Pencuci mulut Che Suong Sa Hat Luu atau Rainbow Dessert ni sangatlah sedap. Rasanya manis. Sangat sedap dimakan ketika santai pada waktu petang. Nak membuatnya memang agak renyah tapi percayalah sangat berbaloi.
CHE SUONG SA HAT LUU (RAINBOW DESSERT)
BAHAN A
1 ½ sudu teh serbuk agar-agar
3 sudu teh gula
2 cawan air
IKLAN
BAHAN B
1 cawan kacang hijau (tanpa kulit)
2 cawan air
3 sudu teh gula
¼ sudu teh garam
BAHAN C
6 biji sengkuang cina | buang kulit dan dadu kecil
½ cawan tepung ubi
2 sudu teh gula
Pewarna merah dan hijau
IKLAN
BAHAN D
2 cawan air
1 cawan gula
¼ sudu teh esen vanilla
IKLAN
BAHAN E
400 ml santan pekat
½ cawan air
4 sudu makan gula
½ sudu makan bancuhan tepung ubi
½ sudu teh garam
CARA MEMBUAT
1. Satukan BAHAN A lalu didihkan sehingga larut. Tapis ke dalam loyang dan sejukkan selama 1-2 jam atau hingga agar-agar keras. Setelah keras, potong memanjang agar-agar mengikut cita rasa. Ketepikan.
2. Satukan BAHAN B di dalam periuk lalu didihkan sehingga kacang hijau empuk. Kisar kacang hijau yang telah direbus sehingga menjadi pes yang pekat.
3. Bahagikan sengkuang cina (BAHAN C) kepada dua bahagian lalu warnakan setiap bahagian. Guna pewarna hijau dan merah dengan cara merendam sengkuang sebentar ke dalam air yang bercampur pewarna. Toskan dan salut dengan tepung ubi lalu buang lebihan tepung. Celur sengkuang dengan air yang dicampur gula sehingga lembut. Toskan.
4. Satukan BAHAN D sehingga larut menjadi sirap gula yang pekat lalu tapis.
5. Satukan BAHAN E lalu didihkan dengan api yang kecil sehingga menjadi kuah yang pekat.
6. Untuk menghidang, tuang ais kisar dalam gelas lutsinar. Lapiskan pes kacang hijau, diikuti dengan sengkuang cina, agar-agar, air gula dan kuah santan. Hidangkan sejuk.
Selamat mencuba!
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Lobak merah sebenarnya ada banyak khasiat yang mungkin kita sendiri tidak tahu. Jangan ambil ringan dengan pengambilan lobak merah kerana ia bagus demi menjaga kesihatan yang baik sepanjang hayat. Lobak merah diperkaya dengan vitamin A dan B. Kedua-dua vitamin ini membantu mata mendapatkan penglihatan yang lebih jelas. Khasiatnya juga mampu memerangi kanser. Bahkan berupaya meningkatkan daya tahan imuniti dalam badan.
Lobak merah turut dikatakan mampu meningkatkan ingatan kanak-kanak dan pertajamkan minda serta daya memori.Kandungan Beta-karotena, Alfa Karotena dan Lutein dalam lobak merah diyakini dapat mengurangkan risiko penyakit jantung. Kandungan vitamin A dan antioksidan nya berkesan dalam melindungi kulit dari sinaran cahaya matahari, kulit berjerawat, masalah kulit kering, kesan penuaan dan juga memberikan kulit lebih cerah. Jadi sertakan lobak merah dalam menu harian anda.
.
LEMPENG LOBAK MERAH BAHAN-BAHAN:
1 3⁄4 cawan susu segar
2 biji telur
1⁄4 cawan mentega
4 batang lobak merah | kisar
2 cawan tepung gandum
2 sudu teh serbuk penaik
1sudu teh garam
4 sudu makan gula
2 sudu teh serbuk kulit kayu manis
2 sudu teh serbuk buah pala
BAHAN SOS KASTARD:
1/2tin susu cair
1/2 cawan air
1 sudu makan tepung kastard
1 sudu makan gula
CARA MEMASAK: 1 Masukkan susu, mentega dan telur dalam mesin pengisar. 2. Kisarnya hingga sebati. 3. Masukkan pula lobak merah yang dikisar halus. 4. Keluarkan adunan dan masukkan dalam mangkuk. 5. Seterusnya masukkan garam dan tepung yang telah diayak bersama serbuk penaik. 6. Selepas digaul sebati, tambahkan serbuk kulit kayu manis dan buah pala. 7. Adun lagi, dan bancuhan sedia digoreng. 8. Panaskan kuali leper dan sapukan dengan sedikit menteg. 9. Gunakan senduk bulat sebagai ukuran dan mulakan membuat pancake. 10. Lakukan hingga bancuhan habis. 11. Sediakan pula sos kastard. Campurkan semua bahan, kacau rata dan renehkan atas api perlahan dan sentiasa kacau hingga kuah pekat. Tutup api. 11. Hidangkan pancake dengan sos kastard.
.
BERGEDIL LOBAK MERAH BAHAN-BAHAN:
1 1/2 cawan lobak merah yang telah dikisar halus
2 batang seleri | cincang halus
1/2 cawan bawang besar | cincang halus
1/4 cawan serbuk roti
2 biji telur | kacau
1/2 cawan parseli | cincang halus
1 sudu teh garam halus
1/2 sudu makan serbuk lada sulah
2 sudu makan mayones
CARA MEMASAK: 1. Campurkan kesemua bahan di dalam mangkuk. 2. Adun rata dan bentukannya menjadi leper. Buat hingga habis. 3. Panaskan sedikit minyak dalam kuali non stick. 4. Goreng bergedil dengan api kecil hingga kuning keemasan. 5. Setelah habis digoreng, hidangkan bergedil dengan sos yang ada suka.
Petang-petang ni kalau buat puding dan sagu memang best. Resipi yg min share ni bukan puding biasa ada nangka weii. Puding pula dari rambutan. Ni lah nikmat buah-buahan tempatan.
Ni ada min kongsikan kuih jongkong versi Johor. Selain tu kuih yang dibalut daun pisang ni juga terkenal di kalangan Cina Peranakan. Jom makan manisan ni.
PUDING TRIFLE RAMBUTAN
BAHAN-BAHAN:
1kg isi rambutan yang siap dihiris | Tapis air rambutan tadi dan asingkan ke dalam mangkuk lain
1 biji kek swiss roll | dipotong setebal 2cm
BAHAN LAPISAN KASTARD :
1 cawan tepung kastard
1/2 cawan gula
1 tin susu cair
1 tin air (sukat pakai tin susu tadi)
BAHAN LAPISAN AGAR-AGAR:
11gm agar-agar serbuk
800gm air
5 sudu makan gula
Sedikit pewarna merah
CARA MEMASAK: 1. Pertama, potong kek swiss roll dan masukkan ke dasar mangkuk. Kek mestilah menutupi setiap ruang dasar mangkuk. Tekan sedikit bagi padat. 2. Siram atau renjiskan air rambutan yang telah diasingkan tadi di atas kek. Ia bertujuan supaya kek lebih lembap. Ketepikan. 3. Masakkan semua bahan untuk lapisan kastard sehingga pekat dengan api kecil. 4. Susun separuh hirisan isi rambutan di atas kek dan tuang adunan kastard di atas lapisan rambutan tadi. Ketepikan. 5. Untuk memasak agar-agar; satukan agar-agar , air dan gula serta masak hingga ia hancur. Masukkan sedikit pewarna merah. Angkat dan ketepikan. 6. Susun baki hirisan rambutan di atas lapisan kastard tadi dan tuang adunan agar-agar di atas lapisan rambutan tersebut. 7. Biarkan ia sejuk dan sedia dinikmati.
Saiz Hidangan :4 hingga 6 orang Waktu Memasak: 50 minit Jenis Hidangan : Pencuci mulut Keistimewaan : Makanan barat dengan sentuhan tradisional Cara Memasak : Reneh Anggaran kos: RM15-RM20
INFO CHEF : Bahan-bahan perlu digandakan mengikut jumlah tetamu yang ingin dihidangkan.
