Kacang Goreng Bawang Putihmerupakan salah satu snek yang jadi kegemaran ramai. Sangat sedap dan ralit bila dimakan. Rangup dan ada rasa bawang putih, membuatkan sesiapa yang mencubanya susah untuk berhenti makan. Menerusi perkongsian saudari Xiyans Muhamad, beliau kongsikan resipi Kacang Goreng Bawang Putih sedap yang diperolehi dari pembantu rumah kepada kawannya. Memang sedap dan mudah. Jom lihat cara-caranya.
RESIPI KACANG GORENG BAWANG PUTIH
BAHAN-BAHAN A:
Kacang tanah tanpa kulit – beli online disini 5 ulas bawang putih kisar – beli online disini 1 mangkuk kecil daun limau purut 1 kotak kecil santan – beli online disini 8 cawan air 2 sudu makan garam 2 sudu makan gula
BAHAN B: 8 ulas bawang putih – cincang Air garam
Ads
CARA MEMASAK: 1. Ambil bawang putih cincang dan kacau dalam air garam selama 5 saat. Toskan. Ia bertujuan supaya bawang putih tidak hangit bila digoreng. Panaskan minyak dan goreng bawang putih hingga garing.
2. Bawang putih yang telah siap digoreng.
3. Basuh kacang dan bilas selama 4-5 kali. Toskan.
4. Satukan air, bawang putih kisar, daun limau purut yang telah dikoyak-koyakkan, santan, garam dan gula. Gula tidak perlu banyak kerana jika digoreng akan menyebabkan kacang mudah hangus. Panaskan campuran ini.
5. Bila santan sudah mendidih, rasa. Jika kurang masin, tambah garam. Kemudian padamkan api. Tuang kacang yang telah ditoskan tadi.
6. Rendam kacang selama 1 – 1 1/2 jam. Pastikan kacang tenggelam. Jika air kurang, boleh tambah air panas.
7. Bila sudah cukup masa rendaman, toskan kacang tadi. Tidak perlu bilas ya. Toskan sahaja.
8. Panaskan minyak dengan banyak. Untuk tahu minyak sudah masak atau tidak, masukkan sebiji kacang. Jika timbul, itu tandanya minyak sudah cukup panas. 9. Goreng kacang dengan api sederhana dan selalu dikacau. Bila kacang nampak perang, boleh angkat dan toskan minyaknya.
10. Sejukkan kacang di dalam dulang. Tabur bawang putih goreng dan sedikit garam. Gaul mesra.
11. Kacang Goreng Bawang Putih siap disediakan dan sedia untuk dinikmati.
Ada yang siap packing pakaian untuk balik hujung minggu nanti. Tak sabar rasanya membilang hari. Sempat lagi nak buat biskut untuk bekalan sepanjang perjalanan dan buat lebih untuk kudapan bersama family di kampung. Biskut dengan teksur yang rangup ini susah nak berhenti makan. Memang layan.
Cara membuat: 1.Kacau butter, gula perang,gula halus hingga sebati. 2.Masukkan telur sebiji demi sebiji, esen vanilla, kacau lagi. 3.Masukkan bahan-bahan ayak sedikit demi sedikit, kacau sebati. 4.Masukkan choc chip, badam, kacau sekata. 5.Adunan memang lembik sikit, boleh tambah 2 sudu besar tepung gandum.
6.Scoop atau sudukan atau getel adunan di atas baking tray. 7.Bakar pada suhu 160°c selama 15 -20 minit ( saya tambah masa bakar untuk lrbih rangup) ikut oven masing-masing. Kredit:Nor Azliza Mohamed
Memang sedap dapat nikmati kek mini hokkaido. Seumpama menelan kapas gebunya tak terkata. Kalau membelinya boleh tahan juga harganya. Jadi apa kata buatnya sendiri dengan resipi berikut. Yang penting pasti menjadi kek hokkaido korang.
Buat Kek Mini Hokkaido Gebu
Bahan-bahan:
4 biji kuning telur
Secubit garam
3 sudu besar gula kastor
Sedikit esen vanilla(satukan dan pukul bagi sebati)
Setengah cawan susu cair (saya pakai susu segar)
1/4 cawan minyak masak(masukkan dalam bekas telur,susu dan minyak)pukul sekejap
-letak tepi sementara untuk langkah ke dua
Langkah 2
4 biji putih telur
4 sudu besar gula kastor
Satu sudu kecil cream of tartar
Cara membuat: 1.Meringue,adun putih telur sampai berbuih kasar. 2.Masukkan cream of tartar/ adun lagi. 3.Kemudian masukkan gula kastor sikit-sikit( adun lagi sampai jadi likat)
Langkah 3
1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil baking powder (Ayak semua barang. Kemudian masukkan ke dalam bekas kuning telur.Pukul hingga sebati.
*sebenarnya guna tepung gandum khas tapi saya guna tepung gandum superfine saja.
Langkah 4 1.Ambil putih telur tadi masukkan ke dalam bekas kuning telur yang dah siap tadi sikit. 2.Gaul sebati.Ulang sampai habis putih telur. Siap.
3.Masukkan dalam paper cup. 4.Bakar 25 minit dengan suhu 150 darjah c..
Kuah kastard:
Bahan-bahan:
200ml susu cair
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu tepung kastard
4 sudu gula kastor
1 sudu besar butter
1 biji telur
Cara membuat:
1.Satukan semua bahan dan masak guna api perlahan. 2.Kacau hingga pekat. 3.Sejukkan sementara nak paipkan.
Sedapnya menu Ikan Tenggiri Masak Lemak Padang ni. Cukup rasa rempah ramuannya. Biasanya kalau tenggiri, dimasak singgang, sambal kicap atau sambal berlada. Kali ni bolehlah cuba masakan Indonesia pula. Waduh….Memang sangat-sangat membuka selera. Resipi ni bukan macam Masak Lemak Cili Apia tau Lemak Kuning tu tau. Tapi enak. Apa kata hari ni cuba resipi perkongsian saudari Nurul Ateekah ni. Ramuannya cukup ringkas namun rasa sangat merecik sedap. Anda pasti sukakan rasanya.
CARA MASAK IKAN TENGGIRI MASAK LEMAK PADANG, INDONESIA
BAHAN-BAHAN: 5-6 keping ikan tenggiri 1/2 kotak kecil santan – beli online disini 2 hiris lengkuas 1 batang serai 1 helai daun salam 1 biji tomato Minyak masak secukupnya Garam secukup rasa Serbuk perasa secukupnya 1½ cawan air
BAHAN KISAR: 2 cm halia 2 cm lengkuas 1 cm kunyit hidup ½ biji bawang besar @ 3 biji bawang merah – beli online disini 3 ulas bawang putih – beli online disini 2 biji buah keras – beli online disini 2 biji cili merah
CARA MEMASAK: 1. Ikan dibasuh bersih dan dilumur kunyit serta garam. Goreng ikan sehingga masak.
2. Dalam periuk lain, panaskan sedikit minyak dan masukkan hirisan lengkuas, serai dan daun salam. Masak seketika. 3. Kemudian masukkan bahan yang telah dikisar. Masak sehingga pecah minyak.
4. Seterusnya masukkan air dan santan. Masak sehingga sedikit mendidih.
5. Masukkan tomato dan ikan yang telah digoreng tadi. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa. Masak seketika dan tutup api.
7. Ikan Tenggiri Masak Lemak Padang sedia untuk dinikmati.
Puding mangga susu ini sesuai sangat disediakan ketika ini memandangkan buah mangga banyak dijual sekarang.Paduan mangga segar yang manis bersama rasa lemak susu memang...