Ada sardin di rumah tapi tak tahu nak masak apa? Jom masak resipi Sardin Yum Pla Krapong. Memang simple tapi sangat sedap.
Yelah, asyik masak sardin sambal jer kan. Tak salah mencuba rasa lain. Bahan-bahan pula senang dan mudah didapati.
Jom kita ikuti cara-cara yang ditunjukkan saudari Hajar Mohd ini.
SARDIN VERSI YUM PLA KRAPONG
BAHAN-BAHAN:
1 tin sardin – beli online di sini 2 ulas bawang kecil | hiris (nak guna bawang Holland pun tak apa) – beli online di sini 2 batang serai | hiris – beli online di sini 2 genggam daun pudina 2 ½ sudu jus limau nipis 1 batang daun bawang | dihiris 2 cili merah atau hijau | dihiris – beli online di sini *Jika suka pedas menyengat boleh tambah cili api ya
3. Masukkan semua bahan hiris dan daun pudina. Jangan lupa jus limau nipis tadi. Jika suka masin, boleh tambah garam atau perasa sesuka hati ya. Kacau-kacau dan hidangkan.
Selalu bila kita dengar menu satay mesti dicucuk pada lidi kan? Lepasni tak perlu lagi. Guna je seekor ayam haa dah menjadi dah Ayam Bakar Satay kita. Paling best sekali tak payah guna arang. Resipi Ayam Bakar Satay ni sangat mudah dan menyihatkan. Boleh di masak menggunakan multicooker sahaja, kalau tiada di rumah, boleh beli Ekobee 3 in 1 Intelligent Multi-Cooker With Steam Tray dengan harga istimewa menggunakan code RASGSP5 DISINI! Resipi Ayam Bakar Satay ini telah dikongsikan oleh Aizat Razak di Facebook. Jom kita cuba!
Minum petang hari ni terasa nak menikmati yang enak di tekak. Jom kita buat puding, panas-panas begini enak nikmati puding sejuk. Pasti tak cukup satu nanti.
Anggaran untuk botol gelas balang kecil (6-8 org)
Bahan-bahan:
Sekotak susu Full Cream (brand kegemaran anda)
1/2 kotak Whipping Cream (saya guna jenama Anchor Whipping cream kerana ia tidak manis)
5 sudu makan gula perang (jika suka manis, boleh tambah)
1 sudu makan madu (jika ada. Madu akan jadikan bancuhan lebih wangi)
1 sudu teh serbuk agar-agar tanpa warna.
1/2 mangkuk air suam.
Cara memasak:
1.Bancuh serbuk agar agar dengan setengah mangkuk air suam tadi hingga larut. Ketepikan.
2.Jerangkan susu dan whipping cream bersama gula di atas api perlahan. Sentiasa kacau bagi elakkan hangit di bahagian bawah.
3.Bila sudah nampak buih buih kecil di tepi tepi periuk..masukkan bancuhan agar agar tadi dan kacau perlahan sehingga semua sebati. Pastikan tidak mendidih. Hanya guna api perlahan.
4.Setelah semua sebati. Akhir sekali masukkan madu tadi.
5.Tapis ke dalam mangkuk lain dan tuangkan di dalam acuan pilihan.
6.Biarkan sejuk sebentar di luar sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk.
7.Boleh juga dihias dengan topping seperti serbuk matcha atau karamel atau potongan buah buahan.
Rojak Tauhu, menu pembuka selera yang sedap dan mudah disediakan. Kuah boleh buat lebih dan simpan boleh juga cicah dengan buah potong. Macam mana nak buat, macam biasa RASA kongsikan resipinya di sini, anda boleh cuba, kalau nak tambah bahan isiannya pun boleh. Macam sedap je kalau tambah telur puyuh rasakan.
ROJAK TAUHU BAHAN-BAHAN: BAHAN KUAH: 10 tangkai cili kering | blend halus 1/2 cawan sos cili 2 inci belacan 1 cawan gula melaka 1/2 cawan gula pasir 1/3 cawan kicap pekat manis 1 cawan air 3 sudu makan tepung jagung BAHAN ISIAN ROJAK TAUHU: 4-5 keping tauhu | goreng 1 cekak kangkung | celur 1 mangkuk tauge | celur 1 batang timun | hiris memanjang 1 cawan kacang tanah | goreng dan tumbuk kasar
CARA MEMBUAT:
Campur semua bahan kecuali tepung jagung.
Masak sampai gula semua cair dan mendidih.
Kemudian masukkan tepung jagung.Kacau sampai pekat dan sejukkan.
Sediakan bahan isian dalam pinggan, kemudian tuangkan kuah dan taburkan kacang di atasnya (boleh juga campurkan terus kacang dalam kuah).
Gaul rata dan bleh hidangkan.Kredit to Aleeya Maisarah
Khasiat bunga cengkih ni sangat banyak! Ketahui 8 gabungan ajaib bunga cengkih dengan bahan dapur seperti madu, halia & lemon untuk kesihatan dalaman dan luaran.