Microwave atau ketuhar gelombang mikro adalah perkakas elektrik yang diperlukan untuk memudahkan kerja memanaskan makanan. Malahan microwave juga boleh digunakan untuk memasak beberapa sajian.

Namun terdapat tanggapan mengaitkan penggunaan microwave boleh mengurangkan khasiat makanan dan terdapat juga kebimbangan kononya ia boleh menyebabkan kanser. Sejauh manakah kebenaran andaian dan tanggapan ini, teruskan membaca.


.

Ternyata ia adalah andaian dan kebimbangan tidak berasas semata. Realitinya kajian mendapati bahawa pemanasan makanan dalam microwave tidak akan mengubah struktur molekul yang sedia ada dalam makanan. Jumlah tenaga radiasi microwave tidak kuat jika dibandingkan dengan cahaya matahari. Ia hanya mampu menggetarkan molekul pada makanan yang dipanaskan.

Apabila radiasi tidak mampu mengubah struktur molekul dan menukar sifat kimia (non-ionising) maka, makanan yang dipanaskan dengan menggunakan microwave tidak mengurangkan nutrisi dan tidak sama sekali boleh menyebabkan kanser.


.

Bekas yang sesuai adalah sangat penting semasa menggunakan microwave. Gunakan bekas seramik atau plastic yang ada indikasi tahan microwave dan kaca yang tahan haba. Jangan sesekali pakai bekas besi kerana ia akan meningkatkan tenaga gelombang dan boleh mencetuskan api kebakaran.

Moga artikel ini akan membuatkan anda memahami konsep tenaga radiasi microwave. Lepas ni korang boleh membetulkan pemahaman orang ramai tentang mitos ataupun kepercayaan yang kita dengari, sememangnya tidak benar.

Microwave ternyata tidak mengurangkan nutrisi pada makanan dan tidak boleh menyebabkan kanser. Malah ia mempercepatkan kerja penyediaan makanan anda.

Sumber : zayan.my
Sumber: mingguanwanita

 

Nah ini resipi sedap yang boleh disediakan menggunakan microwave.

BROWNIE MICROWAVE DALAM CAWAN
(saiz hidangan untuk 2 cawan biasa)

IKLAN


.

Bahan-bahan :

  • 1/2 cawan tepung gandum – beli online DI SINI
  • 1/4 cawan gula – beli online DI SINI
  • 2 sudu besar serbuk koko Van Houtten – beli online DI SINI
  • 1 1/2 sudu kecil baking powder – beli online DI SINI
  • 1 biji telur
  • 4-5 sudu minyak masak
  • 4-5 sudu air / susu
  • 1/2 sudu kecil esen vanila – beli online DI SINI


.

Topping :

  • Chocolate button /coins
  • Kepingan Almond

CARA PENYEDIAAN :

1.Campur tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan gula. Kacau rata dan sebati

2. Pecahkan telur, masukkan minyak dan air atau susu.

3. Kalau pekat sangat boleh tambah jumlah cecair tu. Jangan risau.

IKLAN

4, Masukkan dalam cawan seramik (microwave save) dan taburkan coklat button diatasnya bersama kepingan badam.


.

5. Masukkan cawan berisi adunan tadi ke dalam microwave

6. Kalau pakai microwave oven, set on high selama 1 minit setengah. Kalau masih tak masak tambah masa. Kadang-kadang kurang daripada 1 minit pun dah naik kembang kek tu. (microwave oven selalu dalamnya warna silver besi dan bersaiz besar).

7. Kalau microwave biasa (selalunya saiz kecil) setkan selama 3 minit. Kalau tak masak tambah masa.


.

8. Coklat kat atas tu akan mencair dan menjadi topping diatas brownie tu. Memang sedap!

IKLAN


.

9. Inilah tekstur yang kita nak, ‘moist and gooey’, macam puding sikit. Anak anak mesti suka

Kredit resipi & foto : FB Eny Abdullah

 

INGIN MENCARI MIKROWAVE, JOM LAYARI DI SINI

ANDA MUNGKIN MENYUKAI VIDEO MASAKAN INI , LEBIH BANYAK LAGI VIDEO DI YOU TUBE @ Majalahrasaofficial

DAN JUGA RESIPI-RESIPI MENARIK INI :

Kek Milo Moist Mudah Aje, Memang Super Lembab & Kaya Rasa Coklat

Kek Coklat Lapis Cheese, Sedap & Lembap Memikat Selera

Cara Buat Kek Chiffon Oren Lembut & Gebu. Bahan Pun Sukat Guna Cawan Je