Di kala perintah duduk diam di rumah ni , macam macam kehendak lah pula nak makan itu dan ini. Hakikatnya tak boleh keluar sesuka hati. Jadi untuk menghiburkan hati dan memenuhi selera yang teringin nak makan orange stim kek ni jadi kita buatlah ikut resipi yang dikongsi oleh Chef Imelda. Memang kebabom sedap.
Orange Steam Cake 🍊
Bahannya
2 cawan tepung gandum
3 biji telur
1 cawan gula perang
1/2 cawan sunquick ( Imelda letak extra ❤)
1/2 cawan susu
1/2 cawan minyak jagung
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1 sudu teh esen vanilla
Ads
Caranya:
1.Gaul telur, gula dan esen vanilla sehingga kembang. Masukkan minyak dan sunquick. Kacau. Tambahkan tepung, baking powder dan baking soda yg sudah di ayak sedikit demi sedikit. Selang selikan dengan susu. Kacau hingga sebati.
2.Oles acuan dengan minyak. Tuangkan adunan. Kukus.
Bila sebut pasal biskut raya orang dulu-dulu, pasti ramai yang sebut Biskut Buah Kana. Biskut ini adalah salah satu kudapan raya legend yang digemari ramai dan kekal relevan hingga kini. Masih ramai peminatnyatak kira tua atau muda. Bercadang nak buat biskut ini untuk raya nanti? Jom cuba. Saudari Norhasni Ahmad ada kongsikan resipinya.
1.Masukkan semua bahan (kecuali inti dan pewarna) ke dalam bekas bersesuaian. Uli sampai jadi doh. Jika doh masih lembik, tambah tepung gandum dengan secukupnya.
2.Jika mahu biskut yang berwarna, boleh tambah warna ikut selera masing-masing.
3.Sapukan tepung gandum pada acuan biskut. Ia bertujuan supaya senang nak keluarkan adunan yang dicetak nanti.
4.Susun biskut atas dulang pembakar dan bakar pada selama 15-25 minit mengikut suhu ketuhar masing-masing. (suhu biasanya 170-180C)
5.Bila sudah masak, keluarkan biskut dari ketuhar dan biarkan sejuk terlebih dahulu.
6.Bila Biskut Buah Kana legend telah benar-benar sejuk, baru sapukan inti kegemaran masing-masing (empunya resipi guna jem strawberi)
Dah lama tak menerap biskut. Boleh juga buat kudapan untuk makan bersama keluarga atau hadiah untuk ibu mertua. Boleh ikut resipi ini dengan menggunakan bahan-bahan yang mudah. Dah pandai nanti bolehlah buat jualan.
NESTUM CRUNCHY COOKIES Bahan-bahan: 250g buttercup 1 cawan gula kastor-BELI ONLINE DI SINI 2 1/2 cawan tepung gandum }-BELI ONLINE DI SINI 1/2 cawan tepung jagung } ayak-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu kecil baking powder } 1 biji telur 1 sudu kecil esen vanilla 1 cawan nestum Ceri merah / hijau untuk hiasan } optional
Cara membuat: 1.Adun butter dan gula hingga kembang. 2.Masukkan telur dan esen vanilla, adun sebati. 3.Off mixer, masukkan bahan-bahan ayak dan nestum, kacau sebati sehingga jadi doh, tak melekat di tangan. * kalau doh lembik, letak sedikit tepung gandum.
4.Tekap dengan acuan yang digemari dan gentel dan susun atas baking tray. 5.Hias dengan hirisan ceri merah. Bakar pada suhu 160°c 20 -25 minit atau sehingga masak , bergantung oven masing-masing.
Nampak sedap Muffin Coklat Cip ni. Nampak lembut dan gebu. Bagi anda yang suka makan kek dan muffin, resipi perkongsian saudari Lyn Da IIni antara yang boleh dicuba. Sangat mudah dan enak. Tak perlu lagi beli tepung pra-campuran. Anda sendiri boleh adun guna bahan-bahan mudah. Lebih istimewa resipi ni tidak perlu menggunakan mixer atau blender. Wow…Pasti menjadilah. Jom cuba!
1. Satukan tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan soda bikabonat . Ayak bersama.
2. Campuran tepung yang telah diayak bersama tadi.
3. Masukkan gula dan garam, letak di bahagian tepi.
4. Dalam bekas berasingan, pecahkan telur, masukkan air dan juga minyak masak.
5. Pukul menggunakan pemukul tangan hingga sebati. Kemudian masukkan ke dalam bekas berisi bahan ayak tadi.
6. Campurkan bahan-bahan dan adun hingga sebati. Boleh kacau menggunakan senduk supaya lebih mudah.
7. Rupa adunan kek yang telah sebati.
8. Seterusnya masukkan coklat chip. Jumlahnya ikut sebanyak mana yang anda suka dan cita rasa masing-masing.
9. Kacau lagi adunan.
10. Bila semuanya sudah sempurna, maasukkan adunan ke dalam cawan muffin hingga memenuhi 3/4 cawan.
11. Taburkan coklat chip dekat bahagian atas. Jumlahnya terpulang pada citarasa masing-masing.
12. Panaskan ketuhar pada suhu 170C selama 10 minit. Kemudian masukkan muffin dan bakar lagi selama 20-25 minit menggunakan api atas bawah. Namun masa mungkin berbeza mengikut ketuhar masing-masing.
13. Muffin Coklat Cip siap dibakar. Memang sangat sedap dan lembut. Boleh dimakan begitu sahaja atau ditambah pelbagai krim pilihan.
INFO: 1 adunan boleh dapat antara 27-28 cup muffin saiz S