Sedap betul tengok lauk Gulai Daging Perak style. Nampak simple tapi kalau makan ni, memang boleh lajak 3 pinggan ye.

Oh ya, menu ini juga dipanggil sebagai Daging Masak Taucu. Bahan mudah saja, tapi cukup rasa masam, manis dan pedasnya.

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

Sedap oi. Makan dengan nasi panas. Cili api dengan tomato tu kita picit dulu. Gaulkan dengan nasi. Perghhhh padu.

 

RESIPI GULAI DAGING PERAK STYLE @ DAGING MASAK TAUCU

 

BAHAN-BAHAN

250gm daging | dihiris nipis
½ biji bawang merah** – beli online DI SINI
2 ulas bawang putih** – beli online DI SINI
½ inci halia** – beli online DI SINI
Asam jawa sebesar bola pingpong – beli online DI SINI
Taucu
Timun 
Bawang Holland – beli online DI SINI
Cili api – beli online DI SINI
Cili hijau – beli online DI SINI
Tomato

IKLAN

TONTON Projek Lockdown #GerentiJadi :  Koleksi Daging 

TONTON Minit Ekspress Special Bersama MAGGI® : Sambal Tumis Sardin 

CARA-CARA:

1. Bahan bertanda ** dihiris nipis. Timun dengan cili tu wajib ada tau. Baru syok. Taucu tu kalau orang Perak memang guna jenama Opah Nur.

2. Panaskan minyak, tumiskan bahan yang dihiris nipis. Tumiskan sampai berbau wangi.


3. Bila nampak bebawang dah mula layu, masukkan daging yang dah dihiriskan nipis. Masak gulai Perak Style kena hiris nipis.


4. Gorengkan daging sampai keluar air. Daging Qurban hari tu kalau ada baki, bolehlah masak gini.

IKLAN


5. Masukkan sepeket taucu. Sebelum masukkan, saya picit kasi hancur siap-siap. Barulah kuat pekat melekat.


6. Masukkan air asam jawa. Saya buat bancuhan dengan ½ cawan air. Kacau rata.


7. Masukkan 2 cawan air. Biarkan semua bahan mereneh dan daging empuk. Biarkan kuah mendidih.


8. Kalau daging dah empuk, elok masukkan bawang Holland, cili api, cili hijau, timun dan tomato. Wajib bubuh timun tau. Baru syok nanti nak kunyah. Kerangupan timun tu memang ngam teruk dengan lauk ni.


9. Perasakan dengan garam ikut selera. Taucu tadi dah masin. Adjust tau. Saya bubuh gula sikit biar dia elok mesra semua. Dah siap untuk dihidangkan.

IKLAN

Kredit resipi: Umi Watie

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Tanaman Tak Menjadi? Lelaki Ini Kongsi Petua Guna Racun Organik Buatan Sendiri Guna Cili Padi

Resipi Mi Celup Thai Paling Padu & Sedap. Masak Sendiri Je

Kek Pisang Kukus Gebu Ya Amat, Sedap Dimakan Panas-Panas

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official