Pembuka Selera Terung Bakar Tumis Cili Padi Istimewa

Hidangan pembuka selera lauk kampung yang unik tapi ringkas. Aroma terung bakar yang ditumis dengan cili padi serta diberi perahan limau kasturi memberi rasa masam pedas yang membangkitkat rasa makan anda.

TERUNG BAKAR TUMIS CILI PADI ISTIMEWA

BAHAN – BAHAN

Ads
  • Bawang Merah dihiris
  • Cili padi Hijau / Merah (dihiris nipis)
  • Belacan
  • Terung Gemuk
  • Limau Kasturi
  • Garam
  • Minyak

CARA MEMASAK:

1. Bakar terung di atas api. Pilih terung yang gemuk sebab jika di bakar terung mengecut. Lagi lama bakar laaagi sedap! Bakar hingga lembik tapi jangan lembik sangat.

Pembuka Selera Terung Bakar Tumis Cili Padi Istimewa

2. Setelah puas hati dengan baunya dan aroma, buang kulit terung yang dibakar tadi. Tinggalkan sikit kulit hitam tadi pun ok sebab itulah benda yang sedap.

Pembuka Selera Terung Bakar Tumis Cili Padi Istimewa

Pembuka Selera Terung Bakar Tumis Cili Padi Istimewa

3. Dengan sedikit minyak tumis bawang merah, cili padi dan belacan sehingga naik bau. Selepas itu masukkan terung yang dibakar tadi

Ads

Pembuka Selera Terung Bakar Tumis Cili Padi Istimewa

4. Masukkan sedikit air dan perasa ikut citarasa.

Pembuka Selera Terung Bakar Tumis Cili Padi Istimewa

5. Angkat dan letakkan dalam pinggan

Ads

6. Perahkan limau kasturi. Sedia untuk dihidang.

Pembuka Selera Terung Bakar Tumis Cili Padi Istimewa

KREDIT RESIPI & GAMBAR: Reyzaiyana Ibrahim

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI