Mee ayam Indonesia merupakan antara makanan yang popular di Indonesia. Masakan ini memang sedap dan penuh aroma. Bolehlah cuba masak sendiri di rumah.
Ikut saja resipi yang dikongsikan oleh puan Maya Miera ini ye. Menurutnya, Indonesia besar so ada macam-macam versi mee ayam yang ada. Tapi resipi ini mengikut seleranya sendiri. Selamat mencuba!
Jom cuba resipi Mi Kuning homemade ni. Sangat sesuai bagi anda yang suka mementingkan kualiti hidangan. Bahan-bahan yang digunakan sangat mudah dan asli. Istimewa, tiada asid borik, kapur atau pewarna tiruan digunakan dalam pembuatan mi ini. Memang bagus untuk kesihatan. Jom cuba.
RESIPI MI KUNING HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
140ml-150ml bahan cecair ( terdiri dari: 1 biji telur + sedikit garam + serbuk kunyit + air biasa = timbang 140ml-150ml. Kacau rata.)
CARA MEMBUAT:
1. Masukkan tepung dan air bancuhan tadi sedikitdemi sedikit sehingga menjadi doh yang tak melekat di tangan. Caranya sama macam nak adun donat.
2. Bila dah siap uli, ambil sedikit doh dan canai. Leperkan dan gelek atas papan pencanai hingga nipis.
3. Kemudian ambil pisau dan potong halus. Boleh juga potong lebar. Ikut citarasa. Untuk elak tepung melekat, tabur sedikit tepung pada pisau dan papan pencanai.
4. Didihkan air dalam periuk dan masukkan sedikit minyak. Rebus mi tadi hingga masak.
5. Angkat dan toskan. Lumur sedikit minyak pada mi bagi elak ia melekat. Jika nak goreng terus, tidak perlu gaul dengan minyak.
6. Sedia untuk dimasak mengikut resipi & cita rasa anda.
1. Masukkan semua bahan di dalam bekas. Tuang air sedikit demi sedikit. Uli tepung hingga doh sebati dan licin. 2. Setelah siap diuli, bulatkan doh dan taburkan tepung banyak-banyak.
3. Canaikan doh dengan kayu pencanai hingga menjadi nipis.
6. Saya keringkan dalam ketuhar dengan bakar selama 10 minit guna suhu 170C.
7. Bila dah siap, masukkan dalam plastik. Boleh biar suhu bilik atau nak letak dalam freezer pun boleh. 8. Kalau nak makan, rebus mi dulu sampai lembut. Angkat dan toskan airnya. Rendam dalam air paip ye, sejukkan mi untuk dapatkan tekstur kenyal.
Nampak mudah tapi kalau tidak kena gaya boleh tidah menjadi seperti bihun terkembang, terkeras atau masak tidak sekata. Rahsia resipi ini ada meletak sedikit cuka untuk bihun masih anjal.
BIHUN GORENG
Sebungkus Bihun ( rendam dgn air sejuk selama 3 jam)
Sebiji bawang besar
Segenggam cili/cabai kering-dikisar halus
7-8 ulas bawang putih tumbuk
2 biji telur di buat dadar nipis, di gulong dan hiris halus.
2 sudu makan kicap
3 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
3 sudu makan sos ikan
1 sudu makan gula
1 sudu teh garam
2 kiub perasa
1 sudu makan cuka makan
3 biji telor
1 sudu teh serbuk lada hitam
Sebelah dada ayam-di potong dadu
10 ekor udang
4 ekor sotong – dipotong
1/2 paket mix vegetables – boleh tukar sayur yahg ada seperti sawi, taugeh, tahu goreng, fish balldan lain-lain.
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan masukkan bawang putih. Tumis hingga naik bau.
2. Masukkan cili kering dan bawang yang telah dikisar.
3. Selepas itu masukkan kicap, sos cili, sos tomato, sos ikan dan cuka. Tumis hingga masak.
4. Kemudian masukkan udang, sotong dan ayam. Perasakn dengan garam.
5. Tambahkan satu cawan air. Masak seketika dan masukkan lada hitam.
6. Masukkan bihun dan kacau sebati dengan bahan tumisan.
7. Masukkan sayur pilihan anda.
8. Pecahkan tiga biji telur ditepi kuali. Kacau bihun dengan telur.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...