Suka makan sup tulang atau sup daging tapi takut tahap kolestrol naik mendadak sebab. Pelbagai sebab lain untuk kita mendapat kolestrol tinggi tapi ini masanya kita untuk tahu mengawalnya tetapi dapat merasa hidangan yang kita gemari.

Selalunya sebelum kita memasak sup kita akan merebus daging atau tulang terlebih dahulu. Ini cara mudah dan cepat bagi mengasingkan lemak yang berlebihan dalam sup daging atau  tulang.

Kurangkan Kolestrol ! Cara Express Asingkan Lemak Dari Air Rebusan Untuk Sup Daging Atau Tulang Kegemaran Anda Kurangkan Kolestrol ! Cara Express Asingkan Lemak Dari Air Rebusan Untuk Sup Daging Atau Tulang Kegemaran Anda Kurangkan Kolestrol ! Cara Express Asingkan Lemak Dari Air Rebusan Untuk Sup Daging Atau Tulang Kegemaran Anda

IKLAN

 

LANGKAH-LANGKAH:

IKLAN
  1. Mula-mula rebus daging tau tulang dengan air biasa hingga empuk.
  2. Selepas itu asingkan daging dan tulang.  Sejukkan sup seketika.
  3. Ambil beberapa ketul ais dan masukkan dalam mangkuk stainless steel dan letak mangkuk di permukaan sup (sila rujuk gambar) beberapa minit kemudian kita akan nampak hasilnya iaitu lemak-lemak membeku dan melekat pada mangkuk.

Info: Elakkan penggunaan mangkuk plastik kerana lebih susah untuk hilangkan kesan minyak yang melekat itu.

 

IKLAN

Cara lain untuk asingkan lemak dengan menyimpan semalaman air rebusan dalam peti sejuk kemudian lemak-lemak putih akan timbul di permukaan. Selepas mengasingkan lemak dari air rebusan boleh terus gunakan untuk memasak sup istimewa anda.

Kredit: Nileya Nazri

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI