Musim durian datang lagi! Tak lengkap rasanya kalau tak buat sesuatu yang special dengan raja buah ni. Nah, kami kongsikan resipi No Bake Durian Cheesecake yang bukan saja mudah tapi juga tak perlukan oven langsung. Rasa lemak manis durian dengan keju yang memang padu! Sesuai sangat untuk dessert musim panas atau hidangan istimewa untuk tetamu.
NO BAKE DURIAN CHEESECAKE
Bahan-bahan:
75g Anchor Mentega Unsalted
140gm biskut
500gm Cream Cheese
1 cawan / 260gm isi durian | durian kahwin
¾ cawan / 150gm gula kastor
2 sudu besar susu pekat
150ml Anchor Whipping Cream
Ads
Cara Memasak:
Mula-mula asingkan biji dan isi. Kalau boleh jangan guna tangan untuk elak kek cepat basi.
Kisar halus biskut dan cairkan mentega. Kemudian, masukkan mentega yang telah dicairkan ke dalam biskut. Gaul rata.
Sapukan mentega pada acuan dan lapik menggunakan kertas baking.
Tuang masuk adunan biskut dan ratakan. Boleh tekan menggunakan sudu. Sejukkan di dalam peti sejuk sementara kita buat adunan durian cheese cake.
Masukkan cream cheese, isi durian, gula kastor dan susu pekat ke dalam pengisar. Kisar hingga halus.
Di dalam mangkuk, masukkan whipping cream dan pukul hingga kental. Masukkan bahan kisar tadi ke dalam mangkuk dan gaul sebati.
Tuang adunan ke dalam loyang tadi dan ratakan permukaan kek.
Tutup dengan plastik wrap dan simpan dalam chiller semalaman.
Boleh potong kek keesokan harinya.
TONTON VIDEO PENUH DI SINI:
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Tengah berfikir apa biskut yang sedap dan disukai ramai. Kalau buat biskut tu jangan lah buat yang kita suka saja, kenalah adil buat yang semua suka. Jadi Brownies Cookies ni memang sering jadi rebutan.
Bahan-bahan: 2 biji telur 100gm tepung ros untuk biskut atau self rasing 150gm gula aising
Cara membuat: 1.Pukul bahan di atas dengan whisk je hingga sebati. 2.Masuk tepung yang telah diayak, kacau sebati. 3.Bila dah sebati masuk coklat masakan tadi. 4.Kacau rata, masuk dalam piping beg. 5.Pipe je atas acuan. 6.Topping ikut citarasa. 7.Bakar 160 darjah selama 30minit.
Terasa nak makan kek tapi tak ada ketuhar? Ini antara resipi-resipi kek kukus viral yang ada dikongsi di grup Masak Apa Hari Ni yang sedap dan boleh anda cuba. Pasti puas hati. Bolehlah cuba buat untuk sajian keluarga dan kawan-kawan yang datang beraya di hujung minggu nanti.
1. KEK SUSU KUKUS
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula halus
3 sudu besar susu pekat manis
1 cawan susu cair
4 biji telur size A
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar ovellete
1/4 sudu teh garam halus
1/4 cawan minyak jagung
CARA MEMASAK:
Putar telur, gula, ovalette, susu cair, susu pekat manis, esen vanilla dan garam menggunakan mixer sehingga putih gebu.
Kemudian masukkan minyak jagung dan tepung agndum. Putar lagi hingga sebati.
Bahagikan adunan ke dalam 4 mangkuk yang sama saiz. Warnakan dengan pewarna kuning, coklat, merah dan hijau. Kacau rata.
Ambil loyang dan sapukan mentega. Kemudian tuang adunan berselang-seli ke dalam loyang.
Letak loyang dalam periuk kukusan yang telah dipanaskan terlebih dahulu. Tutup dengan rapat ( tudung periuk diikat dengan kain supaya kek tidak menjadi bantat.).
Kukus selama 35 minit guna api sederhana.
Bila kek masak, angkat dan sejukkan. Sedia untuk dinikmati.
Satukan bahan-bahan bertanda (*) dan ayak. Ketepikan.
Masukkan bahan-bahan lain ke dalam mesin pengisar. Kisar sampai sebati.
Tuang adunan ke dalam bekas mengandungi bahan diayak tadi. Kacau hingga sekata. Jika nak kek berwarna lebih hitam menawan, tambahkan sedikit coklat emulco. Jika nak kek lebih enak, boleh juga tambahkan coklat rice secukupnya ke dalam adunan kek.
Ambil loyang dan sapukan marjerin. Kemudian tuang adunan kek.
Kukus kek selama 1 jam menggunakan api sederhana. Pastikan periuk kukusan dipanaskan terlebih dahulu.
Balut penutup periuk kukusan dengan kain bagi mengelakkan wap air menitis ke atas kek.
Untuk topping, panaskan susu cair, susu pekat dan coklat masakan guna kaedah double-boil. Bila coklat dah larut, masukkan sedikit shortening. Sukatan agak-agak sahaja.
Untuk hias kek, bila dah masak, biarkan kek dan topping agak suam terlebih dahulu baru dituang ke atas kek. Tuang separuh topping sahaja. Simpan kek dalam peti sejuk selama 30 minit, keluarkan dan barulah dituang baki topping tadi.
Brownies antara manisan paling mudah, guna bahan yang senang dan sedap! Namun ada kalanya resipi yang dicuba tidak menjadi. Bagi anda yang teringin sangat nak buat brownies ni, resipi mudah perkongsian saudari Nur Amira ni boleh dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI BROWNIES KEDUT
BAHAN-BAHAN:
130gm mentega/margerin
450gm dark chocolate compound
3 biji telur gred B
150gm gula perang
100gm tepung naik sendiri ( self raising flour)
CARA MEMASAK:
1. Satukan mentega dan dark chocolate compaund. Masak guna kaedah double boiler hingga semua bahan cair.
2. Dalam bekas berlainan, kacau telur dan gula menggunakan whisk / pemukul. Pukul manja-manja dan sekejap sahaja.
3. Rupa telur dan gula yang telah siap dipukul.
4. Campur adunan mentega coklat tadi ke dalam bekas yang mengandungi adunan telur dan gula. Gaul rata hingga sebati.
5. Seterusnya masukkan tepung. Kacau lagi hingga sebati. Jika tiada tepung naik sendiri, boleh juga guna tepung gandum biasa yang telah diayak bersama 1 1/3 sudu teh baking powder.
6. Ambil loyang bersaiz 9×9 dan alaskan dengan baking paper. Tuang adunan brownies tadi.
7. Panaskan ketuhar pada suhu 160C selama 5 minit. Kemudian turunkan kepada suhu 150C dan bakar adunan menggunakan api atas bawah selama 50-55 minit.