![ayam](https://cdn.rasa.my/rasa/ayam.jpg)
Ketika membersihkan ayam, kita sering menghadapi kesukaran untuk membuang lemak dan lendirnya sehingga bersih. Untuk memudahkan kerja anda, selepas membersihkan ayam dengan air bersih, keringkan sedikit menggunakan tisu atau kain. Kemudian lumur ayam dengan sedikit tepung gandum sehingga rata. Tarik lemak dan lendir yang melekat pada tepung hingga bersih. Kemudian bilaslah semula dengan air yang bersih dan lihat hasilnya. Cara ini bukan sahaja menanggalkan lemak tetapi juga membuang rasa hanyir ayam. Cubalah.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ambil Tahu Peralatan Dapur Yang Bertoksin dan Membahayakan Kesihatan…
![Ambil Tahu Peralatan Dapur Yang Bertoksin dan Membahayakan Kesihatan…](https://cdn.rasa.my/2018/12/Untitled-design-15.jpg)
Kalau anda ingin membeli peralatan dapur, pastikan ia tidak diperbuat daripada bahan-bahan yang Min nyatakan ini. Makanan paling sihat sekalipun kalau dimasak atau disimpan dalam bekas yang bahan buatannya bertoksin, boleh menjadi ‘racun’ yang menjejaskan kesihatan kita.
Jom semak dan teliti, senarai bahan ini…
1.PERALATAN ALUMINIUM
![Ambil Tahu Peralatan Dapur Yang Bertoksin dan Membahayakan Kesihatan…](https://cdn.rasa.my/2018/12/Untitled-design-3-1.jpg)
Kuali dan periuk ada yang diperbuat daripada aluminium. Malah aluminium adalah material yang mampu beli murah dan pelbagai kegunaannya. Walaubagaimanapun, makanan berasid seperti sos tomato dan garam boleh menyebabkan aluminium terserap masuk ke dalam makanan.
Kertas aluminium atau aluminium foil sebaiknya diguna hanya untuk membungkus makanan sahaja. Kerana suhu yang tinggi boleh menyebabkan proses ‘leeching’ pengeluaran logam yang menjadikan makanan tidak ‘selamat’ dimakan .
2.PERALATAN KUPRUM @ ‘copper’
![Ambil Tahu Peralatan Dapur Yang Bertoksin dan Membahayakan Kesihatan…](https://cdn.rasa.my/2018/12/Untitled-design-6-1.jpg)
Kuprum terkenal mampu mengekalkan suhu dan menahan haba, malah periuk dan kuali kuprum adalah kegemaran kebanyakkan chef kan. Kuprum atau ‘copper’ sebenarnya dibuat daripada bahan logam lembut dan biasanya campuran bahan buatannya sering digandingkan dengan nikel. Kedua logam ini boleh membebaskan toksin logam bila dipanaskan dan boleh meresap dalam makanan.
Apabila anda memerah lemon contohnya, lagi lah terhakis logammya dan makanan pun menyerap logammnya dan boleh menjejaskan kesihatan . Kuprum yang berlebihan masuk ke tubuh sering dikaitkan dengan masalah kanser, tisu penghubung, dan pengeluraran estrogen yang tinggi.
3. PERALATAN DARI PLASTIK
![Ambil Tahu Peralatan Dapur Yang Bertoksin dan Membahayakan Kesihatan…](https://cdn.rasa.my/2018/12/Untitled-design-9-1.jpg)
Jika dibiarkan pada suhu yang tinggi, peralatan plastik akan cair dan mengeluarkan bahan dan gas kimia yang bahaya ke dalam makanan.Peralatan kayu dan besi adalah lebih selamat digunakan.
