Creampuff antara kuih yang sentiasa mendapat permintaan daripada mereka yang meminatinya. Creampuff yang sedap dimakan ialah mempunyai tekstur yang lembut dan inti yang tidak terlalu manis.
Menerusi perkongsian daripada Izz Aishah ini, dia berkongsi resipi creampuff yang berintikan filling kastard yang pernah menjadi hasil jualannya sebelum ini.
1.Masukkan air dan marjerin dalam periuk. Masak sampai marjerin tu larut dalam air dan mendidih. 2. Apabila sudah mendidih, tutup api dan masukkan tepung. Kacau laju-laju sampai tepung dah tak lekat pada periuk. 3. Biarkan sampai tepung suam. Lepas tu, masukkan telur dan esen vanilla. Pukul guna mixersampai semua sebati. 4. Sapukan loyang dengan marjerin.
5. Masukkan adunan tadi dalam piping plastik (kalau ada acuan pakai la acuan, kalau tak ada pun tak apa). Pipekan adunan dengan susunan dalam loyang jarak-jarakkan sebab nanti creampuff akan mengembang.
6. Akhir sekali, spray dengan air. Bakar dengan menggunaka suhu 180C selama 35 minit.
250 ml susu cair/susu full cream 3 sudu besar tepung kastad – beli online DI SINI 5 sudu besar gula (kalau tak nak manis sangat boleh kurangkan) – beli online DI SINI 1 sudu kecil esen vanilla
Ads
CARA-CARA:
1. Masukkan susu, gula, tepung kastard dan esen vanilla ke dalam periuk. Masak di atas dapur dengan menggunakan api perlahan. 2. Masak sampai filling tu mendidih dan kental . 3. Sejukkan sebentar dan boleh masukkan dalam creampuff. Siap.
*Nak cantik boleh taburkan snow powder atas creampuff. Kalau tak ada, tak payah letak. Itu sebagai hiasan saja. *Inti dia ni kalau korang nak buat guna style lain pun boleh tau.
Sedapnya Kek Marble ni. Nampak lembut dan moist kan? Istimewanya resipi ini ia tidak menggunakan ovalette. Ovalette berfungsi sebagai penstabil yang buat kek kita jadi naik, stabil dan tidak mudah jatuh bila dibakar atau dikukus. Hasilnya pun lembut dan gebu. Nak cuba? Saudari Ainna Rozimi ada kongsikan resipinya. Jom lihat cara-caranya.
CARA MEMASAK: 1. Putar gula dan marjerin menggunakan kelajuan laju (high speed) sampai adunan menjadi warna putih. Ini penting untuk dapatkan kek yang betul-betul gebu. 2. Bila adunan sudah kembang, masukkan telur sebiji demi sebiji. Putar lagi sampai habis. 3. Seterusnya masukkan esen vanilla dan susu pekat manis. Putar sekejap sampai adunan menjadi sebati. 4. Tukar kelajuan mixer kepada sederhana (medium speed), masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sampai habis. Sebatikan. 5. Tuang adunan kek ke dalam loyang yang sudah dilapik baking paper atau ke dalam bekas aluminium. Jika suka, boleh corakan kek mengikut kreativiti anda. 6. Bakar pada suhu 160C untuk 20 minit pertama dan naikkan suhu 170C untuk 20 minit terakhir untuk dapatkan permukaan yang garing. 7. Suhu dan masa bergantung pada ketuhar masing-masing. Kalau tak nak bahagian atas kek garing, boleh rendahkan suhu dan tambah masa.
Nanas selain enak dijadikan jus, bahan masakan dan inti biskut tart, sesuai juga dijadikan masakan puding. Rasa masam-masam manis pada buah nanas menjadikan Puding Nanas begitu enak dinikmati. Ini resipi Puding Nanas yang dikongsikan oleh Chefobie Untold. Sesuai sangat dihidangkan pada tetamu terutama ketika cuaca panas sekarang. Memang jadi penyejuk tekak.
RESIPI PUDING NANAS
BAHAN-BAHAN:
BAHAN 1:
1 mangkuk nanas Josephine @ Morris @ sebarang jenis nanas 500 ml air 1 cawan gula –beli online Secubit garam – beli online 3 sudu besar tepung jagung – beli online 1 paket serbuk agar-agar
BAHAN 2:
1 tin susu evaporated Ideal (susu sejat) – beli online 1 cawan air 2 sudu besar gula pasir 1/2 sudu teh garam 3 sudu besar tepung jagung 1 paket serbuk agar-agar – beli online Esen vanilla (jika suka) – beli online
CARA MEMBUAT:
1. Kisar nanas dalam mesin pengisar.
2. Sediakan 2 pot berasingan. Setiap pot mewakili bahan 1 juga bahan 2.
3. Masukkan kesemua bahan dalam pot kecuali tepung jagung. Masak bahan pada api sederhana dan kacau perlahan-lahan.
4. Apabila mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung (letak sedikit air) ke dalam pot 1 dan pot 2. Kacau sehingga pekat dan bolehlah matikan api.
5. Gunakan loyang 8’inci atau 7’inci yang telah dibasahkan. Sudukan adunan secara bertindih sehingga selesai. Biar seketika di luar kemudian simpan di dalam peti sejuk. Enak dinikmati ketika sejuk.
Rangup dan sedap serta kelazatan inti ayam berkeju dan cendawan. Inilah keenakan pastri lapisCheesy Chicken & Mushroom Puff padahal guna pastri lapis yang sudah siap dipek ( jenama Kawan pun okay). Namun pastri lapis ni memang rangup dan mudah berderai.
Yang penting isinya kena sedap, selain sosej dan isi ayam, bahan seperti susu segar, mentega, keju mozarella dan kepingan keju menjadikannya lebih sedap dimakan.
Bila dah masak masukkan sup campbell, susu segar, garam sedikit
Masukkan lada hitam, capsicum dan perasakan
Masak hingga pekat dan tutup api
Penyediaan :
Sediakan puff pastri (pastri lapis), letakkan inti atas puff dan sedikit cheese
Kelar bahagian atasnya dgn pisau
Tutup puff, guna garfu tekankan tepi puff hingga habis (rujuk gmbr)
.
Letakkan dlm dulang pembakar dan sapukan egg wash
Panaskan oven suhu 180 dan bakar selama 25- 30 minit
.
.
Rujukan :
FB: Resipi Mutiara HATI
Jika anda suka membeli belah secara online, jom layari DI SINI untuk mendapatkan tawaran dan pelbagai perkakas dan peralatan dapur untuk memudahkan kerja anda di dapur.
Berita gembira buat semua pencinta makanan! Jabatan Warisan Negara secara rasmi telah mewartakan 117 jenis makanan Malaysia sebagai Warisan Kebangsaan di bawah Deklarasi Objek...