
Bila puding sejuk masuk tekak nyamannye terasa. Cik Nor @ No Or berkongsi resipi puding sedap yang simple dan paling mudah dibuat.
Nak tambah biji jagung pun boleh juga,
PUDING KASTAD JAGUNG
Bahan untuk Puding:
– 1 cawan tepung kastard
– 1 tin jagung manis
– 3/4 cawan gula pasir
(boleh ubah kalau nak lebih atau kurang manis)
– 3 cawan air
– 1 kotak santan
– 1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK :
1. Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk
2. Kacau sebati semua bahan.
3. Kemudian letak di atas api yang perlahan
4. Kacau terus-menerus hingga adunan pekat dan berkilat.
5. Tutup api.
6. Kemudian boleh ceduk kedalam bekas dan sejukkan.
Kredit : No Or
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Lempeng Kelapa Keju Yang Lembut & Membuka Selera

Isi Kandungan
ToggleLempeng Kelapa memang antara sajian yang menjadi pilihan untuk bersahur. Hidangan yang mudah dan ringkas. Nak lagi sedap, tambahkan Serunding Daging dan Keju Cheddar Chesdale. Gabungan rasa pedas serunding dan lelehan keju ni memang cukup serasi. Sekeping confirm tak cukup!
Keju Cheddar Chesdale yang digunakan diperbuat dengan susu dari New Zealand; tinggi dengan kalsium dan protein. Bukan itu sahaja, ia juga meningkatkan rasa makanan menjadi lebih enak dan berperisa. Memang banyak khasiat untuk anak-anak. Cubalah buat nanti.
LEMPENG KELAPA KEJU
BAHAN-BAHAN:
- 500gram tepung gandum
- 250ml Susu UHT Fernleaf
- 100ml air
- 6-8 keping Keju Cheddar Chesdale
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- ½ sudu teh garam halus
- Serunding Daging secukupnya
CARA MEMASAK:
- Di dalam mangkuk; satukan tepung gandum, Susu UHT Fernleaf, air, kelapa parut dan garam lalu gaul sebati.
- Panaskan kuali non-stick yang telah disapu sedikit mentega/minyak. Sendukkan bancuhan tepung lalu letakkan di dalam kuali. Masak menggunakan api sederhana hingga keperang-perangan di kedua-dua bahagian lempeng.
- Letak 1-2 keping Keju Cheddar Chesdale di bahagian atas lempeng lalu masak Keju Cheddar Chesdale beberapa minit hingga sedikit cair.
- Angkat lempeng dan letakkan di atas pinggan. Taburkan serunding daging secukupnya dan hidangkan segera.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
https://www.rasa.my/dumpling-soup-homemade-halal-modal-bawah-rm10-boleh-dapat-40-biji/
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
3 Resipi Kuih Tradisional Yang Masih Relevan Sehingga Kini

Kadang-kadang susah juga nak cari kuih tradisional yang siap dijual. Penat juga bila teringin kena buat sendiri sebab bila cari di luar tiada siapa yang menjualnya. Kalini saya nak kongsikan 3 resipi kuih tradisional yang masih dicari-cari masyarakat sekarang kerana keunikan rasa yang tak kira orang tua atau muda pasti akan suka!
KUIH BADAK BERENDAM
BAHAN-BAHAN:
(DOH)
3 cawan Tepung Pulut
3 sudu besar Tepung Gandum
1 sudu teh Garam Halus
5 helai Daun Pandan
Sedikit Air
Pewarna Hijau
(INTI)
1 keping Gula Melaka
1 sudu besar Gula Merah
1 sudu besar Gula Pasir
1 helai Daun Pandan
1/2 cawan Air
1/2 biji Kelapa Parut
1 sudu besar Tepung Gandum
(KUAH)
5 cawan Santan (sederhana pekat)
4 sudu besar Tepung Beras
1 1/2 sudu teh Garam Halus
1 helai Daun Pandan
CARA PENYEDIAAN:
KUIH PUTERI MANDI
BAHAN-BAHAN:
5 helai Daun Pandan
1 cawan Air
1 cawan Tepung Pulut
1 sudu besar Tepung Gandum
1 sudu teh Tepung Ubi
1 ketul Gula Melaka
1 helai Daun Pandan
2 sudu makan Gula
Secubit Garam
1/2 cawan air
1 cawan Kelapa Parut
CARA PENYEDIAAN:
KUIH LEPAT PISANG
BAHAN-BAHAN:
2 cawan Pisang -dilecek
1/4 cawan Gula Putih
1 cawan Tepung Gandum
3 sudu besar Tepung Beras
1 keping Gula Melaka
1/4 cawan Kelapa Parut
1 sudu Kecil Garam
CARA PENYEDIAAN:
SELAMAT MENCUBA!
Resipi Daging Masak Lada Hitam Paling Senang Tapi Sedap

Nak buat daging masak lada hitam? Nah kami berikan resipi yang paling senang tapi tetap sedap. Tak kisah korang guna daging lembu bahagian mana pun. Syaratnya kena rebus dulu sampai empuk. Lepas tu, masaklah guna resipi yang kami berikan ni.
DAGING MASAK LADA HITAM
Bahan-Bahan
• Daging
• Minyak masak
• 1 sudu kecil serbuk kunyit
• 4 ulas bawang putih (ditumbuk)
• Sos lada hitam
• 2 sudu lada hitam (ditumbuk)
• Garam dan gula
• Lobak merah
• 1 biji capsicum hijau
• 2 biji tomato 2 biji
• 2 biji bawang holland
• Daun bawang
Cara Membuat
1. Rebus daging sampai empuk.
2. Apabila air sudah kering, masukkan minyak masak, serbuk kunyit. Kacau seketika kemudian masukkan bawang putih.
3. Masukkan sos lada hitam dan lada hitam yg ditumbuk tadi.
4. Masukkan garam dan gula.
5. Masukkan lobak merah dan capsicum hijau.
6. Agak-agak sayur dah lembut, masukkan tomato, bawang holland dan daun bawang.
7. Kacau sekata. Matikan api. Sedia dihidang.
Resipi oleh Fatimah Ibrahim dari Telegram KakiMakan