Kuih talam memang punya ramai penggemarnya. Buat seloyang boleh beri pada jiran tetangga nanti. Teringin pula nak makan talam lapis keladi ni. Pasti laku keras nanti dengan rasa lemak manisnya.

Kuih Talam Lapis Perisa Keladi, Buat Seloyang Memang Puas Makan

TALAM LAPIS PERISA KELADI

Bahan-bahan:

Loyang 6 inci,lebar 9cm tinggi8cm

1 cawan santan pekat ,3 cawan santan cair(ambil santan dari perahan ke 2). Masak santan sekejap.Jangan lama.Dalam satu bekas masuk

2 cawan tepung beras-BELI ONLINE DI SINI 

½ cawan tepung jagung-BELI ONLINE DI SINI

½ cawan tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI

IKLAN

1 cawan gula kastor-BELI ONLINE DI SINI

1 sudu kecil garam

 

Cara membuat:

1.Sebatikan bahan kering dulu.

IKLAN

2.Masuk santan sikit-sikit sambil kacau hingga sebati.

3.Letak esen pandan sikit.

4.Bahagi dua. Satu bahagian letak perisa keladi.Saya tak letak pewarna sebab esen keladi dah ada pewarna dah(kordial keladi pun boleh).Satu bahagian warna asal.

5.Panaskan kukusan.Mula lapis keladi (kalau nak melapis macam saya tu 100ml lapisannya.Kukus selama 6 minit. Hingga lapis seterusnya.Lapisan kukus terakhir 15minit.

6.Siap untuk dihidang.Sejuk keluarkan dari loyang.

IKLAN

Kuih Talam Lapis Perisa Keladi, Buat Seloyang Memang Puas Makan

Kredit: Iedaa Jahaya

Puding Tiramisu 5 Bahan Sahaja Pemanis Mulut Yang Mudah Disediakan!

Resipi Kuih Jongkong Legend & Paling Sedap Untuk Minum Petang

Kuih Bantal Buruk, Rasa Lemak-Lemak Dengan Inti Ikan & Labu Air