Minum petang hari ni terasa nak menikmati yang enak di tekak. Jom kita buat puding, panas-panas begini enak nikmati puding sejuk. Pasti tak cukup satu nanti.
Anggaran untuk botol gelas balang kecil (6-8 org)
Bahan-bahan:
Sekotak susu Full Cream (brand kegemaran anda)
1/2 kotak Whipping Cream (saya guna jenama Anchor Whipping cream kerana ia tidak manis)
5 sudu makan gula perang (jika suka manis, boleh tambah)
1 sudu makan madu (jika ada. Madu akan jadikan bancuhan lebih wangi)
1 sudu teh serbuk agar-agar tanpa warna.
1/2 mangkuk air suam.
Cara memasak:
1.Bancuh serbuk agar agar dengan setengah mangkuk air suam tadi hingga larut. Ketepikan.
2.Jerangkan susu dan whipping cream bersama gula di atas api perlahan. Sentiasa kacau bagi elakkan hangit di bahagian bawah.
3.Bila sudah nampak buih buih kecil di tepi tepi periuk..masukkan bancuhan agar agar tadi dan kacau perlahan sehingga semua sebati. Pastikan tidak mendidih. Hanya guna api perlahan.
4.Setelah semua sebati. Akhir sekali masukkan madu tadi.
5.Tapis ke dalam mangkuk lain dan tuangkan di dalam acuan pilihan.
6.Biarkan sejuk sebentar di luar sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk.
7.Boleh juga dihias dengan topping seperti serbuk matcha atau karamel atau potongan buah buahan.
Kacang Goreng Bawang Putihni rupanya sangat mudah disediakan sendiri. Hanya menggunakan beberapa bahan ringkas sahaja, anda boleh buat stok kudapan untuk suami dan anak-anak tanpa memerlukan kos yang mahal. Hanya guna 5 bahan mudah sahaja. Goreng, gaul-gaul, dah siap. Saudari Norazila Jowailada kongsikan resipinya. Jom cuba.
CARA MEMASAK: 1.Basuh kacang dan toskan. Kacang ini boleh didapati di pasaraya atau kedai runcit.
2. Satukan santan, air, bawang putih dan garam di dalam periuk. Sebatikan. 3.Masukkan kacang yang telah di toskan tadi. Masak sampai mendidih anggaran dalam 20 minit lebih kurang.
4. Angkat kacang, toskan dan biar air santan kering. 5. Kemudian panaskan minyak masak dalam kuali. Goreng kacang bersama hirisan bawang putih dan daun kari.
6. Goreng tidak perlu terlalu lama. Hanya setakat hingga agak kekuningan dan bawang putih sudah garing.
7. Angkat, toskan minyak dan biarkan sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Untuk membuat butir nangka; gaulkan tepung pulut bersama garam dan sedikit air. Gaul hingga menjadi seperti doh. Bahagikan kepada tiga bahagian dan titiskan pewarna kepada setiap bahagian. Gaul hingga warna sekata dan bentuk seperti butir nangka.
Masukkan butir-butir nangka tadi ke dalam air yg telah menggelegak. Tunggu sehingga butir nangka itu timbul barulah diangkat. Redam butir nangka yang telah masak di dalam air sejuk supaya tidak melekat. Ketepikan.
Untuk kuahnya pula; rebus air sebanyak 400gm hingga menggelegak. Kemudian masukkan butir nangka, gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar kemudian masukkan santan pekat.
Apabila kuah telah menggeleggak dan agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
PENGAT KELADI, PISANG DAN KELEDEK
BAHAN-BAHAN:
2 biji pisang nangka (dibentuk bunga)
100 gram keladi (potong dadu sebesar lebih kurang 2cm x 2cm)
50 gram gula merah/melaka
100 gram keledek (potong dadu lebih kurang 2cm x 2cm)
Di dalam periuk, jerang air bersama daun pandan sehingga mendidih. Ketepikan.
Untuk membentuk doh; gaulkan tepung ubi bersama 1/2 teh garam, air kapur dan sedikit air sehingga membentuk doh.
Bahagikan kepada tiga bahagian dan titiskan pewarna uli sehingga warna sekata, bentukkan bulat-bulat.
Kemudian masukkan ke dalam air yang mendidih. Masak sehingga doh timbul di permukaan. Tutupkan api. Ketepikan.
Untuk membuat kuah; Gaulkan gula merah/melaka, tepung ubi bersama 1 cawan air sehingga sekata, kemudian masukkan ke dalam periuk candil tadi. Masaklah sehingga kuah agak pekat.
Untuk menghidang, curahkan santan pekat yang telah digaulkan bersama garam.
Menu yang ringkas sebenarnya lebih sedap daripada menu berat. Kadang-kadang kita jadi tak lalu makan kalau melihat lauk yang hampir sama setiap hari. Kalau ada sambal boleh juga membangkitkan selera. Kalau selalu buat sambal belacan mentah, ni cuba pulak buat yang bergoreng. Percayalah, anda bakal makan bertambah-tambah.
BAHAN-BAHAN:
3 biji cili merah
10 biji cili padi (ikut pedas)
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 biji tomato
Sedikit belacan
Air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan dan panaskan minyak dalam kuali.
2. Tumis bahan kisar hingga naik bau dan garing.
3. Masukkan air asam jawa. Perisakan dengan garam dan gula dengan secukupnya. Kalau suka, biar sedikit garing.