Creampuff antara kuih yang sentiasa mendapat permintaan daripada mereka yang meminatinya. Creampuff yang sedap dimakan ialah mempunyai tekstur yang lembut dan inti yang tidak terlalu manis.
Menerusi perkongsian daripada Izz Aishah ini, dia berkongsi resipi creampuff yang berintikan filling kastard yang pernah menjadi hasil jualannya sebelum ini.
1.Masukkan air dan marjerin dalam periuk. Masak sampai marjerin tu larut dalam air dan mendidih. 2. Apabila sudah mendidih, tutup api dan masukkan tepung. Kacau laju-laju sampai tepung dah tak lekat pada periuk. 3. Biarkan sampai tepung suam. Lepas tu, masukkan telur dan esen vanilla. Pukul guna mixersampai semua sebati. 4. Sapukan loyang dengan marjerin.
5. Masukkan adunan tadi dalam piping plastik (kalau ada acuan pakai la acuan, kalau tak ada pun tak apa). Pipekan adunan dengan susunan dalam loyang jarak-jarakkan sebab nanti creampuff akan mengembang.
6. Akhir sekali, spray dengan air. Bakar dengan menggunaka suhu 180C selama 35 minit.
250 ml susu cair/susu full cream 3 sudu besar tepung kastad – beli online DI SINI 5 sudu besar gula (kalau tak nak manis sangat boleh kurangkan) – beli online DI SINI 1 sudu kecil esen vanilla
CARA-CARA:
1. Masukkan susu, gula, tepung kastard dan esen vanilla ke dalam periuk. Masak di atas dapur dengan menggunakan api perlahan. 2. Masak sampai filling tu mendidih dan kental . 3. Sejukkan sebentar dan boleh masukkan dalam creampuff. Siap.
Ads
*Nak cantik boleh taburkan snow powder atas creampuff. Kalau tak ada, tak payah letak. Itu sebagai hiasan saja. *Inti dia ni kalau korang nak buat guna style lain pun boleh tau.
Antara menu tradisi berasal dari Pekan, Pahang yang diketahui ramai adalah Puding Raja, opor daging dan laksa Pahang. Tapi yang satu ini jarang didengar iaitu sup kicap.
Menurut Echot Aisyah Meor Zahid sup kicap ini antara lauk istimewa yang dihidangkan ketika kenduri kendara di Pekan Pahang dan selalu dinanti. Bagi yang teringin merasai keenakan sup kicap ini boleh ikut resipi yang dikongsi.
Cara buat sup kicap
Signature Dish orang Pekan Pahang selain Laksa Pahang is Sup Kicap. Kalau ada kenduri, lauk inilah yang paling dinanti nanti.
5 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 inci halia (kisar bawang putih dan bawang besar)
2 senduk kecil cili kisar
Daging / Tulang
Bawang besar potong 4
Ubi Kentang (jika suka
Cili padi (jika suka
Kicap masin – kuantiti ikut kesesuaian hingga dapat warna yg dikehendaki.
Sedikit gula melaka
Cara membuat
1. Tumis bahan A, kemudian masukkan bahan B. Masak sampai garing & pecah minyak.
2. Masukkan air, biar mendidih. Kemudian baru masukkan daging/tulang supaya dapat terus matikan darah pada daging.
3. Masukkan juga kicap dan gula melaka. Masak sampai daging/tulang empuk.
4. Selepas daging empuk, masukkan kentang. Sebelum tutup api masukkan bawang bear yang dipotong empat.
5. Perasakan kuahnya. Biar ada rasa masin, sedikit pedas & sedikit manis. Jika kurang pedas tambah cili padi.
6. Sebelum makan, tabur bawang goreng (goreng sendiri lebih sedap), daun sup, daun bawang, perah limau nipis sikit. Sedap dimakan panas panas bersama nasi putih dan roti.
Coklat cip memang kegemaran anak-anak sepanjang masa. Tak payahlah tunggu raya pun nak membuatnya. Tapi adakalanya coklat cip tak berapa menjadi. Kadang-kadang terlalu keras , ada yang terlalu kering.
Foto : pinterest.com . Tentulah tak cantik kalau biskut ‘flat’ macam ni
Ni min kongsikan petua kalau nak biskut yang rangup dan ‘chewy’. Kalau garing sangat dan kering pun kurang seronok dimakan.
1. GUNA MENTEGA BIASA ADA GARAM
Foto : pinterest.com
Gunakan mentega berkualiti tinggi. Mentega berkrim dan ada garam. Rasa coklat cip gerenti
2. CAIRKAN MENTEGA DALAM OVEN (PRE HEATING)
Foto : pinterest.com
Jika pilih nak buat biskut yang agak tebal, cairkan mentega separuh sahaja atau satu pertiga cair. Jangan biarkan cair kesemuanya. Masukkan dalam oven yang sedang dipanaskan sebelum membakar biskut (pre heating). Carikan selama 3-4 minit sahaja. Jangan lupa set kan timer. Kalau terlajak alamat biskut tu jadi rata tak naik…huhuhu.
