
Cuaca panas sekarang ni terasa nikmat kalau dapat makan ni sejuk- sejuk mengalir ke tekak. Buatlah puding koktel yang penuh dengan buah-buahan ni. Gerenti tak henti makan.
Bahan-bahan:
10 gram serbuk agar-agar
8 cawan air
1 cawan gula pasir
1 tin susu cair
1 tin koktel
Cara membuat:
1.Masak air dan gula hingga mendidih.
2.Masukkan serbuk agar-agar dan 1/2 cawan air koktail dalam tin. Masukkan susu cair.
3.Bila dah mendidih terus tutup api.
4.Tuang dalam bekas, bila puding dah mula mengeras taburkan isi buah koktel yang dah dicarik-carik atas puding.
5.Tuang baki air koktel tin atas permukaan puding.
6.Simpan dalam peti sejuk.
Kredit: Zaky Mat Ali
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Sajian Barat Kesukaan Rakyat Malaysia. Buat Sendiri Kan Lagi Jimat

Makanan barat ni sebenarnya ringkas aje buatnya. Terutama menu snek dan kudapan, punyalah sedap boleh kenyang sampai ke malam. Tapi hati-hati tak boleh makan selalu nanti gemuk la pulak.
Apa pun sajian sebenarnya memang tak boleh ‘terlebih’makan. Okay, ni dia resipi ori dari barisan tenaga pengajar Chef Muhammad Aizat Sha’rani dan team chef Sg Academy yang terletak di Putra Majestik, Jln Kasipillay, Kuala Lumpur.

Buat sendiri kan lagi jimat…
1. MAC N CHEESE PRAWN

BAHAN-BAHAN:
- 500 gm makaroni
- 50 – 80 gm mentega
- 2 sudu makan tepung gandum
- 500ml susu segar
- 250 gram keju parut (shredded)
- 6 ekor udang | dibuang kulit
- Setangkai daun parsli | dicincang
- Garam secukup rasa
- Lada sulah atau lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Masak makaroni di dalam periuk mengikut arahan masa di bungkusan. Tos dan masukkan kembali ke dalam periuk.
2. Udang direbus. Angkat dan tos.
3. Cairkan mentega di di dalam kuali dan masukkan tepung. Goreng tepung sambil dikacau selama 1 minit atas api perlahan.
4. Perlahan-lahan tuang susu sambil kacau.
5. Masukkan udang dan cendawan.
6. Kacau sehingga ianya hampir mendidih, kecilkan api dan biarkan mereneh selama 2 minit. Tutup api.
7. Masukkan keju dan kacau sehingga ianya cair dan sebati.
8. Tuangkan sos keju ke atas pasta dan kacau sehingga bergaul dan bersalut rata
9. Tabur garam dan lada hitam secukup rasa
10. Masukkan daun parsli dan kacau rata.
11. Teruskan hidang sementara masih panas.
Saiz hidangan: 4 orang
Waktu memasak: 25 hingga 30 minit
Cara memasak: Rebus dan reneh
Jenis masakan: Sajian barat
Keistimewaan: Rasa yang begitu enak berkrim dengan udang segar.
Info Chef : Selain udang anda boleh menggantikan dengan makanan laut yang lain atau pun ayam
2. BELGIUM WAFFLES

BAHAN-BAHAN:
- 1 biji telur gred A
- 1 cawan tepung serbaguna @gandum
- 2 sudu teh serbuk penaik
- 3/4 cawan susu segar
- 1/2 cawan mentega | dicairkan
- 1 1/2 sudu makan gula kasterr
- 1/2 sudu teh esen l vanilla
CARA MEMASAK :
1. Panaskan pembakar waffle (waffle maker). Ayak tepung bersama baking powder.
2. Pukul telur hingga betul-betul kembang.
3. Kemudian masukkan kesemua bahan-bahan lain dan pukul lagi hingga sebati.
4. Apabila pembakar waffle maker sudah panas, masukkan sesenduk adunan bater dan ratakan.
5. Tutup penutup pembakar (waffle maker) dan masak sehingga waffle masak.
Saiz hidangan: 4 0rang
Waktu memasak:15 hingga 20 minit
Cara memasak: Bakar
Jenis masakan: Waffle Belgium
Keistimewaan: Sedap dimakan dengan krim dan buah-buahhan
Info chef: Waffle juga enak dimakan dengan madu, mentega, coklat , jem dan sirap maple.
3. FUNNEL CAKE FRIES

BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung serba guna
- 1sudu teh serbuk penaik
- ½ sudu teh garam
- 2 biji telur
- 4 cawan gula putih
- ½ cawan susu
- 1 sudu teh esen vanilla
- 4 cawan minyak masak
- Serbuk kayu manis secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Tuang tepung ,serbuk penaik dan garam dalam satu mangkuk.
2. Dalam bekas yang lain masukkan telur,gula,susu dan vanilla pukul dengan mixer sehingga berbuih.
3. Campurkan bahan yang dipukul dengan mangkuk yang mengandungi tepung,serbuk penaik dan garam.
4. Gaul sehingga sebati.
5. Letakkan adunan di dalam beg piping.
6. Tuang minyak kedalam periuk yang besar setinggi 2.5 sm. Panaskan minyak 350 darjah F.
7. Paip adunan membentuk garis panjang dan lurus ke dalam minyak dan goreng sehingga keemasan.
8. Angkat dan toskan minyak seketika seblom disalut dengan cinimon gula.
9. Siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan: 4- 5 orang
Waktu memasak:25 hingga 30 minit
Cara memasak: Goreng
Jenis masakan: Kudapan Amerika Syarikat (U.S.A)
Keistimewaan:Enak dimakan dengan coklat sos dan sos/jem buah-buhan beri
Info chef : Adunan bater tradisi menggunakan tepung , gula, susu , vanilla dan tepung, seaakan sama dengan adunan membuat penkek tradisi Amerika Syarikat tetapi adunannya tidak terlalu cair atau terlalu pekat.
4. CALZONE

BAHAN-BAHAN:
Bahan untuk doh :
- 300gm tepung gandum
- 6 gm yis
- 20 gm mentega
- 10 gm gula halus
- 1 sudu teh bread improver
- ¼ sudu teh garam
- 1½ sudu makan madu
- 170ml air
- 1 sudu makan mayonis
Bahan untuk inti ayam :
- 1 cawan isi ayam | dicincang halus
- 1 biji bawang besar | dihiris dadu
- 2 ulas bawang putih | ditumbuk halus
- 2.5 sm halia | ditumbuk halus
- 1 sudu makan pes cili
- 1 sudu makan rempah kari daging
- ½ sudu makan sos tomato
- Sedikit daun bawang | dihiris halus
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu teh gula
- 5 biji cili padi
- ¼ batang lobak merah
- Sedikit parutan keju cedar
- Sedikit air
CARA MEMASAK :
Doh:
1. Satukan semua bahan untuk doh dalam satu bekas, kecuali mentega dan tepung untuk ditabur, gaul rata hingga bersatu.
2. Tambah mentega dan terus meNggaul hingga menjadi doh yang kenyal, jika melekit, tambah sedikit tepung.Kemudian bulatkan dan biar 45 minit hingga naik sekali ganda.
Inti ayam :
4. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih, halia, sos tomato dan cili kisar hingga garing.
5. Masuk rempah kari daging dan kacau rata. Tambah daging ayam cincang dan cili padi yang diketuk, kacau dan tuang air.Masak hingga pekat.
6. Perasakan dengan garam dan secubit gula.Masak hingga kering. Matikan api, masukkan hirisan daun bawang, kacau rata dan sejukkan.
Calzone :
7. Keluarkan doh dan tumbuk untuk membuang udara. bahagikan pada 4 bahagian sama besar, bulat-bulatkan.
8. Ambil 1 bahagian, canai hingga leper.Sapukan permukaan doh yang dicanai dengan kuning telur agar mudah lekat bila di klim nanti.
9. Letak daun salad 1/4 bahagian inti ayam dan taburkan parutan keju, kemudian lipat dua dan tekan hujungnya biar bercantum. Buat hingga siap pada baki adunan.
10. Susun dalam loyang pembakar yang telah disapu sedikit minyak masak, biarkan doh mengembang sedikit kemudian sapu kuning telur pada setiap permukaan calzone dan cucuk2 sedikit dengan garfu
11. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 25 minit. Sejukkan sebelum dihidangkan.
Saiz hidangan:4 orang
Waktu memasak:30 hingga 40 minit
Cara memasak: Bakar
Jenis masakan: Sajian berasal dari Itali
Keistimewaan: Inti yang lazat dengan kulit yang lembut
Info chef : Doh juga boleh dikelim seperti karipap di kelilingnya
5. SLOPPY JOE

BAHAN-BAHAN:
- 1 kg daging cincang
- 3 ulas bawang putih | dicincang
- 1 biji bawang besar holland |dicincang
- 1 cawan sup tomato
- 1 cawan puri tomato
- ½ cawan sos cili
- 1/3 cawan gula perang
- 3 sudu besar kicap
- 2 sudu makan | boleh letak lebih jika suka
- 12 biji bun burger
CARA MEMASAK :
1. Tumis bawang besar, bawang putih hingga sedikit garing.
2. Masukkan daging cincang dan goreng hingga masak.
3. Campurkan semua bahan-bahan lain dan reneh 20 minit. Kacau sekali sekala
4. Sudukan daging cincang di atas roti burger.
5. Siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan: 12 biji burger
Waktu memasak:30 hingga 35minit
Cara memasak: Tumis
Jenis masakan: Burger
Keistimewaan: Tidak menggunakan kepingan daging burger sebaliknya daging cincang yang dimasak lazat
Info chef : Berbeza dengan burger daging biasa, sloppy joe burger hanya dilapisi daging cincang yang dimasak tanpa perlu meletakkan bahan lain. Anda boleh menambah keju jika suka.
RESIPI : CHEF MUHAMMAD AIZAT SHA’RANI, CHEF NADZIRAH ABDUL RAZAK DAN CHEF FARIBUS ANAK KANDAU
TERIMA KASIH : MR PRABHA, SG ACADEMY, Lot D-00-03A, Putra Majestik , Jalan Kasipillay, Off Jalan Ipoh, Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Sedap & Penuh Berkrim, Resipi Mudah Creamy Chicken Thai Bread

Nampak sedap hidangan creamy chicken Thai bread ni. Kecil molek, mudah untuk dimakan.
Resipi yang dikongsi Tiesha Abdul Rahman ini, turut memasukkan tip bagi menjadikan hidangan roti ini lembut dan masak sekata.
CREAMY CHICKEN THAI BREAD

BAHAN BUN
27-28 biji (30 gm)
BAHAN (A):
500gm tepung high protein – beli online di sini
75gm gula kastor – beli online di sini
20gm susu tepung – beli online di sini
½ sudu teh garam
1 paket yis (11gm)
5gm bread softener – beli online di sini
5gm bread improver – beli online di sini
BAHAN (B):
275 gm air sejuk (peti ais)
1 biji telur
BAHAN (C):
50gm marjerin – beli online di sini
BAHAN (D):
Breadcrumbs putih
Breadcrumbs oren
1 biji telur (pecahkan)

CARA MEMBUAT:
1. Masukkan semua bahan A dan gaul sebati. Kemudian, masukkan bahan B sedikit demi sedikit. Gaul sehingga semuanya bercampur.
2. Bila adunan sudah sebati, masukkan bahan C. Gaul hingga adunan menjadi elastik dan tidak melekat pada tangan. Anggaran menguli dalam 30 minit hingga sejam. Lagi lama uli lagi lembut roti.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
3. Rehatkan doh selama sejam. Kemudian, bahagikan doh (30 gm) dan bulatkan ia.
4. Taburkan sedikit tepung di atas tray, susun doh dan tutup ia dengan kain atau plastik yang bersih selama 30 minit.
5. Sediakan breadcrumbs ke dalam satu bekas. Campurkan kedua-dua breadcrumbs. Sediakan 1 lagi telur yang telah dipecahkan ke dalam bekas yang lain.
6. Ambil doh yang telah dikembangkan tadi, celup ke dalam telur dan kemudian golekkan ia ke dalam bekas breadcrumbs. Letak kembali ke atas tray. Buat sehingga habis.
7. Biarkan roti yang telah bersalut dengan breadcrumbs tadi selama 10 minit. Tutup permukaan roti dengan kain atau plastik yang bersih.
8. Panaskan minyak dan 3 sudu besar shortening (untuk bagi warna roti sekata). Panaskan sehingga shortening larut.
9. Goreng roti hingga keperangan. Guna api yang sederhana kecil dan minyak yang banyak. Angkat dan toskan.

TIP:
*Guna api sederhana kecil untuk pastikan roti masak di dalam dan luar. Untuk elakkan roti berbau yis.
*Masa menggoreng, minyak kena panas. Masa nak masukkan roti, matikan sekejap api barulah masukkan ia. Kemudian, barulah boleh buka api yang sederhana kecil. Kalau minyak terlampau panas, bahagian luar akan kelihatan garing dan bahagian dalam masih mentah.

