Kalau korang kurang gemar makan kek, boleh try makan brownies. Brownies adalah sejenis kek tapi teksturnya lebih keras sedikit. Brownies yang popular sekarang ini adalah brownies kedut kerana di bahagian atasnya nampak berkedut dan kering.
Lelaki yang menggunakan nama Pakcu Kek di facebook ini berkongsi cara betul dan mudah untuk buat brownies kedut. Ada yang buat brownies tapi tak nampak berkedut kan? RASA kongsikan resipi yang mudah untuk korang cuba buat sendiri di rumah.
BROWNIES KEDUT
IKLAN
BAHAN-BAHAN
300 gram coklat gelap
150 gram mentega tanpa garam
100 gram tepung gandum
30 gram serbuk koko
½ sudu kecil garam halus
2 sudu besar air panas
¾ sudu kecil serbuk espresso atau nescafe
200 gram gula perang | kurangkan 150 g kalau nak kurang manis
4 biji telur ayam | gred B
1 sudu kecil esen vanila
CARA MEMBUAT
1. Panaskan oven pada suhu 160°C. Gris dulang bersaiz 9X9 inci dengan mentega dan lapik dengan kertas baking.
2. Cairkan coklat gelap bersama mentega tanpa garam menggunakan kaedah double boiler. (Sila rujuk tips).
3. Ayak tepung gandum, serbuk koko dan garam halus.
4. Bancuh air panas bersama serbuk espresso atau nescafe. Ketepikan.
5. Pukul telur ayam bersama gula perang sehingga sebati. Jangan pukul lama sangat. Nanti tak jadi kedut.
6. Masukkan esen vanilla.
7. Masukkan cairan coklat gelap dan mentega tadi. Masukkan juga bancuhan kopi. Kacau sekejap.
8. Masukkan bahan ayak dan kaup balikkan menggunakan spatula agar semua bahan sekata.
9. Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30 minit atau sehingga lidi yang dicucuk ada sedikit basah berketul coklat bila ditarik keluar. 10. Tak perlu licin sangat nanti brownies akan overbaked.
IKLAN
TIP KAEDAH DOUBLE BOILER
Kaedah Double Boil ialah kaedah kita memasak sesuatu bahan dengan menggunakan steam di permukaan bawah, tanpa terkena direct heat dari api. Panaskan periuk kecil dan letak mangkuk di atasnya sebagai penutup supaya steam tak keluar.
IKLAN
TIP TEPUNG
Boleh juga gantikan tepung gandum dengan tepung naik sendiri. Tapi tekstur brownies akan jadi lebih ringan dan macam kek sikit, kurang fudgy.
Kalau suka makan biskut , tidak semestinya tunggu musim perayaan. Boleh saja dibuat pada bila-bila masa. Biskut yang dikongsi oleh Watie ini hanya menggunakan empat bahan. Tukar sikit rasa, sedap seperti Biskut Arab😂
Bahan-bahan:
Tepung Jagung 2 Cwn
Susu Pekat Manis Separuh Cwn(Mama tak Nak Manis Sangat kalau Nak Manis Taruk 1Cwn Yea)
Butter Separuh Buku Sahaja(Cairkan)
Minyak Sapi 4 sudu Kecil
Cara memasak:
Campurkan Semua Bahan Tadi
Gaul Rata-Rata Dan Uli Menjadi Doh
Pastu Terpulang Ler Nak Buat Bulat Ke ,Atau Di Acukan…Pastu Bakar Ler….Siap…Sedap😂
Kek coklat kalau dihidangkan bukan setakat anak-anak suka, semua orang menyukainya.
Jom kita buat kek kukus coklat, letak topping di atasnya memang nampak mewah. Mudah sangat buat kek ni, bahan-bahan blend untuk cepat siap. Hasilnya memang memuaskan.
Kek coklat moist(loyang 7 inci)
Bahan-bahan:
3 biji telur
1 cawan susu pekat
1/2 cawan gula castor
1 cawan minyak (saya guna minyak jagung)minyak masak pun boleh je
Esen vanilla
1 cawan serbuk koko van houten atau jenama lain pun boleh
1 cawan susu cair
Blend semua bahan
Ayak dalam satu bekas
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil baking soda
Tuang bahan blend tadi sikit-sikit masuk ke dalam bahan ayak
Whisk sebati
Panaskan kukusan
Tuang adunan ke dalam loyang
Kukus hingga masak(tutup bahagian atas loyang dengan aluminium foil)
Bila kek dah masak sejukkan dulu.keluarkan dari loyang sekejap
Lapik baking paper yang baru dalam loyang yg sama
(baking paper biar lebih tinggi dari loyang,supaya nanti bila coklat dah keras,senang nak tarik kek keluar dari loyang
Potong sikit bahagian atas kek supaya kek nampak cantik bila potong nanti
Terbalik kek yang bawah ke atas
Dan masuk ke dalam loyang.
Sedia untuk kita topping pulak
Untuk topping
1 cawan whipping cream
1 cawan dark dan milk coklet beryls
Kalau nk lebih tambah whipping cream lebih sikit dari coklat masakan)whipping cream biar lebih dari coklat masakan
Double boil hingga coklat cair
Bila kek dah sejuk tuang atas kek.guna senduk nampak lagi kemas.
Siap
Sejukkan dulu
Keluar perlahan-lahan kek dari loyang.
Nanti potong(rendam sekejap pisau dalam air panas.kemudian potong,supaya tak comot
Biskut Emping Jagung Rangup ni memang antara biskut yang famous ketika Hari Raya. Kalau masih tercari-cari biskut apa yang buat untuk raya nanti, boleh buat biskut ini. Seronok makan biskut ni kerana ia rangup di dalam dan juga di luar.
Pastikan anda masak menggunakan Mentega Anchor Unsalted. Maklumlah, mentega Anchor ni kan diperbuat daripada susu berkualiti tinggi dari lembu yang diberi makan rumput segar. Bau biskut ni pula memang harum. Anda wajib cuba!
BISKUT EMPING JAGUNG RANGUP
BAHAN-BAHAN:
225gram Anchor Butter Unsalted – suhu bilik
2 cawan cornflakes – ramas kasar
1 ¾ cawan tepung gandum
¾ cawan gula kastor
¼ cawan tepung jagung
½ sudu teh baking powder
1 biji kuning telur
CARA MEMASAK:
Di dalam mangkuk pengadun, satukan Anchor Butter Unsalted bersama gula kastor dan telur lalu gaul sebati (guna spatula kayu).