Keluarga suka berkumpul di hari minggu. Apa kata buat menu istimewa yang pasti disukai ramai. Min cadangkan menu nasi minyak dan beriani daging yang buat korang kecur liur. Rata-rata menyukainya , pasti bertambah sekeluarga makan nanti.
NASI MINYAK
Bahan-bahan:
3 cawan beras basmathi
1/2 cawan margerin/planta
3 1/2 cawan air
1 cawan susu cair
2 kuntum bunga lawang
2 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 helai daun pandan
garam secukupnya
1 kiub stok ayam
Pewarna kuning
BAHAN KISAR:
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia
BAHAN HIASAN:
bawang goreng
daun bawang dihiris
CARA MEMASAK :
1. Panaskan margerin dalam periuk. Tumis bahan yang dikisar.
Ads
2. Masukkan bahan tumis rempah 3 sekawan bersama daun pandan sehingga naik bau.
3. Masukkan beras yang siap dicuci, garam, air dan susu cair juga stok kiub ayam.
4. Apabila nasi telah kering masukkan pewarna kuning. Letakkan bercapuk atau setompok-setompok. Tutup dan biarkan seketika.
5. Setelah kering, kacau rata. Biarkan seketika dan setelah masak, bolehlah dihidang bersama bahan hiasan. Siap!
1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar sehingga naik bau dan masukkan rempah beriani dan cili kisar.
2. Masukkan daging dan daun ketumbar yang telah dipotong bersama kentang. Tambahkan ait dan garam dan perasa. Masak sehingga pekat. Hias dengan tomato ceri. Siap!
SELAMAT MENCUBA
Kredit: angah izan
Ads
INGIN MEMBELI PERIUK NASI BARU, BOLEH LIHAT DI SINI.
Suka pesan Sup Tulang kalau makan di kedai tomyam @ kedai makan siam? Sup yang cukup rasa ni memang enak kan? Masam, masin, pedas semua cukup. Kalau makan di kedai, sekejap je dah siap masaknya. Rahsianya kena ada sup asas dan tulang, daging, ekor perlu direbus awal. Barulah cepat kerja memasak tu. Jom lah cuba resipi perkongsian saudara Wan LuQmanni! Makan bersama Sambal Cili Kicap atau Sambal Belacan pun enak ni.
RESIPI SUP TULANG SEDAP ALA KEDAI TOMYAM
BAHAN-BAHAN: 500gm tulang – rebus hingga empuk 1/2 paket rempah sup – beli online disini 1 ulas bawang merah – tumbuk atau kisar – beli online disini 5 ulas bawang putih – tumbuk atau kisar – beli online disini Sedikit halia – tumbuk atau kisar Air rebusan tulang 500ml air Batang saleri Lobak merah Cili padi
BAHAN PERASA SUP: 1 sudu makan sos tiram – beli online disini 1 sudu makan nampla @ sos ikan – beli online disini Gula, aji & serbuk perasa ayam (boleh ganti garam) secukup rasa 1 sudu makan air limau (kalau tiada, ganti dengan hirisan tomato untuk rasa masam)
Dapatkan PRIMADA SWEETHEART PINK 4L PRESSURE COOKERdengan HARGA ISTIMEWA DISINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
CARA MEMASAK: 1.Pertama sekali, adalah proses membuat sup asas atau ‘soup base’. Hiris bawang merah, bawang putih dan halia. Kemudian tumbuk atau kisar hingga halus.
2. Panaskan minyak masak. Tumis bahan tumbuk tadi hingga wangi. Resipi ini tidak menggunakan rempah 4 sekawan kerana menggunakan rempah sup tetapi boleh ditambah jika mahukan rasa lebih berempah.
3. Masukkan rempah sup.
4. Seterusnya masukkan air rebusan tulang. Sebatikan.
5. Masukkan juga air. Kacau lagi hingga larut.
6. Biarkan kuah hingga mendidih. Maka siaplah ‘soup base’. Rasanya tawar sahaja dan berempah. Jika ada lebihan, boleh simpan dan guna kemudian untuk memasak Sup Daging atau Sup Ayam.
7. Empunya resipi tidak kisar halus bahan rencah tadi. Jadi beliau tapi untuk dapatkan sup yang bersih.
8. Untuk memasak sup tulang, didihkan kuah sup tadi terlebih dahulu. 9. Kemudian masukkan tulang yang telah direbus empuk (empunya resipi rebus selama 1jam 15 minit). Tip untuk tulang cepat empuk, masukkan 1 biji buah keras semasa merebus)
10. Seterusnya masukkan hirisan saderi, lobak merah dan cili padi.
11. Tambahkan bahan-bahan perasa sup. Ubah suai rasa mengikut selera masing-masing.
12. Sup Tulang ala kedai tomyam siap untuk dihidang.
Ramai orang suka makan nasi minyak tiap kali kenduri. Mesti rindukan nak makan nasi minyak. Tapi dengan sekarang keadaan kes yan semakin meningkat, ada yang terpaksa ditangguhkan niatnya.
Yang teringin nak makan nasi minyak, bolehlah cuba resipi nasi minyak bersama daging masak hitam dan acar tumis yang dikongsikan Nurul Ateekah ini.
NASI MINYAK
BAHAN-BAHAN:
5 pot beras basmati 1 cawan susu cair 5 biji bawang merah | dihiris halus 3 ulas bawang putih | dihiris halus 2cm halia | dihiris @ ditumbuk 1 batang serai | diketuk 1 biji bunga lawang 3 biji buah pelaga 1 batang kecil kayu manis 3 biji bunga cengkih 2-3 sudu besar minyak sapi Sedikit pewarna kuning @ serbuk kunyit (hujung sudu) Garam & serbuk perasa (agak-agak)
1. Rendamkan beras basmati selama 30-45 minit dan toskan (P/S sukatan air = 1 pot beras basmati= 1 ¼ pot air). 2. Tumiskan bahan-bahan sehingga naik bau. Dalam gambar, yang warna putih tu saya letak minyak kambing (rebusan air kambing mengeluarkan minyaknya, lemak beku tu la. Macam minyak sapi tu)
6. Masukkan beras. Lubangkan 4 tempat dan masukkan pewarna kuning telur. Tunggu 10 minit, gambuskan nasi dengan garpu agar nasinya tidak hancur.
7. Bila nasi dah masak, taburkan bawang goreng, daun ketumbar dan kismis (jika suka).
DAGING MASAK HITAM
BAHAN-BAHAN:
1kg daging (direbus sehingga empuk) 4@5 sudu besar kacang peas dalam tin (jika suka) 1 kotak kismiss @ 4 sudu besar kismis ½ botol kecil kicap manis (saya guna cap kipas udang) 1 batang serai | diketuk 2 batang daun kari 1 sudu besar air asam jawa 2 biji bawang besar | dihiris halus 2 sudu besar serbuk kari daging 1 sudu besar serbuk sup 1 batang kayu manis + 1 biji buah pelaga + 1biji bunga lawang + 2 biji bunga cengkih 3 sudu besar gula pasir @ gula melaka Garam & serbuk perasa Minyak masak (untuk menumis) 4 senduk air rebusan daging
5 batang batang serai 10 tangkai cili kering (boleh tambah jika suka pedas) Halia sebesar ibu jari 20 biji bawang merah atau @ biji bawang besar 4 biji buah keras 10 biji bawang putih
CARA MASAK:
1. Panaskan minyak dan masukkan daun kari, serai, bawang yang dihiris, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih, kayu manis. Masak sehingga naik bau atau sedikit kekuningan. 2. Masukkan bahan yang dikisar dan masak sehingga pecah minyak dan masak. 3. Apabila sudah pecah minyak, masukkan serbuk kari dan serbuk sup (masak seketika).
4. Masukkan 1 sudu besar air asam jawa, kicap manis dan air rebusan daging (4 senduk) dan masukkan sekali daging yang telah direbus. 5. Masukkan kismis, kacang peas dan masak sehingga agak sedikit kering (kalau suka berkuah pun tak apa) 6. Perasakan dengan gula melaka, gula putih, garam dan serbuk perasa (rasakan secukup rasa yang dimahukan). Siap.
ACAR TIMUN BERTUMIS
BAHAN-BAHAN:
1 biji timun | dipotong 1 biji lobak merah | dipotong 15 biji bawang kecil 15 biji bawang putih 2 cm halia | dihiris halus 1 sudu besar biji sawi 3 sudu besar cili kisar 1 sudu besar rempah kari ikan 1 sudu besar gula melaka 1 sudu besar gula putih 2 sudu besar kismis 2 sudu besar cuka Garam (agak-agak) Serbuk perasa 1 tangkai daun kari 3 sudu besar minyak masak
CARA MASAK:
1. Panaskan minyak masak dan masukkan biji sawi dan daun kari. Tumis cili kisar sehingga pecah minyak. 2. Masukkan serbuk kari dan masak seketika. Masukkan halia, bawang kecil dan bawang putih, masak sehingga lembut (guna api perlahan). 3. Apabila sudah lembut, masukkan cuka, garam, gula melaka, gula putih, serbuk perasa dan kismis. 4. Masukkan lobak merah dan timun. Masak sehingga lembut.
P/S: sesuai dimakan dengan daging/kambing masak hitam, ayam masak tomato, ayam masak merah, kari ayam, kari daging, masak kurma ayam, daging,kambing atau telur atau ikut yang disukai.