*Ayak tepung pada tray untuk elakkan bentuk jari melekat pada doh roti.
*Semasa proses menggoreng, terbalikkan roti sebanyak 2 kali sahaja. Jangan selalu terbalikkan ia untuk elakkan doh meresap minyak yang banyak.
*Terbalikkan ia menggunakan lidi sate. Jangan guna sudip. Angkat pun guna lidi jugak.
*Pastikan tray yang digunakan untuk toskan burger dilapik dengan redai/jaring ketuhar. Lapik di atasnya dengan tisu dapur. Barulah toskan roti dan biarkan ia sejuk sepenuhnya.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
BAHAN INTI CREAMY CHICKEN:
2 keping dada ayam (500gm)
1 sudu kecil serbuk lada hitam tumbuk
Garam
*Perap isi ayam dengan garam dan serbuk lada hitam. Perap selama 30 minit.
1 sudu besar mentega – beli online di sini
1 sudu besar tepung gandum – beli online di sini
1 cawan susu segar
1 biji bawang holland | potong dadu – beli online di sini
2 ulas bawang putih | cincang – beli online di sini
1 biji tomato | dadu
1/4 biji capsicum merah | dadu
1/4 biji capsicum hijau | dadu
1/4 biji capsicum kuning | dadu
1/2 tin cendawan butang | dipotong halus – beli online di sini
1 kiub pati ayam
2 keping cheese cheedar

CARA MEMASAK:
1. Cairkan mentega dalam periuk. Guna api yang kecil untuk elakkan ia hangus. Kemudian, masukkan tepung gandum. Kacau hingga sekata.
2. Masukkan susu segar. Kacau lagi. Masukkan perapan ayam tadi ke dalam periuk. Biarkan ia bertukar warna.

3. Kemudian, masukkan bawang holland, bawang putih, tomato, capsicum 3 beradik, cendawan butang dan kiub pati ayam. Sentiasa kacau untuk elakkan ia menjadi hangit.
4. Akhir sekali, masukkan cheese cheddar. Biarkan cheese cair. Kacau hingga ia pekat. Angkat dan sejukkan sebelum digunakan.
*Potong tengah roti dan masukkan filling bersama daun salad. Hias mengikut kreativiti masing-masing.
Kredit resipi: Tiesha Abdul Rahman
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
8 Resipi Sup Sedap & Mudah Dimasak, Lebih Sihat & Bebas Minyak
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Kuah Rojak 4 Jam, Masak Lama Baru Tahan Untuk Simpanan. Gerenti Sedap Punya!

Banyak resipi kuah rojak tak tahu nak pilih yang mana, masih tercari-cari resipi kuah rojak buah yang sedap. Cuba buat resipi akak ni yang sudi kongsikan petuanya hasil beliau buat berniaga. Mestilah sedap kalau asik kena serbu jerkan. Jom cuba!
RESIPI KUAH ROJAK TERANGKAT

BAHAN-BAHAN:
- Cabai kering 2 genggam ( rebus buang biji & blend )
- Cabai melaka 5 -10biji ( kalau suka pedas ) – blend sx cabai kering
- Kicap lemak manis 1 botol kecil
- Sos cili 1 botol kecil
- Sos tiram 2 sudu besar
- Belacan 1-2 inci ( bakar & blend sx ngan cabai )
- Otak udang 1-2 sudu ( kalau suka letak )
- Pes asam jawa adabi 2 sudu
- Gula melaka 1 ketul
- Gula pasir 2 cawan
- Tepung jagung 2-3 sudu ( boleh ejas )
CARA MEMASAK:
- Masak cabai blend sampai betul2 masak hilang bau cabai ( sy masak dlm 20 – 30minit ) – boleh tambah2 air
- Kemudian masukkan kicap,,sos cili,,sos tiram,,gula melaka,,pes asam jawa & otak udang
- Time ni sy buka api kecik ja & masak lama utk tahan disimpan ( in shaa Allah )
- Kemudian masukkan gula pasir – masa ni boleh ejas rasa dia
- Akhir sx masukkan tepung jagung yg dibancuh dgn sedikit air ( agak2 jgn pekat sgt kuah tu nt dah sejuk lg pekat )
- Biar mendidih lg 10-15minit boleh tutup api… SIAP ‼
Nota: Tak perlu letak garam


Kongsi resipi: Ieza Hafiza
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!