3. BIAR MENTEGA KEMBALI KE SUHU BILIK Biarkan ia berehat dalam beberapa minit dalam suhu bilik, agar ia berada kembali dalam keadaan buku yang lembut.Sebelum anda membuat doh. Bunyi macam leceh kan tetapi ingat mentega cair yang panas tidak akan memberi hasil yang sempurna seperti mentega yang telah sejuk dan menjadi lembut. Jadi sabarlah ya.
4. PUKUL TELUR SEADANYA Pukul seadanya gula dan mentega sudah memadai. Usah terlebih pukul kerana ia akan menyebabkan biskut menjadi keras.
5. TAMBAH SEDIKIT TEPUNG
foto : pinterest.com
Tambahkan sedikit tepung pada doh terutamanya apabila mentega sudah cair. Keadaan doh boleh ditarik dari sisi mangkuk adunan (tidak melekat di tepi mangkuk). Jika anda menggunakan mesin mixer elektrik, perhatikan keadaan doh tidak melekit di sisi mangkuk dan tidak terlalu lembik, jika anda lihat doh agak lembab, tambahkan sesudu tepung hingga doh boleh membulat di tengah mangkuk.
6. GUNAKAN SEKURANG-KURANGNYA DUA JENIS COKLAT CIP Haa…masukkan sekurang-kurangnya dua jenis coklat cip barulah lebih terangkat rasanya. Kalau min pilih coklat bar/kepingan separuh manis (semisweet) dipotong jadi ketulan kasar, cip cokat susu dan cip coklat gelap. Rasa coklat sedikit berbeza dan bentuk ketulan dan chip menjadikan biskut lebih menarik dan rasa lebih sedap.
7. MASUKKAN DOH DALAM PETI SEJUK Perasan tak lepas bakar dulang biskut pertama, biskut anda nampak rata aje. Kalau begitu biarkan ia dalam peti sejuk sebelum membakar agar doh sedikit padu dan mampat.
8. BISKUT BERSAIZ BESAR.
Foto : pinterest
Besar tu lebih kurang suku ¼ cawan doh, untuk dicubit membulat menjadi sekeping biskut. Tekankan, biskut yang agak tebal memberikan rasa lebih ummph
9. BENTUKKAN MENGGUNAKAN TANGAN
Foto : sweet.serious.com
Walaupun anda boleh gunakan sudu, untuk mendapatkan rupa biskut yang sedikit membulat di atasnya, tetapi gunakan tangan untuk membentuk doh adalah lebih mudah, Bulatkan dan gentel dengan tapak tangan.
10. COKLAT CHIP DI ATAS BISKUT
Foto : pinterest
Perasan tak korang dah letak banyak-banyak coklat cip di dalam adunan tapi bila dah siap bakar rupanya nampak plain aje, tak menarik kan. Kalau nak nampak ‘chunky dan timbul coklat cipnya, apa kata ambil bebeberapa biji coklat cip dan tekankan dan susun atas biskut tu sebelum dibakar, wah barulah menarik rupanya.
Ok ni min kongsikan resipi Biskut Coklat Cip yang mudah dan klasik sangat…
BISKUT COKLAT CIP KLASIK
Foto : pinterest.com
BAHAN-BAHAN :
7 sudu besar mentega
¾ cawan gula halus
1 sudu besar gula perang
1 sudu kecil esen vanilla
1 biji telur
1 1/4 cawan tepung serbaguna * tambah beberapa sudu lagi jika doh terlalu melekit
½ sudu baking soda
¼ sudu teh garam
1 cawan campuran coklat cip dan ketulan kecil kepingan coklat
CARA MEMASAK :
1. Panaskan over ke suhu 350 darjah Fahrenheit. Masa tengah preheating ni bolehlah cairkan mentega dalam keadaan 1/3 atau separuh cair. Tutup oven dan keluarka mentega dan biarkan mentega kembali ke suhu bilik, biarkan mentega dalam keadaan lembut..
2. Masukkan gula dan vanilla. Pukul hingga kacau sebati dan sekadar jadi gebu. Masukkan pula telur hingga sebati. Usah pukul terlalu lama.
3. Kemudian masukkan tepung, baking soda dan garam. Kacau guna mixer dalam kelajuan rendah, pastikan tak melekat di sisi mangkuk adunan atau sehingga tepung sebati.
4. Kiranya doh asih melekit dan lembab, tambahkan satu sudu besar tepung hingga doh boleh menyatu menjadi bola. Usah menambah terlalu banyak tepung kerana ia akan mengeraskan biskut. Bila doh tidak terlalu melekit , masukkan cip coklat dengan senduk kering.
5. Panaskan oven ke suhu 350 darjah Farenheit. Cubit doh sebanyak ¼ cawan, bulatkan dan susunkan beberapa biji coklat chip di atasnya. Susun atas dulang, jarakkan beberapa inci.
6. Keluarkan apabila ada sedikit tompokan perang di atasnya, usah terlalu perang. Barulah biskut tidak terlalu kering.
Saiz hidangan : 10-12 keping biskut besar Masa penyediaan : 45 minit Masa memasak : 9 minit
Tak dinafikan, kuih tradisional Melayu memang menggamit selera untuk minum petang.