4. PERALATAN DARI TEFLON/TIDAK MELEKAT (NON STICK)
![Ambil Tahu Peralatan Dapur Yang Bertoksin dan Membahayakan Kesihatan…](https://cdn.rasa.my/2018/12/Untitled-design-12.jpg)
Kuali teflon memang kerap digunakan untuk menumis, menggoreng dan sebagainya kerana Teflon memudahkan aktiviti memasak tanpa minyak lebih mudah. Bahan tidak lekat menyebabkan semua makanan seperti meluncur di atas permukaannya. Bahan saduran ‘tidak melekat’ ni dibuat dari ‘fluoropolymers’ , ia boleh mengeluarkan ‘perfluorooctanoic’ asid (PFOA) bila dipanaskan. Dan PFOA ni boleh terkumpul dalam badan dan tubuh kita tidak boleh metabolisasikannya.
Kalau nak tahu Teflon boleh mencapai suhu konduktif dan membebaskan asap atau gas beracun selepas 2 hingga 5 minit di atas api
5. PERALATAN DARIPADA KELULI TAHAN KARAT DAH CALAR.
![Ambil Tahu Peralatan Dapur Yang Bertoksin dan Membahayakan Kesihatan…](https://cdn.rasa.my/2018/12/Untitled-design-2-1.jpg)
Ada apa dengan keluli tahan karat nih (stainless steel) ? Jika ia masih elok dan tiada kesan calar. Ia selamat digunakan. Tapi awas, jangan sampai ada kesan calar, terutamanya jenis yang tidak berkualiti atau rendah kualitinya .
Besi tahan karat memang pelbagai guna dan tahan lasak, namun tidak semuanya tahan calar. Apabila sudah tercalar, ia boleh membebaskan mineral seperti besi, kromium, dan nikel ke dalam makanan. Ia boleh menjejaskan kesihatan bila terkumpul dalam tubuh.
NI DIA ALTERNATIF PERALATAN SELAMAT:
1. BESI ALOI (CAST IRON)
Jadi elakkan dari menggunakan kuali, periuk, senduk atau bekas makanan daripada bahan-bahan tadi ya. Peralatan yang dibuat daripada ‘cast iron’ iaitu besi tuang (dicetak atau dikenali dengan besi aloi) lebih selamat. Begitu juga keluli tahan karat yang tidak tercalar.
![Ambil Tahu Peralatan Dapur Yang Bertoksin dan Membahayakan Kesihatan…](https://cdn.rasa.my/2018/12/Untitled-design-1.jpg)
2. GELAS TEBAL
Begitu juga dengan peralatan memasak daripada gelas tebal tahan haba contohnya seperti bekas daripada pyrex.
![Ambil Tahu Peralatan Dapur Yang Bertoksin dan Membahayakan Kesihatan…](https://cdn.rasa.my/2018/12/Untitled-design-2-2.jpg)
3. STONEWARE
![Ambil Tahu Peralatan Dapur Yang Bertoksin dan Membahayakan Kesihatan…](https://cdn.rasa.my/2018/12/Stoneware-650x433.jpg)
Ia adalah bahan seakan seramik, dibuat dari tanah liat yang dibakar dengan api dan haba tinggi dan telah digunakan zaman berzaman oleh manusia. Walau pun ia dibuat daripada tanah liat alami adalah lebih bijak memilik peralatan masak stoneware yang bermutu tinggi dan berkualiti. Terdapat jenama murahan yang mungkin mengandungi kesan raksa atau bahan merbahaya yang boleh membebaskan toksin ke dalam makanan.
Lain-lain peralatan masak yang boleh dijadikan alternatif selamat adalah yang dibuat daripada tanah liat seperti periuk tanah.
Lelaki Ini Kongsi Cara Buat Sendiri Tepung Bebas Gluten, Bancuh Tepung Ikut Sukatan Ini
![Lelaki Ini Kongsi Cara Buat Sendiri Tepung Bebas Gluten, Bancuh Tepung Ikut Sukatan Ini](https://cdn.rasa.my/2024/07/Untitled-design-2024-07-22T162741.961.jpg)
Ketika ini ramai yang berusaha mengamalkan pemakanan sihat. Salah satu yang dipraktikkan adalah dengan mengambil tepung yang bebas gluten terutama sekali buat mereka yang mengalami masalah alahan.
