Nam Pla Wan ( sweetened fish sauce). Resipi dari negara Thailand yang dikongsi oleh saudari El Xaher. Tengok gambarnya sahaja dah boleh membuiat air liur bertakung. Hmmm! Jom cuba! Pasti merecik!

 

BAHAN-BAHAN:

Nam Pla Wan. Kuah Rojak Buah Versi Thai Mari. Merecik!

  • 1/2 cawan sos ikan
  • 3 ketul gula melaka kecil
  • Cili padi secukupnya – ikut citarasa masing-masing
  • 1 biji bawang besar – hiris halus
  • Udang kering tumbuk – anggaran 2 sudu makan
  • Air secukupnya
  • Gula putih – jika perlu

* Boleh lebihkan gula melaka, bawang merah dan cili padi. rasanya akan jadi lebih sedap.

CARA MEMASAK:

Nam Pla Wan. Kuah Rojak Buah Versi Thai Mari. Merecik!

  1. Masak sos ikan bersama gula melaka sampai mendidih .
  2. Masukkan air dan tambah gula jika perlu .
  3. Kemudian masukkan bahan-bahan lain. Cuba rasa terlebih dahulu. Pastikan rasa masin, manis dan pedas seimbang dan ikut citarasa masing-masing.
  4. Setelah sos kelihatan likat, padamkan api. Sedia untuk dinikmati bersama aneka buah-buahan.

Nam Pla Wan. Kuah Rojak Buah Versi Thai Mari. Merecik!

 

Info RASA:
Untuk pastikan sos tahan lama, masukkan ke dalam bekas bertutup dan simpan di dalam peti sejuk.

 

Dapatkan resipi, perkongsian dan info menarik. Free jer!
Dengan ini saya bersetuju dengan Terma Penggunaan dan Polisi Privasi

Kredit resipi & gambar: El Xaher

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI