Kuih lengat pisang ini mungkin ramai yang tak pernah makan malah ada yang tak pernah melihatnya. Kuih tradisi memang jarang sangat dihidangkan ketika ini. Sayang kerana lengat pisang cukup enak rasanya.
Manis berlemak bersatu, kuih lengat pisang ini sesuai dihidangkan untuk minum petang. Bagi yang nak cuba boleh gunakan perkongsian resipi daripada Wani Sulinan.
Katanya kuih lengat pisang ini sangat mudah membuatnya, lebih mudah dari cekodok pisang dan hanya menggunakan empat bahan. Bahagian putih rasanya seperti tepung pelita dan hanya empat langkah untuk menyediakannya.
Cara buat lengat pisang
Bahan-bahan
1 sisir pisang berangan – resipi asal pisang lemak manis, boleh ikut citarasa
1 kotak kecil santan segera
3 sudu penuh tepung beras
Gula, garam secukupnya
Ads
Cara membuat
1) Hiris pisang nipis setiap satu kemudian susun dalam loyang cantik-cantik.
2) Tabur gula atas pisang, buat beberapa lapisan hingga pisang habis.
Ads
3) Tuang sekotak santan dalam bekas berasingan kemudian guna kotak yang sama tambah sekotak air. Masukkan tiga sudu tepung beras dan letak garam. Kacau sebati.
4) Tuang semua santan tadi ke dalam loyang pisang. Kukus selama 20 minit. Siap! Makan sejuk-sejuk lagi sedap.
Jangan pening nak sediakan hidangan apa untuk famili bersarapan di rumah. Cheese Roll dan Sardine Roll sangat sesuai untuk sarapan. Nak hidangkan pun senang. Cuma goreng saja. Buat banyak, boleh simpan sejuk beku. Esok-esok nak makan, ambil dan gorengkan saja. RASA kongsikan resipi untuk anda buat dua jenis roll ini di rumah. Anak-anak pun suka makan roll macam ni.
CHEESE ROLL
Bahan untuk doh
1 kg tepung gandum (BELI DI SINI)
1 cawan minyak masak (dipanaskan)
1cawan mentega (cairkan dalam periuk) (BELI DI SINI)
2 sudu besar gula pasir
1 sudu besar garam (BELI DI SINI)
2 biji telur ayam
250 ml air
Bahan inti
Sekeping keju
Cara membuat
1. Sediakan tepung dalam bekas. Masukkan minyak masak.
2. Masukkan mentega. Uli sedikit.
3. Masukkan gula dan garam yang dilarutkan dalam air terlebih dahulu.
4. Masukkan telur ayam satu demi satu.
5. Masukkan air sedikit demi sedikit. Uli sehingga lembut dan tidak melekat di tangan.
6. Ambil sedikit doh dan uli memanjang.
7. Letakkan keju dan gulung rapi.
8. Goreng dengan minyak panas menggunakan api sederhana.
9. Angkat dan toskan.
SARDIN ROLL
Bahan untuk doh
1 kg tepung gandum (BELI DI SINI)
1 cawan minyak masak (dipanaskan)
1cawan mentega (cairkan dalam periuk) (BELI DI SINI)
2 sudu besar gula pasir
1 sudu besar garam (BELI DI SINI)
2 biji telur ayam
250 ml air
Cara membuat
1. Sediakan tepung dalam bekas. Masukkan minyak masak.
2. Masukkan mentega. Uli sedikit.
3. Masukkan gula dan garam yang dilarutkan dalam air terlebih dahulu.
4. Masukkan telur ayam satu demi satu.
5. Masukkan air sedikit demi sedikit. Uli sehingga lembut dan tidak melekat di tangan.
Bahan inti
Minyak masak untuk menumis
2 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang putih (dicencang)
1 biji bawang besar (dicencang)
3 biji cili padi
1 biji kentang (potong dadu)
1 tin kecil sardin
Garam secukup rasa (BELI DI SINI)
Cara membuat
1. Masukkan minyak masak ke dalam kuali.
2. Tumis cili kisar.
3. Masukkan bawang putih dan bawang besar.
4. Masukkan cili padi. Tumis sehingga agak kering.
5. Masukkan kentang. Kacau dan biarkan kentang masak.
6. Masukkan sardin dan garam. Biarkan masak. Angkat.
Cara penyediaan
1. Ambil sedikit doh dan gelek gunakan penggelek secara memanjang.
2. Letakkan inti sardin. Gulungkan doh dengan kemas.
3. Panaskan minyak masak dan goreng sehingga kekuningan.
4. Angkat dan toskan.
Kuih talam memang digemari ramai. Kalau ke pasar malam macam macam jenis talam yang anda boleh pilih. Tapi sekarang kerana PKP, kuih talam yang biasa dijual tidak pula kelihatan. Teringin pula nak makan kuih talam ubi kayu. Dek kerana nak makan, kenalah gigihkan diri beli ubi kayu.
Talam Ubi Kayu Bahan-bahan:
Lapisan bawah 2 cawan ubi kayu. Parut. Perah. Jangan buat air perahan lagi..Buang bahagian atas air,Ambil mendapan saja. Gaul dengan ubi yang diperah tadi. Gaul ubi dengan mendapan dari perahan ubi tadi 11/2 cawan gula kastor Pewarna kuning 1 cawan santan pekat ½ cawan santan cair.
Cara buat: 1.Gaul sebati semua. 2.Masuk dalam periuk masak hingga santan nampak sikit pekat ,tutup api. 3.Panaskan kukusan. 4.Tuang masuk dalam loyang 5.Sapu minyak dulu Loyang, kemudian lapik plastik 6.Tuang adunan dalam loyang 7.Kukus 30minit
Lapisan atas 1 cawan tepung beras 1 cawan santan pekat 11/2 cawan santan cair Sedikit garam 1 biji telur – tak nak letak pun tak apa Esen vanilla
Cara buat: 1.Masuk semua bahan dalam satu bekas 2.Kacau sebati. 3.Tapis masuk periuk 4.Masak atas api sederhana. 5.Kacau hingga nampk pekat 6.Tutup api 7.Tuang atas lapisan ubi tadi 8.Kukus 25minit 9.10minit sekali angkat tudung kukusan supaya air tak menitik atas lapisan.
Siap untuk dihidang. Tunggu sejuk baru dipotong.
Kredit:ieda Iedaa Jahaya
ADA YANG NAK MEMBELI HAND BLENDER @ FOOD PROCESSOR, BOLEH LIHAT DI SINI.
Kuih Topi @ Cucur Topi. Salah satu kuih tradisional yang digemari ramai. Lebih terkenal di negeri Pantai Timur seperti di Kelantandan Terengganu. Jika di kawasan lain, ada yang panggil kuih ni dengan nama Cucur Jawa. Bagi yang dah lama teringin nak makan kuih ni tapi tak ada yang jual, nah…cubalah buat sendiri. Mudah je.
CUCUR TOPI
BAHAN-BAHAN:
1 cawan gandum
1 cawan tepung beras
1 cawan gula – kurangkan jumlah jika kurang gemar manis
1 cawan air
Secubit garam
CARA MEMASAK:
1. Masukkan semua bahan ke dalam satu bekas. Bancuh sampai cair, sebati dan tidak berketul. Biarkan adunan seketika.
2. Panaskan minyak dalam kuali ( kuantiti sedang-sedang sahaja).
3. Sendukkan sedikit adunan tepung tadi ke dalam kuali. Masak menggunakan api sederhana. Kena pandai adjust suhu api.
4. Goreng kuih seperti menggoreng telur. Jangan biarkan kuih hangit. Bila terbalikkan, kuih akan gelembung seperti topi.
5. Angkat dan toskan minyak. Ulang langkah hingga adunan habis.
Ketahui 10 kuasa luar biasa halia, superfood semula jadi yang bukan sekadar bumbu masak! Dari melawan kanser hingga membantu pencernaan, halia memberi 1001 manfaat kesihatan untuk tubuh anda.