
Musim PKP ini kena lebih kreatif dan tidak membazir. Fikirkan menu yang mudah dan mengenyangkan. Semalam teringin makan pulut tapi tak habis, kita simpan jangan pula dibuang. Oleh semula untuk membuat menu lain iaitu pulut sekaya. Caranya letak santan dengan garam pada pulut sedia ada dan kukus bagi mesra.
Pulut Sekaya
Bahan-bahan:
1.5 cawan
santan 1.5 cawan + 0.5 cawan air
Garam secukupnya
(Kukuskan selama 20 minit)
Untuk kepala
1 1/2 cawan gula kelapa
2 biji telur
1 cawan santan pekat
Sedikit garam
Sedikit esen vanila
(Kisar semua sekali)
Cara memasak:
1. Pulut yang telah dikukus dimampatkan (tekan)
2. Tutup semua supaya wap naik
3.Setelah wap naik, masukkan bahan yang dikisar dan tutup rapat.
4.Biarkan 15 minit.
5.Sedia untuk dihidang.
Kredit resipi & foto: Cbah Ahmad
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Cara Langkah Demi Langkah Masak Kuih Pulut Sekaya @ Tok Aji Serban

Ramai yang suka makan Kuih Pulut Sekaya atau juga dikenali dengan nama Kuih Tok Aji Serban tetapi tak berani nak cuba masak sendiri di rumah kerana risau kuih ini sukar untuk dihasilkan. Jangan bimbang, sebenarnya mudah sahaja. Anda boleh rujuk resipi langkah demi langkah perkongsian saudari Asmida Nor. Lengkap dengan gambar. Barulah mudah untuk dirujuk. Jom cuba! Hasilnya memang enak dan beliau guna resipi ini untuk jualan juga. Selamat mencuba!
RESIPI KUIH PULUT SEKAYA @ TOK AJI SERBAN

BAHAN-BAHAN PULUT:
2 cawan beras pulut – beli online disini
250ml santan – beli online disini
Sedikit garam
Baking paper
BAHAN LAPISAN ATAS:
2 biji nisan kerek @ gula melaka – beli online disini
1/2 cawan gula perang – beli online disini
1/2 cawan air
Daun pandan
6 biji telur gred A
1 cawan santan
Sedikit garam
Esen vanilla – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Rendam beras pulut selama 1 jam. Tos dan ketepikan.

2. Satukan santan bersama sedikit garam. Kacau sebati hingga santan larut. Ketepikan.

3. Seterusnya dalam periuk berasingan, satukan nisan kerek @ gula melaka, gula perang, air dan daun pandan. Masak sehingga semua bahan larut.

4. Lapik baking paper dalam loyang bersesuaian (empunya resipi guna loyang saiz 7 inci).
5. Letak beras pulut yang direndam tadi. Masukkan santan, kalau tak cukup, tambah sedikit air. Agak-agak sahaja jumlahnya biar beras pulut terendam sedikit.
6. Kukus pulut selama 30 minit.

7. Dalam bekas lain, satukan telur, santan, sedikit garam dan esen vanilla. Pukul sebati.

8. Masukkan air nisan kerek @ gula melaka tadi. Pastikan ia ditapis terlebih dahulu.

9. Kacau guna whisk hingga sebati sahaja tak perlu hingga kembang.
10. Bila pulut sudah masak, gemburkan.

11. Kemudian mampatkan pulut tadi kembali.

12. Cucuk pulut menggunakan garpu supaya bila bahan lapisan atas dimasak nanti, ia akan melekat elok bersama pulut.

13. Tuang adunan telur. Pastikan ditapis terlebih dahulu.

14. Kukus selama 45 minit.

15. Bila sudah masak, sejukkan kuih terlebih dahulu sebelum diterbalikkan. Pulut Sekaya @ Tok Aji Serban siap dimasak dan sedia untuk dinikmati.

TIP MASAK PULUT SEKAYA @ TOK AJI SERBAN
1.Kalau nak masak pulut yang tebal seperti yang dimasak oleh empunya resipi, guna loyang saiz 7.

2. Jika tak suka pulut yang tebal, guna loyang saiz 8.
3. Kuih harus dibiarkan sejuk terlebih dahulu sebelum dikeluarkan dari loyang.

Kredit resipi & foto: Asmida Nor
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Aneka Resipi Berasaskan Ubi Kentang U.S. Sedap & Memang Wajib Cuba
Resipi Maggi Ketam Boleh Masak Sendiri Di Rumah. Sedap & Lebih Jimat
Masak Gulai Ketam Berapi Cara Orang Penang. Sedap Menjilat Jari
Kek Pandan Gebu Adun Guna Blender. Bakar @ Kukus Semua Boleh
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Cara Buat Kuih Seri Muka Guna Acuan Lompang.

Bagi yang baru nak belajar buat kuih Seri Muka, boleh cuba resipi ni. Caranya mudah dan boleh kukus guna acuan kuih lompang. Senang kan? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
KUIH LOMPANG
BAHAN BAWAH:
- 1 cawan beras pulut
- 1 cawan santan cair
- 1 sudu makan minyak masak
- Secubit garam
CARA MEMASAK:
1.Rendam beras pulut selama 1 jam. Kemudian toskan air dan masukkan ke dalam periuk nasi bersama bahan-bahan yang lain.
2.Bila pulut dah masak, masukkan ke dalam acuan lompang. Tekan pulut hingga padat menggunakan satu lagi acuan lompang yang telah dibalut plastik. Tidak perlu sapu minyak kerana pulut dah seakan berminyak.
BAHAGIAN ATAS:
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan santan pekat
- 3 sudu makan tepung ubi
- 1 cawan air pandan ( 1 cawan air kisar dengan 5 helai daun pandan)
- 1 biji telur
- 1/2 cawan gula – lebihkan jika nak lebih manis
- 1/2 sudu teh kulit kayu manis
- 1/2 sudu teh jintan manis
- Secubit garam dan pewarna hijau
CARA MEMASAK:
1. Satukan santan, telur dan gula. Kacau hingga sebati barulah dimasukkan semua bahan-bahan yang lain.
2. Masak atas dapur seketika sehingga naik wap.

3. Tapis bancuhan kemudian tuang ke dalam acuan lompang yang telah dimasukkan pulut tadi.
4. Kukus kuih selama 30 minit. Bila sampai 5 minit terakhir, buka penutup dan kukus tanpa penutup. Ia bertujuan untuk mengeringkan air.

5. Sejukkan kuih dan boleh dikeluarkan dari acuan.

6. Sedia untuk dinikmati.
Anggaran jumlah kuih: 30 biji / acuan lompang
Kredit resipi & foto: Wan Siti Halijah Dzulkifly
Bila Rajin Jadi Kuih Siput, Kalau Malas Jadi Kuih Gunting. Rangup & Sedap

Ni kerepek tradisional yang cukup terkenal zaman berzaman. Dalam senarai hidangan Raya, kuih siput tetap diminati tua muda.

Tapi nak cari resipi yang rangup dan sedap nilah cabarannya. Namun resipi yang dikongsikan Masni Bahari dalam FB Kuali Mama ni memang terlajak sedap. Kalau malas nak ‘menyiput’ gulung-gulung atas kayu pencetaknya boleh digunting aje. Rasanya tetap sama.

KUIH SIPUT RANGUP
BAHAN-BAHAN :

- 1kg tepung gandum
- Cili kering | sukatan ikut pedas masing-masing
- 2 sudu makan rempah daging
- 1 sudu makan jintan manis dan jintan putih | campur dan tumbuk
- 1 cawan santan | jangan terlalu pekat
- 1 cawan majerin | dicairkan
- 1 biji telur
- Garam secukup rasa
- Daun kari secukupnya
CARA MEMASAK :

- Satukan semua bahan dan uli sampai jadi doh.
- Jika perlu tambahkan air sedikit sahaja, dan rehatkan sekejap
- Kemudian dah boleh cubit dan tekan pada acuan
- Tapi kalau nak cara senang guntingkan sahaja.Rasanya tetap sama walaupun bentuknya berbeza.

5. Kemudian boleh lah digoreng, api jangan terlalu kuat, guna api sederhana sahaja.
Kredit: masni bahari
FB Kuali Mama

