Kalau di Pahang kuih ini dipanggil Penganan Talam, tempat lain biasanya disebut kuih Tepung Talam. Cuma jika di Pahang, ramai yang suka sangat bahagian merahnya itu agak lembik-lembik. Jika keras, agak kurang sedap. Jom kita cuba buat kuih Tepung Talam Gula Kabung, perkongsian resipi Khairul Hakimin Muhammad
4 cawan air gula kabung (2 ketul gula kabung + 5 cawan air, didihkan sampai jadi 4 cawan) –BELI ONLINE 3 cawan santan 1 1/2 cawan tepung gandum
CARA MEMBUAT:
1. Mula-mula ayak dulu tepung gandum.
2. Gunakan besen dan masukkan santan. Masukkan garam dan kacau.
3. Masukkan tepung yang sudah diayak tadi ke dalam besen santan. Gaul guna whisk.
4. Kalau pekat sangat. Masukkan air sedikit demi sedikit.
5. Tapis lagi supaya betul-betul halus.
6. Tuang ke dalam loyang. Adunan ini boleh dapat 2 loyang saiz 8 inci. Buat dalam 1-2 sm sahaja tebal.
7. Masukkan air gula ke dalam besen.
8. Masukkan santan dalam besen.
9. Tuangkan air gula merah ke dalam besen yang berisi santan.
10. Kemudian masukkan tepung.
11. Sudah siap kacau, tapis.
12. Kukus yang putih tadi dalam 10 minit. Dah siap ia akan mengeras sikit.
13. Tutup periuk kukus. Elok balut penutup kukus dengan kain.
14. Dah masak bahagian bawah, masukkan bahagian atas pula. Yang merah itulah. Gunakan senduk dan tuang sedikt demi sedikit. supaya bahagian putih tidak rosak.
15. Kukus lagi. Kali ini lama sikit dalam 25 minit. Dah siap, tutup api. Bolehlah dihidangkan.
Bagi peminat pedas, makan tanpa sambal sangat tak puas rasanya. Kali ini RASA ingin kongsikan resipi sambal gesek yang dibuat oleh Syarifah Hasanuddin atau mesra dipanggil Effa.
Bak kata orang nogori sambal gesek podeh melaha. Pekena pula dengan lauk sambal kobis masak lemak atau masak lemak pucuk paku. Memang sedap. Nah Effa belanja resipi simple tapi boleh bertambah nasi.
CARA MEMBUAT
1. Tumbuk cili api sampai lumat. Masukkan ikan bilis dan tumbuk lagi.
2. Masukkan garam gaul rata.
3. Perah asam limau sampai agak berair sedikit.
Sosej merupakan sejenis makanan proses yang dijadikan sebagai pilihan makanan ringan dan boleh dikatakan sebagai snek harian tidak kira waktu.
BAHAN-BAHAN:
1 kg isi ayam
1 1/2 sudu teh garam
3 ulas bawang putih
1/2 sudu teh lada sulah
1/2 sudu teh thyme
1/2 sudu teh oregano
1 tangkai cili kering ( nak pedas letak lebih, yang serbuk pun boleh )
1 gelas air / stok ayam
* Anda boleh tambah atau tukar bahan mengikut kreativiti masing-masing.
Saiz gelas plastik untuk menyukat air / stok ayam
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan hingga halus dan sebati.
2. Masukkan dalam piping bag, picit memanjang diatas cling flim. Gulung kemas, pusingkan hujung cling flim hingga ketat dan padat. Ikat kuat kanan dan kiri.
3. Didihkan air, rebus dalam 10 minit. Angkat dan rendam dalam air ais sebentar.
4. Tos dan buka balutan cling flim tadi. Bolehlah di goreng atau pan fried. Sosej ini juga boleh disimpan beku.