Selalu makan dekat seafood restaurant atau Chinese stall kan? Sepinggan kecik gitu RM12 atau RM18 nah buat sendiri sekuali . Boleh jer masak sendiri ikut resipi @ashhryyyyy yang mnurut modal hanya RM8.90 sahaja. Berbaloi kan. Hah apa tunggu lagi , jom panaskan kuali.
Pepahat Masak Cili Padi
Bahan-Bahan:
Cili padi
Pepahat
Bawang putih
Bawang merah
Udang kering
Sos cili
Seafood sos
Cara memasak:
Ads
1.Bahan-bahan dikisar separa hancur kalau rajin lebih sedap ditumbuk.
2.Kemudian masak di atas kuali sampai naik bau atau cili tu masak.
3.Masukkan udang kering yang ditumbuk hancur untuk bagi rasa lagi sho shedap & tasty.
4.Masukkan dua sudu sos cili & seafood, garam dan gula. Memandangkan kita guna cili padi, gula letak lebih sikit bagi balance rasa atau ikut lidah korang.
Ads
5.Gaul sebati , kemudian masukka pepahat yang telah direndang dan dibasuh . Masuk perlahan perlahan dan gaul supaya semua kuah tu tersalut dekat pepahat.
6.Gunakan spatula supaya tak hancur. Lepas tu gaul sebati.
7 Dah siap! Makan makan hmm sho shedap!
Ads
Selamat mencuba!
Kredit:@ashhryyyyy
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Ikan Cencaru memang sedap buat sumbat kelapa. Lauk macam ni makan dengan nasi confirm bertambah. Tak perlu dah lauk lain.
Ikan cencaru atau juga dipanggil ikan jaket kalau dibuat inti nyior atau kelapa memang sedaplah.
Sumbat inti penuh-penuh baru terlebih sedap ikan tuh. Kalau nak tahu ramuan kelapa parut dicampur serai , bawang dan daun kunyit memang mantaplah rasanya.
Ikan Cencaru Sumbat Kelapa
BAHAN-BAHAN:
4 ekor ikan | saiz sederhana besar
8 sudu besar kelapa parut putih
1 batang serai
3 ulas bawang merah
2 biji cili merah
10-15 biji cili padi
1 labu bawang besar | hiris
Garam
Gula sikit
Serbuk perasa
Serbuk kunyit
1 helai Daun kunyit | dihiris nipis
1 biji telur
CARA MEMASAK :
1. Ikan gaul garam kunyit, ketepikan.
2. Tumbuk serai, cili merah, cili padi, bawang merah, kemudian masukkan kelapa, garam, gula, perasa, kunyit serbuk dan bawang besar.
3. Tumbuk-tumbuk sedikit sahaja, masukkan daun kunyit gaulkan rata dan sumbat dalam ikan tadi.
4. Pukul telur, ceduk dengan sudu dan curahkan di sepanjang inti tadi.
5. Curahkan bahagian pipi ikan juga. (tujuan untuk elakkan inti keluar masa goreng nanti)
6. Selepas itu boleh goreng macam biasa sampai garing dan angkat.
7. Ikan cencaru sumbat inti kelapa sedia untuk dihidang.
Kanak-kanak memang suka dengan makanan yang berwarna-warni. Buat ibu-ibu yang ingin menarik perhatian anak-anak, boleh cuba resipi apam paddlepop gebu gebas yang mudah ini.
Resipi yang dikongsi Fitrah Qaseh Rich ini, menggunakan bahan-bahan yang mudah didapati.
APAM PADDLEPOP GEBU GEBAS
BAHAN-BAHAN:
140gm tepung gandum –beli online di sini 1 ½ sudu kecil baking powder – beli online di sini 90gm gula halus (resipi asal guna 100gm, tapi saya kurangkan) – beli online di sini 75 ml susu full cream 1 sudu makan ovalette – beli online di sini 2 biji telur (saya guna gred B ) Sedikit esen vanila Inti bluberry Pewarna yang digemari
1. Pukul telur, ovalette dan gula halus sampai kembang gebu putih. Bahagian ni paling penting supaya apam naik cantik buncit-buncit nanti. 2. Dah yakin adunan kembang gebu, baru masukkan tepung gandum dan baking powder yang dah ayak. 3. Masukkan secara selang seli dengan susu full cream. Pukul bagi sebati, kemudian masukkan esen vanilla, kacau bagi sebati.
4. Bahagikan adunan ikut warna. Saya ambil 1 sudu, kemudian warnakan turqoise, 1 sudu lagi warnakan pink dan selebihnya kuning. Warna kuning untuk base, pink dan turqoise tu untuk lorek-lorek atas tu je. 5. Masukkan dalam piping bag.
6. Paipkan adunan yang dah siap warna dalam cup separuh, lepas tu paipkan inti bluberry tadi dan tutup adunan atas sampai penuh. 7. Penuh ye bukan 3/4 atau separuh, barulah cantik naik apam nanti. Lepas tu titik-titikkan guna adunan warna lain pula. Kemudian, lorekkan guna lidi. 8. Dah siap semua, baru mula kukus. Air kukusan dah mendidih baru letak apam.
9. Penutup kukus kena balut dengan kain. Tak nak bagi air menitik jatuh atas apam. Api jangan terlalu besar, sedang-sedang je. 10. Tetapkan masa kukusan 13 minit je ye. Jangan terlebih masa, nanti apam akan merekah. Dah masak, angkat dan sejukkan.
1. Sebatikan dulu bahan A di dalam bread maker. Kemudian, masukkan tepung high protein. Uli je. Bila doh dah mula memekat, masukkan mentega. Uli terus hingga jadi doh. 2. Perapkan doh selama 30 minit. Bila doh dah kembang, tumbuk-tumbuk doh. 3. Dan boleh mula buat. Kalau nak roti sama saiz, timbang doh kecil-kecil dalam 40g. Bulat-bulatkan.
4. Kemudian, canai secara memanjang. Letak inti keju cheddaryang dipotong 4 segi memanjang. Saya tak ada keju cheddar, cuma letak slice cheese je.
5. Gulung memanjang. Susun dalam loyang. Buat sampai habis semua doh. Perap kejap selama 20 minit. 6. Jangan lupa sapukan di bahagian atas roti sebelum nak masuk ketuhar. Panaskan ketuhar, bakar dengan menggunakan suhu 180C selama 25 minit atau sehingga dah warna keemasan.
7. Apabila dah masak, keluarkan roti dari ketuhar. Sapu mentega lebih sikit. Kemudian tabur atau gaul campuran susu serbuk dan gula kastor. Sedia untuk dinikmati.
Singgang tumis ikan selar, antara lauk ringkas yang pastinya membuka selera. Selain direbus, masak singgang ada banyak jenis, ramai yang tak tahu ada juga...