
Lengkuas kalau simpan dalam peti sejuk beku, memang kalau nak potong jadi keras macam batu. Kalau simpan dalam laci bawah, jadi kering & kecut pulak. Ha…Cuba cara min share ni. Tahan lama & kondisi tip top. Barulah mudah nak masak. Caranya mudah sahaja. Antara bahan-bahan yang diperlukan ialah:
PETUA LENGKUAS TAHAN LAMA
BAHAN-BAHAN:
- Lengkuas
- Balang kaca
- Air
CARA-CARA:
- Bersihkan lengkuas dari kesan pasir dan kotoran. Jika saiz besar, potong menjadi saiz yang muat untuk diletak dalam balang kaca.
- Masukkan lengkuas ke dalam balang.
- Isikan air seperti dalam gambar.
- Simpan dalam peti sejuk dan keluarkan bila nak guna. Pastikan air dalam balang juga sentiasa ditukar.
- Hasilnya lengkuas akan kekal segar walaupun disimpan berbulan-bulan lamanya.
Kredit petua & foto: Suria Ismail