkan tepung gandum, tepung jagung & baking powder,gaul sebati.
- Uli tangan pun boleh. Kalau nak masikkan warna boleh ikut citarasa sendiri. Rehatkan sekejap ( 5-10minit)
- Gunakan acuan buah kana & cetak sehingga habis. Bakar & sapukan jem semasa biskut masih suam-suam..cantumkan. Siap .
Kreatif sungguh pemilik resipi ni biskut buah kana dibuat ikut tema perayaan.. Kalau Hari Raya Aidilfitri, Amanda buat warna kuning + hijau. Kalau utk Xmas saya buat warna hijau + merah. Untuk Tahun Baru Cina dibuatnya merah + kuning.
Biskut 1Msia..semua bangsa boleh rasa
Kredit : Amanda Rania Zafreen
LIKE DAN SHARE
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI