1. Bahan bertanda ** dihiris nipis. Timun dengan cili tu wajib ada tau. Baru syok. Taucu tu kalau orang Perak memang guna jenama Opah Nur.
2. Panaskan minyak, tumiskan bahan yang dihiris nipis. Tumiskan sampai berbau wangi.
3. Bila nampak bebawang dah mula layu, masukkan daging yang dah dihiriskan nipis. Masak gulai Perak Style kena hiris nipis.
Ads
4. Gorengkan daging sampai keluar air. Daging Qurban hari tu kalau ada baki, bolehlah masak gini.
5. Masukkan sepeket taucu. Sebelum masukkan, saya picit kasi hancur siap-siap. Barulah kuat pekat melekat.
6. Masukkan air asam jawa. Saya buat bancuhan dengan ½ cawan air. Kacau rata.
7. Masukkan 2 cawan air. Biarkan semua bahan mereneh dan daging empuk. Biarkan kuah mendidih.
8. Kalau daging dah empuk, elok masukkan bawang Holland, cili api, cili hijau, timun dan tomato. Wajib bubuh timun tau. Baru syok nanti nak kunyah. Kerangupan timun tu memang ngam teruk dengan lauk ni.
Ads
9. Perasakan dengan garam ikut selera. Taucu tadi dah masin. Adjust tau. Saya bubuh gula sikit biar dia elok mesra semua. Dah siap untuk dihidangkan.
Suka makan Apam Tokyo? Resipi perkongsian saudari Ain Afiqah Rafar ni antara yang boleh dicuba. Nanti bolehlah buat sendiri secara homemade. Lagipun tak semua pasar malam ada jual kuih sedap ni kan. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan. Sekali cuba pasti puas hati.
RESIPI APAM TOKYO HOMEMADE
BAHAN KULIT:
1 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
1 biji telur
1/4 cawan gula
1/2cwn susu segar
1/2 cawan air
1 sudu makan majerin cair
Secubit garam
CARA MEMASAK: 1. Pukul telur dengan gula sehingga kembang. 2. Dalam bekas lain, satukan bahan-bahan kering seperti tepung. Ayak. 3. Kemudian masukkan susu dan air. Kacau sebati dan barulah masukkan telur yang dipukul kembang tadi. 4. Sebatikan dan akhir sekali tuang majerin cair dan garam. Kacau sebati. 5. Tuang sedikit adunan dalam kuali tahan lekat. Bila kulit kelihatan masak, sudukan inti. Lipat dan angkat.
6. Sedia untuk dinikmati.
BAHAN INTI KASTARD: 1/2 cawan gula – boleh kurang jika tak suka manis 1/2 cawan tepung gandum 1 sudu makan tepung kastard 1/2 cawan air pati pandan pekat – boleh guna pes pandan yang dicampur air 1 cawan santan Secubit garam
CARA MEMASAK: 1. Masak semua bahan dia atas sehingga pekat dan likat. Sentiasa kacau untuk elak inti kastard hangit. Padamkan api. 2. Pastikan inti kastard tadi disejukkan dan pekat likat. Seelokknya buat inti lebih awal sebelum buat kulit.
TIP MEMASAK: 1. Pastikan inti kastard betul-betul pekat. 2. Letak inti semasa kulit masih di dalam kuali supaya bila dikepit, ia akan melekat. Jika kulit sejuk, kulit tidak akan melekat sempurna.
Anak-anak kalau dihidangkan dengan ayam masak kicap, pasti berebut makan. Resipi yang dikongsikan ini ada penambahan mayonis, lagi menyedapkan rasa. Selain makan dengan nasi panas, sesuai juga makan dengan roti, nasi impit mahupun ketupat. Bahan-bahan dan cara buat pun mudah saja.
AYAM KICAP MAYONIS
BAHAN-BAHAN: Kicap manis( Fairuz suka guna kipas udang) Sos cili Mayonis 5 ulas bawang putih -dicincang halus Bawang besar (dipotong) 1/2 batang serai diketuk 3 biji tomato (2 biji dicincang halus,sebiji lagi potong dadu untuk hiasan) Ayam yang telah siap digoreng. Ubi kentang yang telah siap digoreng (ini ikut suka nak letak)
CARA MEMASAK:
1.Tumis serai hingga garing.
2.Masukkan bawang putih,biar garing.
3.Bila dah garing, masukkan tomato cincang.
4.Masak sehingga tomato hancur, tambah sedikit air.
5.Bila dah hancur,masukkan sos cili,kicap.Nak pedas boleh letak lebih,nak rasa masin manis boleh lebihkan kicap.Gaul sebati.
6.Dah sebati barulah masukkan mayonis.Sukatan ikut suka,lagi banyak lagi pekat kuah.
7.Bila dah sebati mayonis,masukkan ayam,gaul lagi. 8.Akhir sekali masukkan ubi kentang goreng, tomato yang dipotong dadu dengan bawang besar.
9.Masak sampai pecah minyak. 10.Siap untuk dihidang. Kredit: Fairuz Abu Hassan
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Ayam tandoori menu yang cukup sinonim di kedai mamak. Merupakan sajian tradisi masyarakat Punjab, India, hidangan ini sedap di makan bersama roti nan. Dipanggang menggunakan rempah ratus istimewa, bagi yang nak cuba buat sendiri, ini resepi yang dikongsikan Rèyñùģhà Ànbàrâsü.
AYAM TANDOORI MASALA
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam (dibuang kaki dan kepala)
1 sudu makan garam masala *
1 sudu makan briyani masala *
1 sudu makan bawang putih – ditumbuk halus*
1 sudu makan halia – ditumbuk halus*
1 sudu makan serbuk cili *
1 sudu makan serbuk kunyit *
1 sudu makan serbuk lada hitam*
2 sudu makan plain yougurt*
2 sudu makan perahan lemon
1 sudu makan pewarna tandoori (merah)*
1 sudu makan minyak zaitun *
Garam secukup rasa*
1 sudu makan gula*
CARA MEMASAK:
1. Semua tanda (*) dicampur dalam satu mangkuk besar dan kacau sebati.
2. Masukkan ayam dan gaulkan campuran rempah atas, dalam, depan, belakang dan bawah kulit ayam dengan rata. Kelar ayam dengan pisau pada semua tempat supaya rempah dapat masuk dalam isi dan boleh diperap selama 48 jam atau paling cepat 6 jam letak dalam peti sejuk belah bawah.
3. Selepas itu bakar dalam oven, letak ayam bersama perapan rempah dalam tray alas aluminium foil. Kaki ayam di ikat gunakan daun pandan
4. Bakar sampai masak lebih kurang 40 minit ke 1 jam ye (ikut oven masing masing). Boleh dihidangkan panas-panas.
INFO: Jika ayam nampak kering waktu sedang masak dan ketika hampir masak rajin-rajin bukan oven. Renjiskan kuah/sos yang berada di bawah ayam itu ke atas dan seluruh ayam. Supaya ayam masih juicy selpas masak.
Nak tahu cara hilangkan kerak periuk dan kesan hangus tanpa guna sabun keras? Cuba 6 bahan dapur ini seperti garam, lemon dan soda bikarbonat — mudah, berkesan dan selamat!