Kuih goreng selalu jadi pilihan sebab mudah disediakan dan enak walau sudah sejuk.
RASA tampilkan 4 resipi kuih goreng iaitu karipap inti daging, karipap inti kentang, donut dan keria. Empat
jenis kuih ini memang boleh jadikan minum petang anda sempurna.
KARIPAP PUSING INTI DAGING
BAHAN ADUNAN A
700 gram tepung gandum
3 sudu besar mentega (dicairkan)
250 ml air
Secubit garam
CARA MEMASAK
Satukan bahan dan uli sehingga lembut ketepikan
BAHAN ADUNAN B
1cawan mentega
1cawan minyak masak
300 gram tepung gandum
CARA MEMASAK
1.Cairkan mentega dalam periuk dengan api sederhana.
2.Masukkan mentega dan minyak masak ke dalam tepung gandum.
3.Masukkan air perlahan-lahan.
3.Uli sebati.
BAHAN INTI
Minyak masak untuk menumis
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
3 ulas bawang putih (dipotong dadu)
1 peket kecil serbuk kari
250 gram daging cencang
1 kg kentang (dipotong dadu)
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK
1.Tumis bawang besar dan bawang putih.
2.Masukkan serbuk kari.
3.Letakkan daging cencang. Kacau sehingga sebati.
4.Masukkan kentang dan sedikit air. Biarkan kentang masak. Gaul perlahan.
5.Masak sehingga air kering.
CARA PENYEDIAAN
1.Ambil Adunan A, leperkan.
2.Bulatkan Adunan B. Masukkan dalam Adunan A seperti inti kemudian bulatkan.
3.Gelekkan dan gulung tepung menjadi panjang.
4.Potong bulat-bulat dan canai leper.
5. Masukkan inti dan kelim tepinya.
6.Goreng karipap dalam minyak masak sehingga kekuningan. Angkat dan toskan.
KARIPAP INTI KENTANG
BAHAN DOH
1 kg tepung gandum
3 sudu besar mentega (dicairkan)
250 ml air
Secubit garam
CARA MEMASAK
1.Cairkan mentega dalam periuk dengan api sederhana.
2.Masukkan mentega dan minyak masak ke dalam tepung gandum.
3.Masukkan air perlahan-lahan.
4.Uli sebati.
BAHAN INTI
Minyak masak untuk menumis
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
3 ulas bawang putih (dipotong dadu)
1 peket kecil serbuk kari
1 kg kentang (dipotong dadu)
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK
1.Tumis bawang besar dan bawang putih.
2.Masukkan serbuk kari. Kacau sehingga sebati.
4.Masukkan kentang dan sedikit air. Biarkan kentang masak. Gaul perlahan.
5.Masak sehingga air kering.
CARA PENYEDIAAN
1.Ambil doh dan leperkan.
2.Gelek doh dengan penggelek.
5. Masukkan inti dan kelim tepinya.
6.Goreng karipap dalam minyak masak sehingga kekuningan. Angkat dan toskan.
DONUT GEBU
BAHAN-BAHAN
1 kg tepung gandum biasa
200 gram gula halus
1 camca teh garam halus
1peket yis mauripan
15 gram bread improver
500 ml air
1 biji telur ayam gred A
100 gram marjerin
CARA MEMASAK
1.Masukkan tepung, gula dan garam halus dalam mangkuk adunan.
2.Pasang mixer. Masukkan air sikit demi sikit sambil pecahkan telur.
3.Masukkan marjerin dan adun sampai kental.
4.Keluarkan daripada mixer. Biar kembang dan tumbuk-tumbukkan.
5.Timbang atau anggar 40 gram. Buat bulat-bulat seperti buat roti.
6.Susun atas loyang. Tunggu sampai kembang dua kali ganda baru goreng.
7.Semasa hendak goreng, masuk jari telunjuk di tengah-tengah.
8.Apabila sudah kekuningan, angkat dan toskan minyak.
CARA PENYEDIAAN
1.Salutkan dengan gula dan hidang bersama kopi panas.
KUIH KERIA
BAHAN-BAHAN
600 gram keledek
1 ¼ cawan tepung gandum
1 camca teh garam
Minyak masak untuk menggoreng.
BAHAN SIRA
½ cawan gula
1 cawan air
CARA MEMASAK
1.Potong keledek kepada 2 bahagian kemudian rebus bersama garam.
2.Biarkan keledek empuk.
3.Buang kulit keledek. Lenyek sehingga tidak berketul.
4.Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Masukkan garam.
5.Bulatkan doh dan buat lubang di tengah.
6.Goreng, angkat dan toskan.
CARA SIRA GULA
1.Masukkan gula dan air ke dalam periuk.
2.Masak hingga pekat.
3.Salut keledek dengan air sira.
4.Sejukkan dan hidang.
Nak hasil masakan garing di luar, lembut di dalam tanpa minyak banyak? Jom tengok Carta Cheat Sheet Air Fryer lengkap — panduan suhu & masa untuk semua jenis makanan, cepat dan sedap setiap kali!