Tepung bebas gluten ini selain dibeli ia juga boleh dihasilkan sendiri sekiranya berdepan masalah mendapatkan bekalan tepung ini di kedai. Caranya dikongsi oleh Abu Hannah.
Cara hasilkan tepung bebas gluten
7:2:1 ialah nisbah untuk hasilkan tepung gluten free versi sendiri
700 gram tepung beras
200 gram tepung ubi kayu
50 gram tepung jagung
50 gram tepung kentang
Bancuhan banyak
7 kg tepung beras
2kg tepung ubi kayu
500 gram tepung jagung
500 gram tepung kentang
Cara membuat:
1. Ayak 3 atau 5 kali semua tepung. Bancuhan ini boleh digunakan untuk membuat pisang goreng, cucur pisang, brownies choc, cheese cake.
2. Cuma untuk adunan kek tambahkan sedikit Psyllium husk atau xanthan gum sebagai pengikat kepada tepung.
NOTA: Ini ialah perkara baharu atau bidaah hasanah dalam bab pemakanan sebab ianya adalah method yang dicipta pada kurun ini bagi mengelakkan masalah allergy terhadap gandum. Ianya diilhamkan untuk sesuaikan dengan keperluan uruf zaman sekarang kerana ramai yang mengalami masalah alahan terhadap gluten dalam gandum.
Kalau nak ikut manhaj salaf boleh terus guna tepung barli. Cuma isunya ialah banyak menu yang tepung barli agak susah nak digunakan. Sebab ianya tiada pengikat dan rasanya ramai yang tak sesuai.
Sumber: Abu Hannah.
Ibu Ini Kongsi Cara Buat Cili Jeruk, 2 Jam Sahaja Dah Boleh Dimakan
![Ibu Ini Kongsi Cara Buat Cili Jeruk, 2 Jam Sahaja Dah Boleh Dimakan](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/09/255736.jpeg)
Kalau makan mi goreng atau mi rebus, memang sedap kalau ada cili jeruk. Nak buat cili jeruk, biarlah masih ada rangupnya. Jangan sampai terlalu lembik. Nanti kurang sedapnya.
Melalui facebook Rafidah Zainul, ibu ini kongsi cara membuat cili jeruk yang sedap dan tidak lembik. Jom tengok.
CILI JERUK
![Ibu Ini Kongsi Cara Buat Cili Jeruk, 2 Jam Sahaja Dah Boleh Dimakan](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/09/255737.jpeg)
BAHAN-BAHAN
5 tangkai cili besar hijau
4 tangkai cili padi
1 sudu besar gula pasir
Cuka
CARA MEMBUAT
1. Cili besar hijau dibasuh dan dihiris. Masukkan cili hijau besar dan cili padi ke dalam bekas kaca.
.
2. Masukkan gula pasir.
.
3. Masukkan cuka makan sampai tenggelam cili tadi.
.
4. Kacau dan biarkan selama 2 jam. Sedia dimakan.
PESANAN PENTING!
Jangan tambah air dalam rendaman cili jeruk. Ini akan menyebabkan cili jadi lembik dan rasanya tidak sedap.
![Ibu Ini Kongsi Cara Buat Cili Jeruk, 2 Jam Sahaja Dah Boleh Dimakan](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/09/255738.jpeg)
Cili jeruk sedap dimakan dengan mi goreng.
Sumber: Rafidah Zainul
Korang nak beli BLENDER baru tak? Jom klik sini untuk tengok BLENDER BARU.
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)
NAK RESIPI LAIN? Klik sini:
https://rasa.my/resipi-oreo-cheesecake-yang-mantap/
https://rasa.my/lelaki-ini-olah-roti-jadi-biskut-kering-bergula-kreatif-sungguh/
https://rasa.my/perghhh-mantap-sungguh-gulai-ikan-tenggiri-paling-power-ni/
Jom tengok video ni
https://www.youtube.com/watch?v=8z9E4CUDm5Q&list=PLeFxvDQwYge2Z4S3GiUhGD-X4hTKVMcL_&index=7