RESIPI SAGU NANGKA GULA MERAH
BAHAN-BAHAN:
5 ulas nangka masak | hiris nipis
1 cawan biji sagu
2 cawan air
1/2 cawan gula pasir
Sedikit pewarna kuning
BAHAN AIR GULA:
2 ketul gula melaka
1 cawan air
2sudu makan gula pasir
1 helai daun pandan
BAHAN KUAH SANTAN:
1 cawan santan
1/2 cawan air
1/2sudu teh garam
3 sudu makan tepung gandum
CARA MEMASAK: 1. Rendamkan biji sagu selama 1/2 jam kemudian toskan airnya. 2. Masak air sehingga mendidih dan masukkan sagu tadi dan masak sehingga bertukar jernih atau hilang biji-biji putih. Tutup api biarkan sejuk (suam) sedikit. Bahagikan kepada dua adunan dan satu adunan dititiskan dengan pewarna kuning. 3. Susun nangka ke dalam acuan dan masukkan sagu yang suam tadi. Ketepikan. 4. Untuk memasak air gula; satukan gula Melaka, air, gula pasir dan daun pandan di dalam periuk an masak hingga gula hancur. Angkat dan ketepikan. 5. Untuk memasak kuah santan; satukan santan dan air di dalam periuk. Masakkan di atas api dan kacau sehingga menggelegak. Masukkan tepung gandum dan masak sehingga pekat. Perasakan dengan garam secukup rasa. Angkat dan ketepikan. 6. Untuk menghidang, keluarkan sagu dari acuan, yang berwarna kuning di bawah dan telungkupkan yang tanpa warna di atasnya. Siram dengan air gula dan kuah santan. Boleh hias dengan sedikit hirisan nangka di atasnya untuk lebih menarik. Sedia dinikmati sejuk.
Saiz Hidangan : 4 hingga 7 orang Waktu Memasak: 1 jam Jenis Hidangan : Pencuci mulut Keistimewaan : Rasa lemak dan manis Cara Memasak :Reneh Anggaran kos: RM15-RM18
INFO CHEF :Bahan-bahan perlu digandakan mengikut jumlah tetamu yang ingin dihidangkan.
3. KUIH JONGKONG VERSI JOHOR:
BAHAN A:
150gm tepung beras cap teratai
70gm tepung ubi kayu
600ml santan cair
3 sudu makan gula pasir
1/2 sudu teh garam
BAHAN B (INTI):
2 ketul gula melaka dihiris dadu
BAHAN C (KUAH ):
100 ml santan
3sudu makan tepung gandum
BAHAN LAIN:
Daun pisang secukupnya (dibersihkan dahulu)
Lidi kecil secukupnya
Air untuk mengukus secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Untuk memasak adunan tepung; Satukan dan masak semua bahan A di atas api sehingga likat. Kacau sentiasa. Tutup api dan biarkan sejuk. Ketepikan. 2. Untuk kuah santan; satukan semua bahan C dan masak di atas api dan kacau perlahan. Angkat dan ketepikan. 3. Untuk membungkus jongkong; daun pisang dipotong saiz 20 x25cm persegi atau mengikut saiz yang dikehendaki. Layurkan sedikit terlebih dahulu. Letakkan adunan tepung yang telah dimasak di atas daun pisang, leperkan sedikit dan masukkan ketulan gula Melaka sebagai inti di dalamnya. 4. Tutup dengan adunan kuah santan dan bungkus seperti membungkus tapai. Mula-mula, lipat dua dahulu dan kelepetkan bahagian kiri kanan. Kemaskan dengan lidi. Lebihan daun boleh dipotong untuk nampak lebih kemas. 5. Ulangi langkah hingga selesai. 6. Panaskan air kukusan hingga mendidih dan kukus selama 25-30 minit. 7. Angkat dan sedia dinikmati.
Saiz Hidangan : 4 hingga 6 orang Waktu Memasak: 1 jam Jenis Hidangan : Pencuci mulut Keistimewaan : Rasa lemak yang sedap Cara Memasak : Reneh dan rebus Anggaran kos: RM15-RM18
INFO CHEF: Bahan-bahan perlu digandakan mengikut jumlah tetamu yang ingin dihidangkan.
Resipi: Terima kasih Widiati Sulaiman, Seksyen 2, Shah Alam, Selangor.
Kuih muih tradisi memang menjadi tarikan. Dapat sebutir yang cukup rasa, memanglah puas. Beli pun tak mungkin mencapai cita rasa yang dikehendaki. Serabai sedap dimakan cicah dengan kuah durian atau pun kuah kari.
KUIH SERABAI Bahan-bahan:
4 cawan tepung beras 1 cawan nasi 1 cawan santan 3 cawan air suam 2 sudu besar gula 1 sudu besar mauripan Secubit garam
Cara memasak: 1.Kisar semua bahan kecuali mauripan. 2.Tuang bancuhan dalam bekas. 3.Masukkan mauripan kacau rata hingga sebati . 4.Perap 2 jam sebelum tu oles minyak pada acuan . 5,Bakar atas api yang kecil .bole dapat 42 keping.